Párhuzamos világok

2010.05.05. 17:05

A szerző álláspontja szerint teljesen felesleges dollármilliárdokból épített, nagy teljesítményű űrtávcsövekkel kémlelni a világűrt a fekete lyukak működésének tanulmányozására, és teljesen felesleges volt eurómilliárdokért 27 kilométeres hadronütköztető részecskegyorsítót építeni a svájci–francia határ alá. A modern fizika egyik legnagyobb talánya, a párhuzamos világok elmélete ugyanis földi környezetben, a mindennapi gyakorlatban is tökéletesen tanulmányozható. Nem kell hozzá elektronmikroszkóp és protonnyaláb, nem kellenek sok terravoltos részecskefizikai ütközések. Az egész ugyanis itt van, a maga valójában, a magyar közéletben. A szerző szigorúan személyes véleménye szerint ráadásul teljesen felesleges elméleteket gyártani arról, hogy pontosan milyen sebességgel haladó űrhajóval kellene óvatosan körözni ahhoz egy fekete lyuk peremén, hogy elkerülve a belezuhanást és lehetőleg túlélve az attrakciót átléphessünk a téridő görbülő szövetén, szerencsés esetben egy párhuzamos világba érkezve meg… Nálunk erre is van egy megfelelő eszköz, mindössze négyszer tizenkét centiméteres, és úgy hívják: távkapcsoló.

Párhuzamos világokban élünk ebben a kis magyar valóságban, hogy úgy mondjam: elélünk egymás mellett, egyszerre legalább két markánsan elkülöníthető világban – persze ki-ki alapvetően a magáéban. Egyre több jel utal arra, hogy valóban léteznek a párhuzamos valóságok, hogy létezik külön kormányzati és az ellenzéki realitás, és hogy a két realitás között a téridőkapcsoló maga a tévétávirányító lehet. A csillagkapu meg maga a nyomtatott napi politikai sajtó.
 
Óvatlanul a HírTV-re vált az ember, netán kinyitja a Magyar Nemzetet és az egy pillanat alatt beszippantja a fideszes realitásba, ahol hirtelen egy romokban heverő, de reménykedő magyar valóságban találja magát, ahol két világháború ide vagy oda, soha ilyen romokban még nem volt az ország, és ahol még mindig a pénzes és korrupt balos oligarchák nyomorítják a népet, de azért a víz az úr.
 
Ha viszont reggel véletlenül a Népszabadságot – ne adj isten, a Népszavát – lapozza fel vagy belenéz az ATV esti műsorába, egy óvatlan téridőugrással az európai értelemben vett szocialista valóságba kerül, ahol bár vannak problémák, lendületesen épül az ország, jobban élünk, mint nyolc éve, és ahol többet fejlődtünk, mint gondolná...
 
(És persze létezik emellett még árpádsávos nagymagyar realitás is a maga csillagkapuival, meg van egy mienkkel párhuzamos zöld világ, miközben a liberális valóság éppen megsemmisülőben van…)
 
És ahogyan a fizikakönyvek mondják: alapvetően nincs átjárás a két valóság között. Ha a fideszes párhuzamos világban élőt kitennénk Miskolc felújított főterére vagy bármelyik frissen aszfaltozott autópályára, vagy újonnan épített iskolákat látna, ő akkor is csak a romokban heverő, megnyúzott országot látná. A maga realitását. És tudomást sem venne a másik párhuzamos világról, vagy jobb esetben szemfényvesztésnek tulajdonítaná azt. És ugyanez igaz fordítva is: a szocialista realitásban élő sem képes befogadni a fideszes párhuzamos realitás létét. A társadalom legnagyobb része egyszerűen meggyőzhetetlen, finoman szólva sem vitára és párbeszédre kész.
 
Vannak persze, akiknek valahogy sikerül átjutniuk a két párhuzamos világot elválasztó mezőn. Egy részük egyszerűen átesik az egyik realitásból a másikba – a fizikusok még vizsgálják, hogy ez hogyan lehetséges –, ám ez a térugrás valami oknál fogva akut emlékezetvesztéssel társul. Aki átesett az átesésen, ma még megmagyarázhatatlan asztro- és politobiológiai okoknál fogva tudomást sem vesz a korábbi valóságáról, nem képes már átlátni az új realitása falain. Az elmúlt időszakban több ilyen esetet figyelt meg a tudomány a liberális realitásból a zöld valóság irányába, de furcsa módon a szocialista párhuzamos világból is az árpádsávos realitás irányába.
 
És vannak még – nagyon kevesen – a Jack O'Neill ezredesek, a Neok, a Morpheusok és a Trinity-k, akik képesek úgy ki- és belépni egyik párhuzamos világból a másikba, hogy közben a maguk különálló realitásában maradnak, és kívülállóként, egyfajta megfigyelőként képesek tanulmányozni és talán megérteni is e párhuzamos magyar valóságok működését. Ők egy kihalóban lévő, különös faj, a sorok között olvasni tudóké…
 
Istenem, milyen jó politikai sci-fit lehetne ebből írni!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr401976214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ballib pityesz 2010.05.05. 17:11:33

Akkor írd meg! Mesterházy Morpheusz nekiront Kövér Chubakka Lászlónak és Vona Vadernek...

J.Ildiko 2010.05.25. 09:42:59

:DDD
Csak ezt tudom "mondani", sorry.

shweir 2010.06.18. 09:30:37

Parádés! Tényleg meg kellene írni! Bár tartok tőle, hogy a filmjogok eladásával gondban lennél, mert nem hinném, hogy vidám szappanoperát lehetne belőle forgatni.
Bár nagy magyar fekete vipera még lehet belőle...
Munkacímnek a joban-rosszban az abszurdisztáni barátok közt... javaslom

s.e.c 2010.06.18. 12:17:27

Nagyon jó post! Teljesen egyet értek, a legtöbb embert itthon lehetetlen meggyőzni bármiről is. Ha esetleg józan gondolkodású ember vagy, és leállsz vitázni attól függően leszel zsidó, komcsi, fasiszta meg a többi hogy éppen kinek mondod amit gondolsz...

skipy 2010.06.22. 21:18:45

Én is várom!
Mellesleg a poszt tényleg jó...

csizmazi 2010.07.21. 22:25:48

Kedves M.K.
Megírták, "Eljövetel". A 4 évvel ezelőtti választások elé készült, de mint az várható volt, időtálló :)
Üdv, csizmazi
süti beállítások módosítása