Veszélyes visszacsatolások

2010.05.26. 11:44

"A mostani külpiaci befektetői környezetben veszélyes olyan tartalmú nyilatkozatokat megfogalmazni vezető gazdaságpolitikusoknak, ami akár csak utal arra, hogy az eurókonvergencia nem prioritás egy ország számára."

"Magyarország monetáris politikája túl laza, a leendő kormány enyhíthet a költségvetési szigoron és adót csökkenthet, mindez pedig inflációs nyomáshoz vezet."

"Hazánk az egyik feltörekvő európai ország, amelyik a legközelebb jutott ahhoz, hogy politikai hibát kövessen el. A hosszú távú inflációs veszélyek mind nagyobbak, ahogy a lazább fiskális politika kockázata nő."

"Az utóbbi hónapokban lassan visszanyert külföldi bizalmat, amelyet a megszorítások és a hiánylefaragás terén szerzett meg Magyarország, nagyon könnyű eltapsolni."

Nem, kérem szépen, a fentiek nem Gyurcsány Ferenc és baráti köre véleményét tükrözik. Nem is Angyalföld bajnoka, Szanyi Tibor mondott ilyeneket. De még csak nem is Bokros Lajos lépett elő a méretes buktát követő hallgatás sűrű homályából. És nem, ezúttal nem Oszkó Péter legfrissebb írásából idézünk. Sőt: nem is agymosott szoclib/komcsi/vörös/maszopos kommentelők türelmetlen és Fidesz-, tehát nemzetellenes hozzászólásaiból böngészünk.

A fentiek ugyanis MSZP-közeli, kommunista oligarchnikus vállalkozásoknak aligha nevezhető, világméretű befektetési házak és gazdasági elemző cégek - például a Morgan Stanley és a Nomura - legfrissebb reakciói a Fidesz miniszterelnök-jelöltjének és gazdaságiminiszter-jelöltjének elmúlt napokban tett, szerencsésnek nem éppen mondható - vagy Sir Humphrey Appleby szavaival élve: meglehetősen bátor - kijelentései kapcsán.

Lehet persze fikázni ezeket az elemzőket, hogy mit dumálnak bele a dolgainkba, meg lehet azzal érvelni, hogy a Viktor pontosan tudja, mit miért mond és mit miért csinál. És lehet forradalomról beszélni, meg kérkedni az alkotmányozó és rendszerteremtő kétharmaddal, vagy akár a háromharmaddal is. Hiába.

A baj az, hogy ezek a fránya nagybefektetők, ezek a piszkos oligarchák valamiért nem Orbán Viktor Nemzeti Együttműködésére (így, csupa nagybetűvel) figyelnek. Nekik az nem szakrális ige, számukra mindez nem több, mint egyszerű rizsa. Halandzsa. Lózung. Nem ez alapján árazzák be Magyarországot. Ők valamiért inkább a Morgan Stanleyre és a Nomurára hallgatnak.

Még két szerencsétlen Matolcsy- és Orbán megszólalás, még két ostoba és felelőtlen szíjjártói csontvázazás, és arra még két ilyen befektetői reakció, és esetleg néhány befektető azt mondja: hja, kérem, ha a magyarokról ez hírlik, akkor szabaduljunk a papírjaiktól, vásároljunk magyar államkötvény helyett román papírokat, forint helyett meg lejt, mert ott a hírek szerint komolyabban veszik a költségvetési szigort. Vagy menjünk egyenesen Új-Zélandig. Mindegy, csak el innen.

Na, ha ez bekövetkezik, akkor lőttek a forintárfolyamnak és vele devizahiteleseknek, és lőttek az egyébként ezeknek az utálatos és értetlen külföldi befektetőknek a hiteleiből fizetett nyugdíjaknak, az egészségügynek és a közalkalmazotti béreknek.

Ahogyan már mondtam volt: a Zemberek érdekében csendesebben tessenek forradalmat csinálni.

*   *   *

Lapzártánk után érkezett: Orbán Viktor szombatra, az új kormány eskütételének időpontjára a Kossuth térre hívja a Zembereket. Mintha még mindig azt hinné: kampány van. Pedig a szocik már alaposan legyőzettek és a hatalomból legalább egy jó időre kiűzettek. Most már nem kampányolni kellene, hanem nekiállni végre felelősen kormányozni. Meg felelősen nyilatkozni és mindenekelőtt értelmes dolgokat beszélni. Mielőtt valamelyik igazi, londoni oligarcha a kubai szivar füstje mögött végképp összevonja a szemöldökét.

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr732032528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.05.26. 14:45:00

Ki nem sz@rja le a Zembereket. Ki nem sz@rja le a külföldi befektetőket? Csak Magyarország, a haza, a háromharmad, a 15 millió magyar számít. Nem kell ide külföldi tőke. Amúgymeg kampányidőszak van, ősszel jönnek az önkormányzati választások. Lesz is szombaton a droidoknak mulatság a Kossuth-téren. VIK-TOR, VIK-TOR!

Majd szépen elmondja, hogy.... kettős állampolgárság! Itt az idő! Lesz ám öröm és boldogság. Arról nem beszél, hogy a közalkalmazottak egy részét a törvénymódosítások után úgy rúgja ki, hogy csak na, hogy Fellegi oligarcha elintézte, a közérdekre hivatkozva majd a húsosabb falatokat az állami vagyonból versenyeztetés nélkül oda lehet adni a haveroknak, sőt arról sem, hogy az állami vezetők fizetésének felső határát is eltörlik szeptembertől, tehát a fityiszes káderek dőzsölhetnek újra. Ezek részletkérdések kérem.

Szombaton buli! VIK-TOR, VIK-TOR!

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2010.05.26. 15:00:28

Kossuth tér persze - nélkül. V**-TOR!
süti beállítások módosítása