Szegény magyarok

2010.08.31. 20:28

Azért itt elég komoly hitelességi problémák vannak, kérem szépen. És ne tessenek most nekiállni gyurcsányozni, hol van az már! Ennek a kormánynak, Orbán Viktor nemzeti kormányának vannak nagyon komoly hitelességi problémái. És ha így folytatják, igen rövid időn belül az ország egészének lesznek nagyon komoly hitelproblémái.
 
Mert valaki itt valamit nagyon nem jól csinál. Kínomban a régi vicc jut eszembe az egészről, amikor a fickó felhajt a forgalommal szemben az autópályára, majd mikor hallja a rádióban, hogy egy őrült megy szemben a forgalommal, felkiált: "Te jó isten, itt mindenki megőrült?!" Vajon mikor veszi már észre Pártunk és Kormányunk, hogy a széllel szemben pössenteni nem éppen kifizetődő? És mikor veszik már észre a zemberek, hogy Pártunk és Kormányunk a nemzeti együttműködés rendszerében momentán az ő farkukkal veri a csalánt?
 
Azért a forint árfolyamának alakulása önmagáért beszél. Tudom, a fokozódó nemzetközi helyzet, meg a svájci gazdaság és a német foglalkoztatási adatok... Na de akkor is! A Bajnai-kormány megalakulásától egészen a választásokig, 2010. április végéig viszonylag kiegyensúlyozottan alakult az árfolyam, kisebb ingadozásokkal nagyjából 175 és 185 forint között. Sőt: a választók mellett érezhetően a külpiacok is bizalmat szavaztak a kétharmadnak - remélve, hogy így már nem lesz akadálya az évek óta halogatott strukturális reformoknak. Még annak ellenére is bíztak a külpiacok a Fideszben, hogy a párt gazdaságpolitikai elképzeléseit jótékony vagy méginkább inkább kínos homály fedte.
 
 
 
Májusban aztán elszabadult a pokol. A kormányalakításig Matolcsy Györggyel az élen valami elképesztő és életveszélyes ötletelésbe kezdtek a Fidesz fő gazdasági emberei, mindeközben felelőtlen csontvázakkal riogatták a nemzetközi piacokat. Majd jött a Kósa-Szijjártó-kettős emlékezetes produkciója, majd az IMF-delegáció kiebrudalása és azóta is ez az állandó kettős beszéd... A forint-frank-árfolyam pedig - ahogyan a mellékelt ábra mutatja - enyhén szólva is hektikusan ugrál és azóta is emelkedik. És ez bizony - nemzetközi helyzet ide vagy oda - valami elképesztően dilettáns kommunikációra utal. Vagy elképesztően professzionális, nagyüzemi shortolásra. Nem is tudom, melyik a rosszabb - de én azért szeretnék az előbbiben hinni. Az legalább nem aljas tett a frankhitelesek százezreinek a kárára.
 
Persze nem csak a devizában eladósodott lakosság szív torkosborzként az árfolyam alakulása miatt. Az államháztartást is hazavágja - méghozzá hosszú távra - a forint gyengélkedése és az államkötvények kockázati felárainak megugrása. Az Orbán-kormány ezzel a folyamatos pénzpiaci legénykedéssel és ezzel a szédült szabadságharcosdival ahelyett, hogy pénzügyi függetlenséget és önrendelkezést teremtene, sokkal inkább a saját mozgásterét szűkíti be teljesen, és például a beígért, nagyarányú adócsökkentés lehetséges forrásainak int könnyes búcsút. Persze ennek az árát - vagyis a megugró államadósságot, az előbb-utóbb elkerülhetetlen megszorításokat - megintcsak a zemberek fizetik meg. Többszörösen is az ő farkukkal veri a csalánt a kormány. És mindezért nem lehet már majd Gyurcsányra mutogatni.
 
És az egészben a legszomorúbb az, hogy Orbán Viktort nézve, hallgatva az az érzése támad a zembernek, mintha mindebből nem érzékelne és nem értene semmit a miniszterelnök. Csak mondja és mondja a magáét, vízionál és talán el is hiszi magáról, hogy micsoda forradalmár, meg hogy ő a tökös legény a nemzetközi porondon. De a háta mögött Merkel, Sarkozy és Barroso már biztosan szánakozva összesúgnak. 
 
És talán még sajnálják is miatta a szegény magyarokat.
 
 
*     *     *
 
Intruderjani kolléga rendkívül kulturált formában megfogalmazott kérésére emitt van a forint/euró árfolyam alakulása a kérdéses időszakra. Az ábrán azt hiszem, pontosan látszik a választások előtt és alatt megelőlegezett befektetői bizalom, meg utána, május elejétől az a kommunikációs remeklés, amit tapasztalhattunk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr182262645

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A közoktatásrul 2010.09.09. 15:45:42

Készül az új oktatási törvény és a nemzeti alaptanterv. A következő hónapokban eldől, hogy gyermekeink – köztük az enyém is – milyen iskolákban, milyen tanároktól, mit fognak tanulni. Eldől, hogy a következő generáció megkapja-e azokat az a...

Trackback: HUF : CHF / Köszönetnyilvánítás 2010.09.01. 09:53:47

Tisztelt Barátaim! - ha vehetem a bátorságot...Ezúton szeretném lágy szavakkal kifejezni legmélyebb elismerésem és hálám a Második Orbán-kormány eddigi ténykedésével kapcsolatban. Ahogy azt minden épeszű ember belátja, legelébb valóban a nemzet so...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

intruderjani 2010.08.31. 22:18:41

Te egy állat vagy baz+. Egyáltalán tudod te, hogy HUFCHF kereszt nem is létezik? Olyan van, hogy EURHUF meg EURCHF tehát ha a valósághoz kicsit is hasonlító "elemzést" szeretnél, akkor minimum rárakod az elbaszott ábrádra az EURCHF-et is. Így meg demagógia a köbön. Inkább kösd fel magad, minthogy a hülyeséget nyomod itt, de idióta kommunista barom...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.09.01. 07:17:01

Hööö.. De szépen meg lettél szólítva! Gondolom sok komcsi lehetett intruderéknél a családban, oszt onnan e fóbia. Nálunk szerencsére nem fordult elő, talán ezért nem komcsizok így. Azért tetszik, a mikor a fidesznyikek még tapsolnak is, hogy egyre szarabb a HUF, a hitelesek meg egyre többet fizetnek. Szerencsére egyik sem érint, de azért aranyos - biztos erről is azok a rohadt komcsik tehetnek! Bár a kormánytagokat elnézve van alapja! Pár "nagyon" fideszes ismerős - aki előtt eddig I. Viktor nevét csak pántlikás és félistenes jelzőkkel lehetett volna a közelmúltig megemlíteni - most a hiteléből kifolyólag a "mocskos kommunista fideszes" jelzőt is szívesen aggatja pártunk és kormányunkra. Inkább nem mondok már nekik semmit... :) Lessz ez még rosszabb is! Szóval Michael, rohadék és barom is vagy, mert szembesíted a szerényebb képességekkel és nagyobb hitvilággal megáldott honfitársainkat a mindennapok problémáival... :)

rosencrantzhu 2010.09.01. 07:17:23

a kormány gazdpol teljesítménye valóban gyenge, de a chfhuf árfolyam enélkül is bőven 200 felett lenne, a fő hatás az eurchf-ben van, tőlünk függetlenül.

ha a kormány hitelességi problémáit akarod igazolni, máshol kell kutakodnod.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.09.01. 07:24:02

@rosencrantzhu: Értem én, hogy a CHF és az EUR elszakadt egymástól, ráadásul mindez nagyon nem nekünk kedvez, de azért a két grafikonban meglehetősen érzékelhetők az együttmozgások a kormány kommunikációs tevékenységével, meg a fő megmondóemberek félresikerült megszólalásaival.
És elhiszem, hogy a frank-euró kereszt alakulása miatt amúgy is 200 fölött lehetne a CHF, de az azért nagyon nem mindegy, hogy 203 vagy 223 forint egy frank. Meggyőződésem, hogy normálisabb gazdaságpolitikai kommunikációval meg valami kiszámíthatóbb teljesítménnyel és világosabb tervekkel messze nem itt tartana a frank, ahol...

nzolta 2010.09.01. 08:45:28

Valójában ha az előző kormánynak sikerült volna a 8 év alatt bevezetnie az eurót nem lenne ekkora gond.
Ez tükrözi az elmúlt 8 évet mit tettek le az asztalra.
Nem kis gondot okoztak ezáltal az állampolgároknak.
Kíváncsi leszek az új kormánynak mennyi időre lesz szüksége az euró bevezetéséhez .

nzolta 2010.09.01. 08:46:18

Ha egy gazdaság rosszul működik azt fel kell mérni át kell nézni töviről hegyire. Utána lehet gondolkozni mit lehet mit kell meglépni. Ha az előző kormány jó gazdaságpolitikát adópolitikát folytat akkor most a hiány akár 3% hoz közeli és nincs szükség felmérésre.
3.8 % hiány tartásán ténykednek ami azt jelenti ha nem jól csinálják vagy nem csinálják akár 4%-ot meghaladó is lehet.
Egy ekkora országnak mint mi nem szabadott volna megéreznie ennyire a válságot hasonlóan mint svájc jó gazdaságpolitika mellett.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.09.01. 08:55:06

@nzolta: Ha igazak a számítások (lásd: index.hu/gazdasag/magyar/2010/08/10/orbanek_alatt_meg_noni_fog_az_adossagunk), amelyek szerint az Orbán-kormány eddigi bejelentései alapján az államadósság 2013-ig egészen a GDP 83 százalékáig növekszik majd, és aztán kezd csak lassú csökkenésbe, akkor tartok tőle, hogy itt 2017-re se nagyon lesz magyar euró...

nzolta 2010.09.01. 08:55:48

Anno Meggyesi miniszterelnök nem azt mondta adunk 10% ot a a kisebb jövedelműeknek
A kormány feladata az lenne elvesz a jobb moduaktól és átcsoportosítja a szegényebbeknek.
Evvel ellentétben cselekedett mert akinek már így is bőven volt kapott 1 havi pluszt hozzá
Ami megen csak többlet adóbevételt igényelt!!
A közszféra és a nyugdíj kiadások szorosan kapcsolódnak a hiánnyal mivel a befizetett járulékokból kell eltartani őket.
A nyugdíjmaximumok leszorítása és iskolázottsághoz korhoz függő osztása megoldaná
azt a problémát amivel minden ország így mi is küzdünk.
Például:
Ha 65 év a korhatár 1-1,5 x ös szorzóval mehet az illető nyugdíjba (visszamenőleg is)
(70 éves nyugdíjkorhatáron gondolkozik az EU )
iskolázottságától függően,(60-65 év közt 3/4 e 55-60 év fele a rokkant nyugdíj mivel bárki lehet abban a cipőben a kettő közt )
Maximum 2x es szorzó lehetne akik letettek valamit az asztalra.
Teszem az államfők sportolók akik aranyérmet szereztek feltalálók gazdaság erősítő ötlet
az emberiség jobb megélhetése ötlet stb.
Vagyis tanulj azért hogy majd öregségedre legalább meg legyél becsülve és tegyél le valamit az asztalra!
Itt valóban megtudná mutatni az állam hogy tényleg elvesz a gazdagabbtól és ad a szegényebbnek. Azért 65 felett már egy irányba mennek az emberek egyforma idősek
és a gazdaságot egyformán építették még ha nem is volt azonos a beosztásuk de
a másik nélkül egyikük se juthatott volna el odáig legalább 65-70 éves korukra legyenek közel egyformán megbecsülve !

nzolta 2010.09.01. 10:55:15

@Michael Knight: Lehet de ez minek köszönhető ?
Elmúlt időszak gazdaság politikája Lásd Bajnai :
Vegyük el a gazdáktól a libákat ne fizessük ki tollasodjunk meg
az nem érdekes hogy csődbe mennek ők és többet nem tudnak tartani libát.
Lehet teljesen jogos jogszerüen csinálták de ez valójában a gazdaság elleni támadás
embberiség elleni is egyben mert most hiányzik azoknak a járulékfizetései.
Ráadásul így ki merjen vállalkozni bármire amikor bármikor előfordulhat valaki elveszi a pénzét (áruját) és nem fizeti ki neki.
A boltban se adnak hitelt egyből fizetni kell különben a bolt bezárhatna senki se fizetne.
Vegyük el a többi vállalkozótól is a pénzt több lesz az nem érdekes ezáltal csődbe mennek
Lásd a híd stb.
Alapítsunk offshore céget
Csődöltessük be a cégeket ..
Ezek az elmúlt 8 év munkásságát tükrözi.
Ha ebbe valaki jó gazdaságpolitikát lát valószinü hasonlóan jutott extra jövedelemhez.
Vegyünk külföldről libát az majd megoldja .. hozzunk külföldről embereket akik építenek majd stb.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.09.01. 10:57:58

@nzolta: Hát persze, hogy az elmúlt nyolc-tíz év böszmesége komoly teher. De ettől még a jelenlegi kormánynak nem kellene hülyeségeket beszélnie és bolondítania a piacokat. Lehetne ezt okosabban és értelmesebben csinálni.

nzolta 2010.09.01. 11:26:58

Gazdasági növekedéssel lehet csak valamit elérni.
Jól működő Építőipar- Új Energia -Mezőgazdaság Állattartás az alapja a gazdasági növekedésnek.
(Hőszigetelések)
Valamint kedvező és kikerülhetetlen járulékfizetési rendszer.
Az elmúlt 8 évben ennek a fordítottja volt.
Ha picit változtatnak rajta már 4 éven belül is eredményesek lehetünk ha nem akkor valóban jelentősen fog erősödni a svájci gazdaság a magyar gazdasággal ellentétben.

intruderjani 2010.09.01. 12:04:28

Húúú, a kommentek nagyon kemények... Főleg az állam feladatától dobtam egy hátast ( "A kormány feladata az lenne elvesz a jobb moduaktól és átcsoportosítja a szegényebbeknek.")

Ez valami virtuális kommunista gyűjtőszoba?

Húhhhh.... Nem beszélve májkel nájt tökéletes devizapiaci hozzánemértéséről és a korrelációk ismeretének teljes hiányáról.

Részvétem srácok, nektek igazán büntetés lehet "élni"...

P.mester 2010.09.01. 12:06:24

Májkül,

megint megírtad a véleményem, fogadd ütemes tapsom. :D

csak ezeket ne 2010.09.01. 12:31:26

Michael, oszinten sajnallak, amiert vegig kell olvasnod ezeket a magvas kommenteket!
intruderjani es a tobbi jobbikos agyhalott berkommentelo ugy erzik, hogy tele kell frocsogniuk minden blogot a weben (sajnos teljesitik is). "Szerencsere" az agyhalal oroklodes utjan terjed es nem a weben keresztul, uh ilyen modon nem tudnak megfertozni minket.
Egyebkent minden postoddal egyetertek , csak igy tovabb!

nzolta 2010.09.02. 07:28:35

A nyugdíjas hozzászólásom:
Édesanyám özvegyként 80000-et kap 70 évesen.
Elvált 63 éves 153000 -et és hasonló beosztásban volt mindkettő.
Egy fillérrel se lenne többem ha mondjuk 130-at kapna
és 100 at a másik míg mondjuk be nem tölti a 65 öt.
A 63 éves emellett dolgozik a 70-75 éves örül ha a boltba eltud menni.

Megdobbent 2010.09.02. 07:31:13

Bizony-bizony, a fiuk most aztan kedvukre shortolhatjak a nemzeti valutankat. Most, hogy a bolcs orszagunk derek es muvelt allampolgarai 2/3-ot adtak nekik (3 millio=2/3, 7 millio=1/3 - fincsi!), nem kell holmi tokaj, meg apubanyaja, meg hepiend, meg josziptot. Most aztan piff-paff kedvukre jatszhatnak.

Es ez a sok bolcs magyar vigyorog a kameraba, es egyutt gajdolja, hogy "nem sullyedunk" az utolso kis buborekig.

Ehen halnak, elveszik a lakasukat-autojukat, nem lesz allasuk, de boldogok, hiszen a PART mar meg is ideologizalta: ez a gazdasagi fuggetlenseg (ez mar fajdalmas, sajnos nem vicces) ara, amit meg kell fizetnunk egyuttmukodesileg.

Oktoberre varhato megint egy jokora shortolas, akkor menekitem ki a vagyonom az orszagbol, mert utana olyan forintromlas jon, aminek meg nem volt parja vagy 50 eve.

Es ezt olyankent mondom, aki soha nem volt mszp barat, katolikus, feher, hetero es 1998-as fidesz szavazo.

nzolta 2010.09.02. 07:31:13

@intruderjani: A sávos adózás pont ezt a szerepet próbálta -próbálja betölteni minden államban.

Jól működő gazdaság mellett még jól is működik működhet.

Akkor most kettőnk közül valaki nagyon nincs képben de az nem én vagyok.

nzolta 2010.09.02. 09:20:10

Tegyük fel ha 300 a max nyugdíj (elvett az állam a jobb móduaktól ezáltal)
Ha ketten családban élnek azért akár 600 is lehet az öregségi járulékuk.
Öregségükre mindenki feltételezem megépítette már a fészkét stb
(sőt ha jó keresete volt akár 5 bérlakás vagy több a tulajdonában van)
nem 70 évesen akar nekiállni így megtud élni belőle utazgathat stb.
A következő csoport 200 at illetve 400 at kaphat ha családban vannak max.
és 100 at mondjuk akik legalul helyezkednek el.
Nem igényel több pénzt és a nyugdíj fedezetére se most se később nem lesz elég fedezet
Vagyis jelenleg is máshonnan kell fedezni a nyugdíjkiadásokat.
Ha van egy jó rendszer nincs szükség fenntartani egy nyugdíj intézetet .
Ha korhoz és iskolázottsághoz kötött nagyjából fedi is a valós helyét mindenkinek
a társadalmi ranglétrában.
A jelenlegi nyugdíjazás gazdasággal összefüggő amit nem tudnak sehol se kigazdálkodni.
Nem véletlen akarja az Eu is 70 évre emelni a nyugdíjkorhatárt.
Nem véletlen írta ezelőtt 20 évvel az egyik amerikai lap hogy gond lesz mindenhol
2010 körül a nyugdíj.
Lehet másik rendszert lenne érdemes kitalálni ami mindenkinek tűrhetően kedvező.
Erre az én egyik ötletem a fentebb leírtak lenne annyi módosítással hogy a "zsákba "
gazdasági helyzetet követően teszik bele az emberek a pénzt és aszerint vesznek ki így nincs hiány későbbi válság idején se.
És egyáltalán nem biztos hogy ez valóban akár igazságos vagy jó de lehet hosszú távon megoldhatná a gondot.
Csorbul a joga annak aki ledolgozott mondjuk 50 évet de ha azt nézzük hogy jelenleg bárki
kerülhet abba a helyzetbe hogy csak teszem azt 20 évet tud és senki se azért dolgozik hogy majd nyugdíja legyen hanem a szükségleteinek kielégítése miatt .

Minden jobban gépesítve lesz ezáltal kevesebb munkahely lesz akár 50 év múlva is
ezáltal a nyugdíj mindig is gondot fog okozni nálunk is nyugaton is.
(De ülhetünk a babérjainkon várjuk míg 80 év lesz a nyugdíjkorhatár és aki az előtt meghal büntetőadót kell fizessen mert ..nem fizetett be elég nyugdíjjárulékot :) )
A jelenlegi rendszer 1% -nál több hiányt generál.
Ezen kellene változtatni valami jó ötlettel ami minden helyzetben megállja a helyét.

legeslegujabbkor 2010.09.02. 19:53:52

@Megdobbent: Október után a jövő évi költségvetés jön, ami nem a piacokat fogja sokkolni, hanem minket.

intruderjani 2010.09.03. 19:52:21

@nzolta:

Ha elfogadjuk azt, hogy az államnak feladata a jövedelmek társadalmon belüli újraelosztása, és ez az újraelosztás akkor igazságos, ha eredményeképp a gazdagoktól jövedelem csoportosul át a szegényekhez (vagyis csökkennek a társadalmi különbségek), akkor a progresszív adózás az újraelosztást igazságosabbá teszi.

Hol is itt a gond? ÁÁÁÁ Tudom már! Hogy én (és még sokan) NEM fogadjuk el, hogy ez lenne az állam feladata. Akkor most ki van/nincs képben?

Egy példa, hogy miért nem kell elfogadnunk:

Sokan – főleg a magasabb jövedelműek – úgy vélik, hogy a progresszív adózás erkölcsi alapjai nincsenek megfelelően alátámasztva. Számukra érthetetlennek tűnik, hogy az azonos munkával megszerzett nagyobb jövedelemnek miért kell nagyobb kulcsokkal adóznia. Gyakori érv még, hogy a leggazdagabbak biztosítják az állami adóbevételek jelentős részét (egyes feltételezések szerint a legfelső 5% az összes adóbevétel több mint 50%-át), ugyanakkor az adórendszer kialakításánál mégsem az ő érdekeik érvényesülnek; valamint hogy az általuk befizetett nagyobb összegnek nincs „ellentételezése”, mert nem részesülnek nagyobb arányban (vagy mivel többnyire magánkórházakat, magániskolákat stb. vesznek igénybe, még inkább kisebb arányban részesülnek) a közjavakból, mint a szegényebbek.

Tedd sebességbe az agyad, mielőtt elindítod a pofád...

nzolta 2010.09.04. 08:53:43

@intruderjani: "A sávos adózás pont ezt a szerepet próbálta -próbálja betölteni minden államban."
Az elvenni a jobb módutól se szó szerint kell érteni és ahogy kötelessége segíteni a kisebbségeken is pl azt abból fedezi amit elvesz és átcsoportosítja.
Ha egységes az adó akkor is többet a jobb módutól vesz el.
Erre értem azt ha valóban segíteni akart volna az állam akkor azt az idősebbeknél kellett volna megtenni. Ráadásul a gazdaságnak se jó szerintem a sávos adózás.
Egy helyen mindegy a közszférában .Valójában szerintem ez oda lett anno kitalálva
és rá lett erőltetve mindenkire. Vagyis teszem azt 1ft helyett 1.5 ft ot kell emiatt adóznunk,
ezáltal többlet adóként jelentkezett jelentkezik az egyéb szférában.
Az a 0.5 ft hiányzik a vállalkozásokba is stb fejlesztésekre pl.
Lett volna sokkal célravezetőbb adózási forma hely ami gazdaságélénkítő munkahelyteremtő.
És akkor talán nem majdnem 500000 munkanélküli van hanem csak 5000 pl.
Akkor most nem lett volna ekkora forint esés.
10-20 évvel ezelőtt a magasabb nyugdíjak adása miatt nem kölcsönt vesz fel az állam hanem
azért pl hogy megszüntesse a munkanélküliséget akár a vállalkozóknak-vállalatoknak adja stb.Ha ő kapja 5% ért akkor 10% ért max.
A munkanélküliek 10% ának biztos lett volna életképes ötlete ha kaptak volna lehetőséget.
És ők is adtak volna másik 10% nak mondjuk munkát.
A vállalkozásoknak vállalatoknak is egységesen kellene fizetni "nyereségadót"
ami 10-20% és evvel minden járulékfizetési kötelezettségüket teljesíteték pl.
Örüljön az állam és az emberek ha eközben tud adni 1 vagy több 1000 embernek munkát .
Van egy % os fizetési kötelezettségi határ amit elbír egy gazdaság és felemelkedik,efelett viszont megtorpan vagy csökken.
Nem hinném hogy a 30-40 vagy több % os járulékfizetés + 25% áfa az pont gazdaságélénkítő hatású lenne.
Ott is kellene segíteni ahol a jelenlegi munkanélküliekre szükség van lenne.
Véleményem szerint.

söralátét 2012.04.29. 16:45:29

kedves blogíró! ennek a cikknek az igazsághoz semmi köze. észt meg ne osszál, mert nem jár jól vele senki. neked nem marad, másnak meg nem jut...

néhány szám:
2009 március(tudod, amikor a csirkefej eltakarodott).
1 Euro: 307 Forint, 1 svájci Frank: 208 Forint
manapság 1 Euro: 290 Forint, 1 svájci Frank: 240 Forint
Ez pontosan annyit jelent, hogy a Frank 22%-ot erősödött az Eurohoz képest a zorbán patásördög I. viktor cárkirály elmúlt 3 éves tevékenységétől függetlenül. a D209 is megmondta: a tények makacs dolgok
süti beállítások módosítása