Mutatvány

2010.10.29. 09:24

Nézem a bűvészt, a népszerű és nagyszerű illuzionistát, szélesek, simák és látszólag magabiztosak a mozdulatok, révült a tekintet, valami belső tüzet, valamiféle transzállapotot sugároz, mint aki titkot rejteget és pillanatokra van attól, hogy a csoda megszülessék.

És aztán van egy pont, egy pillanatnyi rossz érzés, amikor azt látja az ember - persze nem a közönség egésze, dehogy, éppen csak néhányan -, hogy megremeg az addig biztosnak tűnő kéz. Talán nem is látni ezt, inkább csak érezni, mert ilyenkor valahogy megáll a levegő, valami kínos feszültség terjeng, a révület zavarba csap át, a bűvészi mozdulatok kapkodóra váltanak, és a menteni a menthetőt görcsös igyekezete egy izzadtságcsepp formájában koncentrálódik a bűvész homlokán. Egyszerűen érezni ilyenkor, hogy valami nem stimmel a színpadon, nem áll össze a trükk, és nemhogy csoda nem születik ebből, de örülhetünk, ha nagyobb égés nélkül megússza a mutatványt a bűvész.

Valahogy ezt érzem, egyre inkább ezt érzem az Orbán-Matolcsy-Lázár trió produkcióját látva. Zavarodott, kapkodó, ideges és egyre izzadtságszagúbb a mutatvány. Hajtogatják persze görcsösen, hogy "gasztasák mukoggy!", de valahogy az istennek sem akar sikerülni.

Ha szerencsénk van, csak egy egyszerű és kockázatmentes kártyatrükk zajlik az orrunk előtt, ami ha megbukik, legfeljebb kifütyülik a pancser mutatványost, és szerződtetnek helyette másikat a nemzetiszín paravánok elé. De egyre inkább azt érzem, hogy az élve kettéfűrészelős mutatványba csúszik éppen a hiba...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr672407127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stone pit(er) 2010.10.30. 13:48:47

És hova tudsz (oly mesze) állni, hogy a vér ne fröccsenjen rád? Sajnos én csak a mediterrán klímát szeretem, holott északon jobbak a lehetőségek.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.10.30. 15:02:10

Oszt ekkor még nem is sejtetted, hogy Nyalipali mindezt egy laza nyelvcsapással űberelni fogja. Szégyen ez a fehérjehalmaz, amiket meg beszél az szánalmas és felháborító!

gyilkos fűegér 2010.10.30. 18:33:44

A mutatvány sikerült, az asszisztens meghalt.
süti beállítások módosítása