Politika, reklám

2011.02.19. 20:24

Azt hiszem, a termékelhelyezésben rejlő reklámlehetőségeket tekintve csak kullog a politika után a kereskedelmi televíziózás!

Olvasom, hogy hamarosan változhat a Barátok közt, miután az új médiatörvény lehetővé teszi a termékelhelyezést a tévés produkciókban. És mint látható, Stohl Buciék már ennek a jegyében szürcsölik a kólát a Való Világ reklámszüneteiben. Pedig ugyanezért Rékasi Károlynak például nemrég még repülnie kellett...

Na de hogy a kereskedelmi televíziózás ennyire le legyen maradva a magyar politikától, az azért elképesztő!

Mindeddig úgy képzeltem, hogy a politika olyan, mint egy valóságshow és egy szappanopera keveréke: olykor nem egészen normális és teljességgel exhibicionista, ráadásul gátlástalanul taktikázó alakok keverednek végeláthatatlan és esetenként durva hangvételű vitákba és folytatnak szüntelen ármánykodást egymással. A szappanopera-hasonlatot látszott például alátámasztani V. György angol király őszinte vallomása is - lásd a Kuminszerint.blog.hu kiváló bejegyzésében -, mely szerint az angol királyi család már a múlt század '30-as éveinek közepére "lesüllyedt a leghitványabb lények szintjére: színészek lettünk".

Egyre inkábbb rá kell jöjjek azonban, hogy Magyarországon valahogy ez is fordítva működik. Nálunk a valóságshow-k és a szappanoperák próbálják ármánykodásban, taktikában, olykor vérprofi, máskor meg ripacskodó színészi játékban lekövetni a politikát - ráadásul inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Most például a termékelhelyezés lehetőségét tekintve kullog a politika után a kereskedelmi televíziózás!

Hol van már az az idő, amikor a politikusaink vagy a hozzájuk közel állók gondosan kerülni igyekeztek a termékmegjelenítést, és felirat nélküli, kisebb vagy nagyobb fehér borítékokat használtak a kulcsjelenetek kellékeiként!

Gondoljuk végig: a Nokiának például néhány százmilliót biztosan el kellett volna költenie reklámra a hazai piacon, ha olyan hatékonysággal szerette volna népszerűsíteni a telefonosdobozait, mint ahogyan az Hagyó Miklósnak sikerült! A nokiásdoboz például idehaza mára egyenesen fogalommá vált. Azt hiszem, minden marketinges álma, hogy a szlogen vagy a kulcsszó, amit kitalál, ilyen végérvényesen rögzüljön a felnőtt lakosság fejében... Az elmúlt napokban pedig a whiskey-s doboz halad a legjobb úton ahhoz, hogy a politikai szappanopera (vagy krimi? - előbb-utóbb ez is kiderül) kellékéből közismert fogalommá váljon.

Kedves marketingesek! Ha komolyan tetszenek venni a termékmegjelenítésben rejlő reklámlehetőségeket, és profin, meg persze hatékonyan szeretnék művelni a marketing e különleges ágát, javaslom, hogy mielőbb tessenek beiratkozni egy politikai gyorstalpalóra!

E téren ugyanis a legprofibbaktól ott tanulhatnak.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr702673390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eze 2011.02.20. 08:56:48

[corsac] [2011.feb.19. 20:56]
[New.Person] [2011.feb.19. 16:24]
....Megmondta az Orbán, hogy egyenlő mércével!....

És erre most büszkének kellene lennünk? Mert egy tahó banda belerondított az EU önképébe és emiatt ráirányult a figyelem azokra az országokra is, ahol csak egy kicsike probléma volt a média szabályozásával?
Na hiszen!
Akkor a jelszó: ölj, lopj, paráználkodj, kívánd el a más asszonyát.... és így tovább. Majd a te gusztustalan és immorális viselkedésed miatt megcsömörlik a többi ember és jobbak lesznek.
Vagy mégsem? Esetleg elkezdődik a harc, hogy ha neki szabad, akkor nekünk miért nem? És ezért kell rendet csinálni az egész bagázsban?
Amíg van némi moralitás, addig csak kis mértékben hágják át azt az érintettek. De egy ilyen immorális banda, mint a Viktor vezette Fidesz, teljes mértékben le tudja rombolni nemcsak Magyarország, hanem egy egész kontinens erkölcsi védőbástyáit is.
Ha keresztény lennék, akkor azt mondanám, hogy a Viktor az Antikrisztus. Sokan vannak, akik követni kezdik őt, a hamis prófétát, mert azt hiszik, hogy ő az újjászületett Jézus. Azt hiszik, hogy az általa hirdetett ige ugyanaz, amit Jézus hirdetett. Ehhh.... Nem vagyok keresztény. Nem vagyok az ilyen mítoszok elkötelezettje.
Szóval nem kezdek prófétáskodni, csak csömöröm van az egész bandától. Hogyan tudna egy ilyen banda erkölcsi tartást adni az országnak? Régi történet, nem tudom használják-e még a fiúk ezt a szót, de régebben divatban volt náluk: "gecizmus". "Hú, de nagy geci vagy!" - mondták DICSÉRŐLEG valakire, aki váratlanul aljas módszerekkel tudott valami eredményt elérni. Persze nem ezt a képet mutatják magukról, amikor a médiában a közembereket akarják győzködni. Van a valóság és van a hamis kép, amit a média szakemberek a pártról kiállítanak. Mert a kulcsszó - a média. A reklám. Hogyan kell eladni egy terméket? Hogyan kell feldicsérni azt? Milyen trükkök vannak, amivel el lehet érni, hogy elfogadják az elfogadhatatlant? Ez mára komoly tudománnyá változott, amivel a fogyasztókat képesek befolyásolni. A Fidesz azt hiszi, hogy az emberek számára a politika is ilyen fogyasztható dolog, amit el lehet adni nekik.
Nézz utána, hogy mekkora szerepet játszanak a Fideszben a média szakemberek!
Mekkora a reklám szakma befolyása ebben a pártban!
Döbbenetes.
Mint ahogy a fiúk immoralitása is az.

eze 2011.02.20. 09:43:31

"Robbantott a magyar médiatörvény" (Népszava online) hozzászólások közül az egyik, mely a fenti cikkhez is illeszkedik.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.02.20. 12:32:54

A fidesz egy mezei médiapárt, melynek az alapvető működése semmiben nem működik egy cégtől. Azonban kár szépítgetni, abból is kb. a tévés áruház szintjén. Tényleg sikeres, veszik és viszik a cuccot, eszik a népek... Irtózatos marketingtevékenységet fejtenek ki, a termék egy éppen divatos politikai irányzat, bárhol, ahol nagyobbat kaszálhatnak. Mostanában eléggé baloldalra kisodródott ideológiával, de folyamatosan jobbra kacsingatva és mondogatva. Azokkal az elvekkel, amivel azért azonosulni... hát ahhoz gyomor is kell.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.02.20. 12:46:51

"nem különbözik egy cégtől"... Bakker..

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.02.20. 16:01:02

Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem. Majdnem mindenben egyet is értek vele. A szocik helyzetét és tehetségét viszont messze túlbecsüli a cikk írója. Szerintem abban nincs igaza. Amiben viszont messze egyetértek, hogy sajnos Viktorunknak nem víziója van az ország jövőjével kapcsolatban, hanem agymenése a pillanatnyi sugalmazások és aktuális trendek alapján! Ezért nem jutunk "seháse"! Amatőr politikusi rétegünk az üzleti szférában nem merte magát megmérettetni, ezért az üzleti szemléletet vitte be a politikába. Ez azért gáz - mármint nekünk, mert rajtunk kísérleteznek ezek a mazsolák.

Tűzfal · http://szatmarfigyelo.blog.hu/ 2011.02.20. 18:46:31

1 millió munkahely témájában tudnám ajánlani a magyarok által is gyártható TALICSKA további promózását.

Sokoldalú felhasználási lehetőség, disznó ólhoz ugyanolyan megfelelő, mint bankhoz, korrupcióhoz, kopogtató cédulák leadásához...

Nyitott változata erősíti a közélet tisztaságát.

Keveset fogyaszt, szakmai képzéseket lehet rá szervezni- szakoktatás fejlesztése- és most, hogy Európa ránk figyel, csak ügyes csúsztatások kellenek és mienk a talicska világ!
süti beállítások módosítása