Ebből balhé lesz...

2011.05.13. 20:24

Az, hogy Lázár János nem érti a jogállam alapvető működési szabályait, egy ideje már nem lep meg. Na de hogy egy volt igazságügy-miniszter, Balsai István is ennyire hülye legyen a joghoz?!

Valamiért azt érzem, hogy Lázár polgártárs egyre inkább a tűzzel játszik.

Félreértés ne essék, én is azt gondolom, hogy a korkedvezményes nyugdíjakkal valamit kellene kezdeni, mert tényleg abszurd, hogy egy életerős fiatalember mondjuk 40-42 éves korában nyugdíjba mehessen. Persze meg kell nézni, hogy az a 42 éves fiatalember mit csinált addig. Mert ha nap mint nap tüzet oltott meg kommandósakcióban vett részt, akkor igenis legyen korkedvezményes a nyugdíja, elvégre az egészségét tette kockára nap mint nap és nyilván az átlagosnál jobban le is strapálta a szervezetét. És akkor annak a korkedvezménynek a mértékéről lehet tárgyalni.

És az ember igazságérzete tényleg azt mondja, hogy aki viszont világ életében irodista volt, az akkor se mehessen korkedvezménnyel nyugdíjba, ha netán véletlenül tűzoltó- vagy rendőrvállap van az ingén. Merthogy mire föl...

Lehet és kell is ezt szabályozni. De nem visszamenőleg, hanem a jövőre nézve. És akár mielőbb.

De hogy attól a volt katonatiszttől, tűzoltótól vagy rendőrtől, aki most mondjuk 55-60 éves, és öt éve nyugdíjas, attól most egy tollvonással elvenni a nyugdíját és visszazavarni a munkaerőpiacra... Nem is értem.

Az, hogy Lázár János nem érti a jogállam alapvető működési szabályait, egy jó ideje már nem lep meg. Na de hogy Balsai István, egy volt igazságügy-miniszter ennyire hülye legyen a joghoz, az azért megdöbbentő.

Tessenek végre megérteni, hogy jogállamban szerzett jogot nem veszünk el, visszamenőleges hatállyal nem adóztatunk, személyre szabott törvényeket nem alkotunk, magántulajdont nem einstandolunk - és még sorolhatnám. És tessenek mondani, ugye mi azért még egy kicsit jogállam vagyunk?

Félek, hogy ebből nagyon nagy balhé lesz.

Nem csak a nemzetközi jogi fórumokon, de a Kossuth téren is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr482901730

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dübörög a diktatúra 2011.05.14. 18:34:15

 Nem kicsit, nagyon!Ami most folyik Magyarországon abba Kádár belepirult volna, Rákosi viszont elismerően csettintett volna rá. Azt már megszoktuk az elmúlt bő 20 év alatt, hogy a választási ígéreteket sosem tartják be. Aki az ígéretek alapján vál...

Trackback: Szopóágon a nyuggerek 2011.05.13. 20:43:50

Természetesen ahogy szokták, egyéni képviselői indítványként nyújtotta be ma Lázár János és Balsai István a nyuggereket szívató alkotmánymódosítást.Ha valakinek eddig egy kicsi kétsége is lett volna a szándékot illetően, most eloszlatták.Arról van itte...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neonbagi · http://neonbagi.blog.hu/ 2011.05.13. 20:59:20

Ha figyelmesen elolvasod a törvényt, akkor ez nem csak a korkedvezményesekről szól, hanem bárkiről, aki a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatár alatt van, kivéve akiket ők kivesznek.
Magyarul, ha mondjuk hetven évben állapítják meg az öregségi nyugdíjkorhatárt, akkor aki annál fiatalabb, az vagy dolgozni fog, vagy szociális ellátott lesz. Pont.

1116001 2011.05.13. 21:11:08

Fogadjunk lesz egy lex-képviselők kitétel..

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.05.13. 21:13:00

@1116001: Azt majd a Rogán Tóni nyújtja be hozzá...

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2011.05.13. 22:19:05

Sajnos én is azt gondolom, hogy ebből még balhé lesz. :(

ClearWater 2011.05.13. 22:20:58

Tök egyetértek. Pedig a feleségem pl. 6 éve itthon van a gyerekekkel, de mivel lóg a szekrényében egy rendőr egyenruha, ez neki ugyanúgy beleszámít a szolgálati idejébe. Bár ha jobban meggondolom, ez a két gyerek van olyan mintha nap mint nap tüzet járna oltani :)

mizrolist 2011.05.13. 22:21:43

@1116001: úriember biztosra nem fogad.

Namir 2011.05.13. 23:07:46

Szerintem a nyugdíjat illetően, ha már kapitalista ország lettünk, vegyünk példát az igazi kapitalista országról, az USA-ról.

El nem tudom képzelni, hogy ott 40 évesen bárki is nyugdíjat kapna az államtól.
Még a tűzoltók és a rendőrök sem.

JohnLeCarré 2011.05.14. 08:28:24

@Namir: az ördög a részletekben lakozik, ez a mantra a rendőrnyugdíjakról hamis. A korai nyugdíjbamenetelnek feltételei vannak, és 45 éves kor esetén az öregségi nyugdíjnak csak a felét kaphatja. Teljes nyugdíjat pedig a korhatár elérése esetén. Szó sincs tehát eget rengető összegekről.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2011.05.14. 08:29:33

@Namir: Szerintem azt senki se állította, hogy jó ez a mostani nyugdíjrendszer. DE ha már 1x megkapta a nyugdíjat, majd hopsz elvenni tőle, azért ez elég durva! :(
Az egyik szomszédunk rendőr volt, 48 éves nyugdíjas. Nem dolgozik a nyugdíja mellett, tehát nincs másik jövedelme. Jelenleg építkezik. Tehát bekalkulálta az életébe, biztos pontnak tartotta azt, hogy kapja a nyugdíjat.

Kulminaator 2011.05.14. 08:40:57

"elvégre az egészségét tette kockára nap mint nap"

Így lenne helyes : elvégre az egészségét és az életét tette kockára nap mint nap, másokért

szerintem
(nem vagyok sem rendőr, sem tűzoltó)

outsider1015 2011.05.14. 10:05:15

Közalkalmazott voltam. Amikor 60 éves lettem előrehozott nyugdíjba mentem. Mivel dolgozókat küldtek el a választás azokra esett (érthetően), akik már előrehozott nyugdíjasok lehettek és nem a családos fiatalokra. Ha most 61 éves koromban elveszik a nyugdíjamat kérem vissza az eredeti állásomat. Nem én akartam nyugdíjba menni.

Namir 2011.05.14. 10:06:17

@JohnLeCarré:
Tegyük fel, hogy a rendőrökre más törvény és nyugdíjszámítás vonatkozik, mint az egyszerű halandókra. :)

Tegyük fel, hogy van olyan ismerősöm, aki 42 éves, nyugdíjas rendőr és 200 ezer a havi nyugdíja. Úgy, hogy nem volt magas rangban.

Tegyük fel, hogy mellette feketén dolgozik, és keres 120 ezret biztonsági őrként.

Tegyük fel, hogy ami leírtam igaz, és jellemző a nyugdíjas rendőrökre (és tűzoltókra): mármint hogy 40-50 évesen nyugdíj mellett dolgoznak, igen gyakran feketén.

Én egyszerűen megoldanám a problémát: a befizetését és a várható élettartamát figyelembe véve adnék nyugdíjat mindenkinek. És onnantól bármikor nyugdíjba lehetne menni.

Addig is, aki nyugdíjkorhatárnál előbb megy nyugdíjba, és mellette (feketén vagy legálisan tökmindegy) dolgozik, attól elvenném a hivatalos korhatár eléréséig. Ez vonatkozik a belügyminiszterre is.

Megismétlem: sehol a világon nem olyan hülyék, mint mi, hogy 40-50 éves fiatalembereket nyugdíjba engedünk, és még azt is hagyjuk, hogy mellette dolgozzanak.

Végül: a gyakran emlegetett egészségkárosodás és korai halálozás bizonyára kimutatott. Szeretném látni a statisztikákat.

Namir 2011.05.14. 10:06:38

@EdinaEdina:
van benne igazság.
Ezért nehéz most korrektül változtatni.
Lehet, hogy nem is lehet.

De ne feledd el, hogy amikor a szocik 97-ben bevezették a magánnyugdjíjat, a korábban felhalmozott jogosultságaink 25%-át elvették. És nem adtak cserébe semmit.

Ez pont az az eset, mint a 98%-os különadó visszamnőlegesen, csak másfél millió emberrel.

Mégis meg tudták tenni, és asszisztált hozzá az Alkotmánybíróság, és a Helsinki bizottság is.

Gondolom, akkor mégsem lehetlen.

Vagy, úgy gondoljátok, hogy amit szabad Jupiternek (MSZP-SZDSZ), nem szabad...másnak?

Namir 2011.05.14. 10:06:53

Gondoljátok már végig, mire szolgál a nyugdíj intézménye. Ebből a szemszögből kellene minden változtatást megítélni.

Látható, hogy a fejéről talpára állítják most az országot, és megszüntetik a sok mutyizással összekötött, ostoba juttatást. Ideje volt.

Örüljünk, hogy van, aki felvállalja, mert ez olyan lehetetlen feladat, mint Héraklésznek kitakarítania Augeiász istállóját.

közpolgár 2011.05.14. 11:40:46

Valóban szükség van a korkedvezményes, korengedményes nyugdíjak ujraszabályozására, de nem ilyen megdöbbentően pofátlan módon. Ezzel annyi ellenséget szerez a fidesz, ami bőven elég a forradalomhoz. Közel 800.000 ember és a hozzájuk tartozó ugyan annyi családtag érintett az ügyben. Ilyet nem lehet csinálni. Több évtizedig abban a tudatban dolgoztak emberek, hogy kevés fizetés és a jogaik korlátozása, egészségük csorbítása ellentételezéseként 50 évesen elmehettek nyugdíjba. Ezt betervezték, így alakították az életüket, hitelüket, gyerekekik tanítattását. És ez most semmivé válik, jöhet az idegesség, a munkanélküliség, a végrehajtó. Pofátlan lázárról már említést sem teszek, de Balsai úr keresztényi hitével ez hogy egyeztethető össze !? Nem értem és döbbenten nézem ezt a fejetlen, mindenkin átgázoló ámokfutást, amit ez a kormány folytat a nép nevében.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2011.05.14. 11:42:21

@Namir: Namir szia! :)

Sokan nem örömükben mentek el nyugdíjba. - hanem egyszerűen nem volt más lehetőségük - :(

Nyugdíj melletti munka: na, ez az amit szabályozni kellett volna!(Mivel van egy pici közöm a vagyonvédelemhez, ezért látom, hogy mi folyik.) Szabályozni kellett volna, hogy pl. x forint nyugdíj felett válasszon a nyugdíjas, hogy nyugdíj vagy fizetés. (vagy a kettő ne lehessen egyszerre egy bizonyos összeg felett)

Azt is megértem, hogy nincs pénz, szegény az ország, mint a templom egere. DE 50 - 60 éves embereket ki és hol fog alkalmazni????

Tartok tőle, hogy még jobban rázúdul mindenki a vagyonvédelemre. Már így is minimálbér alatt dolgoznak az őrök. Most aztán majd még inkább 300 forintért is elmennek majd az emberek őrködni, mivel a számláikat fizetni kell.

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2011.05.14. 11:42:21

Azt gondolom, hogy előbb állásokat kellene/kellett volna teremteni, és csak aztán reformálgatni a nyugdíjrendszert. (ez a szitu most olyan, mintha a tetővel kezdenénk a ház építését)

A nyugdíjak elvonása nagyon sok embert fog lehetetlen helyzetbe hozni. Ez emberi tragédiák egész sorát fogja eredményezni - szerintem -.

Az meg egyszerűen nonszensz, hogy a nyugdíjból visszarángatott rendőröket munkafelügyelőként akarná a kormány foglalkoztatni. Hova ennyi munkafelügyelő? Mit építünk? Piramisokat vagy mit? Szóval milyen munkákat, munkásokat felügyeljenek? Pont az a gond, hogy NINCS munka!!!

EdinaEdina · http://edinaoldala.blog.hu/ 2011.05.14. 11:42:21

Nekem nem az a gond, hogy reformálgatják a nyugdíjrendszert, hanem a következményei a problematikusak. :(
".... nyilvánvalóan növelik a nyomort, az elkeseredést, jelentős részben a rendszerváltás veszteseinek körében..."
Idézet: www.fn.hu/makro/20110514/durvulhat_orban_csomag/

vicger · http://vicger.blog.hu/ 2011.05.14. 12:05:34

Tisztelt Mindenki!
Nagyon jól kommunikál a fidesz, ezért még a csapból is a 40-42 éves nyugdíjas folyik, és az emberek joggal háborodnak fel ezen a kivételen. Az a baj, hogy ennek nem sok köze van a valósághoz, ezt viszont sehol nem hallom- olvasom. Tehát a tűzoltók munkaideje heti 48 óra a törvényes 40 helyett.Ha valaki ráér és kiszámolja, csak hamarabb elérik a nyugdíjhoz szükséges évek számát. Ha fel akarják emelni a korhatárt, sokkal többet fog dolgozni egy tűzoltó, mint egy "átlag" dolgozó- mert a heti 48 óra marad. Tehát nem kedvezmény elvételről beszélünk, hanem túlmunka létrehozásról, amiről SEHOL nem kommunikál senki. Remélem érthetően, és nem sértően fogalmaztam.
Üdv: egy tüo.

Dig, Lazarus! 2011.05.14. 12:08:17

Szerintem pontosan illik a döntés a sorba - amit legutóbb a 'pofátlan végkielégítések' kontra AB ügyben jegyeztem, azt tartom most is. Nyilvánvalóan sok visszaélés volt a nyudíj- és az egészségbiztosítási rendszerben (Hol nem?!), mondhatni bejáratottan korrupt intézményként működött (itt is). Ezt felszámolni rengeteg munka, egyenként felülvizsgálni az ügyeket, plusz még újraszabályozni a rendszereket a jelen állapotokhoz igazítva, nos ez embert próbáló feladat. Ők azonban erre vállalkoztak, mondhatnám szavajárásukkal: erre (is) kapták a felhatalmazásukat. De ehhez dolgozni kellene keményen! Mert amíg vannak valóban rokkantak, igazán csökkent munkaképességűek (halkan jegyzem meg, nagyon sokan vannak ők is), addig tisztességesen ezt másképp nem lehet rendbe hozni! Ehhez képest bűnösnek (csalónak) nyilvánítani egész társadalmi rétegeket, plusz kilökni őket egyből egy nem létező munkaerőpiacra - ez több, mint arrogancia, ez bűn. Így kormányozni nem lehet, csak uralkodni (a szemétdombon)!
Tehát inkább visszafordítom ismét: elsősorban a fiúknak büdös a munka (A lendületes ítélkezés nem az!), miközben már szinte mindenkit megvádoltak, hogy munkakerülő, csaló, tisztességtelen stb. ...
Négy év lett volna erre, tehát nem (lett volna) lehetetlen, és az eddig eltelt 1 év akár már mutathatná is a pozitív irányt ... ez tett volna jobbat az országnak, vagy ami most van?

Aki pedig azt állítja, hogy ő rövid úton (így-úgy-amúgy) megoldaná a kérdést, ugyanazt állítja, amit ők. Én meg ugyanazt gondolom róla, amit róluk: vagy hazudik, vagy ostoba. Hogy a cikk elejére utaljak: vagy Balsai vagy Lázár ...

Namir 2011.05.14. 13:55:34

@EdinaEdina:
"Sokan nem örömükben mentek el nyugdíjba. - hanem egyszerűen nem volt más lehetőségük"
1) A nyugdíj nem szociális intézmény, hanem biztosítás. (=társadalombiztosítás)
2) Egyébként miért is? Kirúgták őket? Nem. Elmentek nyugdíjba. Helyettük meg felvettek újakat. Ők meg utána nyugdíj mellett feketén dolgoznak, és nem mellesleg ezzel letörték a béreket is.

Nem vitatom az igazságtalanságokat, például a tűzoltókkal szemben (túlóra).
De az is igaz, hogy a tűzoltók készenlétben vannak, nem tüzet oltanak 48 órában. Van olyan ismerősöm, aki emellett vidáman dolgozott feketén a váltónapjain. Ez normális? Nem. (Kétségtelen, hogy a fizetése miatt rá is kényszerült. Az sem normális.)

Nehogy bárki félreértse, nem vitatom el egy pillanatra sem a tűzoltók hősiességét. De a mutyizásból a sunyiságból, a dolgoknak a lényegükből kiforgatásából és kiüresítéséből elegem van. Ezt csinálja az ország a szocik vezetésével 60 éve. Legyen ennek egyszer és mindenkorra vége.

Nem vitatom, hogy vannak veszélyes foglalkozások. Speciel Magyarországon rendőrnek lenni (ha jól emlékszem) nem az. (Munkahelyi balesetek statisztikája. ) Akkor miről is beszélünk?

Egyébként a veszélyes foglalkozásokat fizetésben kell elismerni, és nem 40 év nyugdíjjal. Ahogy ezt máshol is teszik.

A fizetéseket jogosan kifogásolod, azok valóban nevetségesek szinte minden területen. Orvosok, óvónők, tanárok, tűzoltók stb.

Az meg egyszerűen pofátlanság, hogy állami intézmények olyan tendert írnak ki őrzés-védelemre, aminek az óradíja nem fedezi a minimálbért. Volt ilyen tender az elmúlt 8 évben.
Ez államilag elismert és támogatott adócsalás.

Az elmúlt 60 évben egész ország egy nagy kupleráj lett.

Ezért kell most annyi területen változtatni egyszerre. A Fidesz ezzel az egész országot magára haragítja. Mert senki nem örül annak, ha a jogait megnyirbálják.

Az emberek meg rövidlátóak, nem veszik észre, mit kapnak cserébe. Rendet és Jövőt. Amik eddig nem voltak.
3 év múlva meglátjuk mire lesz ez nekik elég. Ez legyen az ő gondjuk.

De ne az alapján ítéljük meg most a változtatásokat, hogy a hülyeség felszámolása mennyi embernek és mennyire fáj.

Mert persze a szocikkal még egy darabig lebeghettünk volna a szar tetején, de ha valaki megmozdul, mind alámerültünk volna. Inkább másszunk ki ebből a szarból. Most.

egyedi 2011.05.14. 16:55:24

@Namir: de ezt szerinted úgy kell meglépni, hogy soktízezer embert kilöknek a létbizonytalanságba? nem azon van a vita szerintem, hogy változtatni kell, hanem a módszeren.mit csinál ennyi ember, ha nem tud elhelyezkedni (és nem tudom, hogy tudna, amikor most sem tudnak, akik akarnak) és nem lesz pénze ételre, meg villanyra stb.?
azt írod a nyugdíj biztosítás. igen. aki most teszem azt elment előrehozott nyugdíjba 60 évesen, az az eddigi szolgálati ideje, és jövedelme alapján kapta meg a nyugdíját.ez kevesebb valószínűleg, mintha két év múlva ment volna. de ő ezt vállalta. és mielőtt eltévedünk, aki előrehozott nyugdíj mellett dolgozik, annak be kell jelentenie, és a minimálbért meghaladó jövedelme után szüneteltetik a nyugdíja folyósítását. tehát nem keres nyugdíj mellett milliókat senki. (nem arról beszélek, ha feketén dolgozik) a fekete munkát nem ezzel fogják megszüntetni. arra valószínűleg valami más eszköz kéne szerintem.
a korengedményes nyugdíj szintén nem a költségvetést terheli, tehát azzal sem tudom mi a baj.
a korkedvezményes nyugdíj (nem a rendvédelmi szerveknél) nem olyan sok év kedvezményt jelentett, hogy 40 évesen menjenek nyugdíjba. ráadásul az új szabályok alapján szépen lassan kikopott volna szerintem, mert további jogosultságot már csak az szerzett, aki fizet.

2011.05.14. 16:58:48

@Namir: Hát ha ezt a kapkodást, hülyitést és idiotizmust, ami most van, én nem nevezném rendnek.Vajon a fidesz mit is csinált 8 évig? Mindent , ami pénzt hozott volna az államháztartásnak, mindent meggátolt, (népszavazás) és minden ellen tiltakozott.Még mielőtt leszociznál vagy libsiznél, kérlek fogadd el, hogy nem vagyok sem jobbos, sem balos. Csak realista vagyok.
Én , miként a többség, aki dolgozott tisztességgel,( nem minimálbéren bejelentve, a többit pedig feketén a zsebbe) már megunta az igérgetést és a mellédumát. Igéretből annyi van a padláson, hogy a multkor már lesepertem az egészet, mert nem fértem el töle.
Vagyis, aki részt vett az ország tönkretételében, kirablásában--minden eddigi kormány és tagjai, a parlamenti pártok és vezetői, tagjai-- akik 22 éven át csak loptak , hazudtak, és ma is azt csinálják, mikor teszik vissza azt amit idáig elloptak?
Engem nem érdekel hogy ki milyen jövőképet vázol fel, mert hazudik és lop. A nadrágszij huzásból pedig már elég volt. Nincs már hová huzni, hacsak nem elhuzni ebből az országból.
Amugy nem rövidlátó vagyok, hanem realista. Reálisan látom, hogy itt jövő nincs, csak multunk, amely elég szörnyű és sötét, miként a jövőnk is az.
Aki ugyanis hazugságra épiti fel a jövőt, az ostoba, dilettáns. Hülyék voltak a szocik és hülye most a fidesz is. Nagyon hülye.Mert egy országot csak akkor lehet helyrehozni, csak akkor lehet az emberekre hatni, ha van tisztesség, becsület. De ez a fideszben, mint pártban sincs meg.
Vajon majd azok a képviselők, akiket megválasztottak, hogyan fogják megmagyarázni az embereknek a hülyeséget és a kormányzati arroganciát? Mert ezeket a "szenátorokat" keményen számon fogják kérni, hamarosan a választók.Talán hamarabb mint gondolnák.
A fidesz nem a hülyeséget számolja fel, hanem hülyeséggel tölti ki a hozzá nem értését, az arroganciáját, a dilettantizmusát és az igéretekkel szembeni hazugságát.
De ha nem megy a kormányzás, akkor be kell vallani és valamit le kell tenni. Vagy egy másik iskolát, netán másik tanfolyamot--ha lehet OKJ-t-- vagy a tollat és el kell menni közmunkára. De minnél előbb annál jobb. Ugyanis majd 2014-ben őket is elszámoltatják, mint most a szocikat, csak kicsit keményebben. És ez biztos!

Namir 2011.05.14. 20:06:30

@jános515:
Nem gond, ha nem nevezlek szocinak, libsinek? :)
Nem is gondollak annak.

Az ellenzék dolga nem az egyetértés, hanem a kontroll. Ezért is hülyeség a konszenzus keresés számonkérése. az ellenzék legitimációját az adja, hogy szemben áll a kormánnyal.

Az már baj, ha az ellenzék mindent meg akar akadályozni, de kérdés, hogy meg tudja-e. (A szocik, a jobbik, és az lmp vajon most nem akar mindent megakadályozni?) Ha meg tudja, akkor a társadalom mellette áll. Tehát a társadalom nem akarja.

Arrogancia: kétségkívül szörnyű a fidesz kommunikációja, és bizonyára sokaknak hiányzik Totó kutya, a táncos lábú videója, a vidéki gyermek megtalálása, és befogadása, a rák, amit legyőzött, az, hogy papnak készült, miközben ateista volt, és az hogy megtudjuk, rendszeresen bérmálkozgatott is (soroljam még?)
De tényleg ez a legfontosabb?

Szerintem a lényeg, hogy képesek-e 4 év alatt a fejéről a talpára állítani ezt az országot, amit 60 év alatt erkölcsileg lenulláztak [a szocik és libsik :)].
Felszámolni a korrupciót, a hálapénzt az egészségügyben, az EU-s pénzek ellopását, a segélyekkel visszaélést, a mutyizást, egyedi alkukat, engedményeket stb.

Mert mindezek eredményeként jutottunk ide. A gazdaság működőképessége a kulturális alapokon, és az értékrenden múlik. A kormánynak ezt kell rendbe tennie. Mert bizonyára tudod, hogy ebből a szempontból a balkánhoz, és az dél-orosz országokhoz közelítünk, ami nem túl jó perspektíva.
(Inkább Németország felé kellene megint közelíteni kulturálisan. De ezt nehogy félreértsd!)

Mindenki munkahelyeket akar a kormánytól. De ő nem tud munkahelyet teremteni, legfeljebb közmunkát. Ez a gazdasági szereplők dolga.

A kormány a környezetet teremti meg, ahol elhiszed, hogy lehet és érdemes vállalkozni. Ez a közelmúltban nem így volt.

Drukkoljunk nekik, mert jövőkép nélkül tényleg nincs ország.

Ha meg valaki közülük korrupt stb. azonnal rúgjuk seggbe, és zavarjuk el.

Namir 2011.05.14. 20:07:00

@egyedi:
Nem gondolom, hogy létbizonytalanságba kellene lökni embereket. De a létbizonytalanság ettől függetlenül létezik. A te és az én életemben is.

De miért pont egy olyan életerős fiatalember ne kerüljön abba, aki most is dolgozik feketén a nyugdíja mellett? (Ne légy már olyan naiv, hogy ezek az emberek otthon ülnek.)

Egyébként én nem véresszájúan azt követelem, hogy szüntessék meg a már megkapott nyugdíjakat, és megjegyeztem már az elején, hogy egyáltalán nem biztos, hogy bármilyen változtatás véghezvihető jogszerűen.

De hogy komolyan rendet kell rakni ebben a kuplerájban az biztos, és csupán a minden változtatást elutasító hisztéria ellen léptem fel.

A korengedményessel nekem semmi bajom.

zeus123 2011.05.14. 22:33:22

@Namir: Gondoljátok már végig, mire szolgál a nyugdíj intézménye. Ebből a szemszögből kellene minden változtatást megítélni.

pont nem erről van szó, hanem egy szerzett jog elvételéről.

aki anno vállalta, h a szar fizetésért, minimális társadalmi megbecsülésért kemény fizikai/lelki munkát vállal, az a juttatásokba belekalkulálta azt is, h hamarabb nyugdíjba mehet. ezt akár forintosítani is lehet: mondjuk e nélkül mennyivel többet kellett volna havonta fizetni, h maradjon. (ez egyébként ki is fog derülni, mert amint elveszik ezt a jogosultságot, de a juttatásokat nem emelik, sokan fognak leszerelni.)

szóval, tök mindegy, h kinek csípi a csőrét a 40-50 éves fiatalemberek(?) nyugdíjazása, de ez anno az ő alkujuk volt, mintegy a fizetésük része. érdekes, h bár nekik ez jár, és ez milyen hatalmas előny, valahogy mégsem lehet(ett) arról hallani, h 10-20x túljelentkezés lenne a rendőröknél/tűzoltóknál...

zeus123 2011.05.14. 22:34:37

@Namir: Tegyük fel, hogy van olyan ismerősöm, aki 42 éves, nyugdíjas rendőr és 200 ezer a havi nyugdíja. Úgy, hogy nem volt magas rangban.

hát, ha igaz az előtted szóló, és a tényleges korhatár elérése előtt csak a fele nyugdíjat kapják, akkor nem sok kicsit ez a szám??? nem igazán van olyan számítás, ami alapján az átlagbér többszörösét kapná az ember havi nyugdíjként...

nem lehet inkább, h a sok szerencsétlennek azért kell feketén dolgoznia a nyugdíja mellett, mert csak abból rohadtul nem élne meg?

Namir 2011.05.14. 23:55:41

@zeus123:

Minden lehetséges. De nem volt oka, hogy hazudjon, sőt, inkább az igazmondás állt érdekében. Az kétségtelen, hogy nem tudom, mennyi volt előtte a fizetése, és hány szolgálati évet számítottak be neki.

De szerintem nem ez a lényeg, hanem, hogy 40-50-60 éves egészséges emberek dolgozzanak.

Persze szerzett jog elvétele mindig nehezebb, mintha soha oda sem adták volna.

A visszamenőlegesség meg igen problémás, nem is gondolom, hogy megvalósítható.

De ettől még nem értek vele egyet. Hülye volt aki bevezette. Vagy nagyon kellett neki a rendőrök "szeretete".

zeus123 2011.05.15. 08:07:10

azzal, h elveszik tőlük (nem a meglévő, azt tuti, h ABn elbukna), nem biztos, h olcsóbb lenne, hiszen jóval többet kellene a rendvédelmiseknek fizetni, h továbbra is -legalább annyira, mint most - vonzó legyen a szakma.

egyébként ha irigyled őket, h már 45 évesen nyugdíjba mennek, akkor miért nem mentél/mész te is rendőrnek vagy tűzoltónak? vagy úgy összeségében még ezzel együtt sem érné meg? e nélkül gondolom meg pláne.

érsd már meg, h az ő esetükben rohadtul nem arról van szó, h "szeretik-e őket", vagy kivételeznek velük. ez a "fizetésük", a mindenkori hatalommal, mint munkáltatóval kötött megállapodásuk része. ki lehet ezt persze venni de:
1. nem azoknál, akik ezzel az ígérettel, e feltételek alapján nyomtak le pár éveket (s akik valószínűleg nem itt cseszték volna el az életüket, ha ezt nem kapták volna meg)
2. ajánlani kell helyette valamit, ami kompenzálja.

zeus123 2011.05.15. 08:07:53

te mit szólnál, ha a főnököd holnap bejelentené, h máshol a te munkádat kevesebbért végzik el, és különben is tudott volna a helyedre anno olcsóbb embert felvenni, úgyhogy visszamenőleg átértékelte a munkaszerződésedet és 20%-kal csökkentette a fizetésedet, amit legyél szíves 5 napon belül a pénztárba befizetni...

és hidd el, h egy csomó kibic értene is vele egyet, hiszen azért is van a cég szar helyzetben, mert sok költség; pl. a munkabér...

(ha nem vagy alkalmazásban, attól még el tudod képzelni.)

tacika 2011.05.15. 09:40:09

Szerintem ez az egész már nem csak a nyugdíjról szól... Elvi kérdés az egész. Ha most hagyjuk, hogy a korkedvezményes nyugdíjat úgy vegyék el tőlünk, hogy közben NEM KAPUNK SEMMIT (pl fizetésemelés), akkor utána már tényleg mindent megtehetnek.... és az nem lenne jó! Senkinek!!!!

2011.05.15. 10:21:00

@Namir: Miért is nem tud a kormány munkahelyeket teremteni?
Mert nem is akar! Te a GDP növekedést a közmunkától várod? Ugye nem gondolod komolyan?
Mert ha figyelembe vesszük az elmult 22 év, segélyekre és egyébb támogatásokra( lakhatási, gázár, stb, stb) elszórt pénzeket, akkor én nyugodtan kijelentem, hogy ezekből legalább 300 ezer uj munkahelyet lehetett volna létrehozni. Ha mindezekhez hozzáteszem azt, hogy milliárdokkal támogatták a betelepülő multikat, akkor a ez a szám 600 ezerre is tehető.
De könnyebb volt a problémás cégeket, vállalatokat eladni, könnyebb volt "kirakatcégeket" támogatni, a haverok zsebeit tömni pénzzel, mint gondolkodni és tervezni.
Nekem nem hiányzik és hiányzott Fletó, és társai BT, de nem hiányzik a Viktor féle, papagájkommandó sem , Petivel az élen. Ő is csak beszél, beszél , de értelmes dolgot még nem hallottam tőle.Igaz ezért fizetik, és nagyon jól.
De nem hiányzik a Semjén féle képmutatás és mellébeszélés sem. Vajon hogyan számol el lelkiismeretével, mint hittanár?
Azt a hülyeséget vajon ki találta ki, hogy munkahelyeket csak a vállalkozások hozhatnak létre? Mert ez nem igaz!
Ha igaz lenne, akkor miért is fizetünk mi olyan magas áfát, tb-t, adókat és egyéb járulékokat? Hogy a politikai elitet eltartsuk, hogy ők jól éljenek? Ez lenne a "zemberek" feladata csupán? Meg az hogy mindig többet és többet dolgozzanak és huzzák a nadrágszijat, miközben a politikai elit dözsöl, lop, csal, hazudik? Ez tévedés és marhaság!
Egy vállalkozás akkor tud munkahelyeket teremteni, ha megvan hozzá a megfelelő piaci és állami környezet, akarat, ha van mit termelni, van piac, jó minőségü az áru, jó áron lehet eladni, stb, stb.
Ám ha ez nincs meg, akkor felesleges ugynevezett kényszervállalkozók ezreitől elvárni azt hogy teremtsen munkahelyet, amikor önmagát is alig tudja eltartani. És emellett termeljen ki annyit, hogy a kormány által elvárt és törvényekben rögzitett adókat, járulékokat, áfát, munkabéreket kitermelje, és még nyereséges is legyen, na meg adakozzon is. Na ez az igazi müvészet, és nem az amit a kormány kommunikál.Annál is inkább, mert mint egy népi mondás mondja--"ugatnyi könnyű", de megcsinálni már nagyon nehéz.

sinus67 2011.05.15. 19:50:25

Sziasztok!

Kicsit bő lére ereszteném.

Először is a felső korhatár a tűzoltóknál az öregségi nyugdíjkorhatár mínusz 5 év. Azt is kérni kell. Amennyiben nem kéri a nyugdíjazást, akkor az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor a szolgálati viszonya a törvény alapján szűnik meg. Speciális törvényi feltételek megléte esetén fordulhat csak elő, hogy akár 40 évesen szolgálati nyugdíjba vonuljon.
Ezek a speciális feltételek a hivatásos szolgálatra való egészségügyi (vagy fizikai) alkalmatlanság, beosztás megszűnése és ennek egyéb esetei.

Egyik kommentben tűzoltó írta a dolgozott órákat. Heti 48 óra meló, a sima heti 40 óra helyett. Ez 25 év alatt 5 évvel többet ledolgozott idő.
Vegyük még hozzá, hogy a tűzoltó bemegy szolgálatba. Jön a riasztás. Nem tudja hova megy, ki lesz a delikvens (lehet a családtagja). Nem tudja mikor ér vissza a szolgálati helyére. Már amennyiben visszaér. Ld. pár évvel ezelőtt az egyetemi tűzesetet. Menti a javakat. Menti az életet. Berohan égő házba. Kivág komplett, széttrancsírozott családokat a roncsok közül. Útmenti fákat takarít el vihar után. Vizihullát húz partra. stb. stb.
Míg az esztergályos bemegy 6-ra dolgozni, 14 órakor kikapcsolja a gépet, vagy átadja a délutánosnak és megy haza.
Nos kérdem én: Ki az aki a legnagyobb pszichikai és fizikai károsodásnak van kitéve? A tűzoltó, vagy az esztergályos; lakatos; asztalos; stb.
Mint tudjuk egy pszichikailag meggyötört ember sokkal hamarabb kapja el a betegségeket, és nehezebben is gyógyul, mert mentálisan károsodott.

Igen, rendbe kell tenni a nyugdíj témát. Irodai munka után ne legyen kedvezmény, azonban azoknak, akik minden szolgálatukban azért teszik kockára az életüket közvetlenül, és az évek teltével közvetve is, hogy rajtunk segítsenek igenis legyen korkedvezmény.
Amennyiben nem akarnak 40 éves, életerős embereket nyugdíjba látni elég lenne csak ezt a törvényi részt módosítani és kész.

Azért, ha valaki figyel észreveheti, hogy kb. fél évente mindíg utál valaki valakit a feldobott törvénymódosítás tervezetek miatt. Pl. a közszolgálatban dolgozókat a nem közszolgák fikázzák, a kinti magyarokat a benti magyarok jó része, a rendvédelmiseket a nem rendvédelmisek. stb. stb.

Kicsit elgondolkodtató.

Marattam 10teledel: a Törög :))

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.05.18. 19:12:34

"MUNKA VILÁGÁBA VISSZAVEZETNI" kizárólag a munkahelyeket kell!no és a politikus urakat! Amit a hülye kormánynak először meg kellett volna lépnie az annyi, hogy a nyugdíj mellett senkit nem lett volna szabad foglalkoztatni - mindjárt felszabadulna a munkahelyeik óriási száma és lenne kitől vonni a nyugis járulékokat is. Per pillanat is azzal van a legnagyobb baj, hogy a munkanélküli segélyezettnek (illetve közmunkában rabszolgáztatott) a járulékaiból nem tudják fedezni a nyugdíjakat. ezért kellett volna a nyugist nyugiban hagyni (szigorúan) ha már elment - ne dolgozzon! aki meg dolgozni akar, az maradjon az állásában fizuért (csak!) és ne zavarják el onnan a suttyó fiatal kedvéért, akinek kevesebb bért kell adniuk (mert annyit is ér a munkája természetesen, mint kezdő világtalannak). Szóval, gondolkodásra képes országvezetés kell, nem pedig politikai párt az ország élére! Váltsuk le őket - minél hamarabb, annál jobb lesz mindenkinek!
süti beállítások módosítása