Haditörvényszék

2011.06.14. 19:22

Mi lenne, ha nem az ügyészség szájaíze szerint, hanem valamiféle állampolgár-központú megközelítésben forradalmasítaná inkább a büntetőeljárásokat Balsai István?

Szeretném leszögezni mindjárt az elején, hogy nem a kormányzati szándékkal van a baj! Azonban megint megbizonyosodhatunk a Clairvaux-i Szent Bernáttól eredeztethető bölcsesség igazában, mely szerint a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. A büntetőeljárások felgyorsításával, a jogerős bírósági ítéletig tartó időszak lerövidítésének a szándékával alapvetően messzemenőkig egyet lehet érteni, hiszen mégiscsak abszurd, hogy egy-egy bírósági ügy hosszú évekig elhúzódhat, mire a végén új eljárást rendelnek el, hogy az egész procedúra kezdődhessen előről.

Engedtessék megjegyeznem, hogy a büntetőeljárások felgyorsításának a szándékával persze még inkább egyet lehetne érteni akkor, ha nem az úgynevezett "kiemelt ügyekre" lenne mindez kihegyezve, hanem úgy általában a büntetőeljárásokra. Csakhogy Balsainak és párttársainak nyilván nem az fáj, ha Gipsz II. Jakab peres eljárása évekig elhúzódik - szarnak ők nagy ívben az egyszeri választópolgárra -, hanem az, ha a Sukoró-ügyből a ciklus végéig sem tudnak legalább elsőfokú ítéletet felmutatni. Már ha egyátalán.

Szabadjon megjegyeznem továbbá, hogy meglehetősen faramuci a Balsai-féle előterjesztés azért is, mert kimondottan az ügyészség szájaíze szerint szeretné forradalmasítani - ez a jó szó! - a büntetőeljárást. Én meg azt mondom, hogy az lenne az igazi, ha nem ügyészközpontúak lennének a bírósági eljárások, hanem mondjuk állampolgár-központúak. Jó, hogy a bűnösség bizonyítása helyett a Balsai-féle igazságszolgáltatási modellben nem mindjárt az lesz a bizonyítás tárgya, hogy vajon ártatlan-e az illető, az ártatlanság vélelmét meg egészen egyszerűen átveszi a bűnösség vélelme.

A Balsai-féle előterjesztésben sajnos van néhány erre mutató passzus - és nem kell jogásznak lenni ahhoz, hogy az ember haja égnek álljon némelyiktől, gyomortájékon pedig egy szorító, rossz érzés induljon el, egy rossz déja-vu érzése. Mintha nem éppen a demokratikus rendszerekre lenne jellemző az, hogy a vádlott az őrizetbe vétele utáni első 48 órában nem találkozhat a védőjével, így ha ebben az időszakban hallgatják ki, az ügyvédje nem lehet jelen a kihallgatáson. Basszus, ilyesmit legutóbb Tóásó Előd ügyében lehetett hallani a bolíviai igazságügyi rendszer működése kapcsán...

Rossz az, aki rosszra gondol - de valljuk be: nem hangzik túl jól és semmiképpen sem a vádlott esélyeit javítja az a passzus sem, amely lehetővé tenné, hogy az ügyész azon a bíróságon emeljen vádat, ahol az eljárás ésszerű időn belül vagy soron kívül lefolytatható. Magyarán konkrétan ott és annál a bírónál, ahol az ügyész akarja. Azt meg, hogy milyen rettenetesen hangzik az, hogy a bíróság az ügyész indítványára, nyilvános ülésen hozott ítélettel megállapíthatja a vádirattal egyező tényállást, valamint a vádirattal egyező minősítés miatt a vádlott bűnösségét, ha a terhelt beismerő vallomást tett és a tárgyaláshoz való jogáról lemond, inkább nem is kommentálnám. Tetszenek emlékezni: bocsánat, Virág elvtárs, ez már az ítélet...

És akkor még örüljünk annak, hogy nem rögtönítélő hadbíróságok felállításáról szól a Balsai-féle előterjesztés - pedig az indok is meglenne rá. Elvégre a főnöke, a miniszterelnök szerint Magyarország háborúban áll, ugyebár.

Én már a semmisségi törvénynél sejtettem, hogy Balsainál valami nincs rendben, de most már egészen biztos vagyok benne, hogy elmentek nála hazulról. És a legfrissebb hírek szerint rövidesen alkotmánybírót csinál belőle a Fidesz.

Gratulálok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr42984075

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Óriási siker a szociális konzultáció! 2011.06.16. 20:13:18

Már csak az a kérdés, hogy kinek?  A Kedves Vezető szóvivője szerint óriási sikerrel végződött a szociális konzultáció, szerdáig 1 millió 65 ezer kérdőív érkezett vissza. Szijjártó Péter emlékeztetett: arra kérték az embereket, hogy június 15-ig k...

Trackback: Madarak, fák, bunkók 2011.06.15. 12:25:08

Magyarországon ma az énekesmadaraknál csak a polgármestereket könnyebb kinyírni. Na nem MC-21 "nyúlkombájn" puskával, hanem jogi úton.A jogosulatlan gazdasági előny megszerzése nevű bűncselekményt ugyanis a magyar önkormányzatok naponta el...

Trackback: A megfelelő ember X.: az önjelölt alkotmánybíró 2011.06.15. 11:55:49

Aki úgy gondolja, hogy a FIDESZ-nek még mindig nincs esze ágában se megszállni az Alkotmánybíróságot, az nézze meg az új jelöltek névsorát, melyből különösen egy név, Balsai István neve tűnik ki nagyon. Na nem az érdemeivel, pontosabban dehogynem, csa...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.06.15. 07:21:51

Csak nem bírok magammal és olvasgatom ebben a témában hozzászóló rendőrök véleményét. Egyik gyöngyszem a TMRSZ oldalán.
"Ezek komplett kretének. Látszik, hogy Balsai életében nem dolgozott még a gyakorlatban. Vegyük a következő élethelyzetet.
Kötelező a poligráf a kiemelt vagyonjogi ügyekben, mondjuk ha valaki a BKV egyik beruházását megbundázza. ELőállítják a gyanúsítottat. Az ügyész közli vele, hogy most poligráfos vizsgálat fog következni. Rárakják a szenzorokat és a készülék kezelője felteszi a szokásos kérdéseket:
- Neve?
- ........
- Neve?
- ........
- Ismeri XY.-t?
- ........
- Tessék válaszolni! Ismeri XY-t?
- .........
- Maga tüntette el a 400 milliót?
- ............
A gyanúsított úgy védekezik ahogy tud. MOndjuk egy poligráfos vizsgálatnál egyszerűen meg sem szólal, nem válaszol egy kérdésre sem. Mit tudnak vele tenni? Na bumm...Kretén Balsai már megint.
Megverik, kényszervallatják, hogy válaszoljon a kérdésekre? Akkor már jobb ha be sem ruháznak a poligráfra. Egyszerűen csak szólnak Scmidt Marikának, hogy hozzon át a fideszes pribékeknek pár ujjtörőt, spanyolcsizmát, vagy éppen körömletépőt. MIndenki azt fogja bevalani amit csak szeretnének a vallatók. Röhej, hogy egy ilyen kretén mint Balsai terjeszt be életképtelenebbnél életképtelenebb javaslatokat. Ha ezek így folytatják tényleg el fogják őket páholni egy szép napon.
Látszik, hogy teljesen elszakadtak a realitástól, és már olyannyira feszítik a húrt, hogy ki fog nézni néhány tockos és tasli ezeknek a bohócforradalmároknak:-)"
Na, de ettársak, hádemán mi lesz így a kretén politikusaink javaslataival? Mi ez a negatív hozzáállás?
Ezek barmok, a jogállami alapokra már nem is figyelnek, nagyon átlátszó a dolog.
Most tényleg ilyen hülyék ezek, vagy csak annak mutatják magukat?
Mi a búbánatost csodálkozunk, hogy ez az ország huszon év alatt ide tudott csak eljutni, ha ilyen "szakembergárda" van a politikában? Egy cégnél, még takarítónak sem mehetnének el ezek a "jogászok", amikor a saját alapvetéseikkel sincsenek tisztában és minduntalan szembeköpik a tükröt is...

magpie65 · http://ensemtudom.blogspot.com/ 2011.06.15. 09:18:52

A még érvényben lévő, 1949. évi XX. törvény (gy.k. Alkotmány) szerint Balsai indítványa itt alkotmányellenes:

57. § (3) A büntetőeljárás alá vont személyeket az eljárás minden szakaszában megilleti a védelem joga. A védő nem vonható felelősségre a védelem ellátása során kifejtett véleménye miatt.

A 2012. január 1-től érvényes alaptörvény XXVIII. cikk (3) viszont szó szerint megegyezik ezzel. Tehát a "48 óráig nem találkozhat ügyvédjével" stb kitételek most is, és a jövőben is alkotmányellenesek.

És Balsai lehet, hogy alkotmánybíró lesz... A tanároknak, orvosoknak. mérnököknek időről időre oktatásokon, vizsgákon kell pontokat szerezni, és ha bizonyos időszak alatt nem szerzi meg a pontjait, akkor nem gyakorolhatja hivatását. Jogászoknál ez nincs így? Megszerezte a neve elé a két betűt, letette a szakvizsgát, és nincs tovább? nem kell számot adnia folyamatosan szakmai felkészültségéről, törvények ismeretéről? Balsai már a 1989-es alkotmánymódosításnál és a 2011-es alkotmányozásnál is ott lehetett, Hog nem tűnt fel neki, hogy a folyamatos védelem joga benne van az alkotmányban/alaptörvényben? Nem kellene néha olvasási és szövegértési vizsgát tenniük a jogászoknak?

magpie65 · http://ensemtudom.blogspot.com/ 2011.06.15. 09:30:32

Jesszus, most olvasom itt: index.hu/belfold/2011/06/15/negy_kepviselo_huzta_ki_szerda_hajnalig/?rnd=124
az indítványt az ALKOTMÁNYÜGYI BIZOTTSÁG terjesztette elő teccikérteni? az ALKOTMÁNYÜGYI BIZOTTSÁG!!! Én, aki nem vagyok jogász, két klikkeléssel találtam meg, hogy hol alkotmányellenes a javaslat (serencsére a hajnalban jelen lévő 4 képviselő közül ketten csípőből tudták), de az ALKOTMÁNYÜGYI BIZOTTSÁG, teccikérteni? az ALKOTMÁNYÜGYI BIZOTTSÁG!!! nem vette észre.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.06.15. 09:36:21

@magpie65: Nincs ezen semmi meglepő. Egy éve már gumiszabály csak az Alkotmány: nem a törvényeket igazítják hozzá, hanem az Alkotmányt szabják a törvényekhez. Meg a napi politikai ötletekhez. Nem is értem, mi szükség van egyáltalán alkotmányra, a jelek szerint ma alkotmányos az, amit a Fidesz annak gondol.

ki kicsoda 2011.06.15. 10:00:53

... baromnak, barom a barátja ...

Dr. No 2011.06.15. 11:34:08

@magpie65: Az ügyvédeknek azért nincs folyamatos vizsga, mert ha nem elég jó valaki a szakmában, akkor egyetlen ügyet sem tud elintézni, soha nem nyer a bíróságon és nincs ügyfele.

Balsai úr 20 éve országgyűlési képviselő, így ő 20 éve mentes a piac ítélete alól. Nyilván vannak ügyfelei, de azok inkább a volt igazságügyminisztert és az örökös országggyűlési képviselőt fizetik meg. Találgatni sem merem, miért...

istvankah 2011.06.15. 14:26:22

Ezekhez képest a kádár úr volt!Ezek is is urak a szemét-dombon,mert szemétűl leszarják a nemzetet!Nekik csak a piros-fehér szin jut eszükbe,mert a zöldet nem szeretik a kéket nem ismerik!Amit az eltelt egy év alatt tettek kimeríti a haz-elárulása fogalmát!Nem véletlen,hogy a helyzet nemcsak a Magyar köztásaságban fokozódik!Ezzel az erővel akár hadat is üzenhetnének,az gyorsabb lenne,mint apránként újra akna-zárat telepíteni!

TBal 2011.06.15. 14:55:25

Már megvan, hogy nem is alkotmányellenes. Hírszerzőről:

"(Cser-Palkovics) Ezzel kapcsolatban elmondta: a rendelkezés megítélésük szerint nem alkotmánysértő, hasonló szabályok érvényesek az angolszász jogban, Belgiumban és Franciaországban is. Hozzátette: az alkotmány és az új alaptörvény is arról szól, hogy a büntetőeljárás alá vont személyt minden eljárási szakaszban megilleti a védelemhez való jog, de nem mondja ki, hogy az eljárási szakaszok alatt minden cselekménynél kötelező a védői jelenlét, "a védelemhez való jog pedig nem azonos a védővel való érintkezéssel".
"

Kíváncsi vagyok, akkor mégis MI MÁST jelent a védelemhez való jog??? Jönnek védelmi pénzt szedni, és ha fizet nekik, akkor megvédik, vagy mi?

blist 2011.06.15. 15:06:33

Azt nem értem, az egyetemek, ahol ezek diplomát kaptak, miért nem kérik azt vissza, hogy: bocsika tévedtünk, inkább visszaadjuk a fél disznót, meg a két libát, de nem hagyjuk a hírnevünket tovább rontani!

magpie65 · http://ensemtudom.blogspot.com/ 2011.06.15. 17:00:08

@TBal: aha, megilleti, dem kötelező ott lenni. De most ELTILTJÁK, ami azért nem ugyanaz.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.06.15. 17:19:07

Hallottátok? A rendőrök nem fognak holnap tüntetni! Miért is?
Az összeset berendelték holnapra, szolgálatba, készenlétbe... Azt mondták holnap annyi kamera lesz Budapesten, mint Cannes-ban a filmfesztiválon.
Holnap szétveretik egy kicsit a népet a berendelt rendőrökkel, hogy mindenki tudja, hol a helye, meg kicsit tovább lehessen osztani a népet!
Na, tudnak majd így a rendőrök tüntetni? Ugye nem! Ennyi, a probléma megoldva! Máris nincs akkor probléma... Szenzációs!
Pofátlan és hatékony. Parancs, értettem!
Azért a sok tápos kiscsirke fidesznyik helyében egy kissé elkezdenék félni... kissé el van tévedve. Egyszer csak túlcsordul a pohár és akkor nagy pofánb..zás lesz belőle!

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.06.15. 17:21:56

@Boli: Remélem, ha már közúti razzián lesznek, ezúttal tüzetesen ellenőrzik valamennyi fideszes országgyűlési képviselő autóját (a láthatósági mellénytől a bekötött biztonsági övön át az elakadásjelző háromszögig), és a benne ülőket is (gyanú esetén motozással), és végre büntetik a gyorshajtásukat is. Meg amit csak lehet, a kiszabható maximális helyszíni bírsággal.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.06.15. 17:27:59

@Michael Knight: A lézerblokkolót kihagytad. A gyanús eseteknél a minimum, hogy olyan keményen előállítják, mint a szakszervezetis Szima Juditot. A hölgy nem feltétlenül szimpatikus, de ahogy alázzák az a "legszebb '50-es évek fílingje". A leggyanúsabbaknál (parlamenti képviselők) testüregmotozás! Hátha rejteget valami.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.06.15. 22:01:53

@Michael Knight: Ez a haditörvényszék még mindig, valahogy... Nem árnyékszéket akartál írni?? :)

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.06.16. 09:58:53

Ez már nagyon kezd vérciki lenni az országra nézve is. Már várom Szíjjártó Peti diadal jelentését, hogy Angela Merkel találkozik Viktorral. Pedig csak azért fogja a szőnyeg szélére rendelni, hogy nyilvános alázás keretén belül elmagyarázza neki, hogy Balsai polgtártárs törvényjavaslata és alkotmánybírónak történő jelölése hol és hányszor ütközik az Európai Uniós jogba, és erkölcsbe.

magpie65 · http://ensemtudom.blogspot.com/ 2011.06.17. 09:55:48

Éppen készülök évértékelő jelentésem összeállítására, ezért elővettem az "A Nemzeti Együttműködés Programja" című dokumentumot, lánykori nevén kormányprogramot. Előszóval indul aminek legelső bekezdése így szól (mintegy ars poetica):

"A győztesnek nem igaza van, hanem feladata. A győztestől nem azt várjuk, hogy bizonygassa az igazát, hanem azt, hogy tegye a dolgát, teljesítse a feladatát. Számomra a XXI. században ez a modern kormányzás mottója."

Kár, hogy már másnapra elfelejtette. És szomorú, hogy nincs, aki számon kérje rajta, mert a legfőbb ügyész pártember, az AB pártemberekkel van feltöltve, talán a főbíró...?

plazmakutyaTV 2011.06.21. 20:32:02

"Én meg azt mondom, hogy az lenne az igazi, ha nem ügyészközpontúak lennének a bírósági eljárások, hanem mondjuk állampolgár-központúak."

állampolgár-központú, mi?!!! azt akarsz, pondró? meg a többi pondró állampolgár? hát tudjátok meg, hogy nem kaptok, mert ilyen vezetést érdemeltek meg, mint a szocik meg a fityisz meg a jobbik meg a ... szóval a többi brand name. nehogy már a nyúl vigye a puskát, wazze. a polgár azért van, hogy legyenek a hűbéruraknak adófizető alattvalói, a hivatal meg azért, hogy legyen hol szívatni a polgárt, ha az túl nagynak érzi magát. még a végén a költségtérítésről fognak szavazgatni... hát francokat. így is közel kerültek párszor ahhoz, hogy kihúzzák a gyufát, de persze azért a parlamentben akkor elcsitultak a viszályok a tortaszeletekről és egyéb pártközi bonyodalmakról, és a pártok egységes frontba tömörültek... amire persze a polgárok soha nem lesznek képesek, mert nekik nem jár kenőpénz meg a többi prémium és cafeteria-elem (ill. van cafeteria nekik is, de azt meg is kell adóztatni)
csak a miheztartás végett írtam, mert még egyesek azt hiszik majd, hogy nem a korrupt bűnözők körül forog a világ, pedig dehogynem úgy forog, még dal is van róla: money makes the world go round...
felháborító, na, hogy egyesek mit nem merészelnek. tisztára, mintha már véget ért volna a feudalizmus. nem azért tanítják azt az iskolákban, hogy véget ért, mert tényleg véget ért, hanem azért, mert jól esik a sok pondrónak a szabadság illúziója. úgyhogy tessék beérni az illúzióval, mert lesz itt olyan önyp-államosítás, meg kalászos címer, hogy még a szocik is tiltakozni fognak ellene (mert nem ők vezetik be, azért)

üdvözlettel: bohócügyi államtitkár s.k.

plazmakutyaTV 2011.06.21. 20:39:17

@Michael Knight: "a jelek szerint ma alkotmányos az, amit a Fidesz annak gondol. "

újabb felháborító csúsztatás! alkotmányos az, amiről később úgy gondolja a frakcióvezetés vagy viktor királyunk vagy pali udvari bolondunk, hogy alkotmányos volt!
a csillagászoknál is az a szokás, hogy egy ideérkezett adathalmazról csak utólag döntik el, hogy az minek a fénye ill. ha egyéb elektromágneses sugárzás, akkor azt, hogy az minek a rádiójele. lehet, hogy az ojjektum már rég 300ezer (30ezer?) éve nem is létezik, akkor meg nem mindegy neki? mehet az ombudsmanhoz, hogy utólag döntenek, nem előtte, de akkor is az ombudsman is utólag fog dönteni.
különben sem kapott még magyar igazolványt, szóval csak hallgasson...
különben balsai et. nagy koponya, mert még az információs szupersztrádán is lefoglal egy buszsávot tarlós et.-sal karöltve. azon jön be mindenkinek a bkv.hu - ugye, hogy működik? ez is jelzi, hogy ők aztán tudják, mi kell a népnek, no meg elvis presley-nek (aki a sirius-i őshazában van már, ahonnan a magyarok jöttek)

Minor.Dragon 2011.06.24. 14:27:27

@magpie65: a Petrocelli blogon találtam egy linket egy, a poszthoz és az általad írtakhoz kapcsolódó blogról. Érdemes belepillantani.

petrocelli.blog.hu/2011/06/20/nehany_honap_alatt_bevett_eszkozze_valtak_a_buntetougyekhez_kapcsolodo_blogok_elindult_a_viszkisdobo#more3001370

Ha egy ún. nagykutyával így lehet bánni, akkor mire számíthat a kiskutya?
viszkisdoboz.blog.hu/
süti beállítások módosítása