Matolcsy lepaktált

2011.06.22. 21:39

Matolcsy György lepaktált az ellenséggel. Matolcsy György áruló. Matolcsynak mennie kell! Ez egészen egyszerűen nyilvánvaló, miután 735 millió eurós - nagyjából 200 milliárd forintos - hitelfelvételről írt alá szerződést a napokban Luxemburgban.

Miután az adósság ellenség, a kölcsönfelvétel pedig bűn, kizárt dolog, hogy a nemzetgazdasági miniszter partizánakciójáról - vagy nevezzük nevén: árulásáról - tudott volna a miniszterelnök, aki éppen most tett diadalmas győzelmi jelentést az államadósság ellen vívott háború első nyertes ütközete után. Mert ha tudott róla, akkor nyilván nem mondott igazat azzal, amit bejelentett, de hát ő az ember, aki sosem hazudik, következésképpen csak az lehet az ábra, hogy mégsem tudott róla. Ami meg persze 200 milliárdnál azért meglehetősen hihetetlennek tűnik, de ebbe most inkább ne menjünk bele...

És abba sem mennék most részletesen bele, hogy az államadósságnak a miniszterelnök által bejelentett csökkentése gyakorlatilag alig több puszta szómágiánál: az állam tulajdonába visszakerült államkötvényeket egészen egyszerűen bevonja az állam, miután saját magának tartozni egészen egyszerűen értelmetlen lenne. Nincs ebben semmi kormányzati eredmény vagy nagyszerű hadi cselekedet, mindez ugyanis a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások einstandolásának egyenes következménye. Mondhatnám azt is, hogy hárommillió magán-nyugdíjpénztári tag éveken át összegyűjtött megtakarításának egy jelentős részét nullázta most le egyetlen tollvonással a kormány. Az államadósság ilyetén csökkentése tehát nem a kormány érdeme, hanem a magán-nyugdíjpénztári tagok kára - vagyis megint az emberek fizették meg. Ezt mondjuk így konkrétan persze nem hangsúlyozta a miniszterelnök, de kicsire ugye nem adunk!

És most nagyvonalúan tekintsünk el attól is, hogy a költségvetés idei hiánya nagyjából annyi lesz, mint amennyivel most csökkent papíron az államadósság - vagyis ha képzeletben a két tételt összevezetjük, akár azt is mondhatnánk, hogy nagyságrendjét tekintve teljes egészében a magán-nyugdíjpénztári vagyonból tömködik be a költségvetés idei lyukait. De mondom: kicsire nem adunk.

Kommunikációs szempontból ugyanis kétségkívül fontos, hogy elmondhatjuk: számottevően csökkent a magyar államadósság. Ilyen nemzetközi környezetben, csődközeli görög helyzetben ugyanis különösen fontos a hitelesség. Csak ugye nagyon hülyén néz ki, hogy míg idehaza hadat üzen és háborút vív az államadóssággal, meg persze harci győzelmi jelentéseket tesz a kormány, addig Luxemburgban, félig-meddig titokban 200 milliárdos hitelt vesz fel éppen.

Orbán Viktor és hű fegyverholdozója azt hiszik - nem először -, hogy ami külföldön történik, arról idehaza nem értesül senki. És ezúttal, kivételesen majdnem be is jött nekik: a gazdasági szaklapok olvasóinak aránya mondhatni elenyésző, ráadásul aki olvassa ezeket a híreket, az többnyire úgysem veszi be a kormányzati vakítást. A baj csak az, hogy azok viszont, akik számára hitelessé kellene tenni az adósságcsökkentés menetét, na ők speciel egytől egyik olvassák ezeket a híreket.

Az EIB-től felvett 200 milliárd forintnyi hitellel egyébként önmagában semmi bajom - gyakorlatilag az európai uniós beruházások megvalósulását segíti elő. Amit viszont nem lehet megérteni, az megint maga a kommunikáció.

Az EIB közleménye szerint a bank "fokozta hitelezési tevékenységét Magyarországon: az elmúlt két évben (2009–2010) a bank összesen 3,6 milliárd euró kihelyezéséről döntött, a 2011-ben aláírt hitelszerződések összértéke pedig már most közel 900 millió euró." Vagyis egyrészt a magyar kormány - miközben bőszen háborút hirdetett az államadósság ellen - csak idén 900 millió eurós, azaz nagyjából 240 milliárd forintos hitelszerződést írt alá az EIB-vel. Másrészt pontosan azt és pontosan úgy csinálja, ahogyan az elődjei is tették 2009-ben és 2010-ben.

Csak amíkor a szocik csinálták ugyanezt, akkor az hazaárulás, romlásba döntés és bűn volt.

Tisztelettel kérdezem: akkor most Matolcsy György nemzetrontó hazaáruló, vagy megint a bort iszik és vizet prédikál tipikus esetének lehetünk szomorú tanúi?
 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr643007129

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2012 Magyarország államformája: Népköztársaság 2011.06.26. 17:46:32

Persze ehhez előbb még alkotmányt kell módosítanunk, de ez nálunk néhány nap alatt lezajlik. Majd benyújt Szijjártó Péter vagy Lázár János esetleg Rogán Antal egy módosító indítványt hétfőn és szerdán már alá is írja Schmitt Pál.Hogy erre miért van szü...

Trackback: Korporatív kínai depó 2011.06.25. 23:41:03

p { margin-bottom: 0.21cm; }Kína megérkezett. Idelökött egymilliárd eurónyi hitelt (mostani árfolyamon kb. 280 milliárd forintnyit, a teljes államadósság-állomány néhány százalékát, némi aprópénzt), megvett ezt-azt a stratégiai ágazatokon belül, meg me...

Trackback: Korporatív kínai depó 2011.06.25. 23:38:41

p { margin-bottom: 0.21cm; }Kína megérkezett. Idelökött egymilliárd eurónyi hitelt (mostani árfolyamon kb. 280 milliárd forintnyit, a teljes államadósság-állomány néhány százalékát, némi aprópénzt), megvett ezt-azt a stratégiai ágazatokon belül, meg me...

Trackback: A tibetiek álnoksága 2011.06.25. 20:47:04

A Fidesz frakciójának emberi jogi munkacsoportja megdöbbenését fejezi ki a Kínában történtek miatt, s fölszólítja a magyar kormányt, hogy befolyását latba vetve lépjen föl az Európai Unió megfelelő fórumain annak érdekében, hogy Kínában megszűnjön az e...

Trackback: Kósa Lajos megvádolta a kormányt 2011.06.24. 19:05:29

Mert nézzük csak mit mondott Kósa Forintbedöntő Lajos:Az esztergomi önkormányzat helyzetéről Kósa Lajos azt mondta: „Ott, bár nagy az adósság, az önkormányzatot a jelenlegi vezetés vitte csődbe abban az értelemben, hogy bár helyt tudtak volna áll...

Trackback: Kárpátok Géniusza 2.0 2011.06.23. 08:02:57

Orbán tegnapi bejelentése alapján azt kell gondolnom, hogy a miniszterelnöknek nem ártana némi utánképzés. Mondjuk történelemből és matekból.A magán-nyugdíjpénztári átalakításból származó forrásokkal 1345 milliárd forinttal csökkenti a kabinet az állam...

Trackback: Államadósság számmisztika - avagy hogyan növelte az Orbán-kormány az államadósságot 2011.06.22. 21:57:19

Egy dolog tartozni valakinek, másik dolog hogy miből adjuk meg. Ha kölcsönkérünk és berakjuk a bankba, akkor bár tartozunk, nincs miért aggódnunk, mert van miből megadni, kamatostul. Amikor más kér kölcsön helyettünk, aki helyett majd nekünk kell fizet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oskar a bádogdobbal 2011.06.22. 22:45:36

Ahányszor bejelentenek valami nagy nemzeti hőstettet, elkövetnek alattomosan egy gaztettet.
Matolcsy Orbán kegytárgya: egy mostani szent jobb.

zséroskenyér 2011.06.22. 22:54:02

ismered a felvett hitel kamatait?

mikken 2011.06.22. 23:04:15

Látom itt is tele van büdös komcsi ivadékkal. Hajrá Feri aki a xszát a szátokba veri. Idióták

Pajtás 2011.06.22. 23:05:19

ejj, michael. tudod mostanában próbáltam inkább a gyerek felé orientálódni és leszarni a politikát, de most az jutott eszembe, hogy csak egy dologba bízom...pár év múlva ez az orbán, matolcsy, szíjjártó, lázár kvartett vállal majd ilyen diszkó fellépéseket 100 ezeré. faszom bánja meghívom ide őket a kertbe, de érted hintót küldetek:D

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.06.22. 23:28:55

Szarjankók, már rosszabbak mint a szocik!

Simlis, hazug, álszent, műmagyar, demagóg fostos banda!

teng-leng 2011.06.23. 07:47:43

Biztos vagyok benne, hogy Szijjártó arca ezt is elbírja majd...

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.06.23. 07:52:18

@teng-leng: Semmi kétség. Simán megmagyarázza, hogy a cocialisták rossz hiteleket vettek fel, de ezek jó hitelek, mert nem a cocialisták veszik fel. Ez lesz a magva a mondandójának.

V mint... 2011.06.23. 08:35:49

@Michael Knight: Az elmúlt nyócév rossz hitelei és amúgyis gyurcsányahibás

Friedman 2011.06.23. 10:35:01

Jézusom, ne legyél már ennyire sügér. Az államadósságot refinanszírozni kell, gyakorlatilag állandó jelleggel. A hitelfelvétel önmagában még nem bűn. Értem, sőt megértem, hogy gáznak tartod a kormány "munkáját", de azért ekkora ökörségekkel ne traktáld az olvasóidat.

Segítek: az AKK hetente bocsát ki államkötvényeket, azaz hitelt vesz fel. De közben fizetik a régi kötvények utáni törlesztéseket. Az hogy hogy módosul az államadósság, az attól függ, hogy a visszafizetés és az újonnan felvett hitel milyen viszonyban áll egymással.

Az, hogy Matolcsy Luxemburgban hitelszerződést írt alá, az ilyen módon semmit nem jelent. Lehetne kritizálni azért, hogy milyen áron tette ezt (kamat), vagy hogy milyen devizában, stb.

Önmagában a hitelfelvételt negatívumként beállítani, az a hozzánemértés netovábbja.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.06.23. 10:39:03

@Friedman: Sügér, aki mondja! Elolvashattad volna igazán a belinkelt EIB-közleményt. Ez ugyanis beruházási hitel, nem pedig refinanszírozási, vagyis teljesen független a lejáró államkötvények refinanszírozásától. Ez úgy, ahogy van, növeli az államadósságot. Amivel amúgy ennél a hitelnél semmi bajom. A bajom azzal van, hogy mást pofáznak, mint amit csinálnak.

Dig, Lazarus! 2011.06.23. 12:28:19

"pontosan azt és pontosan úgy csinálja, ahogyan az elődjei is tették 2009-ben és 2010-ben" - olyannyira, hogy az újmagyarországos (EU-projektes) hirdetéseket egyszerűen 'felülbélyegzik' az Új Széchenyi Terv logójával, oszt jónapot. Az önfeledt kettős kommunikáció mellett ez hirdetésetikailag és arculatkezelésileg is több, mint kifogásolható. Amúgy tipikus!
A hitellel egyébként nincs baj, inkább az benne az érdekes, hogy sikerül-e végre szigorúan szabályozva felhasználni, vagy továbbra is az ökumenikus agrovellnessz lefolyóin diffundál privát passzívházakba. Reménykedhetünk ...
Ellenben komoly baj van a kettős beszéddel, és szerintem a cikknek is ez a lényege, nem a kötvénykibocsátási technika. Az, hogy egy országot (legalábbis a 2/3-át) miért kell szándékosan távol tartani a valóságtól (minimum félrevezetni) a primitív kommunikációval?! A válasz pedig igen messzire vezet, és ott igen nagy sötétség lakozik ... friss hír, egyben XXI. századi jövőkép: stadion- és víztározó-építésekre fognak kivezényelni tízezrével 'közmunkásokat', akik konténerekben laknak majd, és több ezer (főleg volt rendvédelmisekből álló) munkafelügyelő vigyázza őket. Pajtás, pajtás, egyszerű az élet ...

Úgyhogy maradjunk abban, Matolcsy a sügér. Orbán pedig az első számú gréjvdigör ... és félelmetes tempóban halad ...

Squid 2011.06.23. 12:36:23

@Friedman: "Jézusom, ne legyél már ennyire sügér. Az államadósságot refinanszírozni kell, gyakorlatilag állandó jelleggel. A hitelfelvétel önmagában még nem bűn. Értem, sőt megértem, hogy gáznak tartod a kormány "munkáját", de azért ekkora ökörségekkel ne traktáld az olvasóidat.

Segítek: az AKK hetente bocsát ki államkötvényeket, azaz hitelt vesz fel. De közben fizetik a régi kötvények utáni törlesztéseket. Az hogy hogy módosul az államadósság, az attól függ, hogy a visszafizetés és az újonnan felvett hitel milyen viszonyban áll egymással.

Az, hogy Matolcsy Luxemburgban hitelszerződést írt alá, az ilyen módon semmit nem jelent. Lehetne kritizálni azért, hogy milyen áron tette ezt (kamat), vagy hogy milyen devizában, stb.

Önmagában a hitelfelvételt negatívumként beállítani, az a hozzánemértés netovábbja."

Gondolom arra is van valami frappáns válaszod hogy miért bocsájt ki több államkötvényt a kormány 3-4 hónap alatt mint a szocik 3-4 év alatt, amikor ott a MANYUP pénz?

2011 Március: 3.75 Milliárd USD államkötvénykibocsájtás

2011 Április: 500Millió USD USD államkötvénykibocsájtás

2011 Május: 1Milliárd Euro államkötvénykibocsájtás

Ha már benne leszel a magyarázatban akkor azt is fejtsd ki, hogy miként lehet a mértékadó kamat DUPLÁJÁÉRT (piac: kb 3%, FIDESZ 6%-7%)kiadni államkötvényt és államadósság elleni háborúnak hívni.

Válaszod előre is köszönöm.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.06.23. 12:36:23

@Dig, Lazarus!: Az arculati kérdést már rég meg akarom írni. Annak idején a Fidesz hatalmas patáliát csapott amiatt (egyébként jogosan), hogy a II. Nemzeti Fejlesztési Tervet a szocik ugyanarra a címre akarják keresztelni, mint a választási programjukat (Új Magyarország). De azért utána az NFÜ figyelt arra, hogy ne legyen az ÚMFT-s hirdetésekből pártpropaganda. Namármost ha rámész a Fidesz.hu-ra, azonnal azt a narancssárga "Magyarország megújul" logót látod, mint ami az Új Széchenyi Terv arculatának kötelező eleme. Úgy megkérdezném az Európai Bizottságtól, hogy és akkor ezt itt most hogy...
(És akkor az uniós pénzből megcsinált KdNP-s abortuszellenes reklámkampányról már nem is beszéltünk...)

Friedman 2011.06.23. 13:12:07

@Squid: Mielőtt válaszolnék: Úgy tűnök, mint aki megpróbálja védeni a kormányt? Rengeteg mindenért lehet kritizálni, sőt kell is. Az, hogy a posztolónak nincs meg a minimális közgazdasági képzettsége, az már más kérdés.

"Gondolom arra is van valami frappáns válaszod hogy miért bocsájt ki több államkötvényt a kormány 3-4 hónap alatt mint a szocik 3-4 év alatt, amikor ott a MANYUP pénz?"

Ez így konkrétan biztos nem igaz. Sok mindentől függ a kötvénykibocsátás adott mértéke, de leginkább attól, hogy épp abban a periódusban mennyi kötvény jár le. Van amikor több, van amikor kevesebb. Ennek megfelelően bocsát ki új kötvényeket az ÁKK.

Furcsamód az állam esetében az adósság lényegében nem a hitel felvételekor generálódik, hanem akkor, amikor elköltik (jogilag nem, csak közgazdaságilag). A hitelfelvétel már csak következménye a túlzott költekezésnek, az ÁKK csak azt nézi, hogy finanszírozható legyen az ország.

A százalékban értendő államadósság mozgását egyértelműen a költségvetési hiány illetve a GDP növekedése határozza meg. Erről az oldalról nehéz támadni a kormányt, mert a költségvetésre eléggé vigyáznak, inkább lecsapolják a Magánpénztárakat, elveszik a bankoktól, MOL-tól, Telekomtól. Abból az irányból lehet támadni őket, hogy miért nem szent a magánvagyon.

"Ha már benne leszel a magyarázatban akkor azt is fejtsd ki, hogy miként lehet a mértékadó kamat DUPLÁJÁÉRT (piac: kb 3%, FIDESZ 6%-7%)kiadni államkötvényt és államadósság elleni háborúnak hívni."

Ezt a mondatodat nem tudom nagyon értelmezni. Mi az a mértékadó kamat? Az alapkamat Mo-n 6%, az állampapírok hosszú távra 7-7,3%-os hozamot adnak. A 3% max euró alapon lehetne jó indikáció. Csak arra még rájön a magyar országkockázat is.

gyilkos fűegér 2011.06.23. 13:46:11

@Michael Knight: "A bajom azzal van, hogy mást pofáznak, mint amit csinálnak. "

LOL!!! Addig örüljünk, amíg mást csinálnak, mint amiről pofáznak! Mert ha ezek egyszer nekiállnak, és minden téren elkezdik "azt csinálni, amiről pofáznak", akkor jobb, ha futunk!

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.06.23. 13:50:36

@gyilkos fűegér: Most, hogy mondod, és ha jobban belegondolok... :-)

Dig, Lazarus! 2011.06.23. 22:17:37

"a költségvetésre eléggé vigyáznak" - hvg.hu/gazdasag/20110513_konvergenciaprogram_eb_deficit
- szerintem ez eléggé brutális, miközben csak az államadósságról beszélnek. Igaz, érthetjük úgy is, hogy vigyáznak, hiszen az einstandok nélkül ennek duplája lenne. Vigyáznak a nyugdíj-megtakarításunkra is, sőt vigyáznak a befektetni nem szándékozott pénzünkre is, befektetik ők nekünk - a részvénypiacon, pillanatnyilag kábé 50 milliárd forint bukón áll, de ennyit érjen már meg, hogy beszállhattunk a Nabuccóba, ami talán 10 év múlva kezd csöpögni. Addigra a MOL is felkapaszkodhat az elvárt 26500-as árfolyamra - ez akár évi 1,85% hozamot is jelenthet. Bomba ötlet ... bár a Hernádival még ez is kétséges ...

A kamat meg dollárban volt 3,3%, ez picit kevesebb a piacinál, de több az amerikai kincstárjegyénél. Sok, igen sok, de nagyon bírálni nem érdemes.
www.hir24.hu/gazdasag/2011/03/24/dollarkotvenyt-ad-ki-magyarorszag/

vpepe 2011.06.24. 11:21:54

@Michael Knight: Ha már egyszer terelni akarod a nyájat, próbáld meg azt hasznosan tenni, mert ez így ebben a formában primitív.

Táskás Tóni 2011.06.26. 14:46:28

@mikken: Már tilos komcsizni, mert téged is elvisznek a terrorelhárító emberei, mint a tibetieket.

egyedi 2011.07.03. 07:12:37

Michael ugye nem ilyen rossz időben nyaralsz? :)

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.07.04. 13:08:16

@egyedi: Nem, tanítottam egy hétig a világtól elvonultan :-) De jelentem: megjöttem :-)

spinat 2011.07.04. 14:09:51

De az adósság bün, benne van a Bibliában (bár szakértök azóta is keresik a ke´rdéses részt).
Michael, viszont azóta a BV maga jelentette be, hogy Kinától hitelt kapunk. Akkor most ö is hazaáruló?

egyedi 2011.07.04. 22:34:54

@Michael Knight: egy hétig én is elvonulnék a világtól :)
és addig a híreket is ki tudtad zárni? mert az lehet az igazi...

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.07.04. 23:25:23

@egyedi: Ne is mondd! Hírelvonási tüneteim voltak...
süti beállítások módosítása