A hírszentségit!

2011.07.07. 09:38

Erősen gondolkodtam azon, hogy írjak-e egy posztot arról, hogy a hír szent, a vélemény meg szabad. Egészen pontosan arról, hogy a hírnek és a tudósításnak, mint műfajoknak nagyon szigorú műfaji követelményei vannak, és hogy hírből és tudósításból nincs bal- és jobboldali. Azt hiszem, ez az első, amit megtanítok a hallgatóknak, amikor éppen a különböző újságírói műfajok jellemzőit vesszük sorra. Szerény véleményem szerint ugyanis ez az újságírás - legalábbis az etikus és a tisztességes újságírás - alfája és omegája.

Ezzel szemben publicisztikából, kommentárból, jegyzetből, glosszából vagy netán pamfletből, sőt: blogbejegyzésből igenis lehet bal- és jobboldali, ezek ugyanis véleményközlő műfajok. A vélemény meg ugye szabad, vagy legalábbis annak illik lennie egy normálisan működő demokráciában. Éppen ezért értelemszerűen vannak alapvetően bal- és jobboldali publicisták is, azzal együtt, hogy egy alapvetően baloldali publicistának is lehet nagyon komoly baja a baloldallal, és persze fordítva, bár az utóbbi azért kevésbé jellemző, és nem azért, mintha a jobboldalon minden olyan nagyon fasza lenne. Egy publicisztika bal- vagy jobboldalisága pedig nem lehet tisztesség kérdése, csupán a világnézeté. A Mandinernél vagy a Piroslapoknál - sőt: a Népszavánál és a Magyar Nemzetnél - sem gazemberek és tolvaj csirkefogók írnak, csak azért, mert bizonyos dolgokban nagyon nem értek egyet velük. Attól még vannak igen kiváló publicisták itt is, ott is, akiknek az írásait zsigerből fikázás helyett érdemes elolvasni. És most nem Bayer Zsoltra gondolok.

A lényeg tehát az, hogy a vélemény szabad, a hír meg szent, és a kettőt - már csak szakmai tisztességből is - kéretik szigorúan különválasztani. Azt gondolom, hogy a hír és a tudósítás műfaji követelményei szerint egy Gyurcsány-, egy Szijjártó- vagy éppen Cohn-Bendit-sajtótájékoztatóról pontosan ugyanolyan korrektséggel kellene vagy adott esetben kellett volna hírt adnia mindkét politikai oldal sajtóorgánumainak. Az egy másik kérdés, ha emellett egy publicisztikában megírja az újságíró a lelkesítő vagy éppen lesújtó véleményét az egészről. De mint mondtam: a hír szent.

Meggyőződésem, hogy Magyar Rádióban többnyire híreket gyártottak: tudósítottak és hírt adtak, méghozzá a műfaj szigorú szabályai szerint, a legnagyobb szakmai tisztességgel. Ezeknek az újságíróknak a kirúgása szakmailag indokolatlan. Csupán a kétharmad fitogtatásának a gusztustalanabbik része. Ettől nem lesz, nem lehet jobb a Magyar Rádió.

De azt hiszem, hiába írnék arról, hogy a hír szent, azoknak, akiknek tulajdonképpen semmi sem szent.

Attól tartok, úgysem értenék.


*   *   *

P.s.: Péntek reggeltől egy bő hétig teljességgel off leszek. Kikapcsolódok internetből, hírekből, politikából - azt hiszem, néha ilyen is kell egy kicsit. De aztán visszatérek - és ezt ne tessenek fenyegetésnek venni! Mindenkit barátilag ölel: Michael Knight :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr343046499

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A párhuzamosok a mai Magyarországon találkoznak 2011.07.08. 19:57:54

  „Aki egyedül oldhatja meg a kapitalizmus drámai ellentéteit, az az állam. Az, amit krízisnek nevezünk, csak az állam által, az államon belül oldható meg.”Az ország előtt álló gondokkal – a kialakult választási eredmények k...

Trackback: Horgas Béla - CÉRNASZÁLON POJÁCA 2011.07.07. 12:46:08

Cérnaszálon,nem kötélen,át a sötét semmiségen táncoló, teelőre-hátra lendülsz-hőkölsz,hány fejed van, kétlábú?A kor lelke nemzett, a nemzeté,tudom, de milyen úton, módon, miféle konkrét vagy véletlen vágy, ijedelem tépett láthatóvá téged, hogy magad s...

Trackback: Szilvásy bilincsben - országomat egy fotóért? 2011.07.07. 09:50:31

Hogy Szilvásy György sértett-e törvényt, azt egy remélhetőleg független bíróság fogja eldönteni. Hogy Szilvásy György ellen vádat fognak-e emelni, azt az ügyészség fogja eldönteni. Nincsenek birtokunkban sem az ügyészség rendelkezésére álló információk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyedi 2011.07.07. 12:02:22

Az a baj ezzel a kirúgósdival, hogy a spórolás, az egy elfogadható indok a létszámleépítésre, de ez a módszer....
Vannak napok, amikor már nem is akarom látni a híreket, mert belefásultam abba, hogy bármi megtörténhet, és mindenki békésen ücsörög otthon. Én is persze. Aztán valamin eldurran az agyam, és akkor dühöngök. De mi állíthatja ezt meg? Valahogy nem látom a végét. Ha a "maradók" gyártják a híreket, akkor az emberek nagy része nem látja ezt.
Ezért most újra irigykedek Uram! :) És jó kikapcsolódást!

gyilkos fűegér 2011.07.07. 16:17:52

Nagy utat tett meg a Kedves Vezető, és nagyon nem a jó irányba.

Peripetia 2011.07.17. 10:51:16

Ezeknek csak önmaguk szent, de az most és mindörökké. Ámen. Megérdemeltük! Isten nem ver bottal, csak fidesszel. Örülök a fidesz ámokfutásának, mert így, igaz lassan, de megismeri ezeket a nép is (fideszpistáknak a NEMZET bruhahahaa...)
süti beállítások módosítása