Az őrült tudós

2012.04.16. 12:23

Időről időre egyre inkább úgy érzem magam, mint egy szerencsétlen kísérleti egér valami kusza tekintetű, őrült tudós laboratóriumában. Néha beledöglünk a próbálkozásokba, de a várt eredmény a fenének sem akar megszületni.

Mintha valami őrült tudós kísérleti laboratóriuma lenne az ország - itt-ott letesztelnek egy csipetnyi egykulcsos szja-t, hozzá egy pipettával segélycsökkentést adagolnak. Néhány kísérleti egér belepusztul a kísérletbe, hát csinálnak az adóból egykétkulcsosat. Az egerek persze továbbra is pusztulnak, próbálkoznak hát a nyugdíjmegtakarítások megmentésével (bár ez esetben vélhetőleg valaki átcimkézhette az államosítás feliratú üvegcsét), hátha az jobb hatással lesz a rendszerre. Az egerek egyre csak beledöglenek a kísérletekbe, hát majd most letesztelik rajtuk az ötkulcsos áfát, az étkezési utalványban fizetett szociális ellátásokat, a banki tranzakciós adót és így tovább.

És minden jel szerint még csak nem is jól átgondolt és tervezett kísérletekről van itt szó, hanem szó szerint egy őrült tudós eszement és ötletszerű kísérleteiről.

De mi is jellemzi az őrült tudós klasszikus irodalmi vagy filmes karakterét a Wikipédia szerint?

1. Többnyire megszállottság és rendkívül veszélyes és ki nem próbált módszerek jellemzik. Motivációik között gyakran szerepel a bosszú, valós vagy képzelt sérelmek miatt, rendszerint a módszereik el nem ismerése miatt.
Lefordítom: unortodox gazdaságpolitika, egyelőre láthatatlan fényes siker, e'mútnyócév, a nemzetközti pénzpiacok összehangolt támadása Magyarország ellen, másnapos brókerek, nemzetközi szocialista összeesküvés az ország lejáratására, a nemzetközi pénzügyi erők gyarmatosító törekvései, bosszú gyanánt a földrajzinév-bizottság szélnek eresztése - ugye ismerős?

2. A tudomány keresése pusztító hatásának kockázatára és etikai kérdésfelvetéseire való tekintet nélkül.
Magyarán: sorra hatástanulmányok nélkül hozott, átgondolatlan döntések, árfolyampusztító politikusi megnyilatkozások, az etika meg... Az etikára meg aztán tényleg nincsenek tekintettel, elég, ha a kimondottan a magasabb jövedelműeket segítő adórendszerre, a visszamenőleges hatályú jogalkotásra, a hatalomkoncentrációra, a bebetonozásra, a haveri cégeknek adott zsíros megrendelésekre, a Klubrádió elleni hadjáratra, a Gyurcsány-párt frakcióalapítási törekvéseinek ellehetetlenítésére vagy éppen az új választási törvényre és a körzethatárok átalakítására gondolunk.

3. Istent játszás, a természetes rend megbontása.
Mit is jelent ez? A miniszterelnök nélkül nincs ebben az országban döntés semmiről, a - most már bukott - köztársasági elnök csak Orbán Viktort és a jóistent fogadja el főnökének, a miniszterelnök tévedhetetlen és a szava szent, még ha beledöglünk is, a kétharmad felsőbbrendű pökhendisége, a fékek és ellensúlyok természetes rendjének felborítása... Folytassam?

4. Hosszas monológok a terveikről és a sérelmeikről.
Orbán Viktor európai parlamenti vagy az elmúlt két évben tett, március 15-i felszólalásai, Matolcsy György szórakoztató előadásai és szórakoztatóan kioktató sajtóközleményei...

5. Egy vagy több végzettség vagy cím, mint doktor és professzor.
Khmmm... Ezt most inkább nem is részletezném.

A baj az, hogy a definíció szerint az istent játszó, őrült tudós gyakran szerepel az emberi önhittség szimbólumaként, és mint ilyen, ő az oka az irodalmi művekben fellépő legfontosabb bonyodalmaknak, katasztrófáknak.

Bonyodalomból azt hiszem, már bőven kijutott. Csak a katasztrófát ússzuk meg valahogy...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr784453265

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán Viktor azt üzente… 2012.04.17. 09:44:13

  …elfogyott a regimentje. Ha még egyszer, azt üzeni, mindnyájunknak el kell menni. Nagyon úgy néz ki, hogy most mindnyájunknak el kell menni, mert a Kedves Vezető másodszor is üzent. Első üzenete még 2001 márciusából való: "...

Trackback: Facebook oldal 2012.04.17. 08:37:48

Az internethasználók kétharmadának van Facebook profilja és naponta legalább egy órát eltölt a közösségi oldalon. Sehol máshol nem tudja olyan gyorsan és hatékonyan eljuttatni marketingüzenetét ügyfeleihez, mint a Facebookon.

Trackback: Facebook oldal 2012.04.17. 08:23:07

Az internethasználók kétharmadának van Facebook profilja és naponta legalább egy órát eltölt a közösségi oldalon. Sehol máshol nem tudja olyan gyorsan és hatékonyan eljuttatni marketingüzenetét ügyfeleihez, mint a Facebookon.

Trackback: Ne a zemberek fizessék meg! 2012.04.16. 20:08:09

Hallottuk elégszer, kívülről tudjuk: "ne a zemberek fizessék meg". Pedig mi fizetjük meg - nemsokára már az adófizetés után is adófizetés a sorsunk. Legújabb kormányzati ötlet a pénzügyi tranzakciós adó, 100 milliárd forintos nagyságrendben. Ez ne...

Trackback: Kövér László szerint az ellenzéknek nincs helye a parlamentben 2012.04.16. 19:47:41

Ezt mondta Schmitt lemondása után: “… az önmagában méltatlan, hogy a tőlem balra helyet foglaló képviselő hölgyek és urak egyáltalán itt ülhetnek ebben az országgyűlésben.” Mit lehet erre válaszolni? Talán azt, hogy az MSZMP Központi ...

Trackback: Orbán feje csúnyán eltorzult az elmúlt 20 év alatt 2012.04.16. 19:44:22

Hogyan lett a huszonéves, a diktatúra ellen lázadó srácból hatalommániás, acsarkodó diktátor? Az ilyen volt – ilyen lett fotó nem tudja a választ, csak a kiinduló állapotot és a végeredményt mutatja. (Kép: esbalogh.typepad.com)   Update 04. 09-én...

Trackback: Száz forint a forró lángos, mihez értesz, Áder János? 2012.04.16. 19:42:31

Áder János életrajza sallangmentes Europass sablonba töltve: íme egy újabb elvtelen csinovnyik, aki a Párt iránti elkötelezettsége mellé semmilyen szakmai eredményt nem tud felmutatni. “Áder Jánosnak nincs semmiféle jelentős tudományos, kulturáli...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

legeslegujabbkor 2012.04.16. 16:15:40

A filmekben az őrült tudós célja nem az aranycsinálás a talpnyalóknak. Bár a veszélyérzet teljes hiánya megegyezik.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.04.16. 19:59:29

Arra azert kivancsi leszek, hogy az elvakult Fidesz szavazoknak mikor nyilik fel a szemuk.

Bali01 2012.04.16. 20:00:08

őrült is meg a szeme is kusza,de hogy tudós....biztos nem.

jo20000 2012.04.16. 20:09:11

Remek!De kimaradt egy pár dolog: (1) Önmagukon való kísérletezés - ez megvan, a kisebbnek látszó parlament és a nem összeférhetetlen droidok témája stb., (2) ami nagyon fontos: "érdektelenség a hétköznapi, de kutatásukkal nem kapcsolatos ismeretek iránt", ez gonosz közönyösségként jelenik meg, nem is részletezem; (3) "rendezetlen külső" - ez még nincs, de megérdemelnék... A rendezetlen "belső" már megvan szerintem az idegállapot szintjén - lásd a harmonikusan nyilatkozó, örökké nyitott, jókedvű fideszes képviselőket :-)

vlgymir 2012.04.16. 20:14:50

Nagyon tetszik a poszt. Jól meg van mondva. Na és most jobb nekünk?

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.04.16. 20:19:23

Egyre inkább azon a véleményen vagyok, hogy jöjjön inkább a katasztrófa, mert ez csak egy végeláthatatlan agónia marad, amiben az őrült tudós szerepét más és más tölti be, miközben a kulimász ugyanúgy megvan.

Az a legnagyobb baj, hogy az emberek már annak is örülnek, hogy megúsznak valami rosszat, ezért a kevésbé rossz ténye elsikkad.
Nem 9 voltos elemet kell nyalogatni, hanem rátenni a töködre a 220 voltot, hogy tudjad miért kell az áramot tisztelni...

wanekus 2012.04.16. 20:38:00

Ki vajon a Moriarty professzor a bűnözés Napóleonja?

Ovi baba? Napóleonnak Napóleon (bár csak a zseb- fajtából) de az is csak a grazi haveroknak.

A Matolcsyné férje? Hát professzornak végképp nem mondanám.

Don Pintér? Bűnözőnek bűnöző, profinak profi, de ő se professzor.
Talán leginkább a Simlicska, a dr. Közgép lehet.

dr.kakaósbögre 2012.04.16. 20:40:12

a kusza szem teljesen reális.
egyébként én már szinte várom a csődöt hisz ahogy látom a vége mindenféleképp az lesz,csak ezt az agóniát ami megelőzi kellene leredukálni.talán a csőd és az azt követő zűrzavar segít megszabadulni ezektől a rablóktól-pártállástól függetlenül mind az-és megvan az esélyünk arra hogy gyermekeink,unokáink egy normális mberhez méltó életet tudnak élni.

nandras01 2012.04.16. 20:40:13

további jellemzői az őrült tudósnak:
(anélkül, hogy azokat aktualizálnám és kivetíteném jelen helyzetünkre. hogy is szokták mondani? "a valósággal való mindennemű egyezés, vagy hasonlóság a véletlen műve")
- aki kritizálja, az csakis az ellensége lehet
- a hagyományos (ortodox) tudomány tévedésen alapszik, és csakis ő az igazság egyedüli ismerője
- rajongótábora minden fenntartás nélkül követi és hisz neki, a kritizálók ellen egységes falanxként lépnek fel
- ha az eredmények, a mérések nem igazolják az előfeltevését, akkor azokat habozás nélkül meghamisítja, vagy betudja mérési hibának

rohadjmegARCgeci 2012.04.16. 20:51:15

Valaki szóljon már a pénzügyminiszternek,hogy egy fix ösaszegű lóvéból,ami a gazdaságban forog(na normális esetben) abból nem lehet többet csinálni,mert az ország nem devizatőzsde.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.16. 20:56:04

na majd a példaképünk, Dopeman, a messiás, majd ő elvezet minket értelmiségi/ateista/liberális index olvasókat a Kánaánba 2014-ben!

halleluja testvérek! Éljen a tévedhetetlen tudomány! Az értelem nevében! Több liberalizmust! Máglyára az otthonszülőkkel!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.04.16. 21:37:16

@wmiki: Látom, mást már nem tudsz írni. Jól van, ez is eredmény.

captpicard 2012.04.16. 21:39:24

@wmiki: Tudsz valami mást is mondani ezen kívül ?

Lasombra 2012.04.16. 21:43:51

@wanekus: Moriarty egy zseni volt a maga területén.
ezek nem.

Fufo 2012.04.16. 21:45:35

@wmiki: Te annyira hülye vagy!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.16. 22:05:04

:0

dehát nektek, értelmiségi/ateista/liberális index olvasóknak minek mást írni?

láthatólag jól elvagytok az olyan blogokkal, ahol semmilyen értelmes, megvalósítható alternatíva nincs felvázolva, csak várják szent Dopeman-t a messiást!

ezért is vagytok felsőbbrendű értelmiségiek!

nem kell nektek más...

stim 2012.04.16. 22:05:04

első észrevételem, hogy negatív szöveg nehezebben olvasható. Ez alapszabály. Kérem legyenek rá tekintettel, köszönöm. Nade lépjünk tovább!

Sok jelenséget jól fogalmazott meg a poszíró.
Valóban etikai fejlődést várna az ember egy változástól nem csak garnitúra cserét.

Jellemző módon azok a társadalmak etikusabbak ahol nem bűzlik a fejétől a hal. Ahol az elit a jellemében, az erkölcsében is elit nem csak politikusok összessége. Tudomásul kell venni, hogy aki az Ország házában ül az példaképnek számít és úgy is kell viselkednie. Példaértékűnek kell lennie a magaviseletének.

Régen amikor a nőket nem sokra tartották az udvarból terjedt el az udvariasság eszméje és fogalma ahogy a lovagiasságé is. Hogy ennek manapság mennyi szerepe van és a feministák milyen öngólt rúgtak azt most hagyjuk. Koncentráljunk a lesüllyedt kultúrjavakra amiknek a támogatásában, ápolásában az élen kell járni.

Kezdjük a legelején, azt hiszem Szent István jó origo. Mit tanít a fiának? Mértékletességet, mértéket, az arany középutat. Ehhez persze arányérzék kell, hogy az ember tudja mit tesz. Se többet se kevesebbet. Csak az való uralkodónak aki képes önmagán is uralkodni.

Elnézést, hogy magyar honlapon nem magyarul linkelem be de legutóbb ezt találtam:

My dearest son, if you desire to honor the royal crown, I advise, I counsel, I urge you above all things to maintain the Catholic and Apostolic faith with such diligence and care that you may be an example for all those placed under you by God, and that all the clergy may rightly call you a man of true Christian profession. Failing to do this, you may be sure that you will not be called a Christian or a son of the Church. Indeed, in the royal palace, after the faith itself, the Church holds second place, first constituted and spread through the whole world by His members, the apostles and holy fathers, And though she always produced fresh offspring, nevertheless in certain places she is regarded as ancient. However, dearest son, even now in our kingdom the Church is proclaimed as young and newly planted; and for that reason she needs more prudent and trustworthy guardians less a benefit which the divine mercy bestowed on us undeservedly should be destroyed and annihilated through your idleness, indolence or neglect.

My beloved son, delight of my heart, hope of your posterity, I pray, I command, that at very time and in everything, strengthened by your devotion to me, you may show favor not only to relations and kin, or to the most eminent, be they leaders or rich men or neighbors or fellow-countrymen, but also to foreigners and to all who come to you. By fulfilling your duty in this way you will reach the highest state of happiness. Be merciful to all who are suffering violence, keeping always in your heart the example of the Lord who said: “I desire mercy and not sacrifice”. Be patient with everyone, not only with the powerful, but also with the weak.

Finally be strong lest prosperity lift you up too much or adversity cast you down. Be humble in this life that God may raise you up in the next. Be truly moderate and do not punish or condemn anyone immoderately. Be gentle so that you may never oppose justice. Be honorable so that you never voluntarily bring disgrace upon anyone. Be chaste so that you may avoid all the foulness that so resembles the pangs of death.

All these virtues I have noted above make up the royal crown and without them no one is fit to rule here on earth or attain to the heavenly Kingdom..

–Excerpt from Saint Stephen's admonitions to his son Emeric.

en.wikipedia.org/wiki/Stephen_I_of_Hungary

Aztán Mátyás sem volt olyan csodálatos mint ahogy azt a mesékből megismerhetjük de tény, hogy egy reneszánsz uralkodónak ezt az eszményképet, ezt az ideált illet kialakítani magáról. Ez egy idealizált kép ami tudatosan gyártott követendő példakép az utókornak.

Tisztelt Ház! Önöknek Ők az elődei, az ő szerepkörüket gyakorolják, hozzájuk kell felnőni tisztességben, becsületben, tartásban, jellemben, az ország és a nép iránti hűségben. Ez ugyanaz az ország, ugyanúgy tudni kell jól csinálni. Erre vállalkoztak, ezért fizetjük Önöket.

Ne akarjanak a szidalmakhoz, a támadó kritikákhoz hasonlítani, ne annak a képnek akarjanak megfelelni amit sokukról okkal-ok nélkül a sajtó kiállít. Ezek az elődök, ezek a példaképek, az ő örökségük ez az ország és ők nyilvánvalóan jól csinálták amit kellett. Ha azt akarjuk, hogy jól menjenek a dolgok akkor a jókat kell szem előtt tartani. Nem az őrült tudós a követendő mérce hanem azok akik nagy gonddal irányították ezt az országot. Ezt jelentse a Szent Korona a Parlamentben.

Hertelendi 2012.04.16. 23:19:32

@wmiki: Hallgatok rád! Én már nem is szeretem a tudományt! Hiszek Istenben, Orbán Viktorban! Vagy nem jó? Figyelem az intelmeidet! Fontos vagy nekem! Megvilágosodtam, vagy elsötétedtem(?)

Hertelendi 2012.04.16. 23:19:40

Úgy látszik rosszat írtam, vagy túl lassú a moderátor. Mi az ami 15 perc alatt se érthető? Hmm...?
Kedves moderátor...nem ez a munkád?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.04.16. 23:41:09

Halleluja!
Michael téved, ha netán arra alapoz, hogy a katasztrófát megússzuk. Sajnos nagyon is úgy néz ki, hogy itt tudatos nemzetárulás folyik, ezek a kretének bedöntik az országot. A rablás és károkozás a narancsbolsik részéről oly mértékű mára, hogy a cocik ehhez képest csak pitiáner zsebtolvajok voltak.
Szomorúan jegyzem meg, hogy soha ennyi ismerősöm nem hagyta el az országot, mint amennyi manapság. Gyerekkel és hatalmas elkeseredettséggel vágott nemrég neki épp egy ismerős, miután élhetetlennek minősítette az országot. Pedig előtte masszív fidesz hívő volt, nem tudom, tudnék-e valakit mondani, aki őszintébben örült bolsevik pártunk győzelmének. Nem értette meg, hogy hazudnak ezek is...
A debilség és a párthűség mára az, ami ezt az elvtelen és szervilis csürhét összetartja az akolban.
Tessék megnézni a Simicska féle céget, mely egyszerűen az állami és EU-s pénzforrások megcsapolására létrejött nagyüzemi pénzszivattyú.
A TE, a MI pénzünket lopják el a narancsbolsi elvtársak, miközben egy agyhalott és segghülye réteg nem is akar erről tudomást venni, hisz a Vezér ilyen nem tenne - tehát ők még lelkesen tapsolnak is.
Igen, Éljen a Párt! Csak a Fidesz!

(A környezetemben azt látom, hogy akik még ma is kitartanak ezek mellett, azok nagy része masszívan kitartott a komcsik mellett is, '89 előtt. Akkor most kezdjek kombinálni, hogy az elvtársak tényleg sikeresen átmentették-e magukat?)

Úgy látom tényleg kísérleteznek rajtunk.
Csak egyre kevesebben vagyunk a ketrecben, meg egy páran egyre harapósabbá fogunk válni, ha tovább piszkának.
Néha mégis az az érzésem, hogy a majmok a ketrecen kívül vannak és a parlamentben lógatják a lábukat.
Illetve dehogy, hisz nemrég is a közvetítés gyönyörű üres padsorokat mutatott onnan! :O

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.17. 07:41:29

Áh, szerintem a katasztrófa már itt kopogtat.

Spadla z oblakov 2012.04.17. 07:44:46

Szeretem Matolcsyt. Mindig megnevettet a teóriáival.

Kedves Loránd · http://hajnalvilag.hu 2012.04.17. 07:44:46

@mulire93: Remélem, volt elég eszed arra, hogy a "degeszre keresős" ötlethez nem csak külön blog.hu-s azonosítót, hanem fals email címet is csináltál, és nem Müller Imrének hívnak, mert ezek akkora lúzerek, hogy a linkbe betették ;-)

Michael, ha őrült tudóst keresel, itt vagyok rögtön én, csak én magamon és az "informatikán" hajtok végre kísérleteket. Meg társadalmi elméleteket gyártok, és írok mondjuk ilyeneket: hajnalvilag.blogspot.com/p/globalis-agy.html

MÁHHHÁHÁÁÁ |8-D

nemecsek ernő áruló 2012.04.17. 07:44:46

@Boli - Ch.T. is, meg'há!: "Akkor most kezdjek kombinálni, hogy az elvtársak tényleg sikeresen átmentették-e magukat?"
Nem kell kombinálni, mert így van. Az új alkot... izé, bocs... alaptörvényünket a Hazafias Népfront írta.

Dr. bögöbö 2012.04.17. 07:44:47

@dr.kakaósbögre: még mindig meggyőződésem, hogy még egy államcsőd sem tántorítja el a pártkatonákat, ill. szavazótáborukat, hogy végre elzavarják a fenébe ezt a kókler bandát. Tuti, hogy erről is a gonosz, országáruló mszp/Gyurcsány/Bajnai/külföldi spekulánsok/részeg brókerek/új gyarmatosítóink stb. tehetnének.
Komolyan azt hiszed, hogy az agyhalottakat, az országértékelő után nyilatkozókat, a "békemeneten" vagy a márc. 15-i ünneplésen csápoló -kétségtelenül jelentős- tömeget eltántorít az elveitől holmi államcsőd?
Nézd csak wmiki-két, szerinted valaha is revideálni fogja az "álláspontját", illetve azt az izét, amit évek óta, kitartóan elénk hány?

Huyana (törölt) 2012.04.17. 07:44:47

@mulire93: Téged már kiokítottak, hogy ne szemetelj mindenhova, nem? Akkor mit ajánlgatsz a nicked mellett még mindig?

HaCS 2012.04.17. 07:44:47

Na ez valami baromi jó írás volt!

Köszönöm, hogy ilyet olvashattam.

Durendal 2012.04.17. 07:48:29

offtopic
Politikai témájú kutatásomhoz kérem, hogy ha ráérsz, töltsd ki a tesztet az alábbi linken.

varjak-varosa.hu/support/kutatas.php

Terjedelme két oldalnyi kérdés, kb 2 percet vesz igénybe. A részvétel természetesen anonim.

Hunor Levente 2012.04.17. 08:21:17

@stim: Előfordulhat, hogy a felnégyeltető barbár "Szent" István akár tanított is valamit a fiának, de hogy az intelmeit nem ő írta, az szinte 100%.
A "szent" korona meg ne jelentsen semmit.

dr.kakaósbögre 2012.04.17. 09:44:56

@Dr. bögöbö: a remény hal meg utoljára. az nagy kibaszott helyzet hogy a reményünk épp az államcsőd.remény,ahhoz hogy a mindkét oldali rablókat végre eltünni lássuk.
süti beállítások módosítása