Azért hogy Görögországban milyen balhé van, barátom! Ahhoz képest a mi tévészékház-ostromunk csak csendes vasárnap délutáni cserkészzsúr volt. Pedig Hellászban sem történt más, mint hogy a kormány beismerte, hogy eltolta az elmúlt néhány évet - igen, mondták ezt már csúnyábba is -, meg bejelentette, hogy most egy ideig aztán nem lesz tizennegyedik havi fizetés. Meg tizenharmadik sem. Gyerünk, törjünk-zúzzunk, monnyon le mind, és különben se a Zemberekkel fizettessék meg, amit elloptak/eltoltak/eltalicskáztak...

Pedig egyszerű lecke ez, barátom. Éppen olyan, mint az egyszeri háztartás, csak néhány nullával többet írnak a végére. Vannak bevételek, abból lehet gazdálkodni, oszt' jónapot. Ha egy kicsit többet venne az ember, mint amire futja, mert a szomszédnak bezzeg már van százhatcentis, fullhádés elcédétévéje, a szembeszomszéd meg idén is a szösellszigetekre megy nyaralni, akkor jöhet a hitel. Legalábbis egy darabig. Áhitel, béhitel, fogyasztásihitel, jelzáloghitel, uzsorahitel... Aztán eljut az ember arra a pontra, amikor a hiteleinek a törlesztőrészletei olyan szintet érnek el, ami mellett már a rezsire és a napi megélhetésre sem marad... Na, akkor van a gond. Akkor jöhet - szerencsés esetben - az adósságrendezés, már ha van még bank, aki finanszírozza.

Nagyjából ebbe a helyzetbe került Görögország, és errefelé haladtak a spanyolok és a portugálok is. És mi is itt tartottunk egy bő évvel ezelőtt. Éveken át - by Megyó - eszetlenül többet költöttünk, mint amire futotta. Volna. És amikor esetleg lett volna egy-két óvatos próbálkozás, hogy hé, azt a harmadik csilivili, zenélő és mobil szobaszökőkutat tán mégse kellene már megvenni, akkor az ellenzék nyomban követelni kezdte, hogy dehogyisnem. Sőt: tessék belőle mindjárt kettőt is venni, különben irgumburgum...

Nem ez lett volna az ellenzék dolga. Az lett volna a dolga, hogy megálljt parancsoljon az eszetlenségnek. Hogy felszólítsa a kormányt: ne csináljon hülyeséget. Nem tette. Sőt: fokozta az általános, országos eszetlenséget. Lelke rajta. Kíváncsi vagyok, hogy most mit kezd vele.

Pedig nem kellett volna ehhez egyetemi papíros, csak józan paraszti ész.

De hol is tartottunk? Ja igen, az adósságrendezésnél. A részleteket fizetni kell, és az elmúlt években hitelekből futotta csak a lejáró kölcsönök törlesztésére. Újabb és újabb államkötvény-kibocsátások követték egymást, hogy legyen miből kifizetni a lejáró államkötvényeket. Ráadásul úgy ment ez, mint a lakáshiteleknél: vegyünk föl egy kicsit többet,  mint amennyi a lakásra éppen kellene, hogy jusson még mosogatógépre is. Meg gipszstukkóra és zenélő, mobil szobaszökőkútra. Ha már egyszer építkezik...

Most ott tart a dolog, hogy már olyan sok a hitelek törlesztőrészlete, hogy nem csak azok finanszírozására, de mellette az ország mindennapi működtetésére is hitelek kellenek. Hát persze, hogy sürgősen csökkenteni kell az államadósságot, csökkenteni kell a hitelek terheit! Ezt viszont nem lehet másból, mint megtakarításból.

Az ország adósságállományát törleszteni, csökkenteni csak akkor lehet, ha idehaza vagy több bevételt termelünk, vagy kevesebbet költünk - ergo ha meghúzzuk a nadrágszíjat. Adót emelni nem lehet (különben is csökkenteni kell azonnaldemárisméganyáron), tehát a többletbevételnek lőttek. Maradnak mégiscsak a megtakarítások. Valamin spórolni kell, ha előtörleszteni akarunk.

Elképzelem, ahogyan összeül a Fidesz-agytröszt, hogy jó, de akkor mire költsünk kevesebbet? Lehetne például az, hogy számoljuk fel a Magyar Honvédséget. Na jó, azt mégsem lehet, és mentőkre és tűzoltókra is szükség van. Rendőrökből még többre is. De tüstént.

Akkor esetleg ne fizessünk tizenegyedik és tizenkettedik havi nyugdíjat? Az mondjuk pusztán fiskális szempontból megoldás lenne, na de a szociális szempontok ugye... De azt azért mégsem lehet!

Nézzük az oktatást! Tandíjról szó sem lehet, az bokrosi-szocialista-szadeszos hagyomány, kizárt, hogy a Fidesz bevezesse! Zárjunk be egy rakás fenntarthatatlan falusi iskolát? Kizárt, a vidéket tönkretenni nem lehet. Ja, és vissza a bezárt kispostákat és a szárnyvonalakat is, de tüstént! Meg száz bölcsődét, ezret! Elvégre megígértük!

Mi van még... Az egészségügy! De spórolni azon sem lehet, hiszen teleplakátoltuk a várost azzal, hogy meg kell menteni az egészségügyet. Ugyanez van a családtámogatásokkal, azt sem lehet csökkenteni, hiszen kiplakátoltuk, hogy a családokat is meg kell menteni ezektől a népnyúzóktól...

Megtakarítani kellene, ez a Fidesz is tudja, még ha nem is mondja. És tudja, hogy az áldozatokkal jár. És tudja, de nem mondja, hogy az ígért adócsökkentéshez meg még ennél is szigorúbb nadrágszíjhúzás kellene. Csak éppen beszorult egy maga gerjesztette csapdahelyzetbe, ahol előbb-utóbb színt kell vallania. Mert a hitelezők sokáig nem várnak.

Remélem, hogy ez a háromharmadnak szóló, egyharmadnyi szavazatból lett kétharmad talán minden politikai oldalon meghozza azt a felismerést, hogy ez így nem mehet tovább, hogy a Zembereket nem lehet tovább hülyíteni azzal, hogy az állambácsi mindent megold, hogy mindent kifizet és mindent odaad, korlátlanul és ingyen. Hogy rá lehet ébreszteni a Zembereket végre arra, hogy tessenek öngondoskodni egy kicsit, mert az állam csak részben képes gondoskodni a polgárairól. És amerre a világ tart, egyre kisebb részben.

Persze ha eszembe jut az ingyenbékávé őrült ötlete (először azt hittem, hogy Horváth Csaba egy hónappal elnézte a naptárt, és azt hitte: április elseje van), a hajamat tudnám tépni attól, hogy ezek még mindig nem tanultak...

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr511977311

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy: Radikális köztehercsökkentés 2010.05.10. 18:56:18

A leendő nemzetgazdasági miniszter tervei szerint egy év alatt harmadával fognak csökkenni a közterhek, és a növekedésre fognak összpontosítani. Az államháztartási hiány így öt és hat százalék között lehet.

Trackback: Görögország: akik még nálunk is hülyébbek 2010.05.07. 19:33:35

Őrülten költekező, költségvetési adatokat hamisító, majd megbukó kormány. Óriási államadósság és perspektívátlan megszorítás. A magyar sztori  – Athénban.  (Fotó: Reuters) Hiába támogatja a lakosság többsége a görög kormány kis Bokros-...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civilkontrol 2010.05.06. 13:19:01

azzal nem sűrűn számoltál, hogy az állandó és dicsőitett megszoritás a gazdaság leállását eredményezte, részben ezért is vannak jó poziciói a fityisznek az eu-val és imf-fel folytatott tárgyalások kapcsán.

mosogatógéphez, gipszstukkóhoz, zenélő, mobil szobaszökőkúthoz hasonlitani az egészségügy, oktatás, közbiztonság és a családtámogatás szétverését és/vagy privatizálását, pedig minimum ordas nagy csúsztatás.
Csak hogy az utolsót emlitsem, tán mond valamit a demográfiai katasztrófa, ami a küszöbön áll.
Oktatás és EÜ dobra verése pedig Magyarországon (hála Istennek) lehetetlen! A magyar emberek ragaszkodnak hozzá részben önzésből, részben a többiek iránti törődésből. Márpeig amit az (elsöprő) többség akar, azt nem lehet csak úgy ukkmukkfukk gyurcsányosan lesöpörni az asztalról.

bögöbö 2010.05.11. 14:38:35

@civilkontrol: a lányom (3) is folyton "akar" valamit, cseresznyét januárban, Minimaxot nézni hajnalban, amikor felriad és nem igazán érti, hogy az "akar" és a "lehetetlen" között mi a különbség. Te ugye már elmúltál 3?
Az "elsöprő többség" pedig -ki kell, hogy ábrándítsalak- nem ugyanazt akarja, az egyik béremelést, mert megígérték neki, a másik kilakoltatási moratóriumot, mert megígérték neki, a harmadik a kettős államporgárság bevezetését (v.ö. alanyi jogú eü. ellátás) "akarja" stb.stb.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.05.11. 14:42:38

@bögöbö: Nem tudom, figyelted-e, hogy mindegyik csak az államtól akar valamit. Mert az állam olyan nagy és végtelen, és a jóságos, nagy állam óvó karjai vigyázzák álmunkat itt, a Kárpátok ölén... Apropó, Minimax hajnalban: a mesét a politikai szolgáltatja non-stop. De most már tényleg ideje lenne felébredni.

bögöbö 2010.05.12. 11:14:21

@civilkontrol:
"azzal nem sűrűn számoltál, hogy az állandó és dicsőitett megszoritás a gazdaság leállását eredményezte"

Ja, persze:
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=1&k=3&i=132986

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2010.05.16. 16:53:36

@civilkontrol: A Fidesznek nincsenek jó pozíciói, max annyit tud felmutatni, hogy stabil többsége van, és bármit át tud vinni ami szükséges, illetve a tűzoltás megvolt, nem terjedt tovább, csak pislákol. Ők döntik el, hogy raknak a tűzre, vagy megpróbálják teljesen eloltani.
süti beállítások módosítása