Megbomlott a téridő?

2010.11.23. 00:48

Azért kétségkívül nagy hatással van rám a kormány tevékenysége - nekem is abszurdabbnál abszurdabb dolgok jutnak az eszembe, amik kezdetben talán még szórakoztatóak is, de attól tartok, idővel egyre kínosabbá válik a hülyeség.

Például eszembe jutott már az is, hogy a nyugdíjtőzsde mintájára Szijjártó Péter bevezethetné a köztudatba a Nemzeti Kolbásztőzsde fogalmát is. Például szombat délelőttre valamelyik körúti hentesüzlet elé összehívott, rendkívüli sajtótájékoztatóján különös nyomatékkal hangsúlyozhatná - milyen ütősen is szól az húsz másodpercben az RTL Híradójában -, hogy csak azért nincs még kolbászból a kerítés, mert a kolbászt a szocialisták eltapsolták a kolbásztőzsdén. De a kormány mostantól majd megvédi a kolbászokat és egyúttal javasolja az embereknek a kolbászok beszolgáltatását, mert akkor nemzeti kerítés épülhet ahelyett, hogy alantas alakok eltőzsdéznék.

Aztán azon is gondolkodtam, hogy a kormánynak - de minimálisan a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak - sürgősen zsíros tanácsadói szerződést kellene kötnie Dr. Emmet Brownnal, a neves fizikussal, mielőtt még nagyobb baj történne. Mert gondoljunk csak bele: a kormány a visszamenőleges hatályú jogalkotással folyamatosan megsérti a tér-idő-kontinuumot. Képzeljük el, hogy mondjuk visszamenőleges hatállyal, a napi politikai vagy éppen - mint azt a Fidesznél látjuk - családi érdekek által vezérelve, nemes egyszerűséggel és visszamenőleges hatállyal átírják az Anyám tyúkja címét Anyósom tyúkjára, aminek okán 1970 tavaszán az akkor hétéves Orbán Viktorka így utólag egyest kapott volt magyarból, hiába tanulta meg akkori tudása szerint jól a verset. Sőt, a kis Viktorka két-három évvel később, 1973 táján még így utólag meg is bukott magyarból, mert a 2011-es magyar EU-elnökség és a közelgő horvát EU-csatlakozás miatt most bimbódzó horvát-magyar barátság jegyében és visszamenőleges hatállyal a Fut Bécs felé Jellasics, a gyáva sor sem úgy szólt már Petőfi versében, ahogy. Mindezek okán pedig 1982-ben aztán így utóbb mégsem mehetett jogi egyetemre és országgyűlési képviselő sem lehetett az ifjú Orbán Viktorból, így pedig nem lett, akinek a vezényletével a Parlament megszavazta volna a visszamenőleges hatályt, aminek eredőjeként így egy olyan örvény jött létre a tér és az idő szövetén, aminek eredményeként megsemmisült a világegyetem. Vagy megsemmisül. Vagy meg fog semmisült. Vagy valami ilyesmi igeidő. Szinte látom magam előtt, ahogyan Brown doki tágra meredt szemekkel az 1,21 gigawatt helyett azt kiabálja, hogy Magasságos egek! 98 százalék!

Mondom én, hogy abszurd és kínos is a hülyeségem... De nem abszurdabb és kínosabb annál, hogy a Parlament által hétfőn elfogadott, új Jogalkotási törvény második paragrafusának második bekezdése kerek-perec kimondja: "Jogszabály a hatályba lépését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, kötelezettséget nem tehet terhesebbé, valamint nem vonhat el vagy korlátozhat jogot, és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenessé."

Nekem már csak az a kérdésem, hogy minekutána az új Jogalkotási törvény - benne az imént idézett szakasszal - napokon belül hatályba lép, vajon december 30-án hatályba léphet-e az egyébként már elfogadott törvény a végkielégítéseket öt évre visszamenőleg sújtó, 98 százalékos különadóról? Az ugyanis - ízlelgessük a szót - éppen kötelezettséget állapít meg és (adófizetési) kötelezettséget tesz terhesebbé...

Vagyis a most elfogadott és hamarosan hatályba lépő Jogalkotási törvény megakadályozhatja-e egy már korábban elfogadott, de még hatályba nem lépett törvény későbbi hatályba lépését?

Miért érzem azt, hogy ez megint egy olyan kérdés és olyan jogi paradoxon, amely megbontani készül a tér-idő-kontinuumot? Basszus, ha a Fidesz így folytatja, előbb-utóbb tényleg igaza lesz Dr. Brownnak, és megsemmisül a világegyetem!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr142466951

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy rekvirálás margójára 2010.11.27. 08:07:26

A magánnyugdíj-pénztárakban megtakarított összegek költségvetésbe visszaemelése mellett akadnak indokok. A költségvetés egyik legnagyobb visszahúzó tényezője a jelentős, a GDP arányában 80% fölötti adósság. Ennek és kamatainak törlesztése k...

Trackback: Hezitátorok 2010.11.24. 07:06:05

Az új undokok mintha új stílust hoztak volna. Még mindig mindent a népért, és már a nép által is: nemzeti együttműködés, kétharmados bátor alkotmánymódosítások, az emberek emberének kinevezése, a nép jussának visszavétele a közszolgáktól. Min...

Trackback: Iskola a határon? 2010.11.23. 11:28:55

társadalmi mese Atyafiak, egyszer volt, aztán megszüntették az én ifjúságom és gimnáziumi éveim nagyszerű vívmányát a Honvéd szakközépiskolákat. Annyi dörgedelmes mese után immáron valami jóról is mesélhetek: újra meg akarják nyitni a katonai közé...

Trackback: Aipórtne 2010.11.23. 10:54:20

 Az aipórtne a dolgok kialakulásának a fojamata. Ahogy az üvegcserepekből lessz az üveg vagy a pohár, vagy ahogy a kefélés hatására elválik a lepedéktől a fokkrém, és csinos kis hengerekké áll össze a fokkefén, hogy utánna felszívjuk a fokkrémes t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisa 2010.11.23. 08:36:09

Ezek szerint elfogadták? Meg vagyok lepődve....
Ezek szerint el se olvasták, vagy teljesen agyhalottak, különben nekik is szemet kellett volna, hogy szúrjon az ellentmondás. De mit lehet várni tőlük? Hiszen a vezérkarnak csak a fele jogvégzett...
Érdekes lesz a csörte arról, amit írsz: vagyis a most elfogadott és hamarosan hatályba lépő Jogalkotási törvény megakadályozhatja-e egy már korábban elfogadott, de még hatályba nem lépett törvény későbbi hatályba lépését?

Fejes Attila · http://fejesattila.blog.hu/ 2010.11.23. 09:04:10

Kedves Michael!

Nem tudom megítélni, hogy az általad felfedezett "rés a pajzson" hogyan lesz megítélve, esetleg módosítva.

De kalapot kell emelnem a szemfülességed előtt!

pizsama 2010.11.23. 09:04:17

Szerintem a világegyetem megsemmisítéséhez az is elég ha a Télapót meg a Karácsonyi Tatu-t sokáig egy helyen tartjuk...

Devil 2010.11.23. 09:07:38

A Kevdes Vezeto akarata minden torrveny felett all (mert az a kozerdek, kulombenis 8 ev es ketharmad) tehat akarmilyen torvenyt meg lehet hozni - es kirakatba tenni hogy milyen jofej jogallam vagyunk - aztan nem szolni a Kedves Vezetonek hogy ize amit mond az khm.... nem lesz lehetseges...
Vagy az egesz politikai botranykeltes csak azert van mert mashoz egyszeruen nem ertenek. Semennyire. A helyesirashoz sem, a koltsegveteshez sem.
Persze ameddig igy is lehet ketharmadot szerezni, addig minek barmit is fejlodni?

mojszipupi 2010.11.23. 09:07:45

Ebből látszik mennyire átgondolt a törvényalkotás.

A tér-idő monnyon le!

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.11.23. 09:11:28

@Fejes Attila: Az még érdekes kérdés, hogy az ALkotmánybíróság vizsgálhatja-e mindezt, ha nem a vagyonhoz fződő jog meg az adózs oldaláról nézi, hanem pusztán jogalkotás-technikailag.

Caprica99 2010.11.23. 09:25:50

@kisa: nem kell aggódni!
Ki fogják magyarázni, hogy az miért nem úgy van!
Különben is a 2/3, meg a zemberek akarata minden törvény fölött áll...

Franciska18 2010.11.23. 09:32:51

Csak kérdés, Te jogász vagy ? Mert ha igen olvass többet a szövegből, ha nem akkor meg fordulj egy képzett jogászhoz és utána bomlaszd a tér idő kontinuumot.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2010.11.23. 09:35:19

@Fejes Attila: Azért annyira nem kellett szemfülesnek lenni, mert ezt, már legalább egy héttel ezelőtt cikizték az Interneten, amikor még tervezet volt!

kisa 2010.11.23. 09:44:47

@Franciska18: Mi is a gond? Miért kell ahhoz jogásznak lenni, hogy két törvény szöges ellentmondását valaki felfedezze?
Kifejtenéd? Mert ez így pont olyan kevés, mint a szóban forgó törvények koherenciája...

csoko20 2010.11.23. 09:48:08

Lovagolhatsz itt a Fidesz jogalkotási módszerein, ízekre szedhetet a költségvetésüket, fikázhatod a kinevezési módszereiket. Le se fognak szarni!

Bezzeg, ha olyat írnál, hogy Orbán Viktor nem tud focizni, sőt nem is football-okos.... :)

kisa 2010.11.23. 09:48:08

@Caprica99: Óóó, én nem aggódom: kényelmesen hátradőlök a fotelben, és pattogatott kukoricával a kezemben nézem az "előadást". Vagy a cirkuszt??????

Llee 2010.11.23. 09:48:08

@Franciska18:

Miért kellene többet olvasni a szövegből?
Ennek a szakasznak ez a része ezt mondja.
Normális esetben a törvény részei magának a törvénynek, mint egésznek egymással kölcsönhatásban, de nem egymást kizáró, vagy hatályon kívül helyező részei... :)))))))))))))))

an hero please III 2010.11.23. 09:50:33

Hé faszfej, te adod a legidiótább címeket és te írod a legsemmitmondóbb posztokat a blog.hu-n, szóval megkérdezem, hogy benned kinek a faszát tisztelhetem?

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.11.23. 09:50:33

És ezek állítólag elvégezték a jogi egyetemet. De lehet, hogy csak jógi egyetem volt.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.11.23. 09:56:43

@an hero please3: De örülök, hogy ilyen kultúrembereket is a blog olvasói közt köszönhetünk! Isten hozott!

Squid 2010.11.23. 09:56:43

Szerintem "A Nyilatkozatból" lehetne fluxuskondenzátort origamizni, mert alapból hajlítja a teret a sok hülyeség ami benne van.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.11.23. 09:56:43

@Franciska18: Nem, nem vagyok jogász, bár valamikor az időszámításunk előtt már szigorlatoztam jogból. És ha hiszed, ha nem, éppen azért írtam ezt a posztot, hogy hátha idetéved egy jogász, és megfejti ezeket a kérdéseket. Mert nekem - hogy őszinte legyek - ez egy kicsit magas. És ahogyan egyes jogász ismerőseimtől hallom, ez már nekik is.

Nelson Muntz (törölt) 2010.11.23. 10:07:03

Kathryn Janeway is megnyalna a szaja szelet ezektol az idoparadoxonoktol.
nemhiaba orban viktor apja szerintem klingon, anyja pedig egy borg dolgozo lehetett, hiszen mar honapok ota "minden ellenallas hasztalan".

pallasA 2010.11.23. 10:07:03

Sajnos a kérdés az alábbi paragrafus szerint tárgytalan. Merthogy ez a törvény 2011 január 1-jén lép hatályba. Így a december 30-án életbe lépőt nem tudja – sajnos – befolyásolni.

16. (1) E törvény a (2) bekezdésben foglalt kivétellel 2011 . január 1-jén lép hatályba .

1987. évi XI. törvény
...
12 (2) A jogszabály a kihirdetését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenessé.

Mint fentebb olvasható, a korábbi törvény is tartalmazta a visszamenőleges hatály tilalmát.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.11.23. 10:09:29

@pallasA: Akkor viszont a kérdés az, hogy miként lehet a december 31-ig hatályos, régi jogalkotási törvénybe ütköző törvénymódosítást elfogadni?

csoko20 2010.11.23. 10:12:17

@ReWriter: Őszintén szólva: te aláírnál akár csak egy használtautó adás-vételi szerződést is, amit ezek raknának eléd? :)

nem várt fordulat 2010.11.23. 10:25:50

majd megmondják, hogy igen, de ez most kivétel.

Iridium 2010.11.23. 10:29:31

@Michael Knight: lehet, hogy december 31-én 23:59:59 és január 1. 0:00:00 közötti 1 millimikronanoszekundumban, amikor az órák kijelzőjén éppen pörgésben vannak az évet mutató ledek, büntetik majd meg (jogosan) a végkielégítést kapókat. Aztán mondhatják, hogy a régi már, az új még nem volt hatályos.

Vagy hoznak egy törvényt, hogy erre a törvényre nem érvényes a jogalkotási törvény.

bierkamp 2010.11.23. 10:38:21

Nemzeti Szarral Töltött Kolbász ...etetése a Néppel!
....

gramercy 2010.11.23. 10:48:39

gyonyoru, foleg az 1 napot se dolgozott kiszes jogaszkormanytol

Fejes Attila · http://fejesattila.blog.hu/ 2010.11.23. 11:06:36

@butus:
Egy újszülöttnek minden vicc új! :)

szakállasbácsi 2010.11.23. 11:12:15

A legrégibb paradoxon: teremthet-e a mindenható olyan törvényt, melyet nem képes megsemmisíteni?

Ergo: mindenható nem létezik, csak képzeljük.
Orbán Viktor létezik, ezt ő maga képzeli.
Omnia vincit Victor: ezt a Fidesz zombik képzelik.
Hamarabb fog T.Orbán Rex ülni, mint Gyurcsány: ezt meg én képzelem. Wishful thinking? Nem. Lowful.

pallasA 2010.11.23. 11:15:03

@Michael Knight: Ahogy elnézem, elég könnyen sikerült. Rövid távon tenni ellene nemigen lehet. AZ egyik lehetőség, hogy az ember gyermeke fog egy jogászt, lehetőleg alkotmányos legyen, leül vele és rövid idő alatt elkészíti a beadványt az AB számára. Ha így tesz a polgár, akkor egy-két év eltelik, mire az AB kézbe veszi. Van náluk tinédzser korú beadvány is. A sürgősségi tárgyalás csak a potentátok számára adatott meg. (KE, pártok, Kormány, ombudsmanok és hasonszőrűek.) Még egy zárójel. (A jelen helyzetben az AB-nek sürgősségileg kellene tárgyalni minden beadványt.)

A másik lehetőség a különböző foglalkozású jogászok kezében van. AZ sem hoz azonnal eredményt, de ha folyamatos lenne a tiltakozás részükről, esetleg a hibás törvények beterjesztőit, előadóit, propagátorait, ha jogászok, kiközösítenék, valamilyen választóvízhez el lehetne érni. Hogy ott mi lenne, azt persze nem tudom. Még.

Kulmar 2010.11.23. 11:38:40

@an hero please3: nem turkáltál még eleget a blogszférában azért lehet ilyen véleményed. A stílusod viszont arra enged következtetni, hogy nem is értetted a bejegyzést. Kár!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.23. 11:42:38

Nagyon dolgozik a fidesz azon, hogy ne legyen újraválasztva. Nem értem.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2010.11.23. 11:42:38

@kisa: Nem is tudom, de szerintem jobb lenne "bohózat"-nak hívni, hiszen cirkuszban komoly produkciók is előfordulnak, és a hasonlattal megbántjuk őket.

Giedi 2010.11.23. 12:11:29

Emlékszünk még, 2006-ban a 'Gyurcsány monnyon le' időszakban a fidesz jelezte, hogy készen van a programja, bármikor képesek átvenni a kormányzást.
Az eltelt pár év alatt viszont valaki lenyúlta ezt a programot. Vagy egyszerűen nem találják, hogy melyik fiókba tették. A gazdaságpolitika ad hoc rögtönzésekből áll, egymást követik az átgondolatlan, ellentmondó nyilatkozatok és intézkedések.
És ugyanez a helyzet az egyéb irányú "forradalmi" törvényalkotással is.
Az itt tekintett paradoxon nyilvánvaló volt első blikkre is, de nem is tudom, miért nem tudunk már meglepődni rajta.

kisa 2010.11.23. 12:11:56

@butus: Jogos. Bár jó bohózatot is láttam már, tehát azokra nézve is sértő, mert ez nem jó. Ki kéne találni egy új kifejezést...

kisa 2010.11.23. 14:18:29

@Naneee: Ez jó, de a kormányzás egy másik aspektusára utal...

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2010.11.23. 14:37:59

@kisa: Szerintem legyen tragikomédia. Tragédia nekünk, komédia nekik.

Avatar 2010.11.23. 15:49:15

Szerintem a 2008-ban üzembe helyezett LHC (Nagy Hadronütköztető) működése lehet felelős a jogi tér-idő kontinuumban bekövetkezett ellentmondásokra. Az egyetlen megoldásnak azt látom, hogy magát a 98%-os különadó törvényt is be kell rakni az LHC-be és a fénysebesség 98%-ig kell gyorsítani, majd ütköztetni az ellenirányban elindított Lázár Jánossal.
Csak ezután térhetünk vissza a megszokott tér-idő-tömeg összefüggéshez: Ha jó az idő, a tömeg kimegy a térre.

ClearWater 2010.11.23. 22:13:05

Én megmondom szerintem mi van.

Megvan ugye ez a visszamenőleges hatályú törvény, amit majd rajtunk kívül is sokan nem fognak szó nélkül nézni - olyanok is, akire nem szarnak akkora kéjjel.

Mondjuk az EU. És majd azt mondják, hogy ezt azért nem kéne, és mit készül tenni a Magyar Köztársaság kormánya, hogy ez ne így legyen.

És akkor majd hatályba lép egy új jogalkotási törvény, ami már tiltja a visszamenőleges lefejezést, és trics tracs, kész vagyunk. Mondhatjuk az EU-nak, hogy szellemeket kerget, mert a helyzet már kezelve van.

Az EU meg úgy lesz vele, hogy végülis helyreállt a rend, nem éri meg beleavatkozni egy ország magánügyébe, főleg ha eső után köpönyeg. Itthon meg majd lehet nyomni az "egyenes gerincű" tökösgyerek nyilatkozatokat, hogy lám, faszagyerek módjára megintcsak hazazavartuk az EU-t, és győzött a Magyar.

Totális győzelem, visszavettük a tisztességtelen végkielégítéseket, és ismételten behódoltattuk az EU-t. Taps, függöny.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.11.23. 22:14:01

szerintem nem a téridő bomlott meg ;), hanem tudjuk ki. Viszont az ilyen bomlott agy gondolkodhat úgy is, hogy emez törvényre lehet majd fogni amaz mégis csak nem bevezetését, ha már egyszer ennyire kiakadt azon (is) az egyharmad - mit lehet itt tudni? Ad hoc kormányunk kiszámíthatatlan, mint egy....

magpie65 · http://ensemtudom.blogspot.com/ 2010.11.24. 08:05:25

@Michael Knight: Szerintem az a baj, hogy az AB ezzel nem tud mit kezdeni, mert a visszamenőleges hatályú törvény meghozatalának tilalma nem az Alkotmányban szerepel. Mivel a 98%-os visszamenőleges ötéves lefejezési meghurcolási adószabály az Alkotmány 54., 59., 60., 69. §-ait nem érinti, így az AB illetékességi körén kívül esik. Ha a Legfőbb Ügyész és a Legfelső Bíró nem elkötelezett pártkatona, Tudjukki meghosszabbított keze, akkor talán ott lehet keresni valami jogorvoslatot.

Avatar 2010.11.24. 11:18:03

@Michael Knight: Mi lenne, ha feljelentést tennél a jogalkotási törvénnyel ellentétes törvényt megszavazó képviselők ellen?
Kár, hogy ennek a törvénynek a megsértéséért nem jár semmilyen szankció, és ha járna, akkor is védené őket a mentelmi jog... De legalább valamilyen hivatalos bíróság (még ha nem is az AB) is megállapítaná a jogsértést...
süti beállítások módosítása