Túlpörgetve

2011.01.01. 02:20

Kutatók meglepetten tapasztalták, hogy 2010-ben a Föld egy parányival gyorsabban forgott a megjósoltnál, így az újév első napjára virradóra nem kellett beiktatni a tervezett plusz egy másodpercet. Szerintem nincs ebben semmi meglepő. Nyilvánvalóan Orbán Viktor személyes lendülete lendített egyet a Föld forgásán is. Ez a plusz egy másodperc az első határozott lépés ahhoz, hogy a kormány ledolgozza azokat a tetemes hátrányokat, amit a szocialisták a nyolcévnyi országlásuk után hagytak örökül. Lám: nem csupán a nap süt másként, de a Föld is gyorsabban forog április 26-dika óta!

Nem gondoltam volna, hogy Orbán Viktornak ilyen rövid idő alatt sikerül. Mármint feledtetnie Nyugat-Európában, hogy a Gyurcsány-Veress kettős - a Fidesz szerint legalábbis - hamis adatokkal éveken át az orránál fogva vezette az Európai Uniót. És lám: a nyugdíjak államosítása meg az új médiatörvény ismeretében ugyan ki beszél ma már Európában Magyarország kapcsán Gyurcsányról... Mondjuk a hitelesség egyelőre még egy szemernyit hibádzik, de feledtetni mára kétségkívül sikerült a Gyurcsány-kormány teljesítményét.

Apropó, Európai Unió. Hát ez is elkezdődött. Mától fél éven át Magyarország az EU soros elnöke. Mielőtt továbbmennénk, ízlelgessük még egy kicsit ennek a jelentését: a tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa konkrétan Matolcsy mágus vezetésével kell hogy megmentse a következő hónapokban az eurót, az állam- és kormányfők alkotta Tanácsban pedig Orbán Viktornak kell példás rugalmassággal tető alá hozni komoly kompromisszumokat... Izgalmas félév lesz, az már bizonyos!

Mindenesetre a Fidesz-kormány önbizalma és határozottsága több mint lehengerlő - nem csoda, hogy a Föld is gyorsabban forog velük és általuk. A rettenthetetlen Lázár János például a minap bejelentette, hogy "jövőre olyan területeken várhatók átalakítások, mint az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátórendszer, az önkormányzatok és emellett napirenden lesz az EU-elnökség és az alkotmánymódosítás is".

Figyelem! Megint ízlelgessük egy kicsit a megfogalmazás finom árnyalatait: "emellett napirenden lesz az EU-elnökség (...) is". Vagyis minden egyéb mellett, úgy egészen mellékesen, Orbán Viktor és nemzeti kormánya fél kézzel levezényli még az eurózóna és a komplett Európai Unió megmentését is. Mondhatni: bátor elképzelés ez. Persze a szó Sir Humphrey-i értelmében.

Mert az azért nem véletlen, hogy az uniós tagállamok az elnökségük idején rendszerint nem vállalnak odahaza nagyobb reformokat. Egyszerűen az uniós elnökséggel járó feladatokkal egyidőben nem jutna rá elég idő, energia és figyelem. De ugye Magyarország nem egy szokványos tagállam, meg itt ugyebár kétharmad van. Kérharmaddal pedig még ez sem lehetetlen. Legfeljebb majd az alkotmányozás idejére, március 15. és április 25. között nem csak a hazai törvényhozás tesz félre minden egyebet, de várakozó üzemmódba kapcsol arra a másfél hónapra az Európai Unió is. Persze az is lehet, hogy még erre sem lesz szükség. A magyar kormány tagjai ugyanis - már rájöhettünk - egyszerűen univerzálisak. Kétharmaddal megoldják ezt is könnyedén.

Az EU-elnökségi, alkotmányozó, nyugdíj-, oktatási és egészségügyi reformer forradalmi lendülettől pedig 2011 első felében a Föld is úgy felpörög, hogy hamarosan ki kell írnom az oldal tetejére a klasszikus graffitit: Állítsátok meg a világot, ki akarok szállni!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr472551213

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyelvébenn éll a Nemzett 2011.01.01. 10:18:21

Olvasom Pali bá' újévi köszöntőjének a végén: "Isten, áld meg a magyart! Jó kedvel, bőséggel!" Hááááát... Oké, hogy olykor baj van a helyesírással, na de hogy éppen a Himnusz két sorát ne tudják rendesen leírni?!Először arra gondoltam, hogy a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P.mester 2011.01.01. 10:00:29

"Izgalmas félév lesz, az már bizonyos!"

Így igaz, izgalmas lesz, EU-konform kormányunk EU-elnökségével, a médiatörvény "ízig-vérig európai" (kopirájt: OV) szellemiségével, európai új alkotmányunkkal, a "nemzetközi tőke" által uralt hitelminősítők leminősítésével.

Bár ezt az ún. boldog új évet nem kévánom neked, de minden jót igen.

Átutazó 2011.01.03. 16:26:11

Ne feledjük, milyen kiváló szakembereink ülnek kint az EP-ben!

Nyugodtan lehet rájuk támaszkodni...
süti beállítások módosítása