A munka hevében

2011.05.26. 10:44

Azt mondja a miniszterelnök, hogy a háborús gazdaságot a jóléti gazdaság váltotta fel, amely után most a munkaalapú gazdaság következik. Hűha!

Nekifutottam néhányszor, hogy megértsem, vajon mit is akart mondani a miniszterelnök. Abba most nem mennék bele, hogy nálunk nem a gazdaság, hanem inkább az állam és szociális ellátórendszer volt az elmúlt években - erőn felül - jóléti. Ezt a munkaalapú gazdaságot viszont nem egészen értem... Természetes, hogy legyen a munkának becsülete, és érje meg dolgozni - igen, legyen, és igen, érje meg -, de ez nem az úgynevezett munkaalapú gazdaság vagy mifene kérdése. Ezt a fogalmat nem értettem három éve már Gyurcsány Ferencnél és a hét évvel ezelőtti Orbán Viktornál sem.

Ha becsukom a szemem, és megpróbálok erősen koncentrálni, akkor a munkaalapú gazdaságról nekem leginkább az ipari forradalom előtti időszak jut eszembe, a középkori földművesség és a gőzgép előtti kétkezi munka. Esetleg mostanság India és Kína éhbérrel működő varrodái. Vagy hogy ne menjünk annyira messze térben és időben: a gyapot- és rizsföldek az '50-es évek elején a Hortobágyon.

Én úgy tudtam, hogy a világ egy jó ideje már a munkaalapú helyett a tudásalapú gazdaság irányába megy. Még akkor is, ha az ezt célul tűző lisszaboni stratégia nem hozta meg a várt eredményeket. De azt gondolom, hogy nagyon súlyos félreértés az állami közmunkákra érteni az EU 2020 stratégiának azt a passzusát, amely az aktivitási rátát az EU átlagában a jelenlegi 69-ről 75 százalékra emelné.

Egy gazdaság fejlettségének az egyik fokmérője az, hogy mennyire magas a szolgáltatások súlya a GDP-ben és a foglalkoztatásban. Vagyis kicsit leegyszerűsítve minél alacsonyabb a mezőgazdaságban és az élőmunka-intenzív - ipari - ágazatokban foglalkoztatottak aránya, és minél magasabb a szolgáltatásokéban, annál fejlettebb egy gazdaság. Mert mondjuk olyankor egy kétkezi munkás két dolgos keze több GDP-t tud előállítani, vagy megfordítva a dolgot: ugyanazt a GDP-t kevesebb élőmunkával lehet előállítani. Ez a fejlettség, a hatékonyság, a termelékenység és értelemszerűen a versenyképesség egyik fokmérője. És ebben - mondjuk ki - meglehetősen szarul állnak a magyar kis- és közepes vállalkozások.

Attól bizony nem lesz versenyképesebb a magyar gazdaság - és attól nem lesz jobb itt az élet -, hogy sokan, éhbérért olcsó vacakokat állítanak elő. Pedig attól tartok, hogy a mai világban valami ilyesmit jelenthet a munkaalapú gazdaság.

Persze az is lehet, hogy ez már annak a beharangozása, hogy hazánk európai közmunka-nagyhatalom lesz, kubikosok és parkgondozók százezreivel. Elvégre van erre kormányzati ígéretünk. Az egyetemi hallgatók várhatóan csökkenő számával pedig a kínai és indiai bérszínvonalon dolgozó kétkezi melósoké lesz a jövő Magyarországa... De szép is lesz, istenem!

Legutóbb Rákosi elvtárs próbálkozott ilyesmivel, 1950 környékén. Kőkemény kétkezi munkával feltúrták és becsatornázták a Hortobágyot, gyapotot, gumipitypangot meg rizst ültettek, aztán aratták is munkaversenyben. Ha úgy nézzük, akkor a munkának még volt becsülete! Mondjuk a magyar narancs kicsit sárgább volt, kicsit savanyúbb, de a miénk...

28. § (1) A tervidőszakban számos új, Magyarországon eddig nem termelt növény termelését kell kikísérletezni és meghonosítani.

(2) A textilipari nyersanyagszükséglet mind nagyobb mértékben hazai nyersanyagokból való kielégítése érdekében a gyapot vetésterületét az 1949. évi 600 kat. holdról 1954-re az eredetileg előirányzott 100.000 kat. hold helyett 200.000 kat. holdra kell emelni.

(3) Be kell vezetni a hamvas gumipitypang, a textilipari nyersanyagot biztosító kenaf, valamint az olaj- és édesipari nyersanyagot jelentő földi mogyoró termelését.

(1951. évi II. törvény az ötéves tervről szóló
1949. évi XXV. törvény módosításáról)

És igen, nem csak a munkában versenyeztek akkor, de a gazdasági növekedésben, a foglalkoztatás bővítésében is mindig, mindenkit le kellett körözni meg túl kellett szárnyalni - ugye, mennyit hallani az ilyesmit mostanság Matolcsy mágus szájából?

6. § A gyáriparban és az építőiparban az ötéves tervidőszak folyamán az eredetileg előirányzott 480.000 helyett 650.000 új munkaerőt kell munkábaállítani, köztük mintegy 45.000 műszaki munkaerőt.

(1951. évi II. törvény az ötéves tervről szóló
1949. évi XXV. törvény módosításáról)

Képzeljük el, hogy milyen fantasztikus gazdaságfejlesztési program lenne a gyapottermesztés ismételt meghonosítása a Hortobágyon! Egyrészt hány tízezer közmunkásnak adna közvetlenül munkát!

És különben is: a hírek szerint a gyapot világpiaci ára megduplázódott 2010-ben, így például drágulnak az abból készült farmerek is Amerikában. Ilyen alapon viszont a hortobágyi gyapotra alapozva akár világpiaci siker lehetne a Trapper farmer előállításának újbóli felfuttatása... Na, az a sok állami varroda a sok minimálbéres varrónővel, az lenne még az igazán munkaintenzív ágazat! A munkaalapú gazdaság netovábbja!

De komolyra fordítva a szót, azért azt csak remélni lehet, hogy nem a közmunkás gyapottermesztés és éhbéres varrodák adják majd a jövő munkaalapú Magyarországát...
 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr452933727

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Évértékelő képregény 2011.06.01. 14:06:14

Mosmámeg boldog - boldogtalan évértékeli a Forradalmi Jogász - paraszt Kormány első esztendejét. Gondoltam van képem hozzá nekem is. Kezdetben ugye csak készítgették előfele a disznóságokat:                 &nbs...

Trackback: Aki nem alkotmányoz ne is egyék 2011.05.30. 20:49:32

A hír:Mivel a szocialisták és az LMP képviselők nem vettek részt az alkotmányozásban, erre az időszakra nem jár nekik fizetés, így határozott Kövér László, az országgyűlés elnöke. A Nol.hu tájékoztatása szerint a házelnök az "igazolatlan hiányzáso...

Trackback: „Narancsszínű kép” 2011.05.27. 09:20:16

Azok a bolondok, akik még követni próbálják a mai magyar történéseket, azoknak pedig különösen, akik ezeket meg kívánják örökíteni az utókor számára, nem okoznak meglepetést szavaim. Napjaink megszokott eseménye, hogy a nyakunkba telepedett 2/3 akár ór...

Trackback: Lázadás a Bountyn - avagy az önkormányzati reform előtt álló akadályok 2011.05.26. 22:26:59

Úgy tűnik, hogy a felsőoktatási koncepció után, újabb komoly konfliktusokat generáló téma fekszik a kormány asztalán: az önkormányzatok ügye. Sőt, ebben az esetben a törésvonal nem a kormányzó frakciószövetség két pártja, hanem a Fidesz berkein be...

Trackback: Mladics? Milosevics? És akkor Attila Joseph? 2011.05.26. 18:03:06

Szerbiában letartóztatták Ratko Mladicsot, a 16 éve bujkáló, háborús bűntényekkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot, jelentette be Boris Tadics szerb elnök. Mladicsot kiadták a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, már egy Belgrádból Hágába ta...

Trackback: Orbán: A jóléti gazdaságnak vége 2011.05.26. 17:58:51

 Magyarországon nem reformok végrehajtása, hanem az ország újjászervezése szarik. Az embereket a geciputtony kormány nem arról próbálja meggyőzni, hogy egyes intézkedéseket vagy döntéseket támogassanak, hanem arról, hogy át kell szerveznünk az ...

Trackback: Alföldi marad 2011.05.26. 17:30:21

Ha legközelebb rossz lesz, igazgatói róvót kap....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naiv legényke 2011.05.26. 11:45:06

"Egyszerre gyűrik fel az ingük ujját, és egymást bíztatva belevágnak a munkába." Orbán

"Fel kellett tűrnünk az ingünk ujját, és fel is tűrtük, és azonnal hozzá is fogtunk," Orbán

Nem ám a kolbásztöltésről beszél.

Marengoo 2011.05.26. 12:38:25

A munka alapú gazdaság sok mindent jelenthet.
Ha jóindulatú vagyok, akkor értékteremtő, hasznos tevékenység alapú gazdaságot értek alatta. Amely élhető és jól élhető gazdasági környezetet teremt az emberek számára. S amelynek fokozatosan lehet javítani a hasznosságát, hatékonyságát, értékelőállító képességét.
Ha rosszindulatú vagyok, akkor lehet, lehet demagóg szólam, hogy spekuláció, vállakozás vagy segély helyett munka, vagy az amiről e cikk szól.

jenőke 2011.05.26. 13:20:45

Orbán keleti szelet szimatol, de ez csak (déli?, nem!) béli szél.

Lobster1978 2011.05.26. 17:12:12

Munkaalapon, najah... De ha valaki például önkénesen dolgozik azokat meg fel kell jelenteni...

szeretgom.hu/content/67898-lelketlen-zsoldosok-a-varoshazan

Miért érzem azt, hogy megint abba az irányba mozdulunk el, hogy majd fentről megmondják mit kell csinálni?

golyós · http://indafoto.hu/bowlingcamps 2011.05.26. 17:28:59

Ez nekem azt mondja, hogy tik csak dolgozzatok, mink meg majd megmondjuk hogy mit, mikor és mennyiért.
A közmunka meg kb. olyan, hogy ameddig nincs vevő a boltban addig felmosom wc-t, kiürítem a szemetest, megpucolom az ablakot, addig sem kell takarítóra költeni.

hitomi 2011.05.26. 17:31:42

ezt a munkaalapú izét mások, máskor már megcsinálták. talán még rémlik valakinek: "arbeit macht frei".

smartdrive 2011.05.26. 18:03:30

ha kicsit kevesebb lesz az "utazási irodában egész nap a körmöm reszelgetem" emberke, akkor csökken a szolgáltatások súlya, tehát nekünk rosszabb lesz?

Anti Anyag (törölt) 2011.05.26. 18:03:31

Ő valójában csak azt akarja, hogy ne lógjon otthon fél magyarország az egyre csökkenő adófizetők pénzét, miközben megeszi az országot a kosz és a szemét.

Basszus, otthon én is azt mondom a nagylánynak, hogy akkor válassz: Vagy minden ragyog és kapod tovább a zsebpénzt, vagy megoldom külsőssel.

Persze, tudom, az a demokratikus, hogy odavetni nekik a kb. 30.000 Ft.-ot és hagyni vegetálni, hagyni azt, hogy lepusztítsák apránként a települést, terrorizálják akiket gyengébbnek éreznek maguknál, mert az általános emberi jogok.

Az nyilvánvaló, mondjuk egy Gyöngyöspata szerű helyen így, liberális nagyon nem akarna élni.

Azonban az is nyilvánvaló, hogy más sem.

Yasashi Tanuki 2011.05.26. 18:03:31

"Attól bizony nem lesz versenyképesebb a magyar gazdaság - és attól nem lesz jobb itt az élet -, hogy sokan, éhbérért olcsó vacakokat állítanak elő."

A demográfiai tények bizony azt mutatják, hogy tudásalapú értéket teremteni képes gyerekből egyre kevesebb születik. Azokkal a magyar állampolgárokkal pedig akik nagy részének a 8 osztályt 16 éves korukig se sikerül abszolválni nemigen marad más alternatíva mint a munkaalapú gazdaság, azaz olyan tevékenységek amiket a szüleiktől tanulnak pl. a fakitermelés, a fémgyűjtést esetleg a bodzaszedés.

Anti Anyag (törölt) 2011.05.26. 18:21:33

@hitomi: Ez lehet a baj. Sokaknak a munkáról Aushwitz jut az eszükbe.

Érdekes, az ingyen kapott rendszeres segélyről sem az, hogy akkor ezt valahogy vissza kellene adnom a társadalomnak, hanem az, hogy ez nekem jár.

subtotal 2011.05.26. 19:06:54

@Anti Anyag: igazad van, csak akkor ez is legyen mondva világosan. Ezen kívül azok a terveket is illene bemutatni, hogy milyen olyan értékteremtő (nem csak megőrző, bár tudom hogy az is fontos) programok/beruházások lesznek megvalósítva így, a leszakadt régiók felzárkózását segítendő.

TroppauerHümér 2011.05.26. 20:04:47

A modern gazdaság nem tud annyi munkahelyet generálni, amennyi szükséges, hogy mindenkinek jusson. Főleg nem úgy, hogy nem pusztítja közben agyon a környezetet. A megoldás csak az lehet, hogy a munkalehetőséget ugyanolyan kívánatos, elosztást igénylő erőforrásnak tekintjük, mint bármely más korlátos jószágot. Ez a hatékonyság ellenében is érvényesítendő szempont. Jelenleg itt a legvadabb kapitalizmus érvényesül: aki erős, azaz van jó szakmája, az annyit dolgozhat, amennyit bír, akkor is ha a másik elől elveszi a munkát.

A dolog másik oldala pedig, hogy ha már nem tekintjük társadalmi kötelességnek, hogy mindenki kapjon kenyeret segély útján, akkor annyi azért elvárható, hogy a teljesen alkalmatlanok is valamilyen munkalehetőséghez jussanak. Ha ezért árkot kell ásni, akkor talán a felnövekvő gyerek nem azt látja majd, hogy ha nem tanul, akkor is megél majd segélyből, hanem azt, hogy ha nem tanul, akkor nagyon vacak melót kell végeznie az éhenhalás ellen. Ez pedig a felemelkedés záloga lehet. Az árokásásnál még a weblapszerkesztés is jobb, hiába monoton és idegölő.

hitomi 2011.05.26. 20:17:36

@Anti Anyag: sikerült súlyosan félreértened a mondanivalóm lényegét. nem állok most neki magyarázni, hogy mi merre hány méter, mert ha nem érted, akkor úgyis teljesen mindegy. előtte esetleg tedd le a szemellenződet.

és mielőtt elkezdenél mantrázni, megjegyzem, csak úgy, a gyengébbek kedvéért, hogy NEM, bazmeg, nem a rendszeresen segélyen élőkre gondoltam.

dbeata 2011.05.26. 20:35:14

Én azt gondolom, hogy a kapitalizmus se ideális állapot, mert - pontosan nem tudom idézni - az egyensúlyi állapot beállhat úgy is, hogy a munkanélküliség magas. Ami azt jelenti, hogy egyrészt jó, meg kényszer is, hogy a versenyképesség nőjön, de másrészt pontosan ez veszi el a munkát egyes emberektől (akik nem tudnak a legjobbakkal lépést tartani). Már volt ilyen a történelemben, és jött a géprombolás. Most szerintetek ezt a jó sok embert miféle munkával lehetne hasznossá tenni a társadalom számára? Továbbmegyek. Miért szüljek én gyerekeket, ha nem biztos, hogy lesz munkájuk, nem biztos, hogy szükség van annyi emberre? Van itt egy iciripiciri ellentmondás ebben a történetben, mert ugye kevesebb munkaerő is elég, de azért legyen meg az eddigi mennyiségű,vagy inkább még több tb és adófizető... De ezt most így hogyan? Már bocs.

hitomi 2011.05.26. 20:44:41

@dbeata: vagy az lesz, mint annak idején, hogy bevezetik a KMK-rendszert... vicces lesz. (legfeljebb nevetni nem lesz kedve az embernek.)

a kapitalizmusnak egyenes velejárója a munkanélküliség. ez ellen nemigen lehet mit tenni... a gazdasági rendszert meg lehet változtatni, bár nemigen van más alternatíva. (volt, persze, kommunizmusnak hívták, meg ötéves tervnek, meg sztahanovizmusnak, azt adja meg az isten, hogy az visszajöjjön.) és nem, nem azt akarom ezzel mondani, hogy a munkanélküliség jó, meg klassz, meg ne tegyünk ellene semmit. nem jó. egyáltalán nem jó. a problémám csak az - en bloc ezzel az egész munkaalapú izével -, hogy nem hinném, hogy ez - és így - lenne a megoldás.

vagy az is lehet, hogy ez az egész cirkusz olyan lesz, mint mikor nagy dérrel-dúrral megígérték, hogy megvédik a nyugdíjakat, aztán az első kanyarban einstandolták a manyup-megtakarításokat.

és még csak annyi, hogy ha már annyira jár a szájuk, hogy munkaalapú gazdaságot akarnak, akkor ugyan pökjenek már a markukba és lássanak neki annak az egymillió munkahely megteremtésének, amiről több, mint egy éve szájalnak.

dbeata 2011.05.26. 21:10:06

@TroppauerHümér: Nemrég látogatást tettem egy ökofaluban. Ők megpróbálják megteremteni az önellátást, több-kevesebb sikerrel. Jelenleg inkább kevesebb sikerrel, de azért dicséretes a törekvés, és az ő ökológiai lábnyomuk biztos kisebb az enyémnél. Amúgy a kapitalizmusnak vége lesz az utolsó olajoshordó felbontásával, de lehet még előbb is, mert más kincsekkel is rosszul sáfárkodott az emberiség 10%-a (aki a javak 90%-át birtokolja). Volt is erről egy cikk az indexen. Na és mi jön utána szerintetek? Maradjunk annyiban, hogy egy gyereknél meg is állok.

TroppauerHümér 2011.05.26. 21:37:54

@hitomi: "a kapitalizmusnak egyenes velejárója a munkanélküliség. ez ellen nemigen lehet mit tenni..."

Valóban, de a mértéke nem mindegy, és az sem, hogy a munkanélküliség problémáját úgy oldja-e meg a társadalom, hogy lényegében értelmetlen termékeket generál, amik csak kemény reklámozással adhatók el.

Ennek semmi köze a szocializmushoz. Az, hogy lehetőleg két ember dolgozzon inkább 6 órát, mint egyvalaki 12-t, elég egyszerű szabályozókkal kiforszolható lenne. Aki valóban pótolhatatlan, az persze dolgozhatna többet, mert a cégének még így is megérné.

dézsàvü 2011.05.27. 06:02:45

Én úgy gondolom, hogy annyira tönkre van téve a magyar gazdaság, hogy jelenleg tényleg nem gondolkodhatunk másban, mint munkaalapú gazdaságban. (Ezt Kína is így kezdte 20-25 évvel ezelőtt. Atlétatrikót, zoknit és alsónadrágot gyártottak. És hová jutottak el mára?) Hozzáteszem, Románia is ezt csinálja most.

Persze lehetne a sok közmunkással tudás alapú gazdaságot folytatni, mondjuk napelemet gyártanának, vagy vagy gyógyszert. Vajon mi lenne abból?

Hiába próbáljuk büszkén kihúzni magunkat, nem költöztetnek attól ide több autószerelő részleget, vagy elektromos kütyüket gyártó üzemet, mert vannak a távol-keleti rizsföldeken még mindig olcsóbb, fegyelmezettebb százmilliók.

Tudomásul kell venni, hogy csak magunkra számíthatunk. Saját erőnkből kell talpra állnunk és sajnos egyre kevesebb képzett munkaerővel.

Link Elek 2011.05.27. 06:06:01

munkat csak az idiotak akarnak. az okosak erteket akarnak teremteni. azert jar a penzt.

sziszifusz is rengeteget dolgozott, igazi Orbáni ertelmenben vett jo munkásember volt.

dbeata 2011.05.27. 06:09:46

@TroppauerHümér: Jaja, meg újra támadnak Amway és társai... Ami azért olyan drága, mert annyira de annyira jó. Második mondat: ez neked is egy jó üzleti lehetőség. AHA, már értem, tehát mégsem azért kerül ennyivel többe, mert annyival jobb lenne, hanem mert sokan akarnak keresni rajta.
Mindig vannak próbálkozások, hogy vegyél hazait, meg kézműves terméket, de amikor megfordítjuk és mellbevág az árcímke, akkor a legtöbben inkább az apadó pénztárcájukra hallgatva elsomfordálnak a Tesco-ba (oda egyre kevésbé amúgy, mert már az is drága), Penny-be, Lidl-be. Ahol a legnagyobb a négyzetméterre eső kisnyugdíjasok száma.

dbeata 2011.05.27. 08:20:06

@Link Elek: És kinek fogják ezek az okosok azt az értéket egy idő után eladni, ha körülöttük sok az idióta, aki csak dolgozni akart (de nem kapott munkát, ergó pénze sincs? Akkor az okos is szépen majd egyedül marad az értékével.
Azt kell látni, hogy a kapitalizmus kitermeli a munkanélküliséget és ez beavatkozás nélkül egyre növekvő méreteket fog ölteni, egyre súlyosabb problémát gerjeszt, és végól a saját rendszerét fogja rombolni.

dbeata 2011.05.27. 08:20:13

@TroppauerHümér: "A megoldás csak az lehet, hogy a munkalehetőséget ugyanolyan kívánatos, elosztást igénylő erőforrásnak tekintjük, mint bármely más korlátos jószágot."
Akkor ez a kapitalizmus értelmében azt fogja jelenteni, ami most zajlik, konkrétan hogy a javak 90%-ával az emberiség 10%-a rendelkezik? Mert akkor ez így nem lesz jó, vagy jobb, mint ami most van.

Dig, Lazarus! 2011.05.27. 14:39:06

Azt gondolom, Orbán Viktor mondatait értelmezni kilátástalan. Általában is, de a gazdasági témákban különösen. Ilyen megnyilvánulásait közgazdasági aspektusból (próbálni) megfejteni, nos ez már kétségbeejtően reménytelen. Valamit nagyon akar, de maga sem tudja pontosan mit, elmondani meg végképp nem képes érthetően, mert úgy szeretné (illetve akarja, előbbi szót ugyanis nem ismeri), hogy mindenki pozitívan tudja vonatkoztatni magára. Ez itt is jól látszik, mindenki megtalálja a hibást, akinek dolgozni kéne, hogy jobban menjenek a dolgok. A cigányok, a segélyezettek, a leszázalékoltak, vagy éppen a kapitalista kizsákmányolók, a kényszermunkáztatók. Csak arról nem beszélnek, hogy a politikai elit mennyire hibás, de legfőképp a szocializmusban meggazdagodott vállalkozói réteg, akiket a rendszerváltáskor súlyosan konszolidálni kellett, viszont az ország (mindenkori) vezetése azóta kénytelen az ő játszmáik szerint kínlódni. Az állami pénzből gazdaggá lett, és azóta is alapvetően abból gazdagodó 'magyar' nagyvállalkozói háttér mételyez itt mindent, és mondja meg a frankót - ez a legnagyobb baj, és ennek csak következménye, hogy a Nagy Harcos a kalocsai kaszárnya mintájára próbál navigálni.
Ez a munka nélkül nem lehet előrejutni lózung például a szlovákiában adózó, leggazdagabb magyar 'nagyvállalkozó' vesszőparipája, mert a szocializmusban így látta - így is volt, mindenkinek volt munkahelye, mégsem dolgoztak az emberek ... még mindig azt hiszi, parancsszóra (lásd törvény a 15 évesen kötelező munkába állásról) meg lehet oldani ezt a problémát, ifjú snapszpartnere pedig politikai kommunikációvá tuningolva hirdeti az igét ... és közben épeszű gazdaságpolitikai gondolatoknak mégcsak nyoma sincs ...

Tehát én (főként) a hihetetlenül destruktív hazai oligarchiális környezetnek tulajdonítom a töketlenkedést - és ennek megfelelően a lózunggyártást, így inkább a Kádár-rendszerre, és nem a Rákosiéra vezetném vissza a szituációt.
Ettől függetlenül úgy érzem, az idézett törvényszakaszok jelen helyzetben legalábbis torokszorítóak ...

Publius Decius Mus 2011.05.27. 14:39:27

A gondolatmenet tele van baromságokkal, meg félreértésekkel, nem csoda, ha a blogger nem érti a munka alapú gazdaság fogalmát.

A tudás alapú társalom a tudásával eléri, hogy a fizika munkákat más országok rabszolgái végezzék. Csakhogy kártyavár tetején ücsörögnek, mert az értékek virtuálissá válnak, a válságok gyrsan jönnek.

A szolgáltatások magas százaléka a gazdaságban ugyancsak ebbe az irányba visz.

Aki pedig nem tesz érte, ne éljen a közösből.

Primitív munkákat is végeztetni kell, mert rengeteg ember soha nem lesz másra képes, akkor meg csak ingyenélővé válni, az pedig csak a további bajokat hozza. Soroljam még?

9mmPara 2011.05.27. 18:05:02

Na, itt a tuti munka, amin alapul majd a jólét:
filmhiradok.nava.hu/watch.php?id=6548

(azt csak ebben a zárójelben jegyzem meg, hogy ennek a rétegnek a legnagyobb létszáma se érte el a 10.000 főt)

lüke 2011.05.28. 08:18:07

nemcsak gyapot volt, hanem
sokkal lehetetlenebb:
rizs, vizzel elárasztott rizsföld:
védöeszközök nélkül megeröszakolva a természetet és az embert

lüke 2011.05.28. 08:18:38

+ a földimogyoró aflatoxinját!
ez is lemaradt
en.wikipedia.org/wiki/Aflatoxin
has. a fuzáriumos búzához
en.wikipedia.org/wiki/Fusarium_oxysporum

Dig, Lazarus! 2011.05.28. 13:04:35

Friss adalékok a munkahelyteremtéshez:
2 milliárdos támogatást kapnak a cukorrépa-termesztők ... e tevékenység a hazai mezőgazdasági viszonyok között csak veszteségesen (fokozott öntözési igény) végezhető, a termék értékesítése bizonytalan ...
4 milliárdban részesül az agroturizmus, bármi is legyen az. Célközönség többek között: vadászok, borászok, önkormányzatok, egyházak ...

Mindezek fényében, továbbá, hogy energia-ellátásunkat is biztonságba helyezték, optimistán tekintek a Malévnál várható megoldásra, sőt ideidézve a fogturizmus prioritásait is, kezdem érteni a munkaalapú gazdaság lényegét. A munka nemesít, tehát aki nemesi származású, vagy hajlandó azzá válni konzultáció keretében, az megérdemli a támogatást ...

PR-küszöb 2011.05.29. 13:21:21

Mielőtt belevágnánk a nagy munkába, nem kéne előbb tisztázni azt, hogy mi manapság az é-r-t-é-k???
Mert szerénytelenségemnek valami azt súgja, hogy csak az lehet munka, ami értéket teremt. És az sem mindegy, hogy kinek teremtik ezt az értéket: az egyenlő állampolgároknak, vagy a náluk némileg egyenlőbb uraknak, munkafelügyelőknek, netán a FIDESz-szótárból oly hirtelen kikopott oligarcháknak?
(Memento: UDZRt-kazetták...)
:)

9mmPara 2011.05.30. 09:12:18

@PR-küszöb: "mi manapság az é-r-t-é-k???"

Manapság(!!) az az érték, amit Viktor éppen annak mond. Kérdés tisztázva.

PR-küszöb 2011.05.31. 18:55:29

@9mmPara:

Kipróbáltam a közértben. Hát nem ment. Úgyhogy számomra nem tiszta...
:))
süti beállítások módosítása