Bizottságosdi

2011.08.08. 14:36

Hogy én mennyire kezdem unni Szijjártó Péter és a Fidesz marhaságait, meg azt, hogy miután a kormányzás láthatóan nagyon nem megy nekik - vagyis konkrétan az elmúlt bő egy évben semmi kézzelfoghatót nem tettek, amitől egy kicsit is jobb lett volna, meg amitől egy kicsit is jobbak lettek volna az elődeiknél, sőt -, ezért állandóan a felelősök keresésével terelik el a figyelmet...

Pedig ideje lenne ráébredni, hogy lassan 15 hónappal a kormányra kerülés után meglehetősen soványka dolog állandóan azt szajkózni, hogy mindenért a "gyúrcsányahibás". Persze, hogyne, még azért is, hogy idén a nyár gyakorlatilag elmaradt.

És kezd unalmassá válni ez az állandó és gyerekes vizsgálóbizottságosdi is.

- Azonnal felállítok egy vizsgálóbizottságot, miniszterelnök úr - mondta készségesen Sir Huphrey.

Erre már elvesztettem a türelmemet. - Nem vizsgálóbizottságot akarok, Humphrey! - ordítottam. - Nem hallotta?! Tudni akarom, hogy ki volt az!

Hacker azért lett annyira ingerült Humphrey javaslata hallatán, mert ekkorra már tapasztalatból tudta, hogy a vizsgálóbizottság csupán arra szolgál, hogy létrejöjjön, de nem arra, hogy bármilyen vizsgálatot lefolytasson. A vizsgálóbizottság egyetlen célja, bármilyen ügyről van is szó, hogy ne találjanak bizonyítékokat. (...) A vizsgálóbizottság tagjai ugyanis alig-alig tartanak üléseket, és csak akkor írnak jelentést a vizsgálat eredményéről, ha az már végképp elkerülhetetlen.

(Jonathan Lynn - Anthony Jay: Igenis, miniszterelnök úr!)

Az államadósság növekedéséért felelőst kereső bizottság - vagy hogy hívják - ténykedésével ezúttal nem foglalkoznék behatóbban. Megtettem már. Na de hogy a devizahitelek elterjedése mögött is holmi gyurcsányi összeesküvést kelljen sejteni... Ez azért, valljuk be, beteges.

Abban igaza van Szijjártó Péternek, hogy a svájci frankban eladósodott háztartások helyzete - ilyen svájcifrankárfolyam mellett - egy olyan róka fogta csuka helyzet, amely ténylegesen egzisztenciális válsággal, vagy mondjuk ki: katasztrófával fenyeget. Ehhez képest az államadósság réme éppen csak annyira ijesztő, mint mondjuk harminc éves fejjel nézve Hókuszpók tud lenni. És olyan helyzet ez, amiben - legalábbis az árfolyam alakulását illetően - még jó kormányzás mellett is tehetetlen lenne a magyar kormány. Ennyi gazdaságpolitikai balfaszkodással meg aztán pláne.

Szijjártó Péternek felelősök kellenek mindezért? Lehetne kezdeni a magas forint- és eurókamatokkal, meg a bankokkal, akik annak idején gyakorlatilag fel sem ajánlották az egyszeri lakásvásárolónak a forinthiteleket. Merthogy nem volt versenyképes. Merthogy úgy 220 forintos árfolyam környékén fizetett az egyszeri hiteles akkora törlesztőrészletet, mint amennyit forinthitelnél kellett volna neki. 230 forintos svájci frankra meg gondolt a fene. 255-re meg aztán pláne. És a sort lehetne folytatni az ingatlanközvetítőkkel, akik persze készségesen segítettek elintézni a hitelkérelmeket - naná, hogy jutalékért, és naná, hogy svájci frankosat. És lehetne vizsgálni az állami és önkormányzati bérlakások gyakorlatilag teljes hiányát, ami miatt egy albérlet is már-már annyiba kerül, mint amennyi a lakáshitel törlesztője, akkor meg inkább a sajátját fizesse az ember...

És ha már mindenáron a politikában keresi a felelősöket Szijjártó Péter, hát a rendszerváltás utáni valamennyi parlament valamennyi pártját felelősségre lehetne vonni. Talán Bajnai Gordon és kormánya volt az egyetlen, aki legalább kimondta: nincs ingyen pénz, nincs ingyen ebéd. A mindenek felett gondoskodó és az állampolgáraiért minden határon túl felelősséget vállaló állam, a nyugdíjasokat, az egészségügyet, a kistelepüléseket, a vasúti szárnyvonalakat, a kispostákat, a munkahelyeket és ki tudja még, mi mindent megmentő kormány és persze a kolbászból kerítés illúziójával pedig leginkább a Fidesz járt az élen az elmúlt években. Merthogy konkrétan semmit sem tett azért, sőt: ellene dolgozott annak, hogy az állampolgárok legalább nagyvonalakban tisztában legyenek a piacgazdaság működésével. A számonkérést így talán kezdje a Fideszen a miniszterelnöki szóvivő!

És különben is: az árfolyamrögzítéssel a bankokat már megsegítették. Talán az agyament felelősségrevonósdi helyett ideje lenne végre azon is elgondolkodni, hogy az árfolyamkockázat valós megosztásával most már segítsenek egy kicsit a devizahiteleseken is. Például így.

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr213134065

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az MTI jelenti 2011.08.14. 11:11:56

Tehát mindaz teljesül, ami annakidején a nemzet nagy többsége részéről követelményként felállíttatott, illetve elfogadhatónak jeleztetett és dacára annak t. Uraim, mit látunk: hetek óta, mióta ezen  Javaslatok a Házba  beterjesztettek, egy cs...

Trackback: Oktatási vészhelyzet 2011.08.11. 17:03:36

A Tankönyves Vállalkozók Országos Szövetsége úgy döntött, hogy nem szállítják ki a tankönyveket azoknak az iskoláknak, ahol az önkormányzatok nem rendezték tavalyi tartozásukat. Na, de, hogy lehet tankönyv nélkül tanulni? Sehogy! Még tankönyvvel sem eg...

Trackback: Legális illegális szemétlerakó Tatán! 2011.08.09. 18:26:47

Van Tatán egy nyúlfarknyi kis utca az Agostyáni és Egység utcák ölelésében. Csendes kis utca, az Ady utca zaját megszűrik az emeletes tömbök. Az itt lakók biztosan élvezik a csendet, és azt, hogy autó is csak ritkán téved ide. Igaz, itt van a vízmű tel...

Trackback: Ki marad szabadlábon? 2011.08.09. 14:37:43

Szijjártó Péter szerint viselniük kell a következményeket azoknak az embereknek, akiknek a múltbeli döntései miatt jelentősen megnőtt Magyarország államadóssága. Őszintén szólva maga az ötlet nem elvetendő abból a szempontból, hogy valahogy véget kén...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.08.08. 17:20:42

Bajnai Gordon gyere vissza, minden meg van bocsátva. Te vagy a legjobb lehetőség jelenleg. OV és Matolcsy leszerepelt. Elegem van belőlük és a gazdagdaságpolitikájuk legteljesebb hiányával.

drazsen 2011.08.08. 18:05:06

@the_lonewolf:

Nem gondoltam volna, hogy egyszer visszasírom Bajnait, de most én sem látok nála alkalmasabb embert az ország vezetésére.
Ami a blogot illeti, hát igen: H valamihez lövetünk nincs és tehetlenek vagyun, alakítsunk egy bizottságot, akik majd elfontoskodnak, tanakodnak, bölcselkednek, és majd visszamenőleges hatállyal történő jogszabály változtatásra javaslatot tesznek

IGAZ MAGYAR 2011.08.09. 06:33:07

Most már csak a vizsgálóbizottságok eredménytelenségét vizsgáló bizottságot kellene felállítani!
Mert az mégsem lehet ,hogy a vizsgálóbizottságok mindig becsődöljenek mint az elmúlt 15 hónapban!
- Valamint javaslom hogy a mentelmi bizottság ténykedését vizsgáló bizottság is alakuljon meg mert az mégsem lehet hogy a mentelmi bizottság mindenkit mentesítsen a vizsgálatok alól!
...Persze jó lenne egy a vizsgálóbizottságokat vizsgáló vizsgálóbizottságot felügyelő felettes szerv vagy kormánybiztos is mert ki tudja még mire lesz jó, ha egyszer kiderül ... de meg is előlegezhetjük az eredményt!
Természetesen mindezek mellett nem ártana ha azt a kurva ítéletet már most legépelné valaki a titkárságon lehetőleg úgy,hogy a nevet kipontozzuk mert még valaki felvetné hogy koncepciós az eljárás meg különben is még akár egy formanyomtatvány is lehet belőle!!!!
Ja az tényleg jó lenne ha már valaki tényleg dolgozna a kormányba ... de ezt azért már vagy még ne vizsgálja senki!

No munkára fel megalakítani a bizottságot! Hajrá Magyarország , hajrá magyarok, hajrá nép ! ... No fizessétek a részleteket tovább is!!!

Friedman 2011.08.09. 11:10:38

"ami miatt egy albérlet is már-már annyiba kerül, mint amennyi a lakáshitel törlesztője, akkor meg inkább a sajátját fizesse az ember..."

Ez egy legenda, de egyáltalán nincsen így. Önmagában a kamatok magasabbak, mint a bérleti díj (lakásbérbeadás hozama kb. 3-4% Budapesten), és akkor még rájön a tőketörlesztés. Csak sokan elfelejtenek számolni az önerővel, amit adott esetben évekig gyűjtöttek. A bérlakásban lakó azt is elköltheti másra, plusz amit nyer a kamatok meg nem fizetésével. És akkor ne is beszéljünk a hitelfelvétel és lakásvásárlás rendkívüli kockázatával.

"És különben is: az árfolyamrögzítéssel a bankokat már megsegítették."

Gratula, egy posztba két ordító marhaságot is sikerült beírni. A bankoknak miért lenne segítség, hogy Bubor kamat mellett (= 0% kamatmarzs) kell kötelező módon hitelezzenek? Az aránytalanul nagy (és OTP-nek legkevésbé fájó) bankadóról pedig ne is beszéljünk...

zeddez 2011.08.10. 06:24:57

Pl ez akkor para ha 10M-s lakást 5M önerővel vki elindítja hitelbe, közben megzuhan az ingatlanpiac -pl ahogy majd most is meg fog-, és hirtelen már csak 8.5M-t ér a kégli, akkor a bank kérhet további hitelfedezetet. Akkor meg ott vagy hogy a 8.5M-s kérót már kifizetted 6.5M önrésszel, meg van rá 2M hitetled, amit fizetsz pl még 17 évig havi 50k-val, számold ki mennyit fizetsz ki, simán 2x fizeted ki a házat.
Amit amúgy spórolva kevesebb, mint 4év alatt összeraknál kp-ban, meg az eredeti értéken is elég lenne kb 5 év, hiszen közben az így el nem költött önrész is kamatozik vmit. Nem Te fizetsz kamatos kamatot, hanem neked fizetnek, kevesebbet ugyan de a kettő közti diffi, amivel csökken a törlesztődből a tőke vs amivel neked kamatozik pénzed az simán van 40-50k is havonta. Ez mellett ma 3 szobás kertes házakat lehet bérelni 75-80k-ért is Bp környékén, amit ha meg akarnál venni kéne kb 10M önrész hozzá, hogy beszállj a 20év hitelbe, meg lenne min havi 100k-s törlesztője.

Pendemonda 2011.08.10. 07:20:30

Friedmnannak teljesen igaza van. Tudom, hogy a blog szubjektív műfaj, de azért megkérdezném, hogy mi a fütyköst tett Bajnai a frankhitel térhódítása ellen? Ez a kormány legalább a kereteket helyretette (nem kétharmados kérdés). Nem védem őket, és nincs alapvető bajom Bajnai miniszterlnöki tevékenyéségvel sem, de aki blogot ír, attól némi agyi barázdáltság (= differenciált gondolkodás) elvárható. Ellenkező esetben könnyen alakul ki a kép, hogy az ész oly véges jószág, ha blogger túl sokat oszt, kevés marad neki...

gyilkos fűegér 2011.08.14. 20:23:27

Ez a bizottságosdi nagyjából annyira hatásos, mint amikor a sün összegömbölyödik a közelítő kamion elleni védekezésül...

Lesz dolga a következő kormánynak a romeltakarítással.

Hintz ezredes 2011.08.15. 11:58:10

@gyilkos fűegér: Csak kérdés, hogy lesz-e hozzá kedve…

gyilkos fűegér 2011.08.16. 15:26:57

@Hintz ezredes:

Vagy úgy hagyjuk az egészet a picsába, és Katasztrófa-turizmus.
"Látogasson el Magyarországra, a Nukleáris Tél hazájába! Olcsó kurvák!"

egyedi 2011.09.01. 18:01:46

Michael te most felmondtál, vagy mivan? Már vége a nyári szünetnek! :)

Tepsifan · http://kephatas.blog.hu 2011.09.02. 22:00:05

Én is pont ezt akartam kérdezni :)

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.09.02. 22:19:23

@egyedi: @Tepsifan: De jól esik kedves érdeklődésetek! :-D
Egy kicsi türelmet kérek, könyvszerkesztés, konferenciaszervezés, határidők egymás nyakán... De nem tüntem el, el sem vitt (még) a nagy fekete autó, csak kapacitásproblémáim voltak/vannak. De jövök nemsokára.

_Okostojás_ 2011.09.04. 18:07:29

Na, végre előkerült! Már épp Kittet akartam elküldeni a keresésére:-))

gyilkos fűegér 2011.09.04. 21:40:12

@Michael Knight:

Leszarjuk a problémáidat. Vért akarunk, vért, ismét csak:
Vért.
:)

magpie65 · http://ensemtudom.blogspot.com/ 2011.09.11. 18:54:45

Mr. és Mrs. Magpie-nak is nagyon hiányzol, kedves Michael, csak tipródtunk, hogy hogyan is illik jelentkezni. De fő, hogy nem vagy előzetesben ügyvéd nélkül!

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.09.13. 11:15:54

@_Okostojás_: @magpie65: @gyilkos fűegér: Köszönöm, igazán jól esik, hogy hiányoltok. Vagyok, éppen írtam is egy hurráoptimista, már-már ódaszerű és himnikus posztot a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.10.17. 20:19:01

Csak most vettem észre ezt a posztot, és hogy az Igenis, Miniszter Urat idézted benne! Hatalmas LOL, keblemre!
süti beállítások módosítása