Chipsadó meg hamburgeradó, mi? Na persze! A magyar adópolitika nagy ívben tojik az egészséges életmódra, ez már bizonyos. Minden más csak duma...

Január elsejétől a sertéshús áfája a világrekordnak számító 27-ről 5 százalékra csökkent. Hurrá! De tényleg! Ideje volt! És persze tudom, hogy nekem még a szar is keserű, ha ez a kormány tojja, és olyan fokú Orbán-fóbiám van, hogy még az Orkán-erejű szél pusztított a Kiskunságban újságcímet is hajlamos vagyok Orbán-erejű szélnek olvasni - merthogy pusztításról van szó, ugyebár. De ez az áfacsökkentés így, ebben a formában azért nagyon nem kóser.

Kisebb-nagyobb képzavarral élve persze muzsika szemeimnek azt látni, hogy a sertéscomb, a lapocka, a sertéskaraj, az oldalas, a dagadó és a tarja 880-890 körüli áron kapható, az eddigi akciós 1200 forinttal szemben. Sőt: a csülök mindössze 690, a sertásláb meg 499 forint. Na ja. Csak eközben a csirkemellfilé kilója maradt 1400 (a pulykamellé ennél azért kicsit több), a csirkecomb ára meg erősen közelíti a sertéscombét. És akkor a halakról már nem is beszéltünk! A pontyszelet akciósan 1850, a harcsaszelet 3800 (matekosoknak: 1 kg harcsaszelet = 4 kg sertéskaraj), de még a nyomorult tisztított keszeg is drágább lett a sertéscombnál egy huszassal...

Merthogy a fehér húsok áfája maradt, ahol volt. Lassan örökös világbajnok a maga 27 százalékos szintjével.

Azt hiszem, abban azért konszenzus mutatkozik, hogy összességében, amolyan népegészségügyi szinten jó lenne kevesebb vörös húst és több fehéret fogyasztani, különös tekintettel a magyar társadalom általános szív- és érrendszeri állapotára, meg hogy jó lenne azért nem csak karácsonykor, de legalább hetente-kéthetente egyszer halat is enni. De most őszintén: 5 százalékos sertéshús-áfa és 27 százalékos baromfihús-áfa mellett ugyan ki vesz ezután baromfit?

Forrás: innen

Persze értem én, ez is egy policy, amolyan nemzettudatos, echte Ungarische mélymagyar dolog, hogy szalonna, kolbász, csülökpörkölt és hozzá államilag dédelgetett, kerítésszaggató házipálinka... Csak mert az olyan nagyon magyar. Csak mert az olyan bajuszpödrően ihajcsuhaj de nagyon férfias dolog - de mi lenne más az országban, ahol maga a miniszterelnök a legfőbb kolbásztöltő?! És különben is, lám, a migráncsok (elvégre ezt a vonalat mostanság ki nem lehetne hagyni) tíz- és százezrei, sőt: milliói nem élnek egyikkel sem. Sem a jó magyar sertéssel, sem a jó magyar pálinkával. Ez is bizonyítja, hogy nincs helyük széles e hazában! Aki magyar, sertést egyék, ha bele is döglik előbb-utóbb, de inkább előbb és fiatalon!

Végülis, ha ez ma a nemzetpolitika, akkor ezt igencsak támogatja az adópolitika a sertéshús áfájának csökkentésével.

De legalább a nyugdíjasokat nem kell félteni. Az évi 24 ezer forintos nyugdíjemeléssel (mennyivel többnek hangzik, mint az 1,6 százalék, vagy a vacak kétezer havonta...) eztán sem futja majd sertéskarajra. Jobb napokon marad az akciósan 299 forintos csirkefarhát. Az legalább egészséges fehér hús. Legalábbis az a kevés, ami leszopogatható róla...

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr968236088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sírjatok 2018.10.22. 21:14:28

No most általánosságban ment le az áfa, szóval akkor most írhatnál inkább arról, hogy ez is a gazdagoknak kedvez, mert a lazac áfája sokkal több mint a löncshúsé.
süti beállítások módosítása