Marad a csigaház…

2019.01.16. 11:01

Azt mondják, hogy amit az Egyesült Királyságban most látunk, az a felelőtlenség ára – Cameron és a brit politikai elit felelőtlenségének a következménye. Pedig nem, azt hiszem, ennek sokkal mélyebb okai vannak. Mélyebb okai vannak, hogy nem csak az Egyesült Királyság van szétesőben, de lassan széthullik körülöttünk a világ, világrendek dőlnek és pusztulnak. Semmibe vesznek alapvető etikai normák. Márai pedig ül fent egy felső szélén, és szomorúan néz alá. Látott már ilyet.

A Brexit, Trump, a brazil szélsőjobb erősödése, Orbán kétharmada – ez annak az ára, hogy a politika mára a reklámipar egy durva szegmense lett, mindenféle etikai kódex meg önszabályozás nélkül. Következmények nélkül ígérhet itt a marketinges bármit, hazudhat össze-vissza magáról és a konkurenciáról, lejárathat bárkit bármilyen nemtelen eszközzel, a cél egyetlen egy: eladni. Csakhogy – a Török Gáboroknak innen is üzenem – hadd ne kelljen már örülnöm annak, hogy hű, de nagyon fasza gyerek volt ez a marketinges, mert minden gagyit meg szart eladott a vevőknek, totálisan hazug és átverős reklámokkal, a hülye vásárlók meg lám, hogy' bekajálták... Itt – meg ott, meg amott, nálunk, Londonban meg a tengerentúlon – ma az kaszál, aki gátlástalanabbul hazudik.

Azt hiszem, a gond az, hogy a politikából mindenféle morál meg etika kiveszett. Igen, talán a második világháború után volt egy halvány esély, Európában meg a tengerentúlon is, amikor a politikusoknak még tisztességes vízióik voltak, tenni akartak a nemzetért meg a közjóért, és ehhez kellett nekik a hatalom. Ma a hatalom maga a cél, az erőforrásokért, az erőforrások feletti rendelkezésért való öldöklő küzdelem. Küzdelem, ami nem kímél sem istent, sem embert, sem egy tizennyolc éves gimnazistát. Senkit. Hogy a nemzetért, a nemzetek gazdagságáért tenni is kellene valamit, mert hogy szegről-végről mégiscsak ez lenne itt a cél – na mindez az egészből valahol elveszett. Churchillről, Rooseveltről, Jean Monnet-ról, Adenauerről, Robert Schumanról, de még Helmut Kohlról, sőt: talán Reaganről és az öreg Bushról is elhiszem, hogy volt valami víziójuk, hogy volt bennük valami romantikus, de legalábbis valami tisztességes küldetéstudat meg tenni akarás, hogy a maguk eszközeivel egy kicsit jobbá tegyék a világot. Ehhez kellett nekik a hatalom. Ma ez az egész másról szól. És nem csak az úgynevezett hanyatló, liberális Nyugaton.

Azt hiszem, ezért van Brexit. És ezért van Trump. Ezért van Brazília és ezért van kétharmad. És ezért hullik szét a világ körülöttünk. Mert egyáltalán nem számít a nemzetek jóléte és boldogulása. Nem szempont. Nem számít a jövőkép és a fenntarthatóság. Mert nem hoz szavazatot, nem járul hozzá a hatalom megtartásához. Nem is tudom, melyik okostojás beszélő fej mondta, hogy uralni kell a pillanatot. Ja. De még inkább uralni kell az erőforrásokat. Erről szól az egész. Lovagiasság? Tisztesség? A közjó vezérelte döntések? A politika már nem ez. A politika ócska, hazug kufárkodás, átverős reklámok szakmányban gyártva és szakmányban ontva, minden lehetséges propagandacsatornán. Birnbaum is elmondta...

A hatalom kell, és ezért nem drága az sem, ha van Brexit-deal, meg az sem, ha no-deal a Brexit. Nem drága az sem, ha rámegy az angol gazdaság. Nem számít. Ezeknek, ennek a politikai elitnek tökmindegy. Mint ahogy nem számít az sem, hogy éppen leáll a fél amerikai közigazgatás. Az sem számít. Nem számít, hogy idehaza szó szerint összedől az egészségügy, meg hogy pocsék az oktatás. Csak a közvélemény-kutatások számítanak, a mérések, hogy mit hallanának szívesen a választók... És akkor mától az tematizálja a közbeszédet. Tiszta chippolizmus. Ha a magyar társadalomban nem lappangana ennyi pangó idegengyűlölet meg antiszemitizmus, akkor most nem Soros lenne a téma és nem a migránsok. És nem az itt ma a küldetés – ami egyébként minden tisztességes véleményformálónak a feladata lenne –, hogy tegyünk az idegengyűlölet ellen, és tegyük egy kicsit egészségesebbé, vagyis jobbá meg befogadóbbá azt, amit magyar népléleknek lehetne mondani... Nem, ha itt igény mutatkozik antiszemitizmusra meg idegengyűlöletre, akkor tegyünk rá még egy lapáttal! Lovagoljuk meg, mert ezzel most kaszálni lehet! Hát kérem, ez pontosan olyan átverés, mint az, hogy menj nyaralni gyorskölcsönből, csak mert megérdemled. Mákonyos beszéd. És a hülye magyar (meg angol, meg amerikai, meg brazil...) naná, hogy megy nyaralni személyi hitellel…

El vagyok keseredve. A Brexit miatt is, Trump miatt is, hogy az itthoni dolgokat már ne is mondjam. És nem tudom, hogy hogyan lehetne egyáltalán ma már tisztességesen és lovagiasan játszani ezt a politikai nevű játékot. Félek, hogy sehogy. Ahhoz már nagyon elromlott ez az egész. A gátlástalanság csak még nagyobb gátlástalanságot szül, és nagyon csúnya vége lesz az egésznek.

Azt érzem, hogy a legjobb most a csigaház.

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr9214566212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2019.01.19. 19:44:30

Ásít... nemár... Trump mint a marketing eredménye??? Ilyen média ellenszélben még egyetlen amerikai elnök sem került hatalomba, illetve nem regnált... francokat. A marketing és a média Clintonné mögött sorakozott... és vele együtt esett pofára... Nem kell szeretni a tramplit - én sem szeretem - de a cikk megközelítése végtelenül önbecsapós. NEM ez az oka a mai folyamatoknak. Az ok az, hogy a politikai mainstream elit céljai és érdekei elváltak a demokrácia tömegbázisát adó középosztályétól. A politikai elitnek egyszerűen nincs vagy egyenesen rossz válasza van csupán a mai középosztály problémáira.

Kivlov 2019.01.19. 19:44:43

"Azt hiszem, a gond az, hogy a politikából mindenféle morál meg etika kiveszett."
Nem. A gond az, hogy a libbant politikusok a néppel szemben csinálták az álszent, polkorrekt, látszattevékenységeiket. Ebből lett elege jópár helyen a népnek...
süti beállítások módosítása