(Párt)politikai nyilatkozat

2010.05.16. 10:26

Orbán Viktor politikai nyilatkozata csupán pártpolitikai nyilatkozat, amelyik nem lehet és nem is lesz a magyar parlamenté. Annak ellenére sem, hogy nagyrészt csak egyetérteni lehet Orbán Viktor szavaival, a „legyen béke, szabadság és egyetértés” hármasával. De azt még Orbán Viktor sem várhatja, hogy a balodal szembeköpje és egyszeriben megtagadja önmagát.

Különös parlamenti műfaj a politikai nyilatkozat. Rendszerint közös nemzeti értékeket és érdekeket karol fel, éppen ezért többpárti összefogást feltételez. Nem véletlen, hogy kérharmad kell az elfogadásához. A közös nemzeti értékekkel ezúttal nem lenne gond, a "munka, otthon, család, egészség és rend" ötösének fontosságával pedig aligha van, aki ne értene egyet. És persze nem lesz gond a kétharmaddal sem. A közös elfogadással viszont már annál inkább.

Nemzeti összefogás és nemzeti együttműködés kellene - ezzel meggyőződésem szerint a még megmaradt egymillió szocialista szavazó is egyetért. És az sem ördögtől való ötlet, hogy e nemzeti együttműködés iránti elkötelezettséget valóban egy politikai nyilatkozat rögzítse.

Erre viszont Orbán Viktor írásműve nem alkalmas.

Jól írja Török Gábor: ez a dokumentum píárcélokat szolgál, és nem politikai összefogást. A régi rendszer megdöntéséről, a szavazófülkékben véghezvitt, sikeres forradalomról szóló megfogalmazással értelemszerűen nem érthet egyet a még megmaradt, egymilliónyi szocialista szavazó, és nem érthet egyet az MSZP-frakció sem. És mivel ez az eddigi kommunikációban a kétharmados győzelem leginkább a Fidesz forradalma volt, meglepődnék, ha az LMP vagy a Jobbik beállna e politikai nyilatkozat mögé.

Nincs persze könnyű helyzetben a szocialista párt. Ha mégis elfogadja az orbáni nyilatkozatot, önmagát tagadja meg és köpi szembe - és ez azért túlmutat az egyébként időszerű önvizsgálaton. Utóbbi szükséges, előbbi politikai harakiri. Ha viszont nem fogadja el, akkor az a vád érheti, hogy nem kompromisszumkész, hogy nem érdekli a nemzet jövője, hogy még az alapvető nemzeti értékekben sem tud megállapodni, és hogy a célja továbbra is a folytatólagosan és előre megfontolt szándékkal elkövetett nemzetrontás.

Hiába fogalmazza meg tehát a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, hogy "ez a roppant erőket felszabadító összefogás minden magyar embert, legyen bármilyen korú, nemű, vallású, politikai nézetű, éljen bármely pontján a világnak, nagy reményekre jogosít", a fentiek miatt ez a politikai nyilatkozat csak egy újabb ügyes kommunikációs húzás a politikai sakktáblán.

Ez nem politikai nyilatkozat így, hanem csak pártpolitikai. Azzal meg Dunát lehet rekeszteni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr762006687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leonard Zelig 2010.05.17. 11:20:02

Shakespeare-rel élve: Mi egy nyilatkozat?
süti beállítások módosítása