Bizonytalan terep

2010.05.24. 16:05

Alig több mint hét hónap múlva, 2011. január 1-jétől Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét. A hét végére már kormányt adó Fidesz honlapján van is egy tartalmas összeállítás a soros elnöki tisztség betöltésének jelentőségéről és az azzal járó feladatokról. Kár, hogy a cikk utolsó frissítése 2008. december 3-án volt.

Mintha bizonytalan terep lenne ez a Fidesznek, mintha nem igazán tudnák a párt vezetői, hogy mit kezdjenek vele. Egy árva szót sem szól róla a kormányprogram, és arra a kérdésre, hogy vajon mekkora lehetőség ez Magyarország számára, Martonyi János a minap a HírTV-n első felindulásból azt válaszolta: és mekkora kockázat is... A Fidesz furcsa hozzáállását jelzi, hogy míg Szájer József - pontosan látva a soros elnökség jelentőségét - úgy fogalmazott, hogy "a 2011 januárjától esedékes magyar európai uniós elnökség időszaka alatt kerül sor a közösség 2020-ig szóló munkahelyteremtési programjának véglegesítésére", addig például Navracsics Tibor szerint "az Európai Unió a tagállamok által félévenként ellátott elnökség nélkül is el tud ketyegni", és az Európai Unió szemszögéből "az jelentené az üzembiztos működést, ha egy-egy tagállam nem kotyogna bele félévenként az ügymenetbe".

Részben érthető persze a Fidesz zavarodottsága, különösen ha összevetjük a párt szokásos kommunikációját a Fidesz-honlapon a soros elnökségről található, nem túl friss, de rendkívül pontos és szakszerű összeállítással, amely szerint "általános elvárás, hogy az elnökség ideje alatt a soros elnök tagállam elsősorban ne a saját nemzeti érdekeit próbálja ráerőltetni a többi tagállamra, hanem mindenekelőtt az Európai Unió mint közösség érdekeit tartsa szem előtt. A soros elnök fő feladata az uniós jogalkotás és az egyes közösségi politikák - uniós agárpolitika, fejlesztéspolitika, kereskedelempolitika stb. - fejlődésének előmozdítása, a tagállamok álláspontjainak közelítése, kompromisszumos megoldások kidolgozása, az esetleges diplomáciai feszültségek enyhítése, kezelése. Ez az elnökség sikerességének fokmérője." Valahogyan nem ér össze a kettő: a nemzeti érdekek háttérbe szorítása, a diplomáciai feszültségek enyhítése és a kompromisszumos megoldások kidolgozása a Fidesz kommunikációjával - és tegyüt hozzá: a tetteivel sem. A splendid isolation itt bizony nem fog működni.

Pedig fontos témák lesznek napirenden a jövő év első felében. Fő számait tekintve megállapodásra kellene jutni például az Európai Unió 2014-2020-as költségvetéséről - nagyjából ekkor dől el az, hogy abban a hétéves ciklusban - vagyis a párt reményei szerint a következő és az azutáni Fidesz-kormány idején - mennyi fejlesztési forrásra számíthatnak a gazdaságilag fejletlenebb államok. Azt hiszem, nem kell részletezni, hogy ez milyen fontos nekünk. A költségvetés vitájával kapcsolatban pedig nyilván meg kell reformálni az agrárpolitikát is - amibe sok tökös (bocs, Merkel) uniós politikusnak tört már bele a bicskája. És 2011 első felére várható Horvátország EU-csatlakozása, valamint Románia és Bulgária schengeni csatlakozása is, és bizony magyar irányítással ki kellene dolgozni egy átfogó Duna-stratégiát...

Igen, magyar irányítással - merthogy a soros elnöki tisztség nem csak a protokollfeladatokról szól. Az egy dolog, hogy Orbán Viktor elnököl majd az állam- és kormányfők ülésén, hogy Matolcsy György vezeti az uniós gazdasági és pénzügyiniszterek ülését, az ECOFIN-t, és hogy magyar elnöklettel ülésezik majd például az agrárminiszterek vagy éppen az oktatási miniszterek tanácsa is. Ennél sokkal fontosabb, hogy a napirendek ügyes összeállításával, ügyes politizálással, jó kompromisszumok tető alá hozásával lendíthetünk az Európai Unió szekerén. Ahogyan a Fidesz-honlap összeállítása fogalmaz: ez az elnökség sikerességének fokmérője. És ezen nagyban múlik egy uniós tagország jövőbeni megítélése is.

Az ügyes politizáláson, a kompromisszumkészségen persze nagyban múlhat egy-egy kormányfő nemzetközi megítélése is - éppen ezért a soros elnökség kérdése már csak Orbán Viktor személye miatt is fontosabb lehetne a Fidesznek.

Kéri László elmondása szerint az elsőéves egyetemi hallgató Orbán Viktor komolyan el tudott keseredni, amikor alkotmányjog órán értesült róla, hogy csak az lehet az Amerikai Egyesült Államok elnöke, aki született amerikai állampolgár. Ha amerikai elnök nem is lehet belőle, de a legalább akkora világgazdasági súlyú EU "soros elnöke" igen (az idézőjelbe tett résszel szándékosan fogalmaztam fogalmilag pontatlanul).

Ha ügyesen csinálja, lehet belőle egy Zapatero, egy Barroso, egy Juncker vagy egy Rasmussen is. Tekintélyt szerezhet magának az európai politikában. Az adottságai és a tehetsége talán megvan mindehhez.

De a politikai lózungokban beszélés és a hetyke magyarkodás ott már nem lesz elég.

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr172027868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anselmo 2010.05.24. 19:48:51

Én meg azt mondom, mindent Magyarország nemzeti érdekeiből kiindulva kell tekinteni.
Ebbe belefér az is, hogy nem magyar ügyek sikeres vezetésével hitelt szerezzen Mo.
Ugyanakkor a nekünk fontos ügyeket - kisebbségek jogai, agrártámogatás, stb. is előtérbe kell helyezni.
Majd ha a szlovákok az eu magyar vezetéséhez fordulnak a Mo-val kapcsolatos kifogásaikkal, az lesz a szép.
süti beállítások módosítása