Veszélyes ötletelések

2010.06.07. 08:53

Hanem ez az ötletelés azért nagyon ijesztő. Ijesztő volt persze már a Matolcsy-féle is a devizahitelek átváltásáról. A mostani viszont az elmúlt napok történéseinek fényében, és pláne hogy itt van a CNBC is, csak hogy élőben közvetíthesse az esetleges magyar összeomlást, egyenesen horrorisztikus. Szijjártó néhány csontváza kutyafasza ehhez képest.

Nehogy már a Fideszt kelljen tanitani  kormányzati kommunikációra?! Vagy mégis? Mert ami az elmúlt napokban történik, az nem a legjobb módja a piacok tesztelésének. Ilyenkor nyugtatás kellene, és határozottság.

De megintcsak az ötletelés megy - mintha halvány fogalmuk sem lenne, hogy érdemben és a szimbólumokon túl mihez is kezdjenek a fiúk a kétharmaddal. És ha így folytatják, akkor hamarosan b@szhatják is a kétharmadukat.

Hogy vészforgatókönyv kell? Meg új stratégia? Akkor pofa sutba, tessenek elvonulni három napra, és nem kifelé üzengetni a hajmeresztő ötleteket, hanem meghirdetni hétfőn este hatra egy nemzetközi sajtótájékoztatót, és akkor határozottan, tőmondatokban bejelenteni.

Hogy mit is? Semmiképpen sem a nyugdíjpénztári rendszer kvázi visszaállamosítását. Értem én, hogy kell most a bevétel a büdzsének, de a kvázi visszaállamosítással - nagy szavak - tényleg a jövőnket éljük fel. Hogy 2030-ban majd nem lesz miből nyugdíjat fizetni és összeomlik a nyugdíjrendszer? Ki nem szarja le! Hol lesz már akkor Viktor és hol lesz a jelenlegi politikai elit?!

Másrészt képzeljük el, milyen üzenet ez az amúgy is ideges külföldi befektetőknek! Hozd a pénzed Magyarországra, fektesd be nyugodtan, az állam egy véletlenszerű döntéssel kihúzza a lábad alól a talajt: nem csak a nyereséged felét veheti el, nem csak a piaci lehetőségeidet korlátozza holmi kamatplafonnal, hanem még az ügyfeleket is elveszi tőled. Basszus, polgártársak, az ilyesféle ötletelés nem nyugtatja, hanem hergeli a piacokat!

Hogy akkor mit is kellene bejelenteni? Valami olyasmit, hogy az adócsökkentés mégiscsak elmarad, a kormány pedig szigorú és kiszámítható költségvetési politikával igyekszik tartani az előző kormány által kitűzött, 3,8 százalékos hiánycélt, bízva abban, hogy a felelős gazdálkodás eredményeként csökkenő kamatok megteremtik a gazdasági növekedés mielőbbi feltételeit.

A jelenlegi forgatókönyvek szerint azonban úgy tűnik, hogy adócsökkentés márpedig lesz, ha beledöglünk is. És lehet, hogy bele is döglünk. A kormány látszólag úgy akarja eladni az adócsökkentés ötletét, mint a viccbeli ember a vásárban a lovát. A vevő felül rá, megsarkantyúzza, mire a ló nekiugrik a falnak. "De uram, hiszen ez a ló vak!" - mondja a vevő. Mire az eladó: "Nem vak ez kérem, csak vakmerő..."

*     *     *

Ápdéjt! Matolcsy György a CNBC-n: "Egyértelmű, hogy nincs szükség megszorító csomagra Magyarországon." Namármost ha megszorítások nélkül is tartható a 3,8%-os hiány, akkor kérdem én: hol vannak a szijjártói csontvázak? Vagy azok csak csontvázacskák? És különben is: vannak-e egyáltalán?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr12062102

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bagoly mondja papagájnak... 2010.06.08. 07:34:03

Szijjártó Péter nem először ostoba. Viszont egyre jobban. Kontár szóvivő - ahogyan a Financial Times mondaná.Merthogy bölcsességre, megfontoltságra és szakértelemre egy cseppet sem vall, ha a magyar minisztereknök szóvivője, ráadásul kormánybiztos ilye...

Trackback: Comingoutra várva 2010.06.08. 07:32:42

Elszámoltatás helyett számoljon el inkább háromig a Fidesz frakcióvezetője. Vegye már észre, hogy a gyurcsányozás most már nem fog működni. Meg hülyén is veszi ki magát, ha egy kétharmados parlamenti többséggel rendelkező párt frakcióvezetője frusztrál...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása