Alkotmány, személyre szabva

2010.07.12. 16:45

Előre jelzem: alapvetően teljesen mindegy, hogy mennyi. De nagyon nem mindegy, hogy miért és hogyan. Igen, egy újabb alkotmánymódosításról van szó, a Lex Borkairól. Egy olyan ügyről, amiről maga Borkai Zsolt tehet a legkevésbé.

Történt pedig, hogy Lázár János és Kocsis Máté országgyűlési képviselők - nem, ezúttal sem a kormány vagy a közigazgatási és igazságügyi miniszter - alkotmánymódosítási javaslatot nyújtott be a múlt héten annak érdekében, hogy a honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai a szolgálati jogviszonyuk megszűnését követően még öt évig ne indulhassanak jelöltként az országgyűlési képviselők választásán, az európai parlamenti választáson, a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek, valamint a kisebbségi önkormányzati képviselők választásán.

Csekély értelmű medvebocsként még a javaslat indoklását olvasva sem egészen értem, hogy ez miért ilyen égetően fontos és sürgős változtatás, hacsak azért nem, mert esetleg így szeretnék megakadályozni az őszi önkormányzati választásokon valaki(k)nek az indulását - de konteókat nem szeretnék gyártani, ezért ebbe most inkább ne menjünk bele.

Mindenesetre a nagyszerűen előkészített és bizonyára széles szakmai körben megvitatott, valamint feltehetően kellő hatástanulmányokkal alátámasztott alkotmánymódosítással majdnem sikerült megakadályozniuk a saját győri adu ászuk, Borkai Zsolt indulását. Olimpiai bajnokunk, Győr fideszes polgármestere ugyanis négy éve még hivatásos katona volt.

Gondolom, nézett is nagyot, amikor a parlament honvédelmi bizottságában szembesült a ténnyel, hogy saját párttársai véletlenül bár, de csúful kibabrálnának vele. Szóvá is tette a dolgot, mire az előterjesztő képviselők korrigáltak: legyen az öt év csak három. Abba már belefér Borkai Zsolt is.

Gyanítom, hogy alapvetően tökmindegy, hogy öt év vagy három szerepel e tekintetben az Alkotmányban.

Nem ez a kínos.

Az igazán kínos az, hogy ma már ott tartunk, hogy a forradalmi törvényalkotási lázban nem csak az egyszeri jogszabályokat, de magát az Alkotmányt is személyre szabottan kell módosítani.

És erről természetesen nem Borkai Zsolt tehet.

Tehet róla viszont az előkészítetlenség, a kapkodás, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének jegyében az előzetes egyeztetések teljes mellőzése.

Pedig ahogyan a római életrajzíró, Suetonius mondta volt: Festina lente! - avagy: lassan járj, tovább érsz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr392146839

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hajdú-Bihar-Sopron megye avagy Debrecenbe kéne menni 2010.07.17. 00:04:47

Hajdú-Bihar-Sopron megye avagy Debrecenbe kéne menni   Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megye neve első hallásra nagyon hasonlónak tűnhet minden anyanyelvi beszélő számára. Borkai Zsolt, utóbbi megye székhelyének vagyis Győrnek (ami Győr-Mos...

Trackback: Lex Borkai – a sufnituning művészete 2010.07.13. 08:14:03

Szokták mondani, hogy akkor kell igazán megijedni, ha az orvos rólad nevezi el a betegséget. A törvényekkel pont fordítva van: addig van minden rendben, amíg ráírják, hogy ki ihlette a jogszabályt, és nem elsumákolva, érthetetlen paragrafusok özöne mög...

Trackback: Hogyan ágyazzunk meg a korrupciónak? (I. lecke) 2010.07.13. 02:53:02

Kezdjük a mellékessel ma is! A Tisztelt Ház kétharmada egyszer sem hagyja magára holdudvarának nagyjait. Hál' Istennek! Szegény Zsigájuknak (a Járainak) nem kell kinyögnie a bankadót, amivel sanyargatnák, ha túl régen alapította volna bizto...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása