Communication breakdown

2010.09.14. 17:24

A Led Zeppelin egyik legelső slágere jutott eszembe, a parlament gazdasági bizottságának üléséről szóló sajtóbeszámolókat olvasva. A jelek szerint ugyanis a Fidesz most momentán saját magával nem ért egyet a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány 2009-es költségvetésének zárszámadása kapcsán.

Persze nyilatkozott már korábban óvatos elismeréssel a Bajnai-kormány teljesítményéről Orbán Viktor is, igaz, csak külföldön. Na de hogy idehaza a Fidesz-kétharmad most törvénybe is iktassa mindezt?

You shook me - gondolhatták megintcsak a Led Zeppelinnel szólva a Fidesz képviselői, amikor szembesültek a 2009-es költségvetés zárszámadásáról szóló törvényjavaslat szöveges indoklásával, amelyben a saját kormányuk saját nemzetgazdasági minisztere szól többnyire óvatos helyesléssel a Gyurcsány-Bajnai éra közös költségvetéséről és a válságlezelő intézkedésekről. Nemhiába érezhették magukat Rogán Tóniék Dazed and Confused - hogy folytassuk tovább e rocktörténeti párhuzamot -, hiszen eleddig, a Szavazófülkés Forradalom Celebration Day-e előtt és óta egyaránt a hivatalos Fidesz-kánon szerint az a büdzsé a hazugságok költségvetése volt. Az ördögtől való, vagy legalábbis valami ilyesmi. Mindenesetre olyan, amiért a Gyurcsány-Bajnai kettősre a Fidesz B-közép szerint minimum Gallows Pole várt volna - még mindig a Led Zeppelinnél maradva.

Erre most törvénybe foglalni egy óvatos Thank you-t... Hát, ez mégiscsak furcsa. Mert ki hinné, hogy a Fidesz-kabinet olyasféle megállapításokat tesz - hangsúlyozom: törvényjavaslatban! -, hogy az előző kormány jelentős lépéseket tett a gazdasági és a pénzügyi rendszerek stabilizálása érdekében, meg hogy az államháztartás finanszírozása, a forint árfolyamának stabilizálása, illetve a pénzügyi rendszer működése is csak az IMF hiteleivel volt biztosítható. Sőt: a törvényjavaslat szöveges indoklásában Matolcsyék még olyan megállapításokra is ragadtatják magukat, miszerint az előző kormánynak a válság miatt kialakult szűk mozgástérben gazdaságélénkítésre már nem volt lehetősége, meg hogy annak pedig, hogy Bajnaiék többször is a költségvetés számainak módosítására kényszerültek, elsősorban az volt az oka, hogy 2008 végén még nehéz volt pontosan előjelezni a válság mélységét, így a kormánynak folyamatosan alkalmazkodnia kellett a változó nemzetközi környezethez. Nem trükközés tehát, ahogyan ma Cséfalvay államtitkár magyarázza, hanem a változó nemzetközi környezet. Tehát a Fidesz most törvényben rögzítené, hogy a Bajnai-kormány az egyetlen lehetséges utat választotta, merthogy nem tehetett mást.

Persze lehet, hogy az egészet duplagondol hozzáállással és újbeszélül kell vizsgálni. Mert lehet, hogy egészen egyszerűen csak annyiról van szó, hogy egy hányszor, de hányszor (és még How Many More Times - megintcsak Zeppelinül) hazugnak és valótlannak bélyegzett költségvetéshez hazug és valótlan zárszámadás dukál. Viszont ez annyit jelent, hogy az új kormány most hazudik, amikor elismeri az előző kormány teljesítményét - ami meg ugye teljességgel kizárt.

Viszont ha most a Fidesz-kormány zárszámadási törvényjavaslata mégsem hazudik és valós megállapításokat tartalmaz a 2009. évi költségvetés kapcsán, akkor viszont a Fidesz egészen eddig nem mondott igazat...

Persze lehet, hogy csak egy nagy kormányzati kommunikációs baki az egész, és ezért az elhibázott zárszámadásért Matolcsy mester annyit mond majd: Nobody's Fault But Mine, és elviszi érte a balhét. A Zeppelinnel szólva: Your Time Is Gonna Come.

Ezzel együtt vagy mindezek ellenére sem tudtam viszont megfejteni Rogán Antal elgondolkodtató szavait: "attól még nem értünk egyet azzal, ami 2009-ben történt, mert megcsináljuk annak a reális beszámolóját”.

Azt hiszem, hogy ebből a Fidesz még újbeszél és duplagondol megfogalmazásban sem jön ki jól...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr232296140

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ejtőernyős üstökös és Orbán Viktor róla való fiktív beszéde 2010.09.15. 13:15:07

Újabb légügyi dinasztia kialakulásának lehetünk tanúi. Az index.hu cikke szerint eddig fel nem fedezett zseniális tehetség robban be üstökösként a magyar államigazgatásba.Az Orbán-kormány hivatalba lépését követő napokban nevezeték ki Petykó Zoltá...

Trackback: Gazdasági ovisok a Parlamentben 2010.09.14. 17:59:58

A Gazdasági Bizottság a Parlamentben ismét egy parádés bohózatot mutatott be. - Az előző kormány a gazdasági lehetőségek határai mentén jól végezte a munkáját. - Ki írta le ezt a szemen szedett hazugságot? És hol van ez leírva? - Az Önök...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ClearWater 2010.09.15. 13:15:05

És aaról lesz majd vélemény, amikor Kósa úr először egy-egy frappáns megnyilatkozással bedőlti a forintot és ezzel megtolja a CHF árfolyamot, majd vállára veszi a fizetésképtelenné vált CHF adósokat és hősként küzd a kizsákmányoló bankok ellen?

lüke 2010.09.16. 10:06:27

újbeszél és duplagondol
ez már maga a pszichiátria
v. psichodelic-elsők egyike
www.youtube.com/watch?v=xqhxK_g9mrA

lüke 2010.09.17. 06:43:09

@ClearWater:
biztos lesz, csak a tényeket kellene revideálnod
süti beállítások módosítása