Pilótajáték, államilag

2011.01.31. 11:58

Állítom: nem a magánnyugdíjpénztárak kényszerítették szerencsejátékra az elmúlt években az embereket, hanem a kormány kényszeríti most. Méghogy eltőzsdézték, meg kockára tették... Ugyan már! Ez addig sem volt igaz, amíg Szijjártó Péter kigondolta!

Találóan írta valaki, hogy ebben a magán-nyugdíjpénztári kérdésben mindössze két dolgot nem lehet előre látni: nevezetesen hogy meddig él az ember és hogy hogyan változnak a jövőben a jogszabályok. Innentől kezdve pedig a döntés a magán-nyugdíjpénztári tagságról nem több, mint egyszerű sportfogadás. Totó. Vagy bejön, vagy nem. De többnyire nem. Szerencsejáték - amit a Fidesz-kormány jóvoltából úgy hárommillióan kénytelenek most nagyon nagy tétben játszani. Ráadásul a legtöbben ezen is csak veszíthetnek. Vagy így, vagy úgy.

Apropó, szerencsejáték! Ha a magán-nyugdíjpénztári rendszert a kormány szerencsejátéknak tartja - hiszen döbörög benne a szijjártói értelemben vett nyugdíjtőzsde -, akkor az állami nyugdíjrendszer legalább annyira az.

Tessenek csak belegondolni: az állami nyugdíjrendszer egy akkora nagy pilótajáték, amihez foghatót még a Tribuszerné sem talált fénykorában!

Az egy dolog, hogy hamis és megtévesztő befektetési ígérettel, már-már kriminális módszerekkel csalta, csalja ki a kormány a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat - de ez eddig még jóindulattal is csak egyszerű, üzletszerűen elkövetett csalás lenne, nem más. A pilótajáték minősített esete ugyanis ott kezdődik, hogy aki most vesz ki a pénzt a rendszerből - vagyis aki nyugdíjasként most részesedik a rendszerbe befizetők pénzéből -, annak még jut vastagon. Az viszont erősen kétséges, aki most még csak befizet, annak később mennyi jut majd az akkori aktív befizetőktől...

Az állami nyugdíjrendszer a jelenlegi konstrukciójában pontosan olyan tehát, mint a pilótajáték: az idő előrehaladtával minél többen válnak kifizetésre jogosultakká, vagyis minél inkább romlik a befizetők és a kifizetők aránya, annál fenntarthatatlanabb lesz a rendszer. És a demográfiai folyamatok bizony erre mutatnak.

Az meg már morális kérdés, hogy mi a tisztességesebb: a pilótajáték, vagy a tőzsde. A kormány a jelek szerint nem csinál morális ügyet ebből.

Sem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr72627503

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 102 019 2011.02.02. 11:09:35

   Ennyi maradt. Hogy tiszteletre méltóak-e, és jól számoltak, vagy megveszekedett bolondok, azt majd a jövő politikusai eldöntik.   Egy tény: ennyi tökös ember maradt, akit az úthenger nem darált le.   Ez messze nem elég a kif...

Trackback: Kárpótoljuk a magánnyugdíjpénztári tagokat 2011.02.02. 11:04:59

Sorszám:  4 Szerző:  Ténytár Ígéret:  <p>&quot;Amint leh

Trackback: Mennyi az annyi? Száááááááánalmas kiflibarbival 2011.02.01. 20:08:06

Ígérem, nem csak ez a rovat lesz.  Ígérem, nem a mentálisan gyengébbeket fogom rugdalni.  Különösen magas labda kiflibarbiba belekötni, számolni nem tud, a gazdaságról fogalma sincs, a sminkje rémes.  De, azért álljunk már meg egy szóra:...

Trackback: Százezer kiközösített: a rendszerváltozás bukása 2011.02.01. 20:06:28

A tegnapi határidő lejárta után napvilágot látott, hogy kicsivel több, mint százezer fő vállalta „önként”, hogy kiközösíttetik az állami nyugdíjrendszerből (illetve egyéb szociális juttatásokból) „most és mindörökké”. Nincs kéts...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PontifexMaximus 2011.01.31. 19:23:18

Ha rákeres valaki arra, hogy mortalitási vagy halandósági tábla, akkor döbben rá, hogy ez mennyire igaz.

Például férfiak esetén olyan 95%, hogy megérjük a 30 éves kort, 55%, hogy a 65 évet, 40%, hogy a 70 évet. Magyarul a jelenlegi korhatárral kb minden második férfi élvezi a nyugdijaséletet...

1kívülálló 2011.01.31. 19:24:57

Érdekes lesz ez. Ugyanis szerintem a kiiratkozást vissza fogják dobni. Onnantól kezdve pedig nagyon sokan lehet nagyon dühösek lesznek, merthogy amiatt léptek vissza. Meglátjuk. Ha viszont ezt átengedi az AB, az gyakorlatilag a jog végét jelenti Magyarországon. Vagyis nulladik órát, ami után megint elkezd ketyegni a dolog...

J.Ildiko 2011.01.31. 20:50:48

Most opponálni fogok:

1. Ha ezt most nem lépi meg a kormány, (most hagyjuk a módszert), akkor tekintve az ország permanens (sajna egy darabig még eltartó, legjobb esetben is lassan javuló) gazdasági helyzetét, miből finanszírozza a közeljövőbeni nyugdíjasokat ? (Ratkó gyerekek)
Ez a befizetés most is hiányzik, hát még 10-20 év múlva...

Persze struktúrális átalakítások. De pontosan mit és hogyan alakítsanak úgy ki nagyon gyorsan, hogy közben ne omoljon össze a költségvetés ?

2. A magánnyugdíjpénztárak 15-20 évre osztják el a pénzt, de mi van, ha a jövő generációja egészségesebb és sokan élnek akár 90 éves korukig ? 85 év után mit csináljon az illető ?

3. Volt -e értelme a MNYP rendszernek, ha állami garancia volt a veszteségre ? (ezt most elvették, mint ahogy a plusz költségek állami támogatását is)

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.01.31. 20:56:40

@j. i: A manyup-kifizetésekhez elvileg csak egy végrehajtási rendelet hiányzott. A nyugdíjba menő manyup-tagok 25 százalékkal kevesebb állami nyugdíjat kaptak volna, mint amennyi egyébként járna, a többit a manyup pótolta volna. Ez a 25 százalékkal kevesebb állami nyugdíjkiadás tette volna fenntarthatóvá a rendszert hosszútávon. a 75 százaléknyi nyugdíjat pedig a manyup kifutása után is kapta volna a pénztártag. Kár érte.

cicómicó 2011.01.31. 21:24:40

Érdekelne, hogy ha annyira szarnak mondják most a manyup-rendszert, miért nem szüntették meg 2002-ig Orbánék??? Akkor is lehetőségük lett volna rá. Ja, merthogy akkor még nem voltak ott akkkora összegek?)

Megdobbent 2011.01.31. 21:59:28

Es persze elsosorban az kerul sittre, aki lesapolja a ketto kozott a penzt. Mondjuk az orban kormany buszke lehet magara: 1949 ota nem lopott ekkorat ebben az orszagban meg senki, fennallasa ota.

Tenyleg ott lemaradtam a fidesz hadova agyremeben, hogy mivel is magyaraztak a mostani nyugdijasoknak ezt a "amennyi befolyik" szoveget, hogyha 3.000.000.000.000 Ft-ot loptak most el tolunk?

2011.01.31. 22:45:53

@j. i: 'most hagyjuk a módszert' írod. Hádde micsoda bolseviki szöveg ez már?

Illetve jönnék egy párhuzammal: szabad-e betörnöm a postára és magamhoz venni egy összegben a gyermekeim után járó családi pótlékot? Jár-e nékem büntetés ezért, ha csak épp annyit veszek el, amennyi nominálértéken számolva úgyis járna, s még a posta zárjavítási költségére is hagyok ott egy borítékba'. (az állam jól járna, mert nem kellene az időközben biztosan megnövekvő összeget kifizetnie; és én kis családom is jól járna, mert jó helyre menne az a kos tőke).

2011.01.31. 22:46:50

A 'kos tőke' természetesen 'kis tőke'.

rolika 2011.02.01. 08:54:27

Maradtam a manyupban, természetesen elvi okokból, mindig is az öngondoskodás híve voltam. Szerintem a nyugdíj nevű intézményt előbb-utóbb saját maga számolja fel: nem szükséges ugyanis gyermek, mint régen, amikor nem volt nyugdíj, és az öregek "elfértek" a 6-7 utód között.
A rendszer már most láthatóan nem fenntartható, igen pöszén néznének a nyugdíjasok, ha annyi pénzt osztanának ki, amennyi befolyik; lenne vagy augusztusig nyugdíj.
Az állami még annyira sem fenntartható, mint a magán.
Én úgy készülök, hogy 30-35 év múlva már egyátalán nem lesz nyugdíjellátás, legfeljebb valami segélyszerű dolog, és az emberek életük végéig dolgozni fognak, mint tették az elmúlt nem egészen 100 év kivételével mindig is.

Namir 2011.02.01. 08:55:47

@PontifexMaximus:
Érdekelne hol nézted ezt, mert én más adatokról tudok.
Szerintem jóval nagyobb az esélye, hogy férfiként megéled a nyugdíjas kort, nőként meg pláne.

Amellett ne feledd azt is megnézni, hogy nyugdíjasként majd hány évet élsz.
(Ma átlagosan kb. 17 évet.)

Namir 2011.02.01. 08:55:47

Nem értem a most tiltakozókat, miért nem sikongattak akkor, amikor az MNYP-be belépve elvették tőlük az állami nyugdíja korábban megszerzett jogaik 25%-át ellentételezés nélkül.

Az sokkal több pénz, mint amit most vissza kellett adniuk az államiba visszalépve, és azt a "pénzt"/25% jogosultságot most visszakapják.

Egyszerű matek.

P.mester 2011.02.01. 10:01:43

Az "érvelésben" sem igazán világos, ha a vagyont az MNYP-k eltőzsdézték szenátor Selmeczy szerint, akkor hogyan folyik be ebből többezer milliárd.

Persze a retorika leginkább az 50-es évekre emlékeztet.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.02.01. 10:05:42

@P.mester: ...és akkor arról már ne is beszéljünk, hogy a veszteségekből meg az elbukott megtakarításokból hogyan lesz adómentes reálhozam-kifizetés...

ninitomitoni · http://fidesznyugdij.blog.hu/ 2011.02.01. 21:05:24

@Michael Knight:
"...hogyan lesz adómentes reálhozam-kifizetés..."

Jó kérdés így szimplán is: ki is fogja ezt kifizetni? Egy befektetési egységekben nyilvántartott tőke esetén, ahol az eszközöket adják át, nem pénzt?

Infó: Holnap éppen erről fogok írni a blogomon, ha valakit érdekel a téma.

ninitomitoni · http://fidesznyugdij.blog.hu/ 2011.02.01. 21:05:46

@1kívülálló:
"Érdekes lesz ez. Ugyanis szerintem a kiiratkozást vissza fogják dobni."

Szerintem is, ez számomra egy blöff.:
fidesznyugdij.blog.hu/2011/01/16/a_bloff_1

"Ha viszont ezt átengedi az AB, az gyakorlatilag a jog végét jelenti Magyarországon. Vagyis nulladik órát, ami után megint elkezd ketyegni a dolog..."

Ez egyszerűen az EU-ból való kiiratkozást jelentené. Bár ne fessük az ördögöt a falra...

Spiritmonger 2011.02.02. 06:36:55

jaj istenem, de nagy baj van a fejekben

gyengébbek kedvéért én is elmondom, hogy 2009-ben Kun János, a Bajnai-kormány gazdasági főtanácsadója már jelezte, hogy a manyupokat meg kell szüntetni, mert csak nettó veszteséget termelnek - ugye róla nem gondolja senki, hogy OV embere lenne?

a teljes cikk, amit mindenkinek el kellene olvasni, a manyupokat védő blogok szerkesztőinek különösen:

www.nol.hu/velemeny/lap-20090430-20090430-35

néhány mondat a teljes cikkből:

"Összességében tehát a magánnyugdíjpénztárak léte az éves költségvetési hiányt mintegy 1,9 százalékkal növeli."

"A pénztárak tőzsdeélénkítő hatásának hiányát jól mutatja, hogy a budapesti tőzsdén a rendszer bevezetése előtt több részvény forgott, mint ma. Nemzetközi vizsgálatok is alátámasztják, hogy a magánnyugdíjpénztárak nem fejlesztik a tőkepiacot."

"Ha a magánnyugdíjpénztárak megszűnnének, s a jelenleg oda folyó járulék ismét a TB bevételeit gyarapítaná, a költségvetési hány 1,3 százalékkal csökkenne. Ha a felhalmozott vagyon visszaszállna az államra, az államadósság mintegy 8 százalékkal csökkenne, s megszűnne az állam kamatfizetési kötelezettsége az államadósság e része után. Ez a költségvetési hiányt további 0,6 százalékkal vinné lejjebb."

"A magánnyugdíjpénztárak felszámolása esetén megtakarítanánk a pénztárak működési, vagyonkezelési költségeit is, melyek tavaly mintegy 37 milliárd Ft-ot tettek ki."

"Argentína tavaly novemberben megszüntette a magánnyugdíjpénztárakat, ott ennek hatására a GDP egy százalékával csökkent a költségvetési hiány s tíz százalékponttal az államadósság. A döntés októberi bejelentésekor, majd a novemberi parlamenti szavazás után esett a tőzsde, de mindkét esetben néhány napon belül korrigált, s 2008-ban összességében a régió tőzsdéivel azonos teljesítményt mutat."

tudom, egyszerűbb rinyálni, mint dolgozni és gondolkodni, de utóbbiak sokkal produktívabbak

OV ezzel a döntéssel, hogy a manyupnak nevezett globalista pénzszivattyút megrendszabályozta, megmutatta, hogy van élet a világbankon és az imf-en túl is, nagyon jól csinálta, ha következetesen végigviszi az elképzeléseit, mert ez az egyetlen út

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.02.02. 08:24:27

@Spiritmonger: jaj istenem, de nagy baj van a fejedben!

Ez a cikk egy fos, hozzád hasonló gondolkodni nem akarók mindig előrángatják. A cikk maga teljes hülyeség, függetlenül attól, hol jelent meg és ki írta. De lássuk tételesen:

- Tényleg növeli a hiányt az manyup. Mint ahogy az én családom hiányát is növeli, hogy havi 17000 forintot teszünk félre kötvénybe. Cserébe 10 év múlva lesz kamatos lóvénk. Ezt a kieső pénzt mi viszont nem hitelből finanszírozzuk nagyon magas (a megtakarítás kamatánál magasabb) kamatteher mellett, hanem NEM KÖLTJÜK EL. Én például nem ettem évek óta pickszalámit. És mégis élek, hihetetlen. Nem tudom, hogy csinálom.

- A pénztárak nem fejlesztik a tőkepiacot, ha megvan nekik mondva, hogy miben KÖTELESEK tartani a pénzemet. Esetemben 55%-ban MAGYAR(!!!) államkötvényben. Így nehéz. Egyébként meg most döntsük el: legyen megbízható a manyup, mert akkor államkötvényt vesz, vagy tartsa a pénzem részvényben, és akkor nyugdíjtőzsde van? Ha icikepicikét akarnál gondolkodni, erre magadtól is rájöttél volna.

- A manyupok megszűnése túl azon, amit már a hiánnyal kapcsolatban leírtam, azzal is jár, hogy az állami kötvénypiacról egyszercsak most el fog tűnni egy szereplő, aki eddig mindig tuti, hogy vett papírt, mert MUSZÁJ VOLT NEKI. Mert erre törvény volt, ami őt erre kötelezte! Most lehet menni piaci kamattal kuncsorogni Kínába, hogy vegyék meg meg, ígérni is kell hozzá a SOKKAL MAGASABB KAMATOT azért, hogy vegyék meg, amit eddig tuti megvett a manyup. Ha neked ez jó, légy vele boldog.

- A manyupok működési költsége nem az államot terheli, hanem engem. Ennyivel kevesebb nekem a hozamom, az államnak ehhez semmi köze. Ez tehát nettó hülyeség.

- Argentína? Ne hülyéskedj, ez ugyanaz, aki nemrég csődölt be? Egyébként az ottaniaknak miből lesz nyugdíjuk? A megszüntetésből tuti nem... Vagy most akkor már biztos, hogy Argentína nem csődöl be többé, sohasohasoha? Tutkeráj?

Mindegy. Tudom, egyszerűbb a zorbánnak hinni, mint dolgozni és FÉLRETENNI, kvázi öngondoskodni. És nem, nincs élet a világbankon és az imfen kívül, kivéve Kubát és Észak-Koreát. Szerintem neked ott a helyed. Csak sajnos itt élsz, és itt szavazol, és sajnos emiatt baszódik széjjel ez az ország.

Szopás.
süti beállítások módosítása