Ez a sarc lesz a végső?

2011.10.27. 10:07

A magyar gazdaság(politika) naszádján a jelek szerint végképp elszabadult a hajóágyú. Az elmúlt napokban valami fékeveszett és már-már elmebajt idéző adókivetési düh lett úrrá a matrózokon. Mondjuk nem csoda, amikor a kapitány és az ő első tisztje összevissza beszél, ráadásul többnyire hülyeségeket...

Mert az milyen már, hogy az Adócsökkentés Kormányának matrózai mást se csinálnak napok óta, mint hogy azon ötletelnek, hogy vajon mire és milyen újabbnál újabb adót lehetne még kivetni... Lekváradó, szörpadó, pornóadó, közösségi közlekedési adó, munkáltatói járulékok helyett 27 százalékos adó, önkormányzati ingatlanadó, magasabb áfa... Néha az az érzésem, mintha kihúztak volna egy képzeletbeli dugót, mintha a "még ha beledöglünk is" adócsökkentés mániájának börtönéből szabadult sas lelkük hirtelen azt se tudná, hová kapjon ebben a nagy szabadságban.

Az adópolitika nem arról szól - pontosítok: nem szólhatna arról -, hogy ahol még valami pénzt látunk, azt einstandoljuk gyorsan. De pontosítok megint: adópolitikáról itt momentán szó sincs. Az ugyanis némi előzetes számítást igényelne, legalább egy kockás papíron, ha már komolyabb hatástanulmányról meg előzetes szakmai egyeztetésekről Fideszéknél nem is álmodhatunk. Kiszámíthatóság kellene, meg következetesség és koherencia az adópolitikában. Ezek viszont a gazdaságpolitika naszádjának parancsnoki hídján teljességgel ismeretlen fogalmak.

Mert az milyen már, hogy a 2012-es költségvetési törvény parlamentnek benyújtott tervezetében - és még néhány évre előre is - a bevételek közt 200 milliárd forint feletti összeggel szerepel az evabevétel, erre egy megtévedt tengerész csak úgy, hirtelen felindulásból vagy ki tudja, milyen kósza és bohókás ötlettől vezérelve, egy egyéni képviselői módosító indítvánnyal, úgy, ahogy van, törölné az adónemet magát? És akkor ezt itt most hogy?

És akkor itt van a Csodálatosan Sokoldalú Rogán Antal ötlete a közösségi közlekedési adóról, amelyet minden egyes cégnek fizetnie kellene, a hírek szerint a helyi iparűzési adó mintájára. Adócsökkentés Kormánya, na persze... Először is talán inkább rendberakni meg racionalizálni kellene a BKV-t, nem önteni továbbra is a feneketlen kútba a pénzt zsákszámra. Másrészt pedig - és most csak hangosan gondolkodom - mire föl fizessen minden cég közösségi közlekedési hozzájárulást vagy mit? Pusztán környezetvédelmi megfontolásból szerintem inkább valamiféle adókedvezményt kellene adni azoknak a munkáltatóknak, akik ösztönzik és támogatját a dolgozóikat abban, hogy autó helyett busszal, metróval vagy villamossal bumlizzanak be reggelenként a munkahelyükre. Ettől mondjuk tisztább lehetne Budapest levegője. De nem, az Adócsökkentés Kormányának új jelszava a "Sarc, mindenek előtt!"

Nemhogy adó- és gazdaságpolitika nincs itt, de tulajdonképpen értelmes kormányzás sem. Amit látunk, az csak eszement és kétségbeesett kapkodás, összefüggéstelen ötletelés.

Olyan, mint amikor egy teljesen részeg legénység iránytű nélkül próbál egy gyorsnaszáddal a jéghegyek között cikázni.

És ebből aligha jön ki bármi jó.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr793333233

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szabadságharc állásáról 2011.11.11. 12:53:23

Tekintsük picit át ezt a jelenlegi, drámainak mondott helyzetet, kedves olvasók. Nyolc év után a Fidesz-kormány emberfeletti erőfeszítéssel megállította az ország gazdasági mélyrepülését. Nőni kezdett a gazdaság, csökkenni a munkanélküliség, és sikerül...

Trackback: Követelem a képviselők visszahívhatóságát! 2011.11.06. 16:47:48

Alapvetően nyugodt ember vagyok, nem szokásom a követelőzés, de most egyszerűen nem tudok mást mondani. Egy napja próbálok higgadtan véleményt formálni Leinhardt Balázs tettéről, de nem sikerül lehiggadnom. Azok a jelzők, azok a mondatok, amik eszembe ...

Trackback: Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a még jobb 2011.11.03. 19:40:41

Van nekünk egy gazdasági szabadságharcunk. Vívjuk is rendesen. Ennek fejében egyre több békát kell lenyelnünk, egyre több megszorítást elviselnünk. (Jó, tudom, nincs megszorítás csak átalakítás). Nem sorolom fel az összeset, háborogtam már a posztjaimb...

Trackback: Terelni nehéz 2011.10.31. 19:03:57

Úgy látom, hogy baj van! Nagy baj van! Egyre nehezebben találunk olyan témát amivel el lehet terelni a zemberek figyelmét a kormányzás hibáiról.A forint újra és újra szakadékba zuhan, az árfolyama egyre rendszeresebben tanyázik 300 fölött az euróval sz...

Trackback: Magyarország bóvli? Frászt! 2011.10.27. 22:02:28

Én tényleg nem értem, hogy miért ez a hír napok óta. Most egy kicsit vonatkoztassunk el az aktuálpolitikától, és attól, hogy a mindenkori ellenzéki szempontból annál jobb, minél rosszabb az ország helyzete. Ennél sajnos most sokkal komolyabb a helyze...

Trackback: Ez a sarc lesz a végső? 2011.10.27. 11:39:46

A magyar gazdaság(politika) naszádján a jelek szerint végképp elszabadult a hajóágyú. Az elmúlt napokban valami fékeveszett és már-már elmebajt idéző adókivetési düh lett úrrá a matrózokon. Mondjuk nem csoda, amikor a kapitány és az ő első tisztje összevi

Trackback: Segítek a kormánynak 2011.10.27. 10:20:05

Olvasom, hogy: Közösségi közlekedési adó bevezetését javasolják fideszes és kereszténydemokrata parlamenti képviselők az Országgyűlésnek, ezért szerdán módosító javaslatot nyújtottak be az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosítá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Okostojás_ 2011.10.27. 10:30:45

Üdv a fedélzeten! :-))

dekol84 2011.10.27. 11:19:10

A reklámból veszem azidézetet:

"Miért? Mire számítottál?"

Én soha nem is vártam semmi értelmeset ezektől. Már csak a 1998-2002-es "produkciójuk" ismeretében sem!

gyilkos fűegér 2011.10.27. 12:09:46

Mindjárt jön egy tökkelütött fideszdroid, és beírja, hogy a M. N.-hoz hasonló kommunista bloggerek nyivákolása a legbiztosabb jele annak, hogy jó úton haladunk.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.10.27. 12:10:04

Köszönöm Istenem, hogy nem ezekre szavaztam. Most szégyellném magamat. Remélem a 2/3-os fülkeforradalmárok most boldogok, mert megkapták amit akartak. Most akkor lehet előre menni a sorban és befizetni az általuk akart adókat. Mert azért szavaztak a fijjúgra, nem?

ClearWater 2011.10.27. 16:15:16

Tetszettek volna előbb gondolkodni. Nem tudok mást hozzátenni. Persze mostanra már kiderült, hogy igazából senki nem szavazott rájuk, csak akkor honnan is lett ugye kétharmad.
Amúgy örülök Michael hogy jól vagy, kezdtem komolyan aggódni hogy beszippantott a NER.

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2011.10.27. 16:44:23

Arra leszek kíváncsi, jövőre hova emeli még az adókat az állam az adócsökkentés hevében...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.10.27. 17:21:02

Wazze Michael... Látszik, hogy "gyilkos fűegér" kollégával széjjelszedtük KIT-et, mert baromi lassan tudtál jönni! Csak Trabi volt?
A Kapitány legnagyobb gondja, hogy azok a kicsi bogyók nem lettek beszedve. Ez a szerencsétlen ott, Napóleon mellett, valami gyorsnaszád parancsnokának képzeli magát és a konyhaasztal tetejéről ordibálva bénázik.
ÉLJEN ÉS VIRÁGOZZÉK A NEM ADÓEMELÉSEK ORSZÁGA!
ÉLJEN A PÁRT, ÉLJEN VEZÉNYLÓ TÁBORNOKUNK!
ELŐRE A GYŐZELEMIG, ÉLJEN A HARCUNK!

Sírva röhögnék ezen az országon, ilyen kretén politikusokon - ha nem itt élnék...

gyilkos fűegér 2011.10.27. 20:20:46

@gyilkos fűegér:

Ezt elkúrtam, úgy látszik, öregszem. Természetesen M. K.

ClearWater 2011.10.27. 20:21:10

Hát én meg továbbra is ragaszkodnék ahhoz, hogy nem csináltak ezek semmi olyat, amiről ne lehetett volna pontosan tudni hogy meg fogják csinálni. Én a magát oly nagyra tartó magyar "aválasztóokosnemlehetbecsapni" zemberekre haragszom engesztelhetetlenül, hogy hogy voltak kédharmadra ikszelni ezeket. Nem politikuscsere kéne, hanem zembercsere. Aztán a zemberek akik tovább látnak annál hogy a nagynagy jólét az úgy lesz és csak elhatározás kérdése már lerendezné a politikát mint az evolúció.

legeslegujabbkor 2011.10.27. 22:33:27

@Boli: Lassan elegem van, hogy nem tudom, hogy ez a gyorsnaszád hol is megy. M.K. jéghegyekhez irányítja, de a fiúk nincsenek úgy öltözve, meg nekünk is ki van a fenekünk a nadrágból.
Egyébként a BKV-t most akarják privatizálni, de a kormányon belüli kommunikációt is meggátolja az a sok albatrosz.

janesz64 · http://janesz64.wordpress.com/ 2011.10.27. 22:35:48

Üdv Kitt, jó hogy hoztad végre gazdit :)

ClearWater, jogos.

Az ember azt kapja társul, amire vágyik. Ha ez egy csoport, akkor a többség vágya teljesül. Itt a zemberek egy ilyen idiótára vágytak, aki folyton tud mutatni valakit/valamit amire lehet mutogatni, akit lehet hibáztatni bármiért, aki nem csak gondolkozik helyettük, de kifejezetten meg is tiltja a gondolkozást. Az egyébként is olyan macerás, majd lesz valahogy...
Megvalósult.

Csak érteném, hogy mi akik ezt nem akarjuk, mi a francért szopunk, a balfasz, lusta, ostoba zemberek miatt.

Bár van egy gyanúm. A magyar nagymellényes mentalitás valahogy így hangzik. Neki se legyen jobb.
Na ez lehet az ok, mert nekünk sem jobb.

Megdobbent 2011.10.28. 06:49:01

... azert a viz az ur. Nem hiszik, amig ott nem bokaznak fent.

kb2112 2011.11.01. 19:15:38

Michael, jó újra olvasni!

egyedi 2011.11.01. 19:16:18

örülök, hogy végre erre eveztél :) (unalmas minden nap ugyanazt a régi címet nézegetni)
én nagyon várom, hogy léket kapjanak, és csak az embereknek jusson mentőcsónak. a bkv-t meg mentse meg valaki más. bakker fizetem a bérletet, miközben az általuk utcáról eltiltott hajléktalanok fenn ülnek a villamoson egyre többen. és ez nem vicc sajnos. és meg is értem őket, csak ez így elég rossz megoldás.

egyedi 2011.11.01. 19:16:18

banyek mi rosszat írtam? sose voltam még moderálva :(

magpie65 · http://ensemtudom.blogspot.com/ 2011.11.01. 19:16:18

Salve, Michael, az összes pica pica Téged köszönt -- míg értelmes emberi szót olvashatunk, (talán) nem leszünk "morituri" a sűllyedő, lehorgonyzott mozdony-gyorsnaszádon!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.11.02. 17:48:15

De nehezen indult az a k..va járgány má' megint! Mivan? Nem akaródzik velünk itten foglalkozni kérem?
EZ DULVA!!! Nem lesz ez így jó... Nem akaródzik nagyon...
KIT-et hamar széjjelkapjuk, még a csavarokat is lesósavazzuk...
Azután lehet menni gyalog, akár Párizsba is... :)
süti beállítások módosítása