Mekk Elekek

2012.08.14. 13:58

Történt pedig, hogy Matolcsy György IQ-vizsgálatra ment. A vizsgálatot követően kérdezte tőle a miniszterelnök, hogy mégis mi lett az eredmény. Mire Matolcsy: "Hál' istennek, negatív..."

Nem is értem, miért jutott eszembe ez a vicc-átirat éppen ma, amikor napvilágot láttak a magyar gazdaság legfrissebb mutatói.

Mert mi is van most? Momentán már hivatalosan is recesszió, vagyis csökkenő GDP, zsugorodó gazdaság. Mindeközben pillanatnyilag nálunk a legmagasabb az infláció az egész Európai Unióban, tartósan magas szinten ragadt be a munkanélküliség - amin ráadásul a közmunkaprogram se segít sokat, és ha úgy nézzük, az is csak illúzió, vagy legalábbis hatósági kozmetikázása a foglalkoztatási statisztikáknak. A hitelezés gyakorlatilag leállt, a beruházások pedig - hála például a kormány befektetőbarátnak nem éppen nevezhető tevékenységének - egészen konkrétan a béka segge alatt vannak.

Igen, kedves kormánypárti drukkerek, a fizetési mérleg tényleg pozitív, de ez nem a magyar gazdaságpolitika sikere, hanem sokkal inkább válságtünet. A drasztikusan visszaesett hazai fogyasztás és az emiatt csökkenő import eredménye.

És igen, a költségvetés hiánya egyelőre 3 százalék alatti, de az alacsony hazai fogyasztás, a csökkenő GDP, a versenyszférában stagnáló vagy még inkább csökkenő foglalkoztatás és az elmaradó beruházások miatt elmaradó adóbevételekkel aligha lesz tartható a hiánycél. És akkor a munkavédelmi program egyelőre átláthatatlan költségvetés hatásairól még nem is beszéltünk... És ilyen környezetben aligha lesz kinőhető az államadósság. Sőt.

Valahogyan azt érzem, hogy ekkora szarban még sosem volt a magyar gazdaság. És igenis rosszabbul élünk, mint két éve.

És nem, kedves miniszterelnök úr, kedves szóvivő úr, és kedves Lázár polgártárs. Ez már nem az e'mú't nyó'cév eredménye, meg nem is a nemzetközi imperialista szocialista összeesküvők nemzetrontó támadásainak a hozadéka. De még csak nem is fogható a fokozódó nemzetközi helyzet úgynevezett begyűrűzésére. Ez az Orbán-Matolcsy-féle válságkezelés eredménye. Pontosabban a félrekezelésé.

Még pontosabban a Mekk Elek-gazdaságpolitikáé.

Azé a bénázásé, amit nyugdíjvédelem, munkavédelem, család- és otthonvédelem, alkotmányvédelem, árfolyamvédelem, dinnyevédelem, meg ki tudja még miféle védelem címszó alatt ez a kormány véghezvitt az elmúlt bő két évben. Amihez Mekk Elek módjára hozzákezdtek, az mind tönkrement.

...már hallom is lelki füleimmel az új magyar szitkozódást, mely már-már a verjen meg az isten klasszikus fordulatával egyenértékű, és így szól, kedves rosszakaróinknak: "Védjen meg titeket az Orbán meg a Matolcsy!"

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr634711932

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lelkes matolcsysták a turizmusban 2012.08.14. 20:27:27

Meg kell követnem a kormányszóvivőt - én tévedtem. Giró-Szász András pedig tudja, mit beszél. Igenis terjed a matolcsyzmus, méghozzá megállíthatatlanul. Igaz, még nem Európában, de idehaza már lelkes követőkre talált.Egészen meghökkentett a hír, mely s...

Trackback: Egy kép többet mond ezer szónál... 2012.08.14. 15:29:47

Na vajon ki a gazdasági szempontból legrosszabb miniszterelnök? Az, aki a saját hülyeségét képes korrigálni, és ebben csak egy világválság akasztja meg (amikor szinte mindenhol csökkent a GDP), az, aki egy év alatt trendet fordít...

Trackback: Focistának nem kellett Orbán, ezért lett joghallgató, de most bosszút áll a jogászokon 2012.08.14. 14:50:04

Se a magyar, se a történelem nem ment neki, a matek és a fizika sem, így nem csak tudósnak, de tarisznyás bőcsésznek se volt jó – árulta el a Policitynek adott interjújában a miniszterelnök. Bár gőze nem volt, mit csinál egy jogász – ezt is...

Trackback: Budai elvtárs, ez már az ítélet! 2012.08.14. 14:48:50

A hazai és az uniós jogszabályok megsértésével büszkélkedett Budai Gyula a Csongrád megyei gazdakörök fórumán. Mely hazai jogszabályokat sért a megvalósult dinnyekartell és a tervezett alma- és egyéb kartellmegállapodás? Mely uniós jogszabályokat sért ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J.László 2012.08.14. 16:09:54

@belekotty:
"Járai alatt 11 százalék volt az alapkamat, csak szólok. Most 7"
Neked milyen diplomád van, öregfiú? Csak nem közgazdasági?

WhiteLion 2012.08.14. 16:10:02

@belekotty: és mondtam én, hogy a 11% jó volt?? MOst viszont 4 kéne max.
Egyébként a német adórendszerből nézz utána egy kicsit, mert nagyon nem stimmelt, amit állítottál ott a polgárbarát adókról...

dr. Bértollnok 2012.08.14. 16:10:16

Hogy is van ez?
Rosszabbul élünk mint 4 éve...!

blah 2012.08.14. 16:10:23

@Blogger Géza: oh akkor az mit sem számít, hogy megspékeltük egy kicsit azzal, hogy az új adók miatt egyre több pénzt vonnak ki a gazdaságból? Hogy emiatt sokan utcára kerülnek mert a kormány kitalálta a nagy államadósság csökkentést? 9% hozamú állampapírral!!!??? Hogy a kiszámíthatatlan környezet miatt nem jönnek külföldi befektetők, nincs beruházás? Még neked is el kéne sütnöd a végtörlesztést, mert 4-5 hónap alatt olyan sokan szoktak milliókat elkölteni fogyasztási cikkekre...

nápolyi maszti 2012.08.14. 16:10:31

"Mindenki tudta, vagy tudhatná, hogy az erdőből kijönni ugyanannyi ideig tart, mint bemenni."
De mesti! Pont az a baj, hogy az adatok szerint nem kifelé megyünk, hanem még mélyebbre! Meddig hitegetitek még magatokat ezekkel a pártközpontból széthintett ócska propagandadumákon. Kb. annyi a hitelük, mint a II. világháborús hadijelentésekben a "rugalmas elszakadásnak" (értsd: fejvesztett menekülés). Ezeket a brossúrákat az se hiszi el, aki írja.

parttalan 2012.08.14. 16:13:16

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Nem hiszem, hogy ez annyira jelentős tétel lenne.
Az építőipar egy elég tág valami, benne van a szállodaipartól a lakásépítéseken át az infrastruktúrális fejlesztésekig sokminden.

A Közgép az utóbbiban érdekelt, ill. tevékenykedik - ha el is nyelődik az ide berakott pénz, az autópálya, -közmű, stb. beruházások gazdaságélénkítő hatása miatt közvetetten idővel sokszorosan megtérűl. Persze a mutyi az mutyi, és ez még nem menti a Közgépet.

ob.szerver 2012.08.14. 16:16:17

@WhiteLion:

"Mindenki tudta, vagy tudhatná, hogy az erdőből kijönni ugyanannyi ideig tart, mint bemenni."

Ja. Csakhogy mi éppen befele megyünk az erdőbe. Hasonlítsd össze a két évvel ezelőtti és a mostani makró adatokat, és mondj egyet, ami javult (de ne a kényszermunkásokkal kozmetikázott munkanélküliségit, se a manyup kirablásával stagnáló államadóságot).

konrada 2012.08.14. 16:16:39

Itt olyan sok az okos, így megkérdem tőlük, mit kellett volna tenni, azok helyett amiket Eltolcsy lépett.

Természetesen azon válaszokat ignorálom, amelyeket a leírója sem gondol komolyan, vagy tömény hülyeség, mint például azé, aki szerint a visszesés most azért van, mert a Strabag helyett a Közgépbe tolják a pénzt és az meg nem építi be a maradék 60 %-ot sem.;)

Szóval lássuk azokat a válaszokat számokkal, amelyek a jelenlegi gazdasági viszonyok között mást: jobbat eredményezett volna.
(Mint például milyen hatása lenne annak, ha a végtörlesztés helyett hagyják tovább támadni a bankoknak a forintot, vagy ha a GDP 1,5-2%-át továbbra is magánszámlákra tolják át a manyupon keresztül, stb...)

serpico 2012.08.14. 16:16:50

@WhiteLion: rossz hírem van ""független" Simor Úr végre kamatot csökkentene"
A monetáris tanács hetes taggal rendelkezik. Ebből NÉGYET a kormány delegált 2011 márc 21-től. A kamatdöntő ülések jegyzőkönyvei,a szavazatok mind elérhetők és nyilvánosak.
Mielőtt leírsz valamit TÁJÉKOZÓDJ az Isten szerelmére!

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.08.14. 16:17:01

El sem hiszem,hogy ezek az agyatlan droidok még mindig meg akarják magyarázni,hogy nem vak az csak bátor!
Az lesz a növekedés szerintetek amikor már kenyérre sem futja a "zembereknek" és ha akkor hirtelen adtok valahogy egy kilós veknit nekik,rögtön leírhatod,hogy 100% a fejlődés--de ehhez előbb teljesen leromboltok mindent. Na,gratulálok nektek is meg az elmebeteg diktátor jelölteteknek is!

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.08.14. 16:17:58

@belekotty: "A német átlagkereset brutto 800 ezer forint, a magyar 136 ezer brutto."

Jó dolog az átlagkeresettel dobálózni, de nézz már meg egy móduszt.

dr. Bértollnok 2012.08.14. 16:18:11

@WhiteLion:
Öngól?
4%-ról álmodsz, de a kormány "fuj-fuj IMF" taktikája miatt csak nő a kamat, amit fizetni kell.
Mellesleg nem az alapkamatot, vagy az ezzel némileg összefüggő állampapír hozamokat kell figyelni, hanem a mértékadó állampapírok hozamainak a különbségét. Valószínűleg most azért CSAK 9%, mert közben az összes komoly (nem magyar) állampapír, kötvény hozama 0-hoz közelít. Vagyis Magyarország 7-8-9%-al fizet többet, mintha a befektető ott "kamatoztatna". Így az a 11% bizony mondom nem rosszabb, mint a mostani 9%, ha ezzel a gazdaság és főleg a költségvetési helyzetet akarjuk mérni!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.08.14. 16:18:20

Ne foglalkozzunk most a gazdasággal, amúgy is csak követjük a trendeket, és sokkal jobbak vagyunk mint a csődben lévő görögök, hanem köszönjük meg szépen a sok-sok olimpiai aranyérmet Orbán Viktornak. Egyelőre erre legyünk büszkék, és talán majd ősszel visszatérhetünk a tündérmesére.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.08.14. 16:23:43

@parttalan: "Nem hiszem, hogy ez annyira jelentős tétel lenne. "

Annyit elnyelt, mint amennyi eltűnt a végtörlesztésekkel...
És nem az a vita tárgya, hogy megéri-e autópályát építeni. Hanem az, hogy:
-Az itt felhasznált pénz nem a magyar gazdaságba forog vissza
-Az autópályáink 5-6x -os áron épülnek.

És én sem puffognék, ha a közgép egy iszonyat adót befizető, munkahelyek millióit teremtő magyar multivá válna, esetleg saját termeléssel. De nem válik, hanem csak kifolyik a pénz belőle...

2012.08.14. 16:23:58

@WhiteLion:

"MOst viszont 4 kéne max."

Nekem is kéne vagy 10 millió dollár.....

"Ja akkor minden rendben volt, a 7-8%-os GDP visszaesés és ugyanannyi ÁH hiány nektek OK, ha a szoclibek alatt van. Ja persze, az a VÁLSÁG volt. Most meg már nincs is?! Feledékenyek vagytok, és/vagy szándékosan keltitek a hangulatot. Szánalmas..."

Lásd be, hogy önmagaddal beszélgetsz.
És az mondjuk valóban "szánalmas".

bőrmók 2012.08.14. 16:24:04

Egyszer úgyis hivatalosan kiderül, hogy szarban vagyunk. És akkor majd "csak nehogy hozzá kelljen nyúlni a demokráciához".

manhattan (c) · http://manhattan.webspawner.com/ 2012.08.14. 16:26:28

Van egy feltüen hatalmas matematikai bukás a fidesz és matolcsidióta mindennapi néphülyítö magyarázataiban.

Ugyebár azzal villlog a fidesz, hogy 1.500 md ft-ot nem-megszorított-a-népen, mert ezt az összeget az (extra-, meg nem annyira extraprofitú) vállalalati szférán vasalta be.
Ehhez vegyük hozzá a manyup 3.000 md-os állományát és az évi 400 md-os most már állami aht bevételt.

Ha csupán csak ennyit adok össze, akkor 5.500 md aht bevételnél járok az elmúlt 2 évre. Ha mindez adósságtörlesztésre ment volna, akkor az államadósságot majd 20%p-tal lehetett volna csökkenteni.

Csak hogy a 60%-os adósságráta helyett van 79%. Azaz a plebsz-kormány ebböl az 5.500 md extrából csak 1%p-nyi adósságcsökkentést tudott elérni, magyarul még 300 md-ot sem.

És ez már nem a nyócév csontváza, hanem a a két gazdasági idióta (Ovi-Jobbkézgyuri) bödületes bukása.

Stomi 2012.08.14. 16:32:15

@3dent:
"Ennyi pénz egyszerűen kiesett a rendszerből, ezen a pénzen nem vásároltak a "zemberek", hanem visszaadták a bankoknak. "

Nem elég hogy butaságot írsz, de még oktató módban is vagy. A végtörlesztés a gyerekeinknek eltett megtakarítás, a 10 év múlva talán sikeres lakáscsere, a biztosítások felmondása, nagyszülők párnája stb. helyről erednek. Mit gondoltál, ha nincs végtörlesztés ezt a sarki fűszeresnek viszem fagyasztott pizzára? A hosszútávú megtakarítás, vészhelyzet pénz milyen fogyasztásból hiányzik? Pont az volt várható, hogy a hiteltörlesztés elmaradása hoz talán mövekvő fogyasztást.

serpico 2012.08.14. 16:32:48

@konrada: rögtön egy ötlet; nem kellett volna bevezetni a perverz adóztatást. Segítek - a 16%-ost. Ezzel kivettek mintegy 500Mrd-ot a rendszerből és áttolták a magasabb jövedelműekhez stb.. ezt már többen részletesen leírták hogy ennek meglesz a böjtje a hülye matolcsy legyintett. Rábaszás numero uno.
Az ámokfutást továbbfolytatva kivetette a szektorális különadókat a barom azokra az ágazatokra (telekom pl) amik mo-beruházások jelentős részét hozták. Megmondták hogy emiatt jönni fog a szopóálarc matolcsy legyintett numero due.
Végül mintegy feltéve a bohócsipkát a parlament tetejére a végtörlesztés (amúgy nagyon is jó intézkedése mellé) a bankokra is kiterjesztették ezt (a bankok persze gecik - de egyik sem ér fel ov barátja bankjának az otp-nek geciségével) amit megint csak megmondtak hogy gyuri a számok, de gyuri legyintett. Modok egy szót: voluntarizmus, ezek hisznek benne. Az a baj.

Stomi 2012.08.14. 16:32:53

@ob.szerver: "Mindenki tudta, vagy tudhatná, hogy az erdőből kijönni ugyanannyi ideig tart, mint bemenni."
És körbe járni a kerek erdőben, :)

WhiteLion 2012.08.14. 16:33:07

@ob.szerver:
Ha már a GDP volt az oka a cikknek:
van ott az a "kis" mélypont a grafikonon,
mikor is 2009-ben. És a törés utáni meredekebb emelkedés 2010. Na azóta kászálódunk kifelé, persze elég lassan, és hullámozni is fogunk még párat az biztos. De az nem azt jelenti, hogy még mindig "befelé megyünk".

www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:HUN&dl=hu&hl=hu&q=gdp

Laciii 2012.08.14. 16:33:32

"Hamarosan esedékessé válik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé a második hitelrészlet visszafizetése. 900 millió eurót kell törlesztenünk június végéig. Idén eddig már 600 millió eurót utalt át hazánk a nemzetközi pénzintézetnek, s a harmadik, illetve a negyedik negyedévben további összesen 1,8 milliárdot tesz ki a kötelezettségünk. Összesen pedig ötmilliárd euró körül áll a devizafinanszírozási igény az idei évre és hasonló nagyságrendű összeget kell a piacról jövőre is felszívni.

Egy neve elhallgatását kérő banki szakember szerint a fenti összeg jóval több, mint amennyire egy, a hazai adottságokkal rendelkező gazdaság biztonságosan szert tud tenni. Úgy véli, az IMF hibája is, hogy a visszafizetést úgy ütemezte, hogy az ország nagy valószínűséggel kénytelen legyen a támogatását igénybe venni. A Magyar Nemzet forrása szerint az sem véletlen, hogy az előző kormány feszes menetrendben állapodott meg a hitelezőkkel, okos csapdának nevezte a visszafizetés beállítását.

Az adósság terhét az Orbán-kormány ciklusára időzítették, ráadásul úgy, hogy gyakorlatilag három év alatt kell visszafizetni a teljes valutaalapos hitelt. Amikor a határidőket megállapították, már borítékolni lehetett a Fidesz győzelmét a választásokon. Várható volt, hogy néhány év alatt a pénzpiacokon elkerülhetetlenül bekövetkeznek zavarok, amelyek ilyen teher mellett szorult helyzetbe kergetik a kormányt. Ez a feltételezés be is jött. A szakember azt is hozzátette, ha a hitelt hét évre szétterítették volna, azt külső segítség nélkül is tudná fizetni az ország."

Stomi 2012.08.14. 16:34:48

@productmanager: "problémákat jól azonosítja a Fidesz "
És én is. Ez idáig könnyen megy mindenkinek. Csak az, hogy hírdeti az igét az a demagógia. Nem valós megoldásokat csinálnak, ezt ők is tudják pontosan. Tömik a zsákokat és rakják be az embereiket a cégekbe, építik a jövőjüket. (pl. akkor kapsz állami megrendelést ha tulajdonostársnak beveszed a cégedbe az általunk megnevezett személyt tipusú öngondoskodás)

avionics 2012.08.14. 16:35:09

Minden lehető fórumon bedobták az elvtársak a mai GDP hírt, a tálalás természetesen: "Nagyot zuhant a magyar gazdaság" Erre jön ez az elmeháborodott a "Szarban a magyar gazdaság" címmel. Javasolnék egy gyors fejszámolást. Ez az utolsó negyedéves adat azt jelenti, hogy mondjuk az előző negyedévi 1000 db. tojás helyett 998 db-ot termeltünk meg. Következzen pár mai gazdasági hír külföldről, hiszen ilyen környezetben történt mindez: "Lassult a német gazdaság", "A várt 7% körüli hanyatlás helyett csak 6,2%-kal esett az idei második negyedévben a görög GDP", "Jelentősen lassult a növekedés Japánban", "Tovább zsugorodott az európai gazdaság". Az "elmúltnyóccév"-re úgy érzem 2014-ben már tényleg nem lehet hivatkozni, de ma még tisztán látszik a nem kis hozadéka.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2012.08.14. 16:37:41

@Laciii: Azt a lejáró IMF-hitelt lehetett volna például a piacról refinanszírozni, de ugye 9 százalékos hozammal refinanszírozni egy feleekkora kamatú, lejáró adósságot meglehetősen szar ügy. A 9 százalékos államkötvény-hozam meg nem az elmúlt nyolc év eredménye, hanem az elmúlt kettőé.

babakék 2012.08.14. 16:38:01

@mikóka kálmán: A komcsi-libsi hitelből legalább épült valami, tudod, most is épül, csak le. Azt mondjátok meg matolcsy-orbán fanok, meddig tudtok még röhögés nélkül hivatkozni Bajnaira, meg Gyurcsányra? Szánalmasak vagytok, de az az örömöm, hogy ti éppúgy szívtok a remek orbáni gazdasági csodától, ahogy mi, akik látják, micsoda balfácánok vezetik Magyarországot. A szar akkor is szar, ha átkötik nemzeti színű szalaggal, vagy leöntik tündérmesébe való sziruppal. No, hát, remélem, előbb-utóbb ti is kerültök olyan helyzetbe, mint már sokan az országban: villany kikapcsolás, gyereknek nem befizetni a menzát, mert nincs pénz. előbb-utóbb a ti munkahelyetek is szűnjön meg, stb., akkor talán átérzitek, hogy mit okozott ez a két év dilettantizmus, önteltség és cinizmus a többségünknek.

kommenter 2012.08.14. 16:38:13

Lehet ám szidni a mostani kormányt, meg az elmúttnyócévet, meg mindent. Ha ezek a mostaniak így folytatják, annak igenis borítékolható a kimenetele: a "panelprolik", meg a "vidéki fogdmegjól"-ok (ahogy egy kedves ideírogató definiálta a nem-narancs-zabálókat)végső elkeseredésükben elmennek a parlamentbe és átdöfik vasvillával az ott ülőket.

parttalan 2012.08.14. 16:38:31

@WhiteLion: "szarban van a gazdaság" Tényleg?

És ez 3-4 éve nem zavart benneteket?
Ja akkor minden rendben volt, a 7-8%-os GDP visszaesés és ugyanannyi ÁH hiány nektek OK, ha a szoclibek alatt van. "

A "szoclibek" alatt pozitív gazdasági teljesítmény mutatkozott - igaz, egy csomó régiós versenytársénál jóval mérsékeltebb ütemű volt a növekmény. És egyértelműen a pénzügyi-gazdasági válság vetette mélybe a gazdaságot. Úgy mint a régiósokat is - kivéve a lengyelt, mert az egyedűl nem kerűlt recesszióba. És a magyar gazdaság talpraállás is a régiós társakéval egyidőben kezdődött 2009. 2-3. negyedévében. Igazság szerint a tendenciát tekintve végig nagyon együttmozogtak mind a 2008-as beomlás előtti, mind az azt követő években.

Az utolsó "szoclib" (félig szakértői - flig szoci) Bajnai-kormány egy rendberakott költségvetéssel és javuló gazdasági fundamentumokkal adta át az ország vezetését Orbánéknak. Ezt utóbb ők maguk is kénytelen-kelletlenűl többszőr elismerték.
2011 Q1-ben volt utoljára pluszos GDP-növekedés az előző negyedévhez képest....

Nyugodj bele (ill. ne nyugodj), elkúrták ezt Orbánék, de nagyon. A gazdasági szabadságharcunk folyamatosan visszaeső gazdasági növekedést eredményezett. A gazdasági válság hosszantartó hatásaival egyetemben az egykulcsos adóval, áfaemeléssel, a közszférából történő elbocsájtásokkal, az állami sarcolások és piacellenes lépések miatt működésük visszafogására és létszámleépítésekre kényszerülő magánszektorral...

Taps!

Stomi 2012.08.14. 16:38:36

@Laciii: szerintem nem mi mondjuk meg, hogy mikor fizetjük, és hogy.....

Subika 2012.08.14. 16:40:11

egyszer csak belátják még odafent is, és nem kevésbé belátjuk idelent, hogy az államnak pont annyi pénze van, amennyit vmilyen adó formájában befizetünk...

2012.08.14. 16:49:23

@WhiteLion: Herpaderp. http://www.google.hu/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:HUN&dl=hu&hl=hu&q=gdp#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_kd_zg&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:HUN&ifdim=country&hl=hu&dl=hu&ind=false

Nuff said.

VT Man 2012.08.14. 16:50:08

@ob.szerver:
"Ellenben a végtörlesztés odabaszott a forintnak (tágabb értelemben az egész gazdaságnak)"

Hű, tényleg de odabaszott a Forintnak!
278 Forint az EURO!

Ez aztán az odabaszás!

Mennyi volt az euro 2010 január 27-én, a választás előtt bőven, Bajnai alatt?
272 Forint volt!

Vagy nézzük Bajnai évét, 2009.06.18-at!
280 Forint volt egy Euro!

kommenter 2012.08.14. 16:50:59

@bőrmók: Mér' ? Van még mihez hozzányúlni? Demokrácia itt már egy ideje nincs, csak az átlagember mindennapjaiba még nem gyűrűzött be a hiánya.

3dent 2012.08.14. 16:52:28

@Michael Knight: "A szerző ortodox közgazdász"

És mond, kedves posztíró, akkor hogy a francba tudtad a végtörlesztést kihagyni a posztodból?

Ha ránézek a forint/euró árfolyamra, azt látom, hogy "véletlenül" pont januárban votl csúcson, amikor a végtörlesztés is csúcson volt.

Ha megnézem az állampapírok kamatait, "véletlenül" ugyanakkor csúcsosodik.

És bizony a gazdasági növekedésre is komoly hatást gyakorol. Ahogy a forint lement, a kamatok lementek, a növekedés is úgy fog megindulni.

Nem tudom megérteni, hogy egy képzett közgazdász a végtörlesztés hatását hogyan hagyhatja figyelmen kívül?

Ilyenek keltenek 310-es euró árfolyamnál pánikot, hogy 350-ig is elmehet. Ilyenek írják le 10%-os kamatnál, hogy finanszírozhatatlan az államadósság. Pedig tök logikus, hogy ilyen külkermérleg mellett nem tud elmenni 350-ig az árfolyam, és a kamatok is csak átmenetileg vannak a mennyekben. Mert végtörlesztés van.

Ti, álortodox közgazdászok azt hirdetitek, hogy mindennél fontosabb a "piaci bizalom", azon múlik a legtöbb. Pedig valójában a közgazdaságtan egy tudomány - mégha nem is olyan egzakt, mint a matematika -, és nagyon sok mindent ki lehet számítani. Most például lehet tudni az adarokból, hogy a megtakarítások rohamosan nőnek, ami le fog csapódni a beruházásban+fogyasztásban, és meg fogja indítani a növekedést.

VT Man 2012.08.14. 16:53:33

Én hiányolom azt a kedves ballib kommentelőt, aki folyamatosan "TARTÓSAN 300 Forint felett az EURO" kommentekkel szórta tele az összes blogot.

Hol vagy!?

Viktor Miniszterelnök Asszony 2012.08.14. 16:55:04

Jó kis tömör írás.
De hol marad a katarzis? :-D

A "védjen meg téged a zorbán" amúgy már 1 éve közszájon forog.

Most látom csak a komment listában, milyen nagy is a főnök valaga, hogy ennyi paksi mogyoró tellik belőle.

Elijah_Baley 2012.08.14. 16:55:55

na, lehet már tudni kire kell mindenkinek szavazni legközelebb?

Niterider · http://sportpalyafutas.blog.hu/ 2012.08.14. 16:56:32

@ob.szerver: ez az ev kommentje, foleg igy azonos varosreszbelitol, hehehe!

kommenter 2012.08.14. 16:57:12

@ob.szerver: Ráadásul a makro-adatokat sem megenni nem lehet, sem fűteni velük. Mégha igazak is lennének.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.08.14. 16:57:59

@Subika: Elvileg az államnak lehetne bevétele az állami cégek bevételéből is. Már ha volnának olyanok...

WhiteLion 2012.08.14. 16:58:35

@parttalan:
"pozitív gazdasági teljesítmény mutatkozott "

pont erről beszéltem: HITELBŐL
nekem is menne

Viktor Miniszterelnök Asszony 2012.08.14. 16:59:42

@WhiteLion: "van ott az a "kis" mélypont a grafikonon,mikor is 2009-ben.."

HírTV-t, Ákost elzár,
ide kattint: www.youtube.com/watch?v=8glj6165XK0
Majd kulturáltan zsörtölődik: Mekk Elek védjen meg benneteket esztelenek.

K.Tomoceusz 2012.08.14. 17:03:43

@béla a görög: Felcsútbasznádi arisztokraták. Büszkék a 300 forintjukra meg a pálinka-szabadságharcra.

vakapad 2012.08.14. 17:07:26

Hát kérem szépen, először is: ez még nem végleges bizonyítvány - ez csak afféle lenyomat, amit ideiglenesen kiosztottak nekem. Hogy ma van a féléves bizonyítvány-nap, az nem jelent semmit. A többiek tényleg kikapták a bizonyítványt, de az enyémet föl kellett küldeni a minisztériumba, mivel tévedések derültek ki, amiket sürgősen orvosolni kell. Igen. Különben a bizonyítvány-ellenőrző és kiegészítő konferencia foglalkozni fog az esettel, tanfelügyelői középülésen. Az osztályfőnök úr, mikor ideadta nekem a bizonyítványt, beszédet tartott: kicsit zavarban volt, és tiszteltette a papát. Kérlek, kedves Bauer, mondta, légy szíves, közöld szüleiddel, miszerint sajnálatos tévedés történt bizonyítványoddal, hibás tételek csúsztak bele. A bélyeghatósági szabályrendelet szerint, sajnos, így is ki kell adni a bizonyítványt, de kérnelek kell, kedves Bauer, közöld a szülővel, miszerint ez csak olyan okirat, aminek az adatai nem jelentenek semmit. Kérd meg kedves szüleidet, ne haragudjanak ezért a tévedésért, az igazi bizonyítványt csakhamar kiállítjuk - egyelőre kéretem őket, hogy írják alá ezt, mert az összes iratokat átküldtük a rendőrségre, ahol a nyomozás miatt szükség van erre az aláírásra; de hangsúlyozd kérlek, hogy ez csak formaság. A főkapitány személyesen átírt a fiumei tengerészeti gimnáziumba, derítenék ki, hogy került bele a bizonyítványomba történelemből ez a... ez a... szám, ami ugyancsak egy közönséges szám, azt jelenti, hogy négyszer feleltem történelemből - de esetleges félreértésekre ad alkalmat.

dr Smittpálelnökúr 2012.08.14. 17:11:07

@J.László: Jó dolog ennyire hülyének lenni, ugye?

Bevetted az elmúlt nyócéves dumát, már ki sem tudsz belőle jönni.

Nektek ellenség kell és ennyi elég is, ha ez magvan, akkor a vezér azt mond, amit akar, mindig meglesz a hivatkozás, akire mutogatni lehet, miért szar éppen a helyzet.

dr. Bubó 2012.08.14. 17:12:05

a fides mafia LERABOLTA az országot....

szervezett bűnözés = bűnszervezet

kvadrillio 2012.08.14. 17:13:06

"Végre csökkent a magyar államadósság - Napi Gazdaság
www.napi.hu/magyar.../vegre_csokkent_a_magyar_allamadossag.51...
2012. febr. 20. – A tavaly év végi 20 955 milliárd forintos szintről január végére 20 526 milliárd forintra csökkent a központi költségvetés adóssága. Ez nagyrészt ..."

K.Tomoceusz 2012.08.14. 17:13:54

Nyugalomság, emberek.

A leminősítéseket majd felminősítések követik,
ez ittenség - az elrugaszkodás éve -,
és ha megvédik a hazát,
akkor jön az újabb vagyonelkobzás.

Tessék hagyni viktorunkat pávatáncolni.

kvadrillio 2012.08.14. 17:14:26

"Júliusban 324 millió euróval 35,9 milliárd euróra emelkedtek a jegybank devizatartalékai - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján kedden megjelent legfrissebb adatokból."

...nincs itt gond ! :)

kommenter 2012.08.14. 17:15:12

@3dent: A legfejlettebb országok is lefelé mennek (persze papíron nem, csak a gyakorlatban), mi ugyan mitől mennénk fölfelé? A megtakarításokból? Ha egyáltalán vannak ilyenek, azok egy szűk réteget érintenek. A gazdagok megtakarítanak, mert van miből. A többi éhen dögölhet. PL. a pártízezer milliomos megtakarít néhány tízmilliárdot, a többi tízmillió semmit. A statisztika azt hozza ki, hogy nőtt a megtakarítás. Lényeg, hogy a fasz melyik oldalán vagy.

kalapocska 2012.08.14. 17:16:35

@konrada: Az a vicc hogy nem sokat kellett volna tenni Bajnai egeszen jo folyamatokat inditott el. Mint a multkor Bokrossal : keresztbe kellett volna tenni a labukat.

De nezd neany javaslat:
- progressziv ado, elvenni a gazdagoktol. Odaadni a penzt a kisfogyasztoknak (mert ok fogyasztanak ha mast nem kajat)
-Megtartani a forint arfolyamot (hopp mar nem is tartozunk annyival!)
-Megtartani a kedvezo kamatozasu IMF hitelt (ezzel nyertunk volna vagy 4%!!! kamatos kamatot)
-Vonzani a kulfoldi nagy befektetoket kedvezobb adozassal stb (igen hosszu tavon a befektetesbol lesz gazdasagi novekedes. ha nincs termeles nincs semmi. kellenek a multik)
- (ez csak az en magan velemenyem es valoszinu nem nagyon oszt vagy szoroz de a mezgazd. mehet a lecsoba. egyszeruen nem versenykepes)

- oktatas oktatas oktatas. Az egyetlen dolog ami egy orszagot versenykepesse tehet a mai vilagban. rajatszani a meg mindig jo szinvonalu matek oktatasra es vezeto szakembereket behozni.
-UVEGZSEB. es egy darab rokon se a burokraciaban. A korrupcio es a hulye rokonok miatt egy ember nincs aki ertene valamihez vagy ne a sajat zsebere jatszana. mondjuk nincs kiemelt project stb
-atlathato torvenykezes. legalabb a gazdasagi torvenyeket ne valtoztassak ket naponta. gondolod marad epeszu befekteto??

Es a kulturalis meg egye baromsagokrol ez amit leirtam nem is szol pedig szubjektivan az se tetszik. Lehet uj zaszlot kitalalni, kenyeret szentelni, koronat usztatni, focimeccsre jarni,egyhazakat tamogatni stb. nem oszt nem szoroz.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.08.14. 17:17:40

"tartósan magas szinten ragadt be a munkanélküliség - amin ráadásul a közmunkaprogram se segít sokat, és ha úgy nézzük, az is csak illúzió, vagy legalábbis hatósági kozmetikázása a foglalkoztatási statisztikáknak"

affenét: a mai Magyar Nemzet győzelmi jelentésben (vezércikkben) számol be arról, hogy "több ezer új álláshely" van, mégpedig ezzel a bevezető mondattal: "Miközben a parlamenti ellenzék rendre arról beszél, hogy csak a közmunkások létszámának mesterséges felduzzasztásával javulnak a foglalkoztatási mutatók, a munkahelymegőrző és -teremtő programok jóvoltából több ezer álláshely maradt meg (sic! - idelle), illetve létesült a versenyszférában".

tehát megint egy NER-ellenes posztról illetve megjegyzésről van szó.

arról ,hogy a több ezer megmaradt (sic!) és létesült munkahely hogyan viszonyul az egymillió új munkahely ígéretéhez, terjedelmi okokból nem számol be a lap...

kalapocska 2012.08.14. 17:18:24

@konrada: Az a vicc hogy nem sokat kellett volna tenni Bajnai egeszen jo folyamatokat inditott el. Mint a multkor Bokrossal : keresztbe kellett volna tenni a labukat.

De nezd neany javaslat:
- progressziv ado, elvenni a gazdagoktol. Odaadni a penzt a kisfogyasztoknak (mert ok fogyasztanak ha mast nem kajat)
-Megtartani a forint arfolyamot (hopp mar nem is tartozunk annyival!)
-Megtartani a kedvezo kamatozasu IMF hitelt (ezzel nyertunk volna vagy 4%!!! kamatos kamatot)
-Vonzani a kulfoldi nagy befektetoket kedvezobb adozassal stb (igen hosszu tavon a befektetesbol lesz gazdasagi novekedes. ha nincs termeles nincs semmi. kellenek a multik)
- (ez csak az en magan velemenyem es valoszinu nem nagyon oszt vagy szoroz de a mezgazd. mehet a lecsoba. egyszeruen nem versenykepes)

- oktatas oktatas oktatas. Az egyetlen dolog ami egy orszagot versenykepesse tehet a mai vilagban. rajatszani a meg mindig jo szinvonalu matek oktatasra es vezeto szakembereket behozni.
-UVEGZSEB. es egy darab rokon se a burokraciaban. A korrupcio es a hulye rokonok miatt egy ember nincs aki ertene valamihez vagy ne a sajat zsebere jatszana. mondjuk nincs kiemelt project stb
-atlathato torvenykezes. legalabb a gazdasagi torvenyeket ne valtoztassak ket naponta. gondolod marad epeszu befekteto??

Es a kulturalis meg egye baromsagokrol ez amit leirtam nem is szol pedig szubjektivan az se tetszik. Lehet uj zaszlot kitalalni, kenyeret szentelni, koronat usztatni, focimeccsre jarni,egyhazakat tamogatni stb. nem oszt nem szoroz.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.08.14. 17:18:59

@ob.szerver: "Egyszer azért majd gyere fel Angyalföldre Bivalybasznádból."

muszáj volt meghívni, hogy itt rontsa nekem a levegőt???? ;-)

manhattan (c) · http://manhattan.webspawner.com/ 2012.08.14. 17:20:29

@3dent:

Te már vagy állásban vagy matolcsidióta minisztérumában, vagy Wild carddal azonnal kezdhetnél.

1. A végtörlesztés - az igehirdetéseddel ellentétben - éppenséggel növelte az azonnali fogyasztást, beruházást. Ugyanis rengetegen ezen idöszakban adták el a másod, harmad- stb ingatlanaikat meg ingóságaikat. Ezért itt a valóságban az elmúlt évek csúcsppntjara hágott a gazdasági tevékenység e területen.

2. 2012-ben azért robbant le a HUF árfolyam, mert a gazdasági idióta páros vezére ott ficánkodott, hogy márpedig nem kezdi meg a tárgyalást az IMF-fel. Erre akkora árfolyam meg hozampofont kapott Orbán pasa Újévi köszöntönek, hogy még ma is zúg a füle.
Tehát itt sem a végtörlesztés vitte tovább a lejtön a gazdaságot.

Arról meg tegyél le, hogy a közgazdaságtan akármit is ki tud számolni exactan elöre. Azt csak utólag tudja. Elöre csak kereteket adhatsz, aztán ha olyan hülye az illet mint Orbán-matolcsidióta, akkor rendre a keret alján landol.

parttalan 2012.08.14. 17:23:24

@WhiteLion: "pont erről beszéltem: HITELBŐL"

Milyen hitelre gondolsz a 2002- 2008 közti időszakból? Ugye nem a bankok vállalati hitelezésére, amely minden országban a gazdaságbővülés egyik alaptényezője?

Tóth Ágas 2012.08.14. 17:28:22

"Ez már nem az e'mú't nyó'cév eredménye, meg nem is a nemzetközi imperialista szocialista összeesküvők nemzetrontó támadásainak a hozadéka."

Dehogynem.

komplikato 2012.08.14. 17:29:07

@Blogger Géza: "Nem, ilyet soha senki nem mondott, 10 évre volt célkitűzés, hogy legyen 1 millió új munkahely."

Miért ígérnek 4 éves ciklusra 2db öt éves tervet előre???

Amúgy meg:
- Hallo, maga kért ébresztést fél nyolcra?
- ... igen!
- Akkor húzzon bele, mert háromnegyed tíz van!!!

Szóval eltelt 2 év abból a 10-ből ... és semmi. Szóval bele kéne húzni, de nem úgy, hogy rávernek a MÉG működő cégekre ilyen milliárdos éves plusz kiadásokat a "kis" tranzakciós adóval, meg a telekom adóval.

WhiteLion 2012.08.14. 17:39:10

@parttalan:
nem arra, természetesen, hanem az államira.
Pár száz milliárdnyi autópálya, és társai PPP-ben ami nem más mint hitel, csak máshogy hívják, és még drágább. Mind nem-termelő beruházás. Helyette pár "Mercedes-gyár" kellett volna, pl a bkv buszok gyártására.
Igaz az legalább az építőipart fellendítette, egy időre. Aztán ők most nézhetnek a semmibe.

nova76 2012.08.14. 17:56:11

@torró: "Aki azt hiszi, hogy ilyen pénzügyi és gazdasági környezetben, 2 év alatt rendbe lehet tenni az ország pénzügyeit, az kérem ne reklámozza magát, mert körbe lesz röhögve."
Rendbetevésről nem is álmodoztam, mondjuk a stagnálásban is kiegyeznék. Mondjuk az EUR, CHF kb. ott lenne ahol volt. Lenne repülőterünk. Nem lenne 15e-el kevesebb a nettó havi fizetésem (pedig bruttóban emeltek). Ugyanannyi lenne az államadósság mint volt. Lenne esély rá hogy lesz nyugdíjam (magyarán nem nyúlták volna le a pénzem). Folytassam? De szívesen olvasnék olyan területekről, ahol előrébb vagyunk...

vega2 2012.08.14. 17:56:32

-UVEGZSEB. es egy darab rokon se a burokraciaban. A korrupcio es a hulye rokonok miatt egy ember nincs aki ertene valamihez vagy ne a sajat zsebere jatszana. mondjuk nincs kiemelt project stb.

Most pedig ez folyik. A köztisztségekbe beültetik az embereiket. Aztán '14-től meg a fordítottja lesz.

ST83 2012.08.14. 17:57:00

En kozgazdasz vagyok, de mar inkabb szegyellem magam tudatlansagomert, mert lassankent semmit sem ertek. Alapvetoen egyszeru.

Ami volt az elmult 10-20 evben a vilagban az nem mukodik. Nem kolthetunk tobbet, mint amink van. Es nem adhatok nyakra fore kolcson masoknak, mert a vegen nem kapjuk vissza es akkor van a nagy semmi.

Nekem volt megtakaritasom valsag elott is. Hitelt akkor vettem fol, amikor mar volt penzem, hogyha gebasz van, tudjam magam finanszirozni. Sosem tobbet, mint amennyit biztonsaggal megtehettem.

Mondhatja barki, hogy demagog, meg bla, bla, de nem vesztettem el semmit a valsag alatt. Csak a munkam. Ahelyett meg ugyan aldozatok aran, de talaltam masikat. Szoval maradnek demagog tovabbra is, mert igy nem volt mit tulelnem.

2llkedő 2012.08.14. 17:57:07

@WhiteLion:
"Mind nem-termelő beruházás. Helyette pár "Mercedes-gyár" kellett volna,"

Infrastruktóra nélkül nem gyün se "Mercedes" se "Trabant".

"pl a bkv buszok gyártására."

Kérdeyd meg Syéles Gabikát, miért tette tönkre ay Ikarust.

komplikato 2012.08.14. 17:57:15

@WhiteLion: Kérdés, a bizonyos körök által népszerű "Budapesti Olimpia" miből történt volna ha nem hitelből? És miért lett volna értelmesebb és kifizetődőbb beruházás autópálya építéseknél vagy a joggal szidott 4-es metrónál? Csak mert erős a gyanúm, hogy a görögök gatyásodását is szépen megdobta a saját olimpiájuk ...
Vagy ilyesmit nem illik firtatni?

vega2 2012.08.14. 17:57:24

Szvsz a választások előtt mindig azt kommunikálta a kormánypárt, hogy ők tudják a megoldást a kialakult helyzetre.
Nagy szarba vitte az MSZP az országot.
És tényleg!
Mi a megoldás? Még nagyobb szar. A növekedés itt valóban tetten érhető.

Ha nem tudják a megoldást akkor le is lehet mondani. Nem szégyen az!

komplikato 2012.08.14. 17:57:29

@Tóth Ágas: Ez majdnem übereli a szintén erősen kifejtős "CSAK!" indoklást. :D

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.14. 18:07:32

"Michael Knight harcba száll a demagógiával, az elbutulással, a politikai hülyeséggel és a világ más ostobaságaival."

de miért pont az ő oldalukon száll harcba?

jah, az indexcímlap miatt!

akkor hajrá Dopeman, majd 2014-ben megmutathatjátok elvtársak!

tomfree 2012.08.14. 18:07:38

Mennyi közgazdász gyűlt ma ide...mindenki ért a makrogazdasághoz ezek szerint.

kártékony 2012.08.14. 18:07:53

A fidesz hívő közgazdasághoz legalább minimális szinten konyító uraknak mi a véleménye az elmúlt időszakban 9-10%-on eladott hosszú kötvényekről?
Értem én, hogy szabadságharc, meg minden, de ugye az egyértelmű, hogy ez a sehonnai köpedék társaság orbánostul, matolcsistól már sehol sem lesz, amikor az ország még mindig törleszti a fülkeforradalom irreálisan magas költségeit? Hol marad ilyenkor a híres jobboldali stratégiai hosszú távú gondolkodás???

dr. Bubó 2012.08.14. 18:07:57

izgujjunk hogy a németek aggyanak el 1-1 mercit az afrikai diktá toroknak...

1-1 merci 1-1 százalékkal viszi fel a GDP-nket...

komplikato 2012.08.14. 18:14:43

@wmiki: Addig nyomod ezt a prekoncepciót itt, amíg mindannyiunk nagy "örömére" be nem jön. :D

@tomfree: Én beérném vele ha Matolcsy értene hozzá ... tudom, tudom ne álmodozzak.

WhiteLion 2012.08.14. 18:16:40

@komplikato:
én termelő gyárakról beszéltem, nem olimpiáról, uh ezt mástól kérdezd inkább : )

WhiteLion 2012.08.14. 18:17:23

@félázsiai 2llkedő:
csak az a baj, hogy autópályák után sem jöttek, akkor meg nem volt nagy haszna
(M6 mellett pl. még nem látni kilométerenként az idetelepedett gyárakat)

Az Ikarusz felvetés jogos, majd megkérdezem : ))

komplikato 2012.08.14. 18:17:29

@félázsiai 2llkedő: "Kérdeyd meg Syéles Gabikát, miért tette tönkre ay Ikarust."

Hát azért mert valamiből össze kellett szedni azt a kis 35 milliárdos vagyont, és mert ha nem "privatizálják" a céget, akkor most nem lehetne államosítani és elbaszni rá újabb sok tűzmilliárdot :D

No meg akkor nem kéne a BKV-nak megint majd' 20 éves használt buszokat venni, amik a felújítás költségével kiteszik az új árát is.

Tudod, a költségcsökkentés kormánya, lol.

tomfree 2012.08.14. 18:17:34

@nova76: "Lenne repülőterünk."
A repteret nem az Orbánék adták el, hanem az elődjei.

2llkedő 2012.08.14. 18:25:16

@wmiki: "akkor hajrá Dopeman, majd 2014-ben megmutathatjátok elvtársak!"

Te ezzel fexel, ezzel kelsz? És napközben is csak rá gondolsz?
Na-na!

2llkedő 2012.08.14. 18:25:22

@WhiteLion: "(M6 mellett pl. még nem látni kilométerenként az idetelepedett gyárakat)"

Ez szükséges, de nem elégséges feltétel. A környezet is fontos. Fontos a bizalom, amit úgy megerősített Pártunk és Kórmányunk.

2llkedő 2012.08.14. 18:25:26

@tomfree: "Mennyi közgazdász gyűlt ma ide...mindenki ért a makrogazdasághoz ezek szerint."

Annyira biztosan, mint Kuszaszem.

déjá vu39 2012.08.14. 18:34:49

@Még jó, hogy FIDESZ!: "Na most örülhettek tetves libsik! Igazán akkor volna jó, ha már eltemetne a szar! De csak titeket, tetveket!"

Minek örülnek a libsik? Nem is értem, mintha csak dühösnek tetszene lenni.
Én is az vagyok (mármint dühös) ...

Ha már a szarbál vagyunk: nem válogat ám az, amikor el kell temetni. A szar már csk ilyen,

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2012.08.14. 18:35:16

1., ebben az országban senki sem ért a gazudasághoz, lévén a gazdaságtan tiltott dolog oktatni (ha nem engedélyeznek egy szakot, akkor az azt jelenti hogy tilos) a közgazdaságtan pedig az ellentéte...

2., Van olyan hogy GDP... ami világviszonylatban nem olyan rossz... és van olyan hogy egyfőre jutó GDP... ami szintén jó... de az egy főre belőle jutó egyfőre eső éves jövedelem, pedig a béka sehhhe alatt.. kemény hával... és hárommal... 38 ezer forint...

3., ez azt jelenti, hogy gyarmati ország vagyunk... nincs forgótőként....

De hogy valaki megértse miért van szarban az ország.. olvassa el a nickem mögött levő linket...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.14. 19:01:29

Valami nem tetszik, libsibolsik?
El lehet innen menni!

Például, Görögországba (csőd utáni helyzet), vagy Spanyolországba (20%-os munkanélküliség), vagy ahová akartok.

Ágyő!

Pipas 2012.08.14. 19:01:55

@nova76: "Rendbetevésről nem is álmodoztam, mondjuk a stagnálásban is kiegyeznék. Mondjuk az EUR, CHF kb. ott lenne ahol volt."

Az euró nagyjából ott van, ahol volt, a svájci frank meg a világon minden valutához képest elszaladt, arról nem a magyarok tehetnek.

"Nem lenne 15e-el kevesebb a nettó havi fizetésem (pedig bruttóban emeltek). "

Valamiből vissza kell fizetni a hitelt amit felvett az MSzP. Épp a minap nyomtunk be vagy 800 millió eurót...

"Ugyanannyi lenne az államadósság mint volt."

Miért, mennyit változott?

"Lenne esély rá hogy lesz nyugdíjam (magyarán nem nyúlták volna le a pénzem)."

Mennyi gyűlt össze az mnyp számládon? Körülbelül hány évig gondoltál pihengetni abból? (Én pl. jóval több mint tíz évig voltam tag, de ami összejött abból nem nagyon húztam volna ki egy évnél többet...)

Din Serpahis 2012.08.14. 19:02:11

Elképesztő komolyan, hogy mi megy itt. A tényleges problémának még a közelébe sem jutott el senki.... A magyar gazdaság azért szenved, mert iszonyú magas az újraelosztási ráta, az adóék dettó, rekord pénzt költünk nyugdíjra és szociális ellátásra, ráadásul az adórendszerünk a világon a legbonyolultabb.

Egy ilyen gazdaság egyszerűen nem képes a növekedésre. Amíg lehetett hiteleket felvenni, addig a fletóék ezt elkozmetikázták, de most már nem lehet.

Addig nem lesz itt semmiféle növekedés, amíg egy kormány kőkeményen neki nem megy a nyuggereknek, a mávnak, a sok segílyesnek, és be nem vezet egy nagyon alacsony adókra építő, egyszerű, átlátható rendszert.

Jelen pillanatban nincs olyan párt magyarországon aminek elég esze és bátorsága lenne ezt meglépni. Egyszerűen nincs. Borítékolható, hogy a lefelé húzó spirál folytatódni fog, egészen addig amíg be nem üt egy végső karch és össze nem omlik ez az egész szemétdomb.

Marós 2012.08.14. 19:09:03

1. Mint tapasztaltuk Londonban, 4 év nem volt elegendő, egy megfiatalított eredményes vízilabdacsapathoz.
2. Ezek után ki az a bolond aki gondolta, és követeli 2 év után , hogy kolbászból legyen fonva a kerítés Magyarországon? Álljon elő!
3. Mitől nőne a termelés, ha évente 50.000 fővel csökken Magyarország lakossága…

4. Egyelőre már az is eredmény lenne, ha a Fény utcai piacon, vagy a Fehérvári úti piacon blokkot adnának a zöldségesek…
és nem a fekete kereskedésben jeleskednének..

Marós 2012.08.14. 19:09:09

1. Mint tapasztaltuk Londonban, 4 év nem volt elegendő, egy megfiatalított eredményes vízilabdacsapathoz.
2. Ki az a bolond aki gondolta, és követeli, hogy 2 év után kolbászból legyen a kerítés Magyarországon fonva.? Álljon elő!
3. Mitől nőne a termelés, ha évente 50.000 fővel csökken Magyarország lakossága…
4. Egyelőre már az is eredmény lenne, ha a Fény utcai piacon, vagy a Fehérvári úti piacon blokkot adnának a zöldségesek…

2llkedő 2012.08.14. 19:09:14

@Din Serpahis: "amíg egy kormány kőkeményen neki nem megy a nyuggereknek, a mávnak, a sok segílyesnek,"

Szerintem nevezzük ki a Gellért hegyet Tajgetosznak...

2llkedő 2012.08.14. 19:17:02

@Marós: "2. Ezek után ki az a bolond aki gondolta, és követeli 2 év után , hogy kolbászból legyen fonva a kerítés Magyarországon? Álljon elő!"

Ezt ígérték!

""""9. Milyen intézkedéseket javasol a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség a probléma kezelésére és miért?

A szocialista úttal szemben, melynek alapvető jellemzői a hitelfelvétel, a szociális megszorítások és a gazdasági recesszió, a Fidesz a válságkezelés európai útját választaná. Ez olyan gazdasági növekedést ösztönző politikát jelent, mellyel ki lehet törni a negatív spirálból, és munkahelyteremtéssel, adócsökkentéssel tartóssá lehet tenni az ország felemelkedését. A Fidesz gazdaságélénkítő programcsomagja három egymással összefüggő elemre épít: szociális biztonság, pénzügyi egyensúly, gazdasági növekedés. """""

2llkedő 2012.08.14. 19:17:08

@Marós: "3.Mitől nőne a termelés, ha évente 50.000 fővel csökken Magyarország lakossága…"

Igazad lehet. 50.000 csecsemő rengeteget termelne.

sírjatok 2012.08.14. 19:43:21

ha ez a blog a demagógiával akar harcba szállni, akkor miért egyből hangulatkeltő viccel indít?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.08.14. 20:11:22

@manhattan (c): Mert nem adósságcsökkentésre, hanem gazdaságélénkítésre ment a sok pénz (+munkahelyteremtésre).
Írnám, h :) de inkább :(

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.08.14. 20:11:30

@WhiteLion: Igen, Matolcsyék 2 nap alatt úgy rendbetették a gazdaságot, h egyből emelkedni kezdett, de a mostani visszaesés még a 2 éve bukott szocik hatása. (azért hha már bennevagy, azt is megnézhetnéd, h a 2 hullámvölgy melyik esik inkább egybe a nemzetközi trendekkel, és melyik nem.)

komplikato 2012.08.14. 20:11:37

Az ország romokból való újjáépítése nem 2 év, nyilván. Na de könyörgöm az összes gazdasági lépésük öntökök-szúrás volt és ezt a leugatott szakértők pontról pontra előre jelezték. utána meg nem győznek költségvetési lyukakat tömködni extra adókkal ... illetve csak szeretnék, mert még a sajátjaik szerint sem folyik be azokból se annyi.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.08.14. 20:28:55

@VT Man: Majd jön megint, hha megint 300 fölött lesz, de akkor már nem fogod hiányolni.

parttalan 2012.08.14. 20:29:02

@WhiteLion: "Pár száz milliárdnyi autópálya, és társai PPP-ben ami nem más mint hitel, csak máshogy hívják, és még drágább. Mind nem-termelő beruházás."

Közlekedés - és közműberuházás: ez nevezik infrastruktúrális fejlesztésnek. Szükség van rájuk, nagyon is, sőt mi több: az állam kiemelt feladataként beszélhetünk róluk. Nem termelő, hanem elengedhetetlen gazdaságösztönző beruházások - közvetetten pedig idővel megtérűlnek az államkasszának.

Pekkarin 2012.08.14. 20:59:24

Úgy látszik a szöveg mindenhol ugyanaz, Csehországban is jövőre ígérgetik a fellendülést: www.melano.hu/content/tov%C3%A1bbra-recesszi%C3%B3ban-gazdas%C3%A1g

Lassan lottón lehet tippelni a visszaesésre, vagy a bővülésre.

daito 2012.08.14. 21:12:20

@konrada: Elnézést, OFF, de csak Neked. :)
Akkor kívánságra jöjjön a "hogyancsináltamvolnaénígyutólagmegúgykönnyűokosnaklenni".

1. Nem várok kb. 4 hónapot arra, hogy a választási győzelmem után az első konkrét ötletekkel előálljak. "Aki először üt, az kétszer üt."
Akcióterv sóspuskával nem számít, akármennyi is az ötlettartalom.
Ja, és adótörvényt nem módosítok év közben, csak, ha muszáj. Igazából akkor sem.
2. Nem várok pláne úgy, hogy gyk. 10 millió ember tudta ebben az országban, hogy nyerni fogok.
3. Legalábbis elgondolkoztam volna azon, hogy "tenni kéne valamit".
4. Fogadom az IMF-t, az EU-t, az ördögöt, akinek tartozok és azt is, akinek ezután fogok. "Elnök úrnak hozhatok még egy szőkét? Nagymellűt? Máris hozom. Sőt, csomagolok az útra kettőt."
5. Amikor az urak ELÉGEDETTEN távoznak, akkor nem közlöm, hogy "ezek a retek b.zeránsok".
Ja, nem bízom a sameszokra a nyilatkozatosdit, ha mégis, és elszúrják, akkor országvilág látja, ahogy ezek az emberek ezután napi 12 órában kutyasz.rt szednek a VII. kerben, egész nyáron. Második hiba után a Trónok harcából "idézünk". Ez nem vicc.
6. Nem követem el azt az ordenáré hibát, amit az elmúlt 6-8 évben mindenki elkövetett, hogy egyszerre akarok kitalálni és megoldani mindent. Nem állok le piszlicsáré ügyekkel: utca és akármi átnevezés, kúriázás, "szimbólikus ügyek". Majd. Jó szoborhoz idő kell.
7. Egész konkrétan kettő dologgal kezdek el foglalkozni - két olyannal, amelyek nem ütik nagyon egymást. Egészségügy, adórendszer. Azért kettővel, mert ennél többre első körben sem erő, sem idő - ezek viszont "gyors" dolgok. Nyugdíjrendszerben bármely lépés csak évek múlva látszik, az állam átalakítása is évek dolga; a többi vagy megáll a lábán, vagy majd az unokám gyereke javít rajta.
8. Egészségügyben úgy kezdem, hogy vizitdíj, vagy aminek hívni akarjátok. Indításként 1000 forint, max. havi 5 ezer. Mennyi orvos - beteg találkozás van évente, járóbeteg és háziorvosi szinten? Mondjuk 60-60 millió? Az így összesen 100 mrd forint (mert ugye korlátok) - csak az egészségügyre. És még van pár ilyen ötlet.
Kb. addig tolnám ezeket a dolgokat, amíg kb. a lakosság/páciensek az éves eü büdzséhez +25%-ot hozzá nem tesz, tehát, olyan 300mrd forintról beszélek. Mielőtt valaki nekem ugrik, a telefonadóból kb. évi 50 mrd-ot szeretnének, a csekkadóból még saccolni sem tudják, mennyit várnak; Írtak már 120 mrd-ot, de 400-at is. (És emögött semmi rendszer javítás, plusz szolgáltatás nem lesz; sőt, jófejként az állam az adóját megadóztatja még. Höhö.)
Ellenben, ez az összeg egyenesen az egészségügybe menne, nem a kincstár zegzugos számláira.
Emelt szolgáltatásokat (plusz 50 ezerért jobb kórterem, stb) vezetnék be, szakrendelők nyitva délután is, várólistán mehetsz előbbre is, mindezek plusz pénzért. Ezek most is így vannak, csak ugye zsebbe.
Ja, nem szünteti meg a hálapénzt, csak mondjuk jelentős részét jobban szétosztja a rendszerben. Ergo, mondjuk nem a nődoki kap 120-at zsebbe a szülésnél, a nővérek meg egy doboz bonbont, a kórház meg semmit; hanem a doki csak mondjuk egy 20-ast.
Így egy jobb-menőbb doki nem fog havi 1 millát zsebre vágni a kórházi brigád munkájából, marad a magánrendelésből verejtékesen megkeresett pénz. Persze, nem ilyen egyszerű, de ha sosem kezdjük el, akkor 10 év múlva is ezt szagolgatjuk.

Ez nem kőbe vésett dolog, kb. 1 év után az emberek és a kormányzat is látja, hogy mi a pálya; a hitelezők meg tapsolnak, hogy "igen, ezek elkezdték". És lehet folyamatosan javítani. (Azaz emelni a vizitdíjon. :) Höhö.)

9. Adórendszert gyakorlatilag totál dózerolom. Egyrészt kidobok kéttucat adót, illetéket, ami kevesebbet hoz, mint amibe kerül. Átnevezem azt, ami nem az - TB, EÜ, akármi; hogy megszűnjön a 15 éves pampogás, hogy "annyi TB-t fizetek és mégsincs egy orvos sem".
Felveszek, kiképzek kb. 2-5000 új adóellenőrt; és (talán holland mintára?) minden pógár tartozik egy ellenőrhöz - kb. adózási háziorvos. Az az ellenőr kb. tisztában lesz a dolgaimmal; tehát ez a "minimálbéres vállalkozó vagyok, most jöttem az Antillákról, hová parkoljak az X6-tal?" téma kevésbé lesz életszerű. Ööö, hol is van az X6 menetlevele? Értem, akkor addig tessék itt hagyni a papírokat, kulcsokat, míg a cégében illetékes ellenőr kollégával összevetjük a cége és az ön papírjait, jó?
Konkrétan az adózással foglalkozó törvényeket úgy átiratom, hogy évek után ne üsse az áfatörvény a számvitelit, a jövedékit, meg akármelyiket. Mert erre 2 év kevés volt. Legyen az ára az, hogy egyik adónemből kevesebb bevétel van, de az legyen biztos.
Az adóhatóság elmúlt 15 évének közép és felsővezetőit teljes revíziónak vetném alá. Sőt, valószínűleg teljesen új gárdát nevezek ki, bevállalnám azt is, hogy külföldi közép és felsővezetőket nevezek ki 1-2 évre. Hozatnék német, holland, skandináv adószakembereket. Mondjuk ez biztos kiborítaná a bilit. :))) (Sőt, első körben a volt adóhatósági vezetőket és családtagjaikat vetném a német szakemberek elé. Meg a politikusokat.)
Ja igen, revizoroknál sikerdíj: "megtalált" összeg x%-a jutalom; ellenben a bünti is 2x szorzó nekik.

Tisztába tenném az adóoptimalizálás, adóelkerülés, adócsalás dolgait. Első támogatott, második tűrt, harmadik az első figyelmeztető büntetés után börtön. Nem felfüggesztett.

Kb. ezt benyögtem volna az elején, hogy 2011. január 1-től ez a pálya. Addig, 2010.júniustól - decemberig átszervezem a rendőrséget, nem TEK szintjén, a visszahívott - el nem küldött - nem nyugdíjazott - új rendőrök hadából kitakarítom a biztonsági cégeket a közintézményekből. Lenne rendőr: a nagyobb iskolákban, önkormányzatnál, kormányhivatalnál, minisztériumnál, kórházaknál, adóhivatalnál. Félreértés ne essék: ezekre költünk most is. Miért is béna magánszolgálatokra költ az állam, amikor van saját? És ha van valami, akkor nem kell megvárni a rendőrt, hogy odajöjjön, intézkedjen. Meg ki tud menni az intézmény előtti utcára az illető. Stb.

Kb. 8-10 ezer plusz talpas rendőr - ez éves szinten 10-15 mrd forint. Ennyi lenne a lakosság biztonságérzetének a növelése, helyette van TEK.

Ezektől mi változna? Úgy semmi. De az összkép tényleg nem volna ennyire gázos. Most ugyanis az van, hogy gyakorlatilag ez az egész kupleráj ugyanolyan sz.r.s mint 2-5-8-12 éve; csak még kevesebb a pénzünk, még több idő telt el, és még inkább szembetűnő az állam tehetetlensége.
Lenne államadósság 80%-on? Lenne. Sőt, lehet, hogy 90% lenne, de lehet, hogy 73. Munkanélküliség volna? Igen.
Szegények lennénk? Hajaj.

Élhetőbb lenne az ország, mint 2 éve.
Igen.
Érezné azt az ember, hogy "ezek is b.zik, de legalább tettek valamit".
Mert most ugye ott tartunk, hogy úgy fizetünk újabb és nagyobb összegeket, hogy gyk. az állam már nem is akar érte tenni semmit. Még a meglévőt sem javítja. Mert elmúltnyócév, az ok, indok, magyarázat mindenre.

fletwwod_mac (törölt) · http://fusimisi.blog.hu 2012.08.14. 21:24:46

@3dent: ,,...Pedig valójában a közgazdaságtan egy tudomány - mégha nem is olyan egzakt, mint a matematika -, és nagyon sok mindent ki lehet számítani. Most például lehet tudni az adarokból, hogy a megtakarítások rohamosan nőnek, ami le fog csapódni a beruházásban+fogyasztásban, és meg fogja indítani a növekedést...''

Az első mondat igaz.

No, az ,,adarokból'' egész mást fognak megállapítani, ám csak úgy, mint 1 boncorvos: meg tudják majd mondani például, hogy miben hunyt el a beteg. Az elhunytat talpraállítani max. a liftben!

Kandabula 2012.08.15. 00:43:13

Orbán honnan húzta elő Matolcsyt? Rosszul kérdeztem: Matolcsy melyik unortodox seggéből húzta elő Orbánt? Aki csak kikandikál onnan?
süti beállítások módosítása