Drága jó Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt úr, a svájci frankos lakáshitelem jövő havi fizethetősége érdekében nagyon szépen kérem, hogy ne tessék már olyan hangosan kiabálni, hogy gazdasági vészhelyzet van itten, meg hogy a Matolcsy csúcsminiszterjelölt úrral gazdaságpolitikai forradalmat tetszenek csinálni két hét múlva. Meg ne tessék már olyan nagyon hangosan helyteleníteni a pénztőke szerepét, mert az ember ugye, már ha egy csöpp józan esze van, nem áll neki szidni azt, akitől már holnap muszáj lesz kölcsönkérnie a napi megélhetésre... Még a végén megelégeli és nem ad az illető.

Amúgy is olyan idegesek mostanság ezek a csúnya befektetők, jól fölhúzták őket a görögök, és egy ideje miattunk is aggódnak. Meg amúgy is elég vacak a forint árfolyama, ha meg még jobban elszáll, a Matolcsy csúcsminiszterjelölt úr sem tudja majd forintra váltani majd a svájci frankos lakáshiteleket. Már persze ha egyáltalán. Úgyhogy ne tessék itt a pénz- és tőkepiacokat forradalommal fenyegetni, meg ne tessék a pénztőkét és a spekulációt annyira szidni, mert mindannyian függünk tőle. Nem kicsit. Nagyon. A forradalom meg ugye műfajából eredően mindig felfordulással jár. A felfordulás viszont mostanság nagyon nem hiányzik a befektetőknek.

Gazdasági vészhelyzetben - a miniszterelnök-jelölt úr mondta volt, hogy az van - egy felelős politikus nyugtassa inkább a tőkepiacokat és ne hergelje, mert annak nem lesz jó vége. Meg különben is: azt se hangoztassa, hogy gazdasági vészhelyzet van. Meg ne riogasson csontvázakkal. Még a végén megsértődik vagy megijed valamelyik idegesebb nagybefektető. Akkor meg mi lesz a svájci frankos lakáshitelemmel? Továbbmegyek: mi lesz itt a bérekkel és a nyugdíjakkal?

Önnek biztosan nincsen folyószámlahitel-kerete, de akinek van - jó kétharmadnyian biztosan vannak így széles e hazában -, és hónapról hónapra muszájból mínuszba megy a számláján, az tudja, hogy mekkora szívás lenne, ha a bank egyik napról a másikra megszüntetné a hitelkeretét. Akkor aztán nem futná a kötelező rezsire sem. Ha nagyon tetszik itten vészhelyzetezni meg forradalmazni, még a végén megszüntetik az ország hitelkeretét ezek a csúnya nagybefektetők. Inkább nem is mondom el, mi lesz akkor. Csúnya-csúnya dolgok történhetnek akkor itten.

Jó, jó, értem én, hogy rá tetszett találni most erre a forradalom szóra, mert ez jól hangzik, mert ez lelkesít. De a kampánynak már vége van, már meg tetszettek dönteni a népnyúzók hatalmát. Tessék inkább arról beszélni, hogy egy új ipari forradalmat tetszenek csinálni. Vagy hogy forradalmasítják az elektronikus közigazgatást, esetleg az egészségügyi ellátásoknál az egynapos sebészetek rendszerét, az egyetemek kutatás-fejlesztési kapacitását. Vagy tessék forradalmasítani a társadalmi egyeztetés rendszerét. Meg ugye a parlamenti pártok napi együttműködésére is ráférne egy forradalmi megújulás...

Csak a pénz- és tőkepiacokat - csak azt ne tessék forradalmasítani. Különben olyat kapunk ebben a nagy forradalmi hevületben, hogy a fal adja a másikat. És az a pofon nem a miniszterelnökjelölt úrnak fog fájni leginkább, hanem az eladósodott kétharmadnak.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr572016825

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Újra veszélyben lehet a nyugdíjunk 2010.05.20. 09:35:36

A pénzügyi felügyelet kockázati jelentése szerint a banki adóssegítő programban részt vevők közül sokan újra törlesztési gondokkal szembesülhetnek. Jelentős veszélyek láthatók a lízingcégeknél és pénzkölcsönzőknél, a magán-nyugdíjpénztáraknál pedig ali...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Faluzsaru 2010.05.19. 23:32:35

Remek poszt, Orbán meg egy idióta. De ezt eddig is tudtuk.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.05.19. 23:44:15

@Faluzsaru: Ezt azért így nem mondanám. Szerintem alapvetően rendkívül tehetséges politikus. Ugyanakkor a jelenlegi világgazdasági és pénzpiaci helyzetben ennél felelősebb viselkedés lenne elvárható tőle. Is. Túl sok múlhat azon, hogy ő és Matolcsy György mikor és mit mond. Már ha Matolcsyt még komolyan tudják venni, miután a devizahitelek forintosítása kapcsán mindennap cáfolja, amit előző nap bejelentett.

Tilikov (törölt) 2010.05.22. 12:52:06

Egyet értek az itt leírtakkal, de látni kell, hogy ez a bizonyos "szavazófülkés forradalom" döntő részben annak köszönhető, hogy a forradalom vezére a zemberekben mély meggyőződést alakított ki az előző kormány gazdasági vészhelyzetet eredményező tevékenységéről. Azaz zemberi nyelven: a szekrényeket feszegető csontvázhalmokról, az aláaknázott költségvetésről, az offshore-lovagok garázdálkodásáról és a többi hasonló elmés kampányszlogenről, amit a zemberek egy része szó szerint magáévá tett és most saját mély meggyőződésének vall.

Teljesen igazad van, hogy Zorbánnak pozitív képet kellene festenie a gazdaságról a külföldi befektetők elé. De ha a szavazófülke forradalmárainak festi le ezt a pozitív képet, akkor bukik az egész eddigi logika és világképp, akkor a zemberek még a végén feldühödnének és igazi forradalmat csinálnának.

Álságos kettős játék lesz látható itt a jövőben. A külföldi befektetők is megkapják majd a megnyugtató nyilatkozataikat, de a forradalom népe is megkapja majd a saját igényeinek megfelelő szólamokat, amelyek igazolják majd, hogy az elnyomó rendszer megbuktatása igenis létszükséglet volt, mert olyan nyomorba taszították az országot, amelytől csak a forradalom menthet meg.

Vagy valami ilyesmi, a végére én is belezavarodtam, ez az orbáni forradalmi ideológia annyira logikátlan és irracionális, hogy ebből értelmes dolog nem sülhet ki. Orbán egyetlen szerencséje, hogy a zemberek gyomra már hozzászokott a ködevéshez és jól tudnak lakni az egyszerű, egy-két szavas kampányszlogenekkel is.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.05.22. 13:01:09

@Tilikov: Nagyon egyetértek veled. És azt gondolom, hogy az utolsó mondatod a legszomorúbb. Az, hogy a zemberek nagy részének ez is elég. Hogy egyszerűen hitbeli kérdést csinálnak a politikából. Hogy nem támogatói egy-egy pártnak, hanem béközepei. Így meg az életben nem lehet értelmesen beszélni a közéletben. Magyarázd meg egy fradi béközepesnek, hogy az újpestiek is tudnak jófejek lenni...
süti beállítások módosítása