Valaki szóljon végre Kósa Lajosnak és Lendvai Ildikónak, hogy a kampány véget ért. Hogy ma csak ünnepelni kell vagy éppen csendben búslakodni, ki hogyan érez, hétfőtől pedig nekiállni a tennivalóknak. Merthogy abból van bőven. Kormányon és ellenzékben egyaránt.

Talán nem véletlen, hogy Kósa Lajosnak ma a Kossuth téri színpadon állva, szemben az ünneplő tömeggel az angol mondás jutott eszébe, amely szerint a kampány a miniszterelnök eskütételével kezdődik. Ekkora politikai nagygyűléshez tényleg csak a kampányban szokhattak a politikusok, az elmúlt húsz évben legalábbis. Persze még véletlenül se magyarázzuk félre Kósa szavait: csak egyetérteni lehet azzal, hogy szerencsés esetben a jó kormányzás a legjobb kampány. Kár, hogy az ünnepi beszéd e tekintetben a legkevésbé sem sikeredett ünnepre. Nem a jó kormányzásról szólt ugyanis, hanem erősen kampányízű volt - és az is legrosszabb fajtából.

Pedig a legnagyobb baja ennek az országnak az, és azért tartunk ott, ahol, mert az elmúlt tíz évben folyamatos és dühödt politikai kampány folyt.

A permanens politikai kampány miatt a kormányon lévő szocialisták hét éven át nem tettek semmit - tetszenek tudni: böszmeség, elkúrás, hazugság reggel, éjjel meg este. Az elmúlt egy év kivételével nem, de legalábbis nem jól kormányoztak, hanem kampányidőszak lévén csak alibiztek. De azt mondjuk gőzerővel.

És szüntelen, agresszív politikai kampányt folytatva a Fidesz sem végzett értelmes ellenzéki munkát. Mondjuk úgy általában parlamentit sem. Nem másból, mint fafejű és papagáj-monológot idéző tagadásból meg folyamatos nagygyűlésesdiből állt az elmúlt években az úgynevezett ellenzékiség.

Apropó: ellenzékiség. Még mindig meg tudok lepődni, hogy az MSZP ellenzékben képes napról napra alulmúlni önmagát. Lendvai Ildikó mai produkciója egészen egyszerűen minősíthetetlen volt. Nem szólt neki senki, hogy a kormányprogram vitája a szavazással véget ért? Felfogni nem tudom, hogy a miniszterelnök megválasztását és eskütételét követően miért kell még egyszer, csakatzértis elmondani a kormányprogram vitájában már elmondott érveiket - és ezt még akkor sem értem, ha történetesen több pontban igazuk van. Nem éppen szimpatikus, amikor valakinek savanyú a szőlő. Képviselő asszony, kedves, ilyenkor annyit kell mondani, hogy gratulálunk, meg az ország érdekében sok sikert és jó egészséget kívánunk. Se többet, se kevesebbet. Mert minden más kontraproduktív ilyenkor. Ha azt mondom, hogy nem volt elegáns a Lendvai-Mesterházy kettős mai megszólalása, akkor nagyon finoman fogalmazok.

Nem a kormányprogrammal kell foglalkozni ilyenkor, az a hajó már elment. Helyette sürgősen rendbe kellene rakni például a szocialista frakciót és kitalálni hétfőtől a normális ellenzéki működés menetét. Nem kampányolniuk kellene a szocialistáknak, és pláne nem a szüntelen és dafke tagadással. Abból az ellenzékiségből untig elég volt az elmúlt nyolc évben. Még a végén olyanokká válnak, mint a viccbeli hülye nyuszika, aki kölcsön szerette volna kérni a farkas porszívóját. Aztán meg csak röhög rajta a fél ország...

Kedves képviselő asszony, gratulálni kellett volna csak, és esetleg a nem szavazat helyett "csak" tartózkodni a kormányprogramról - és a miniszterelnök személyéről - szóló szavazáskor. Ahogyan azt bizonyára Bajnai Gordon is tette volna. Azt hiszem, lenne kitől tanulni a baloldalon türelmet, az értelmet és a demokráciát.

Kedves Kósa Lajos képviselő úr! Kedves Lendvai Ildikó képviselő asszony! Én csak annyit kérnék ezen a fontos napon, hogy mától tessenek különbek lenni az elődeiknél! Kormányon is, ellenzékben is. Kormányon tessenek végre felelősen kormányozni, ellenzékben meg tessenek végre normális és komolyan vehető ellenzékként viselkedni. Ne úgy, ahogy az elődeik tették.

Ez az a változás, amit a zemberek látni szeretnének. Háromharmadnyian.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr122041097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J.Ildiko 2010.05.31. 09:27:35

Wow, szuper poszt :) Tulajdonképpen a konstruktív ellenzékiség is egy jó kampány az ellenzéknek, ahogy a jó kormányzás kampány a kormánynak és frakciójának.
.
A "fafejű és papagáj-monológot idéző tagadásból " :) tényleg elég volt, fárasztó már, az emberek nem akarják ezt hallani, a pártoknak sem jó, mert nem konstruktív, nem hoz a konyhára, és az ország sem lesz jobbkedvű. Rontja a közérzetet.
A köz-érzetet.

Orbán kezdeményező lett, deklarálta a "tisztelet politikájának" szándékát és kezet csókolt Lendvai Ildikónak.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.05.31. 09:30:25

@j. i: Köszönöm. Remélem, a kézcsók tényleg a tisztelet politikájának az előjele. Merthogy a tisztelet is igencsak ráfér a magyar parlamentarizmusra :-)
süti beállítások módosítása