Déjà vu

2010.06.11. 10:23

Olvasom a tegnapi hírekben (L. Z.-nek köszönet a forrásért), hogy szép csöndben hatályon kívül helyezte a minisztériumi létszámstopról szóló határozatot a kormány, ezzel együtt a betöltetlen álláshelyek után eddig felhalmozott megtakarításokat felhasználhatják a tárcák. Legalábbis ez derül ki a Magyar Közlöny csütörtöki számából. A létszámstopot még a Bajnai-kormány vezette be tavaly nyáron, havi szinten egymilliárdos megtakarítását remélve az intézkedéstől. Az új kormány a létszámstop megszüntetése mellett most lehetővé tette a minisztériumoknak a felhalmozott pénz felhasználását a rendszeres és nem rendszeres személyi juttatásra, valamint azok járulékaira azzal a kiegészítéssel, hogy az összegről és a betöltetlen álláshelyek számáról beszámolót kell írniuk a közigazgatási és igazságügyi miniszternek.

Szörnyű ez a déjà vu.

Nem szeretnék összeesküvés-elméleteket gyártani - bár ha úgy nézzük, a mindennapi magyar politika vadabbnál vadabb összeesküvés-elméletek permanens láncolata -, de van egy olyan tippem, hogy ezeket az álláshelyeket most nem fogják betölteni - egyébként nagyon helyesen -, viszont a megtakarított összeget se használják majd fel álláshelyekre.

Amilyen csöndes volt a létszámstop megszüntetése, annál hangosabban lesz viszont az utóbbinak a kommunikációja - és nem arról fog szólni, hogy folytatjuk a Bajnai-kormány által megkezdett, takarékos létszámgazdálkodást. A most felszabadított, de továbbra is be nem töltendő álláshelyeket az Orbán-kormány a saját nettó megtakarításaként és a hatékony és takarékos létszámgazdálkodás első eredményeként lobogtatja majd meg. És az orbáni 29 pontban bejelentett köztisztviselői bérkeret-megtakarítás egy jó része kipipálva...

És hogy miért is déjà vu?

Hadd álljon itt egy rövid részlet az Igenis, miniszter úr című, örökbecsű klasszikusból.

Sir Humphrey szólalt meg: – Miniszter úr, ha befejeznénk a takarékossági kampányt és bezárnánk a Bürokráciaelhárító osztályt, nyomban kiadhatnánk egy sajtóközleményt, hogy nyolcszáz munkakört megszüntetett.

Nyilván jó előre gondosan kifundálta ezt az egészet mert e pillanatban előhúzott egy vékony dossziét a hóna alól. – Ha úgy gondolja, hogy egyetért ezzel a tervezettel...

Nem akartam elhinni, hogy létezik ilyen fokú pimaszság. Megszüntetünk nyolcszáz munkakört?

– De hiszen ezeket a munkaköröket senki sem töltötte be! – hebegtem. – Még senkit sem neveztünk ki ide!

– Annál nagyobb méretű a takarékosság! – válaszolt azonnal. – Megspóroltunk nyolcszáz fölösleges bérkifizetést is.

– De hát... – magyaráztam –, hiszen ez nem tiszta. Nem tisztességes, ez zsonglőrködés a számokkal, porhintés.

– Végül is a kormány sajtóközleményéről van szó! – jegyezte meg Humphrey.

Pályafutásom során volt már néhány cinikus politikussal dolgom, de az államtitkárnak ez a megjegyzése végképp felnyitotta a szemem. Elgyengülve bólintottam. Nem kétséges, ha el akarom kerülni a botrányt, amit a takarékosságot ellenőrző négyszáz ember alkalmazása okozna, le kell mondanom kedvenc Bürokráciaelhárító osztályom négyszáz emberéről is. (...)

Azonban egy igen fontos kérdés, az a kérdés, amely az egész földcsuszamlást elindította, teljes mértékben válasz nélkül maradt.

– Mégis, Humphrey – fordultam hozzá –, tulajdonképpen hogyan fogjuk karcsúsítani az apparátust?

Egy ideig csönd volt. Aztán megszólalt: – Nos... Azt hiszem, talán egykét kávéfőzőnőt nélkülözni tudnánk, miniszter úr.
 

Bizony mondom néktek: nincs új a Nap alatt.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr982073617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. pretender 2010.06.11. 13:11:08

szerintem feltöltik az álláshelyeket, a sajátjaikkal. legalábbis minden intézkedés annak az irányába mutat, hogy megkönnyítsék a régiek elbocsátását és az újak felvételét. lásd pl. a versenyvizsga megszüntetése (illetve nem szüntették meg, csak éppen már nem feltétele a köztisztviselői kinevezésnek), szintén fű alatt.

MasterMason 2010.06.11. 13:26:38

Ki az az Orbán Viktor? Csak nem az a paraszt másodosztályú futballista, amelyiknek a felcsúti talponállóból verbuvált cimborája leszarházizta a Szögi Lajos lányát, mert a jobbikra szavazott miután a szeme láttára gyilkolták le az édesapját? De ez azaz Orbán Viktor, hát akkor mi a faszt vártál tőle? Ez Orbán kormány, ez a pozsgai kormány...

bástya · http://magyarcitrom.postr.hu 2010.06.11. 13:31:39

Érdekes elgondolás. 15%-kal növelni az álláshelyeket, és már kész is. Kéz kezet mos.

MPL firstlady 2010.06.11. 13:38:21

egy meg nem nevezendő minisztérium egyik nemmondom milyen államtitkára egy külső cégtől érkezett, rögtön hozott magával hat embert: titkárnőt, titkárságvezetőt, főosztályvezetőket és osztályvezetőket különböző részlegekhez.

a régi szabály szerint a kirúgottak álláshelyét nem lehetett betölteni. hát most lehet:)

déjà vu. igen.

minden kormányváltáskor és miniszterváltáskor, amihez ugye nem feltétlenül kell kormányváltás ez van, kb. ebben a sorrendben (tizenéves tapasztalat, cáfolni nehéz, kiegészíteni könnyebb, hátha valami kimaradt):

pozíció megszerzése
szoba elfoglalása
slepp betelepítése
átépítés, festés
bútorcsere
mi jár kérdésre mindent bekaparni (még laposabb monitor)
különleges kívánságok (fájós lábú államtitkárnak automata váltós autó, szoba kilátással a kijelölt helyett)
tapogatózás, különösen az államigazgatáson kívülről érkezők részéről, hogy hogy is működik, mit is jelent ez meg az
világmegváltó ötleteket előterjesztése a hatékonyabb működést illetően
komoly átszervezés, még komolyabb fejetlenség egy ideig (van, hogy fél évig szmsz nélkül)
amikor nagy nehezen elkezd működni, a szeretett vezető eltűnik a balfenéken (most jobbfenéken), és az állomány ül a romokon.

és teljesen mindegy, ki kormányoz, ez ettől független

Yeto 2010.06.11. 13:44:09

Javasolnám valami újságírónak (ha marad még olyan újságíró aki nem lesz állami alkalmazott és ennek ellenére beengedik sajttájra) hogy kérdezzen rá a témára, oly régen hallottam hogy: "Ha észreveszed hogy halott lovon lovagolsz, szállj le róla".
Vagy esetleg:
"Hazaáruló!"

csárli hárper 2010.06.11. 14:02:37

és ez csak a kezdet.......birkák!

Zsola777 2010.06.11. 14:13:41

Éljenek azok, akik elolvasssák, értelmezik, és publikálják a lényeget a Közlönyből! Csak így tovább!

Pettyes Szfinx 2010.06.11. 14:37:49

Mikor is hozta meg a rendeletet a létszámstopról a Bajnai-kormány? Nyáron... És mikor lépett hivatalba? Ha jól emlékszem, nem nyáron, hanem tavasszal.
Szóval, baromira nem értem, miről is beszélünk...?!
Azután tehát, hogy ők is elhelyezkedtek. És most azt kívánnánk az új kormánytól, hogy ne lépjenek be a munkahelyekre, ha új, ad absurdum bizalmi embert vesznek fel, akkor rúgjanak ki valakit helyette...
Az egész megváltozott felállás nem működhetne, ha ezt a rendeletet nem helyezik hatályon kívül, azért lássunk már tisztán, és ne beszéljünk hülyeségeket!!! Miután pedig kialakult a végleges felállás, létszám, még az Orbán-kormány is elrendelhet létszámstopot, nemde...?

Pettyes Szfinx 2010.06.11. 14:38:04

Várom, hogy megjelenjen a hozzászólásom!!!

jah-man 2010.06.11. 14:40:22

- Humphrey , maga a politikusokat a szervezett bűnözéshez hasonlítja?
- Inkább a szervezetlen bűnözéshez, uram.

nestrot10 2010.06.11. 14:46:48

El kell helyezni valahol az eddíg kitartó seggnyaló "klientúrát"... a szarcsimbók Orbánéknak.

Dr Kangörény 2010.06.11. 14:52:17

@Pettyes Szfinx:
1. úgyis kirúgják a régi embereket.
2. csak most ez mellé elkültik a megtakarított pénzt is.
3. abban semmi jó sincs, hogy az éhes sleppet ők is állami pozíciókba nyomják be, mint a szocik - merthogy akkor mi is a különbség közöttük?
4. ráadásul mérhető államigazgatási tudás nélkül foglalhatják el a helyeket, lásd: versenyvizsga kilövése.

5. a blogmotor is kommunista, mert 10 mp alatt sem jeleníti meg a kommentedet.

Pettyes Szfinx 2010.06.11. 15:00:11

@Kangörény_: Nem zavar, hogy az egész felállás megváltozott? Más minisztériumok lettek, más tisztségek... Ha más nem, már emiatt is hatályon kívül kellett helyezni a rendeletet, különben meg lenne kötve a kezük. Azt pedig konkrétan tudom, hogy nagyon szigorúak a központi utasítások a béreket illetően, tehát nehogy azt higgyétek, hogy itt marha jól járnak az emberek. Sokan rosszabbul járnak, mint ahonnan jöttek. Persze, nem kell elhinni, az a lényeg, hogy jókat fröcsögjetek. De nekem mennem kell, szép napot, szebb napot!

MPL firstlady 2010.06.11. 15:28:43

@Pettyes Szfinx: a nagyon szigorú bérutasításokat - szintén saját tapasztalat - úgy hágod át, ahogy nem szégyelled.

evvan.

lehet kikérni magadnak, csak be kell látni, hogy nem sok értelme van.
néhány példa a teljesség igénye nélkül:

béreltérítés akár + 30%

külön feladat külön juttatásért a hatályos teljesítményértékelési rendelet szerint pár havi pénz

cím adományozás (ha csak mezei ügyintéző vagy, kereshetsz akár annyit is, mint egy főosztályvezető-helyettes)

sokkal rosszabbul járnak, mint ahonnan jöttek?
hát ki tartott fegyvert a fejükhöz, hogy menjenek, ha nekik még így is megéri.

és ez a szitu megint független az aktuális kormányzópárttól.

más minisztériumok lettek. ez igaz. más tisztségek is lettek. ez is igaz. csak a feladat, az maradt ugyanaz, amit el kell végezni, hívhatsz bármit bárminek, a rendszer maga marad az, ami.

MPL firstlady 2010.06.11. 15:28:46

kis kiegészítés az előzőhöz:

a külön feladat kiadása és díjazása sok esetben jórészt a munkaköri leírásban foglaltak átfogalmazását jelenti, tehát plusz munka nincs, csak plusz pénz.

MasterMason 2010.06.13. 16:57:40

Ki az az Orbán Viktor? Csak nem az a paraszt másodosztályú futballista, amelyiknek a felcsúti talponállóból verbuvált cimborája leszarházizta a Szögi Lajos lányát, mert a jobbikra szavazott miután a szeme láttára gyilkolták le az édesapját? De ez azaz Orbán Viktor, hát akkor mi a faszt vártál tőle? Ez Orbán kormány, ez a pozsgai kormány...
süti beállítások módosítása