One man. Van vízsön?

2010.08.27. 23:08

Olvasom a Kovács Árpáddal készült figyelőnetes interjúban, hogy milyen jó, hogy Orbán Viktornak végre víziója van. Hozzáteszem: szeretném én is látni ezt a víziót, mert amit egyelőre látok, az jobbára csak lázálom.
 
Szeretném végre látni, hogy milyen államot képzel el a Fidesz elnöke, és hogy milyen államban élünk majd öt meg tíz év múlva. Hogy milyen adóterhelés mellett milyen közszolgáltatásokat nyújt majd az állam, hogy meddig ér majd a szociális védőháló, és hogy hol kezdődik az egyén felelősségvállalása. Kár, hogy ezekről a kérdésekről nem lett, kár, hogy ezekről sem lett nemzeti konzultáció.
 
Attól tartok, hogy mindez a szeptember 7-dikére tervezett Orbán-beszédből sem derül majd ki.
 
Lehet, hogy én vagyok a csekély értelmű medvebocs, de új Széchenyi-terv ide vagy oda, a Fidesz gazdaság- és társadalompolitikai elképzeléseiről igazából most se tudok többet, mint a választások előtt. Azaz egy kicsit mégis: bizonyos részletek itt-ott már látszanak, csak valahogy azt nem látom, hogy ez az egész merre megy.
 
Világosan megfogalmazott célokat kellene látni, mert abban azért megegyezhetünk, hogy az egymillió új munkahely jól hangzik ugyan, igazán szép, kerek szám, de célnak azért meglehetősen komolytalan. Ütemezés, eszközök és források nélkül meg pláne az.
 
Borzasztóan zavar például, hogy még mindig nem látok céldátumot az euró bevezetésére - és az a legkevesebb, hogy engem zavar, mert azt ki nem szarja le. De gyaníthatóan a céldátum hiánya zavarja a nemzetközi befektetőket is. Ők nem látják azt a hiteles makrogazdasági pályát, ami ahhoz kellene, hogy megbízhatónak és kevésbé kockázatosnak tartsák a magyarországi befektetéseket, vagyis alacsonyabb elvárt hozamok mellett vásároljanak magyar államkötvényeket. Merthogy a pénzükre rászorulunk, azt meg gondolom, nem kell magyarázni, hogy nem mindegy, milyen áron hiteleznek nekünk, vagyis hogy mennyivel kerül többe vagy kevesebbe az állam finanszírozása.
 
Pedig az euró bevezetésének a szükségességével - talán a Jobbik kivételével - valamennyi érdemi politikai erő egyetért. Csak ugye egy céldátumhoz kellene egy hiteles makropálya is, egy ütemterv többek között az államháztartási hiány és az államadósság csökkentésére. Ahhoz meg vagy gyors gazdasági növekedés (és ezzel párhuzamosan növekvő adóbevételek is), vagy komoly megszorítások kellenek. Az előbbi ráadásul sokkal inkább múlik a német gazdaság állapotán, mint Matolcsy kókler mentalista trükkjein, vagyis ha a német piac nem indul be, akkor nincs az a Széchenyi-terv, ami itt érdemi gazdasági növekedést tudna generálni.
 
Mindenesetre ha igazak a számítások, amelyek szerint az Orbán-kormány eddigi bejelentései alapján az államadósság 2013-ig egészen a GDP 83 százalékáig növekszik majd, és aztán kezd csak lassú csökkenésbe, akkor tartok tőle, hogy itt 2017-re se nagyon lesz magyar euró...
 
Persze lehet, hogy a helyhatósági választások után megtudjuk majd, mi lesz eztán a pálya - de addig egészen biztosan nem. Így aligha hinném, hogy szemernyit is informatív lesz a szeptember 7-i Orbán-értékelés. Biztosan szépen beszél majd a miniszterelnök, veretes és a büszke magyar szívnek oly kedves mondatokkal (Pali bácsi bizonyára el lesz ragadtatva). Szól majd centrumól meg együttműködésről, forradalomról meg függetlenségi szabadágharcról, és talán még a focit is szóba hozza majd. De a lényegről megint, és még mindig hallgatni fog.
 
One man. De vajon van vízsön?
 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr32253380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.08.28. 09:46:41

vízió: látomás, káprázat. Viszont főcintányérosunkat ismerve max. egy lázas, heveny magyarkodó, nagyon vallásos (vagy a régi Fideszes terminolódia szerint CSUHÁS?) agymenés fog kijönni ebből is. Előtte érdemes lesz bevásárolni €-ból, mert ilyenkor szereti ai Isten adta népet szopóágra tenni Viki. Az összes politikusnak nevezett élősdivel tele a ..köm. Csak tépik a szájukat, port hintenek és gyűlöletete szítanak. Hogy egy országot 20 év alatt hová lehet, vagy nem lehet eljuttatni, az az ő felelősségük! Hiába kenik mindenre és mindenkire, a világra és még ránk is... Hiába ugatnak a coci és a fityisz politikusai, mindannyian ezt a szart építették össze a parlamentnek nevezett fedett cirkuszban, amit hiába fényeznek és öntik le akár vallásos mázzal, akkor is az a nagy barna és képlékeny cucc marad! Ezek és az előző emberek is alkalmatlanok egy ország vezetésére, ahogy az azt megelőzőek is azok voltak. A magyar politika a 20. század óta erről szól. Egy a hatalomhoz jutó szűk elit a hatalmat bármi áron megtartja és akár az ország totális csődje árán is azt megőrzi. A náluknál tehetségesebbeket lehetőleg minél előbb eltávolítja a hatalom közeléből, hisz az rá nézve óriási veszélyt jelentenek. Mivel az ország ilyen mértékű teheségtelenekkel történt ellátása sikeresen megtörtént, érvényesülhet az el, hogy "vakok közt félszemű a király". Egy normális országban a radikális változást produkálni tudó és profi szakemberek alkalmazása, külföldről történő hazahívása jelent ilyenkor komoly és haladó lépést. Erre történtek tétova lépések, melyekre, ha emlékeztek a politika részéről nagyon durva támadások indultak azonnal, hisz óriási veszélyt rejtettek magukban a tehetségtelen, képzetlen és nemzetközileg is súlytalan politikusok számára. Komoly veszélyforrás volt, ahol is a középszerűség nagyon gyorsan összezárt és oldalfüggetlenül segítette is egymást. Na ez a szégyen még!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.08.28. 09:57:01

Na mégyegyszer, ha már annyit hibáztam benne
vízió: látomás, káprázat. Viszont főcintányérosunkat ismerve max. egy lázas, heveny magyarkodó, nagyon vallásos (vagy a régi Fideszes terminológia szerint CSUHÁS?) agymenés fog kijönni ebből is. Előtte érdemes lesz bevásárolni €-ból, mert ilyenkor szereti az Isten adta népet szopóágra tenni Viki. Az összes politikusnak nevezett élősdivel tele a ..köm. Csak tépik a szájukat, port hintenek és gyűlöletet szítanak. Hogy egy országot 20 év alatt hová lehet, vagy nem lehet eljuttatni, az az ő felelősségük! Hiába kenik mindenre és mindenkire, a világra és még ránk is... Hiába ugatnak a coci és a fityisz politikusai, mindannyian ezt a szart építették össze a parlamentnek nevezett fedett cirkuszban, amit hiába fényeznek és öntik le akár vallásos mázzal, akkor is az a nagy barna és képlékeny cucc marad! Ezek és az előző emberek is alkalmatlanok egy ország vezetésére, ahogy az azt megelőzőek is azok voltak. A magyar politika a 20. század óta erről szól. Egy a hatalomhoz jutó szűk elit a hatalmat bármi áron megtartja és akár az ország totális csődje árán is azt megőrzi. A náluknál tehetségesebbeket lehetőleg minél előbb eltávolítja a hatalom közeléből, hisz azok rá nézve óriási veszélyt jelentenek. Mivel az ország ilyen mértékű tehetségtelenekkel történt ellátása sikeresen megtörtént, érvényesülhet az elv, hogy "vakok közt félszemű a király". Egy normális országban a radikális változást produkálni tudó és profi szakemberek alkalmazása, külföldről történő hazahívása jelent ilyenkor komoly és haladó lépést. Erre történtek tétova lépések, melyekre, ha emlékeztek a politika részéről nagyon durva támadások indultak azonnal, hisz óriási veszélyt rejtettek magukban a tehetségtelen, képzetlen és nemzetközileg is súlytalan politikusok számára. Komoly veszélyforrás volt, ahol is a középszerűség nagyon gyorsan összezárt és oldalfüggetlenül segítette is egymást. Na ez a szégyen még!
süti beállítások módosítása