Válságadóból adóválság

2010.10.22. 08:33

Szegény Kósa Lajos, már megint alaposan félreérthették a szavait. Mert az ugyebár kizárt dolog, de legalábbis nehezen hihető, hogy a Fidesz debreceni bástyája - még ha olykor meglehetősen meredek dolgokat nyilatkozik is - valóban azt mondta volna, hogy "az állami különadók bevezetése miatt az Auchan áruházlánc úgy döntött, mégsem létesít áruházat Debrecenben".

Tény és való, hogy - mint arra a Debreciner Hírek is felhívta a figyelmemet - az inkriminált mondat a Debreceni Önkormányzat hivatalos honlapján virít (mondjuk gyanítom, hogy már nem sokáig), de ez akkor is science fiction kategória.

Szerintem Kósa Lajos valójában azt mondta - csak szokás szerint ezúttal is pontatlanul idézték -, hogy az állami különadók bevezetését kifejezetten üdvözölte az Auchan is, amely bejelentette, hogy jövőre nem csak Debrecenben, de Hajdúhadházon, Görbeházán és Bakonszegen is áruházat épít. Összességében pedig megduplázza áruházai és megháromszorozza alkalmazottai számát, mert kifejezett szándéka, hogy ne csak az elkövetkező két-három évben, hanem legalább három cikluson át folyamatosan növekvő hozzájárulásával segítse a nemzeti kormány egyértelmű, világos és forradalmi gazdaságpolitikáját, és azon keresztül a szocialisták által az elmúlt nyolc évben csalárd módon kifosztott és lerabolt ország felvirágoztatását.

Persze ha én tévednék, és az Auchan valóban nem épít áruházat Debrecenben - ez mondjuk 150-200, vagy talán ennél is több létre nem jövő munkahelyet jelent -, akkor annak semmiképpen sem az Orbán Viktor vezette nemzeti kormány intézkedése az oka. Kizárt, mert az Orbán-kormány intézkedései egymillió új munkahelyet teremtenek ugyebár. Az Auchan döntésének a hátterében csakis a gyurcsányista libsibolsik, a baloldali francia tüntetők, az az okostojás Európai Unió, a nemzetközi kizsákmányoló tőke érdekeit képviselő IMF, a görög helyzet (azért ezzel csak óvatosan), esetleg a magánnyugdíjpénztárak bosszúéhes kapitalista kartellje tehet.

És a vicc az, hogy csak remélni lehet, hogy tényleg a fentiek között lehet a valódi ok, és hogy mások nem követik az Auchan példáját. Különben ez így nem válságadó vagy katasztrófaadó lesz, hanem adóválság vagy adókatasztrófa, attól tartok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr672390180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balu766 2010.10.22. 13:25:06

Bár nem Debrecenben élek, de komolyan szükség van ott, vagy az ország más nagyvárosaiban újabb Auchan, Tesco, Penny, stb híper, super, és egyéb marketekre?
Mert szerintem már így is túl sok van belőlük.
Amúgy itt most válságkezelés van, és tudom, hogy itt nem illik az előző kormányról rosszat írni, (mivel már nem ők vannak hatalmon a Fidesz meg csinálja jobban), de ha ragaszkodunk a valósághoz – és én személy szerint ragaszkodnék - akkor tény, hogy gazdasági válság van, és ennek a válságnak a mértékéhez az előző 8-1 év kormányzati töketlenkedése nagymértékben hozzájárult. Tehát ezen válságadók bevezetésének közvetlen előzménye az előző MSZP-SZDSZ éra impotens kormányzása volt.
A miniszterelnök meg őszinte pillanataiban elismeri, hogy ezek válságintézkedések, és ebből gazdasági növekedés, munkahelyteremtés nem lesz, csupán a költségvetési hiány csökkentése a cél.

gramercy 2010.10.22. 15:58:42

@balu766: nagyon szepen levezeted az orbitalis baromsagot

tudniillik nem adokat kellene emelni, azok mar igy is a legmagasabbak a fejlett vilagban

a kiadasokat kellene egyreszt legalabb annyira csokkenteni hogy a bevetelekkel megegyezzenek (kicsivel tovabb hogy lassan visszafizessuk az adossagot) masreszt a marado kiadasokat kellene masszivan atrendezni a fogyasztas felol a beruhazasok iranyaba

ehelyett mit tesz a fidesz?
- adot emel burkoltan a Zemberekkel fizetteti meg
- az eddig felhalmozott megtakaritasokbol majdnem 3000 milliard forintot ELLOP
- a kiadasokat nem csokkenti es esze agaban nincs atrendezni a jo iranyba, sot, az infrastrukturalis beruhazasokat majdnem teljesen leallitja

a mai velemenyvezeres cikk a massziv igazsag, en szemely szerint kb. 10 eve ezt pofazom

magyarorszagon aki adot emel 2010 mostansag az hazaarulo mert a novekedest, gyarapodast assa ala es a valodi problemak megoldasat gyavan elodazza

ClearWater 2010.10.22. 16:01:24

@balu766:
tény, hogy gazdasági válság van, és ennek a válságnak a mértékéhez az előző 8-1 év kormányzati töketlenkedése nagymértékben hozzájárult.

Bár nálunk elsődleges a hatalom koncentráció, attól tartok hogy világválság kirobbantása, a nemzetközi pénzpiac bedőltése, tőlünk független országok csődbe dőltse még forradalmi kormányunknak se fog menni, nemhogy a hozzá nem értő szocialistáknak.

És ha válság van, hiszen ezt mondja mindenki (üres hivatkozás, hallhattuk számtalanszor az ellenzéki Varga Mihálytól), akkor nem ígérünk egymillió munkahelyet, sűrűsödő szociális hálót, radikális adócsökkentést, kolbászból kerítést és két hét alatt heylreálló közbiztonságot. Mert a válság az olyan világméretű izé volt ez alkalommal, és még ha tagadták is volna kommunista nemzetrontóink (nem tették), a sasszeű vezérnek akkor is át kellett volna látnia a szitán. Nem?

Oszó 2010.10.22. 16:01:24

Az egyetlen kérdés, hogy ha egy városban van egy hipermarket, és nyílik mellé egy másik, az tovább csökkenti-e a kissebb boltok forgalmát? Szerintem a hipermarketben való vásárlás annyira más műfaj, hogy az már mindegy, hogy mennyi hiper van a közelben a kicsik szempontjából. A hiper a hipernek viszont konkurrencia, tehát az újabb nyitások szerintem hasznosak. (Ott már jellemzően egymástól vesznek el forgalmat, több munkahelyet generálnak.)

Pajtás 2010.10.22. 17:51:45

ne akadjatok má meg a részleten és kezdjük a vitát a hiperekről, hogy kell e vagy sem most nem érdekes me az írás nem erről szól. hanem hogy debrecen bukja a telket, az adót meg a munkahelyeket a válságadó bejelentésének hetén. ez vicces.

balu766 2010.10.22. 19:42:56

@gramercy: Azt látom, hogy hatalmas indulat van benned, de amikor írsz nem ártana előtte kicsit lenyugodni, és akkor talán legközelebb sikerülni fog arra reagálni, amit én írtam (ha már nekem válaszoltál). Ugyanis egy szóval nem mondtam, hogy ezek a válságadók az egyetlen helyes megoldás a válság kezelésére, sőt még azt sem hogy helyes lépés.
De ha már írtál…”tudniillik nem adokat kellene emelni, azok mar igy is a legmagasabbak a fejlett vilagban”. Épp ellenkezőleg a multiknak adott adókedvezmények Magyarországon az európai átlag fölött vannak, tehát pontosan hogy kevés adót fizettek eddig. Ami meg az SZJA változásokat illeti azokat én nem nevezném semmiképp sem adóemelésnek.
„A kiadásokat kéne csökkenteni”. Szerintem is, de mondj olyan konkrét módszert, amivel százmilliárdokat tudsz rövidtávon megspórolni, úgy hogy közben nem vered szét mondjuk az egészségügyet, az oktatást, vagy nem halnak ki a nyugdíjasok.

balu766 2010.10.22. 19:42:56

@ClearWater: Igazad van, de a politika sajnos így működik. Úgy még senki nem nyert választást, hogy adóemelést ígért a kampányban.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.10.23. 09:18:53

@balu766: Csak nem hazudtak akkor ezek is? Az igazmondás bajnokai? Az nem lehet. A Zember, Aki Soha Nem Hazudott? Csak nem arról van szó, hogy lövésük sincs, hogy mihez kezdjenek? Ami sajnos nem vígasztal! Ugyanis speciel olyan mindegy, melyik ideológiai alapra helyezkedő elmebeteg társaság van itt éppen hatalmon, az jobban érdekel, hogy valamelyik tegye már rendbe az országot, ne a saját kis szűk körének anyagi lehetőségeit növelje csak korlátlanul! Nem annyira érdekel a többi sz.r duma, amit mellé nyomnak! Tények és tettek, nem marketing kell, kéne!!!

gramercy 2010.10.23. 11:17:29

@balu766:

ez az orszag a velejeig el van adosodva: a kozponti allam, a helyi allam, az allami tulajdonu es/vagy fenntartasu intezmegyek mind-mind
a magyar tulajdonu kis es kozepvallalkozasok minimalis tokevel rendelkeznek, a hitel a bankrendszer rossz szabalyozasa, a rossz fiskalis politikanak ellentartani kenytelen monetaris politika es az alacsony megtakaritasi rata miatt nagyon draga
a haztartasok egeszen a kozelmultig negativ megtakaritok voltak, ahelyett hogy a jovedelmuk ket szamjegyu szazalekat takaritottak volna meg

tokes gazdasagot toke nelkul nem lehet mukodtetni
magyar toke csak es kizarolag a belso (magyar haztartasok) megtakaritasokbol (bankrendszeren keresztul a magyar vallalkozasoknak kihitelezett) megtakaritasokbol lehet

az elmult 90 ev tortenelme miatt magyarorszag egy tokeszegeny orszag

EGYEDUL a dualis gazdasagunk nyugati multik altal mukodtetett resze az ami egyaltalan labdaba tud rugni az exportpiacokon, ami nem szenved a toke hianyatol (auditol az auchanig)

ebben a helyzetben a) a multikat arra osztonozni hogy kevesebb toket hozzanak b) tobb profitot vigyenek ki c) a jo esellyel ujrabefektetett profitot elvonni a nagy kozos lefolyojukba d) verbalisan utni-verni oket HA-ZA-A-RU-LAS

----

a kiadasi oldal atrendezese:
- gyogyszerar tamogatasokat megfelezni
- nyugdijakat 4 evig nominalisan befagyasztani, atrendezni a minimalber feletti nyugdijakat a minimalber alatti nyugdijak fele
- az effektiv nyugdijba vonulas ma 58 ev, ez abszurd, ezt kozeliteni kell a 65 evhez
- a 800 ezer rokkantnyugdijast felul kell vizsgalni es kb. 600 ezret lapatra kell tenni
- az onkormanyzatok szamat kb. meg kellett volna felezni, erre mar lett volna lehetoseguk mielott feltoltottek 4 evre a meggyeshez hasonlo kadereikkel

tudnam meg folytatni de kb. leszarom, ugyse ez lesz

balu766 2010.10.23. 14:34:04

@Boli: A marketing része az életnek kár ennyire kiakadni azon, hogy politikusok is alkalmazzák, és folyamatosan manipulálni akarnak.
Persze hogy Orbán Viktor is hazudik. Azt, hogy a politikusok igazat mondanak csak az hiszi el aki még hisz a Télapóban.
De ez nem is baj , a legkevesebbet hazudó kormány a Medgyessy kormány volt, amely 2002-ben nagyjából betartotta a választási ígéreteit, adott is egy akkora pofont a gazdaságnak, hogy azóta se jött rendbe…
Szóval engem nem igazán érdekel, hogy egy kormány hazudik, a lényeg, hogy az ország hosszútávú érdekeit nézze végre, és ne arra legyen büszke hogy a „szarból visszahoztuk a választást”

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.10.23. 14:57:50

@balu766: Teljesen igazad van ebben - sajnos... Az egész garnitúra, mindegyik oldalon egy idióta halmaz! K.rvára nem érdekelnek, milyen világnézettel raknak rendet és húzzák ki a szarból az országot, csak lenne valami értelmes tett. Nem pedig az állandó mutogatás és kamuzás.

balu766 2010.10.23. 17:51:22

@gramercy: Teljesen egyetértek abban, hogy az állam eladósodott, hasonlóan a hazai vállalkozásokkal.
A bankok multik megadóztatása ezen a helyzeten nem ront, az állam eladósodottságát mindenképp csökkenti, és a hazai vállalkozásoknak sem árt. De amint már írtam ezek válságintézkedések, tűzoltás, rövidtávú bevételnövelés, ettől önmagában fejlődés nem lesz.
De ami a lényeg több szempontból is egészségtelen, hogy a magyar GDP 70%-át azok a vállalatok termelik meg, ahol a külföldi tőke van túlsúlyban. Ez a rendszerváltás környékén még nem lett volna rossz, mert itthon nagyon kevesen tudták, hogy mi az a kapitalizmus. De 20 évvel a rendszerváltás után ezen változtatni kellene. És ez az első kormány, ahol legalább a szándékot látom a változtatásra.
Amit te mondasz, meg még nagyon sokan mások, hogy nem szabad hozzányúlni a multikhoz, mert összeomlik a magyar gazdaság, pontosan a jelenlegi rossz helyzetet fogja konzerválni. Ami nemcsak gazdasági szempontból rossz, hanem például a nagy élelmiszerláncok. Tesco. Auchan, stb… nagymértékben hozzájárultak egy nagyon rossz vásárlói, fogyasztói kultúra kialakulásához, ami maximálisan árérzékeny; elszívták a levegőt a jobb minőségű, ám drágább termékeket előállító hazai élelmiszeripari vállalkozások elöl.
Az meg hogy egy kormány rossz gazdaságpolitikát folytat(na) az nem hazaárulás. Ha az lenne, akkor az elmúlt 20 évben állandóan hazaárulózni kellett volna. Tehát ezeket az érzelmileg túlfűtött jelzőket én mellőzöm.
Amit a kiadáscsökkentő intézkedéseket illeti olyan politikai pártoknak javasold, akiknek öngyilkossági szándékuk van. Nem lehet megcsinálni.

gramercy 2010.10.23. 18:36:06

@balu766: nagyon nem erted

ahhoz hogy egy szeles es gyarapodo kozeposztaly kialakuljon, ahhoz magyar toke kell

ahhoz, hogy a magyar toke felhalmozodjon es gyarapodjon, ahhoz belso (lakossagi) megtakaritas kell
ebbol az elmult masfel evtizedben kizarolag a magannyugidjpenztarak penzei leteztek, amit most egyszeruen lenyulnak folyo kiadasokra

ahhoz, hogy magyar tulajdonu, magyar tokeju, magyar menedzsmenttel es nyilvan dolgozokkal rendelkezo kozepes es nagyvallalatok kialakuljanak, ahhoz a magyar megtakaritasok bankrendszeren at torteno kihitelezese kell, ami a fentebb emlitett okok miatt gyakorlatilag nem mukodik

ilyen allapotban egy kis nyitott (szabadkereskedelem) orszag ha tokes gazdasagot kivan mukodtetni, akkor csak kulfoldrol jut hozza

tudomasul kell venni, hogy a fentebbi cel elerese nem ugy megy hogy kibasszuk a kulfoldi toket mint macskat szarni es akkor majd varazsutetsre elfoglaljak a helyuket a magyar vallaltok

az audi helyet vagy a stadleret ki a frasz foglalna el? es milyen nem letezo tokebol?

es igen, minden olyan gazdasagi dontes ami gatolja vagy egyenesen ellenebe megy a magyar toke gyarapodasanak (peldaul a 3000 milliardnyi toke elkoltese folyo kiadasokra) igenis hazaarulas, mert ha tokes gazdasagban gondolkodunk, akkor MINDENNEK a toke szintje es elosztasa az alapja a nagysebessegu vonatoktol a szivatultetesekig

ma magyarorszagon a toke erdeket morbid modon az mszp kepviseli a legjobban, a fidesz es a jobbik populista (nemzeti) szocialista partok

a tokevel nincs baj, a szintje es az elosztasa a kerdeses

----

a kiadascsokkentes politikai ongyilkossag? csak annak, aki ugy jutott hatalomra hogy hazudott

meg kell elore mondani az IGAZSAGOT es akkor meg azok is tisztelni fognak, akik elszenvedik a dontest

persze a magadfajtak mindig fognak kifogast talalni hogy megvedjek a kiskedvenceiket

legeslegujabbkor 2010.10.24. 21:37:53

@balu766: A hazai kis és középvállalkozások helyzetbehozását hirdette meg már az első Orbán kormány is. Erre találták ki a Széchenyi nevét viselő támogatást. Ezután a fellendült mezőgazdaságot láthattuk a mezőgazdasági termelők traktoros útlezárásain. A gyógyturizmusról már ne is beszéljünk.
süti beállítások módosítása