A vágy villamosa

2010.12.09. 00:01

Ötödjére sem sikerült érvényes és eredményes közbeszerzési eljárást lebonyolítania a Debreceni Önkormányzatnak a város új villamosainak beszerzésére. Szerintem Kósa Lajos sürgősséggel adjon be egy képviselői indítványt a Közbeszerzési Döntőbizottság megszüntetésére, és akkor végre biztosan menni fog a dolog...

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy aki látott már közbeszerzési eljárást közelről, az tudja, hogy az bizony nem egy egyszerű történet. Én speciel láttam. Akinek volt már dolga a Közbeszerzési Döntőbizottsággal, az tudja, hogy az sem egy egyszerű történet. Nekem speciel volt. Tehát elöljáróban csak annyit, hogy szerény véleményem szerint a magyar közbeszerzési törvény, a közbeszerzési gyakorlat és bizony a döntőbizottság működése is hagy némi kívánnivalót maga után. Speciel nem is keveset.
 
Szeretném azt is leszögezni, hogy közbeszerzésre márpedig igenis szükség van. A közbeszerzés - legalábbis ha jó és egyértelmű a szabályozása - arra való, hogy a zsíros állami megrendeléseket ne a haverok kapják, hogy a közpénzeket de mutyiba a pártközeli cégek meg a rokonok markolhassák fel, és hogy a versenyeztetéssel a lehető legolcsóbb, vagy az összességében legjobb ajánlat győzzön. Vagyis hogy a közpénzek felhasználása a lehető leghatékonyabban történjék. Mondom, legalábbis ha jó és egyértelmű a szabályozása. És nálunk nem az.
 
De. De azért hogy ötödszörre se sikerüljön eredményesen lebonyolítani egy közbeszerzési eljárást, az mégiscsak abszurd. Tudom, hogy a magyar közbeszerzési gyakorlatban a vesztes - a dögöljön meg a szomszéd tehene is elv alapján - rendszerint megkifogásolja az eljárást, és ha a Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálódik, akkor ilyen adminisztratív őrületben, mint amilyen egy közbeszerzési procedúra, úgyis talál valamit.
 
Na de hogy négy elbukott közbeszerzési eljárás után ötödjére se sikerüljön tisztességesen, hibátlanul és pontosan előkészíteni meg lebonyolítani, az azért agyrém. Hogy már megint milliós bírságot fizet a Debreceni Önkormányzat - azaz pontosítsunk: a debreceni adófizető állampolgár - az elrontott eljárásért, az egyszerűen abszurd. Hogy ezzel a most már kínosan elhúzódó beszerzéssel lassan a nagyrészt európai uniós forrásból megvalósuló, sokmilliárdos villamosberuházás kerül veszélybe, lévén, hogy az uniós projekteknél nagyon szigorú határidők vannak, az azért elképesztő. 
 
És Kósa Lajos ilyenkor bezzeg bújkál. Ha éppen a nemzetközi hitelminősítőket kell szidni, a forintot bedönteni, az új stadionra pluszpénzt kérni vagy éppen a devizahiteleseket megmenteni, akkor örömmel nyilatkozik. De ha azt kellene egyszer mondani, hogy igen, ezt most eltoltuk... Na, az szemmel láthatóan nagyon nem megy neki.
 
Mindenesetre két lehetősége van - ami, ha jól belegondolunk, valójában csak egy. Mert ugye lehetne az, hogy a debreceni polgármester rendet tesz végre a saját háza táján, és olyan stábot alkalmaz, akik hatodjára végre le tudnak bonyolítani tisztességesen egy közbeszerzési eljárást. Ezzel viszont be kellene ismernie, hogy a Debreceni Önkormányzat, azaz a Kósa-birodalom hibázott. Ezt pedig nyilván nem teszi, mert hogy ilyen nincs. Mármint a hibák beismerése úgy általában a Fidesznél nincs. Kósánál meg a habitusából adódóan pláne. (Kósa alpolgármestere egyébként már meg is mondta, hogy az adott ügyben is csak a Közbeszerzési Döntőbizottság a hibás, ők hoztak hülye döntést és kész.)
 
Akkor viszont tényleg csak egyetlen megoldás marad. A költségvetés módosító indítványairól már lekésett a polgármester-képviselő úr, tehát a Költségvetési Tanács költségvetési támogatás elvonásával történő megsemmisítéséhez hasonló eljárást nem tud alkalmazni, viszont adhatna be például önálló indítványként egy törvénymódosítást a Közbeszerzési Döntőbizottság megszüntetésére. Ha nincs Közbeszerzési Döntőbizottság, akkor például biztosan nem lesz, aki hatodjára is elmeszelje az elbaltázott debreceni közbeszerzést.
 
Lehetne persze még kormányhatározatban, törvényben, esetleg magában az Alkotmányban kimondatni szolid visszamenőleges hatállyal, hogy a debreceni villamostender csakazértis rendben zajlott, bármi is erről a Közbeszerzési Döntőbizottság álláspontja - de azért mgiscsak jogállamban élünk, vagy mifene. Ilyesmi nálunk egészen egyszerűen elképzelhetetlen.
 
Szóval, a polgármester úr szerintem már holnap nyújtsa be sürgősséggel a javaslatát, hogy még karácsony előtt elfogadhassa a parlament. Mert amíg ezt nem lépi meg, addig a debrecenieknek a kettes villamos helyett marad Tenessee Williamsé: a vágy villamosa.
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr222503388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tepsifan · http://kephatas.blog.hu 2010.12.09. 07:02:45

Bazmeg sírok!!! (a röhögéstől)

Pannóca 2010.12.09. 08:23:31

Jaj te, hogy mondhatsz ilyet, dehogy hibáztak! A közbeszerzési törvény túl bonyolult, és a pályázók rosszindulatúak, gonoszak, ennyi. :D

Dracon 2010.12.09. 08:53:09

Nem hibáztak ők.
Megpróbálták 5x is lenyomni a KDB torkán azt hogy cska a csókos nyerhet ezért úgy alakitjáj a kiírást ahogy a kósa patkány megasszondta.
Csak sajnos a KDB-ben még nem sikerült beültetni midenhová egy bólogató droidot smittpaja v2.0 aláíró szoftverével.
Node mire 6x is lemegy ugyan az az eljárás addigra tán már a KDB-ben is a haverok ülnek és akkor ugye hogy csont nélkül fog átmenni a történet és természetesen a KDB votl a hibás mert nem tudták hogy forradalmi helyzetben hogyan kell dönteni.
kósa patkány meg nyit még egy offshore számlát ahova majd a utalhat a csókos aki megnyerte.

Dracon 2010.12.09. 09:11:42

Érdekes páva patkány is milyen rugalmasan és gyorsan tudott igazodni a forradalmi hevülethez miután a kedves vezető megadta az iránymutatást és sikerült neki lecserélnie a tasnádi bankszámlaszámát a sajátjára a Grupo Milton fizetési listáján.

www.origo.hu/itthon/20101208-biralja-az-asz-a-pecsi-grupo-milton-szerzodeseket.html

gramercy 2010.12.09. 09:12:46

kosa takaro.., ja, vilagert se..

kovacsguszti68 2010.12.09. 10:57:35

@Dracon: Kb egy hónapja jelent meg a Dunántúli Naplóban a hír, hogy az Önkormányzat egy helyi vállalkozóval közös céget hozott létre, és vissza akarják vásárolni a Grupo Miltontól a magasházat, hogy a kormányzati hivatalt (vagy az önkormányzatot? - nem emlékszem pontosan) oda költöztessék. Agyrém, ami Pécsen folyik. Én marha, még annak idején a Pávára szavaztam!
Úgy záratta be a megyei kórházat és a tüdőszanatóriumot (ez utóbbi egy igen értékes területen fekszik a Mecsek tetején), hogy szinte egy szó se jelent meg róla a médiában (a helyi ellenzék erejét jelzi, hogy még egy látványos tüntetést sem tudtak megszervezni)
Ha mindezt Toller tette volna, akkor a média ettől lett volna hangos évekig. De a Páva az más...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.12.09. 12:53:01

Jól van na... Szerintem az a sok "szakember" pályázik a Guinness World Records-nál, "Minél elb.szottabb, annál jobb" kategóriában, az "Önkormányzati Impotencia" c. orbitális csúcsra. Kósa pajti is majd borul egyszercsak, ahogy a coci pajtik is borultak. Bár, amíg az ügyészségi zsír müxik... Amúgy meg Michael akkor a megmondhatója, hogy egy ilyen pályázati bulinál milyen erők mozdulnak meg, hogyan állnak össze a tételek és a végén mennyi köze van a tényekhez és valósághoz a "cuccosnak"... (Arról nem is beszélve, hogy mi minden fér bele a költségekbe :) )

NewWay 2010.12.09. 14:07:03

"Például a jelentkező cégeknek nyilatkozniuk kellett arról, hogy a vállalkozások támogatásáról szóló törvény szerint mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak minősülnek-e. A nyertes külföldi ajánlattevő erre értelemszerűen azt a választ adta, hogy nem tartozik a szóban forgó magyar jogszabály hatálya alá. Ám a KDB szerint ebből a válaszból nem derül ki, hogy az ajánlattevő melyik vállalkozási kategóriába tartozik, ezért ez ügyben hiánypótlást kellett volna kiírni."

Ez a KDB hülyesége...

"A KDB egy másik kifogása az új villamosok alacsony padlós jellegére vonatkozott. Ezt azért találták problémásnak, mert az ajánlatkérők „100 százalékban alacsony padlós jellegű” villamosokra írtak ki közbeszerzést, de elfelejtették pontosítani, hogy mi számít „100 százalékban alacsony padlós jellegű” járműnek.""

Na bumm. Ez is kötekedésnek tűnik.

mestska · http://cities.blog.hu 2010.12.09. 14:15:50

akit a szakmai oldal érdekel a dolognak, az látogasson el a blogomra, bár pont ez az ötödik döntés nem lett még feldolgozva időhiány miatt.

Maradjunk annyiban, hogy lehet a KDB-t szidni, és lehet az mondani, hogy a legjobb szakemberekkel dolgoztunk, elég durva, hogy nem sikerült meghatározni az alacsonypadlóság mikéntjét, ahogy az pl. a sikeresen lebonyolított szegedi tendernél megtörtént.
Az is furcsa, hogy az előírt beltéri méretadatok nincsenek megfelelően leellenőrizve.
Ha ezek továbbra sem történnek meg, akkor a KDB hatodjára is elmeszeli majd a béna kiírást.

mestska · http://cities.blog.hu 2010.12.09. 15:05:00

@NewWay:

ha a kiírás egyik pontjában így, a másikban úgy határozzák meg a kiírók az alacsonypadlóság jelentését, akkor az nem kötekedés a KDB részéről....

Németh András 2010.12.09. 15:06:57

azért ez az alacsony padlós dolog nem is hülyeség, íme egy példa: sportautót akarsz venni és a kiírásba azt írod hogy „100 százalékban sportautó jellegű”
Ezután elfogadható az optikai tuningos trabant is...

És végülis te sportkocsit szerettél volna de Trabit kapsz.

mojszipupi 2010.12.09. 15:06:57

Aki picit is ismeri a közbeszerzési törvényt és magát a közbeszerzési folyamatot az pontosan tudja hogy
1. Tévhit h a közbeszerzés olcsó!!! Sokkal drágább is lehet, és az esetek túlnyomó többségében drágább is egy átlagos beszerzésnél. Merthogy bizonyos összeghatár felett törvény írja elő a kötelező közbeszerzést. És olyan feltételeket támaszt az indulókkal h azok akik megfelelnek jóval a piaci ár feleti árat adnak, ezek közül lehet választani
2. Kérem szépen ne legyünk már ennyire naívak! Pont így jutnak a haverok zsíros üzletekhez, egy teljesen szabályos közbeszerzésnek feltüntetve

Pelso.. 2010.12.09. 15:06:57

Pedig Kósa márciusban még három (3) oldalas közbeszerzési törvény megalkotásáról ömlengett, a hülyéje.

kubatov_kommunista 2010.12.09. 15:06:57

Hihi!
Azért ez egy érdekes történet.
már ha politikai oldalról nézem, mert hát ott ugye narancs minden
előfordulhat, hogy ugyanazt a szar közbeszerzést akarták lenyomni a közbeszerzési döntőbizottságon 5x is.
(most látom ahogy már Dracon 2010.12.09. 08:53:09 is írta)
Legtisztább lenne egy uniós biztos ide is :) ha már uniós pénzből van. aki idejön és aki számára érdektelen, hogy ki a f.. az a kósa.

VFB 2010.12.09. 15:06:57

Aki csinált közbeszerzési eljárást az jól tudja, hogy úgy kiírni közbeszerzést, hogy ne az nyerjen akinek nyernie kell az balfaszság. Aki debreceni az is jól tudhatja, hogy ennek a beruházásnak milyen irányokba kell termelnie. Az sem biztos, hogy a városnak érdekében áll a sikeres eljárás. Le lehet ezt folytatni sokszor (ugye az ötödiknél tartunk), és sokkal egyszerűbb kifizetni a büntit mint bevallani azt, hogy mondjuk a kivitelezéshez drámai mennyiségű forintocska hiányzik immáron az önerőből az eredeti kalkulációkhoz képest.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.12.09. 15:09:34

@mojszipupi: Azt hiszem, a poszt elején erről írtam én is.

pazola 2010.12.09. 15:34:26

Ja, es az kulon szorakoztato, amikor van informacios tabla, de az nem azt mutatja am, hogy mikor jon a tomegkozlekedesi eszkoz, hanem azt, hogy a menetrend szerint mikor kellene erkeznie. Nonszensz.

pazola 2010.12.09. 15:34:27

Jaj, minek az a kettes villamos, amikor a dkv-nak atadott buszok sem mukodnek / kesnek / nem jarnak / elromlanak / nem lehet bezarni az ajtajukat / nincs futes telen / van futes nyaron / megszuntettek a csuklosok nagy reszet / csokkentettek a buszok indulasi gyakorisagat / megszuntettek jaratokat.

Ami van, az is szar. Minek egy masik szar?

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.12.09. 17:22:16

Én mást tudok. Nem azt kapta volna Kósa eltárs amit várt a zsebébe és ezért ez a maszatolás!

Ha jó a "tiszteletdíj" megy minden mint a karikacsapás.

A közbeszerzési simlik, zsebpénzek aktív részese 20 éve Orbán , Kósa, ...és bandája.
20 éve vannak a politikában vezetőként , ellenzékként - jól meggazdagodtak - felelősek az ország helyzetéért.

Itt az idő, Orbán takarodj!

NewWay 2010.12.09. 18:01:44

Jó ez a Debrecen fika blog, de érdekességet találtam a cities.blog.hu/-n:

--------------------
Miskolcon áll a bál a villamosbeszerzés körül. A Közbeszerzési Döntőbizottság a negyedik villamostender esetén is úgy döntött, hogy Miskolc nem megfelelően írta ki a közbeszerzési eljárást, a dokumentációban egymásnak ellentmondó meghatározások vannak. A tender ugyan befejezhető a döntés alapján, erre azonban tippem szerint nem fog sor kerülni.

A döntés után - mely a kiírók hanyagsága miatt ismét anyagi kárt okozott Miskolcnak - a város polgármestere felvetette, hogy talán jobb lenne, ha a villamoshálózattal rendelkező városok összefognának és valamelyik hazai gyártótól rendelnének villamost. Sőt, a Ganz konkrétan nevesítve lett.
--------------------

Na, mi a franc, Miskolcon is KósaFidesz a polgármester?

Háló Őr 2010.12.09. 18:41:56

Az hozzátartozik az igazsághoz, hogy egy ízben csak egy pályázó indult - akkor a közbeszerzési eljárás automatikusan eredménytelen. Egyszer forintalapon írták ki a pályázatot, mire az árfolyamingadozási kockázat miatt a tervezettnél jóval drágább ajánlatok érkeztek. Most csak két pályázó volt, így mindenképp el kellett fogadni az egyiket, különben már 2 hónapja mehetett volna a levesbe, mint ahogy végül történt. Miskolc-Debrecen egyesített villamostendert!! És elkussoltatni a szőrszálhasogató KDB-t!

csárli hárper 2010.12.09. 18:41:57

Aljas rágalom, hogy a Mintavárosban bármit is elrontson a kiválóan dolgozó polgármesterúr és képzett mindenhez értő csak a közért tevékenykedő beosztottjai!
A gyúrcsány a hibás! Meg a gaz média hogy elferdítik a valóságot! Meg hazudnak! ésatöbbiésatöbbiésatöbbi
ja és forradalom van, basszátok meg!

igényes 2010.12.09. 18:41:57

Kósa nem tudja, nem is érti! Én értem, hogy Kósa bizony miért nem érti, miért nem tudja! Én tudom, hogy Kósa nem elégedett, nem elégedett. Nem elégedett, miért nem elégedett?

Pajtás 2010.12.09. 19:22:35

Húsz évre végre lettem én
Fülkék ura, kemény legény!
Egér - vezér.

Reszkessen mind a macskanép
Uralmuk volt itt épp elég:
Böszme - eszem.

Aki velem egyet nem ért,
Fizetni fog majd mindenért,
Ebül - repűl.

Helyükre űl majd sok komám,
Osztozik gazdag lakomán,
Éhes - méhes.

Nem jut a népnek több falat?
Ezért kell minden köz falat
NENYI- teni.

Nem ad a bank több maszlagot?
Rájuk csapok, oszt jónapot,
Blamázs-bagázs.

"Legyen itt minden nemzeti!"
Ki ellenáll, felökleli.
Magyar-agyar.

"Narancs szin menden éjjeli!"
Ki tudná mind átfesteni!
Viktor-piktor.

Ha örül Horn és Antall úr,
Hogy győzőnk semmit sem tanúl.
Sekély e kéj.

Én egész népemet fogom
Megszerzett kétharmados jogon,
Hülyi-teni.

Táskás Tóni 2011.06.12. 21:01:51

@NewWay: Miskolcon nem kósafidesz a polgármester, csak egy dilettáns béna és alkalmatlan fülkeforradalmár fideszfidesz polgármester van.
@mojszipupi: A haverok mindenképpen hozzájutnak a zsíros üzletekhez, ha van közbeszerzés akkor azért, ha nincs akkor azért. Kérünk öt új fidesz tagot a közbeszerzési tanácsba és megy minden, mint a karikacsapás. Pontosan úgy, mint az alkotmánybíróság. Balsai alkotmánybíró lesz, jelentkezem Obama helyére.
süti beállítások módosítása