Fekete lyuk

2011.01.07. 11:36

Ma az elméleti fizikáról beszélgetünk, Kedves Olvasó. Egészen pontosan a világegyetem talán legrejtélyesebb objektumairól, a fekete lyukakról lesz szó. Ezek az objektumok látszólag teljesen ellentmondanak a fizika és a józan ész szabályainak - éppen ezért hogy érthető legyen a működésük, egy kézzelfogható és gyakorlati példán keresztül próbálom szemlélteni azt.

Nos, kezdjük mindjárt azzal, hogy a fekete lyuk tulajdonképpen pontosan olyan, mint az Orbán Viktor körül kialakult centrális erőtér. Rendkívül falánk, és a környezetében - mondjuk úgy: a közéleti-politikai térben - egészen egyszerűen mindent magába szippant és bekebelez. A fekete lyuk rendkívüli gravitációja olyan gyorsasággal és erőszakossággal kebelezi be a környező csillagokat és galaxisokat, mint a Fidesz az Alkotmánybíróságot, az Állami Számvevőszéket, a közszolgálati médiát vagy a látszólag egyébként erősen független köztársasági elnöki posztot. Sőt: bizonyos objektumokat nem egyszerűen magába szippant a fekete lyuk gravitációs ereje, hanem egyenesen megsemmisít és atomjaira szed - éppen úgy, ahogyan Orbán Viktor centrális erőtere tette azt a Költségvetési Tanáccsal. Egyszerűen nem maradhat olyan entitás, amely meg tudná őrizni önállóságát és függetlenségét a fekete lyuk rettentő gravitációja közelében.

A fekete lyuk gravitációjának erejét egyébként mi sem jellemzi jobban, mint hogy a vonzásából nem enged ki semmit - még a fényt sem. Ezt úgy kell elképzelni, mint például azt, hogy a Fidesz valós gazdaságpolitikai elképzeléseivel kapcsolatban sem látjuk igazán a fényt vagy a kiutat. A fekete lyuk - e rettentő centrális erőtér - még az információt is magában tartja, így csak feltételezni lehet, hogy valójában mi és hogyan működik az úgynevezett eseményhorizonton túl.

A fekete lyuk közelében a gravitáció erősségéből - hogy úgy mondjam: a fekete lyuk falánkságából - kifolyólag ráadásul görbül a téridő szövete.  Vagyis elméleti fizikusok szerint ott még az időutazás sem elképzelhetetlen. Hogy érthető legyen: tulajdonképpen olyan ez, mint az orbáni centális erőtér közelében és vonzásában a visszamenőleges hatályú jogalkotás. Az ugyanis csak az időhorizonton innen, a laikus megfigyelő szemszögéből tűnik ellentétesnek a józan ész szabályaival. A fekete lyukból, vagyis a Fidesz centrális erőteréből nézve viszont teljesen természetes dolog - az időhorizont peremén, a centrális erőtér vonzásában fel sem tűnik a rendellenes ugrálás az időben. A fekete lyukban meg aztán pláne.

Egyébként a téridőgörbület és az abból eredő téridőugrások plasztikus magyarázatát adja az úgynevezett Szijjártó-effektus - amely minden bizonnyal előbb-utóbb a modern és elméleti asztrofizika egyik új, divatos fogalmává válik. A fekete lyuk peremén az időutazás különös hatása olyan, mint a Szijjártó-effektus, amely szerint a kormányzati prominensek olykor látszólag az ellenkezőjét mondják annak, mint amit t idővel - egy órával, egy nappal, egy héttel stb. - ezelőtt állítottak. Valójában azonban Szijjártó Péterék a centrális erőtér rendkívüli vonzásában újra és újra visszamennek az időben, így amit mondanak, annak az ő realitásukban valójában egyáltalán nincs előzménye. Mintha meg sem történt volna. Így természetesen számukra nincs is, amivel ellentmondásba keveredne az állításuk. Az csak kívülről, az eseményhorizonton túlról, nekünk tűnik úgy, mintha...

Az elméleti fizikusok egyelőre keresik a megoldást arra, hogy a fekete lyuk létezése hová vezet. Bekebelezi-e magát az univerzumot is - magyarán hogy például a soros elnökség végére a Nemzeti Együttműködés Rendszerének részévé válik-e Németország, Franciaország és a három Benelux-állam -, vagy elkezd lassan szivárogni, csökken a tömege és csökken a gravitációja, és egy idő után megszűnik fekete lyuknak lenni. Az orbáni centrális erőtér viselkedésének empírikus vizsgálata 2014-re, de legkésőbb 2018-ra bizonyára alkalmazható modellt ad az elméleti fizikusok kezébe e kérdés megválaszolásához is.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr292567062

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Önfeláldozásból jeles 2011.01.07. 15:50:26

Nagyon sokan példát vehetnének a HírTV-ről önfeláldozásból, hazaszeretetből és a nemzet iránti elkötelezettségből!Meggyőződésem ugyanis, hogy a HírTV szerkesztői pontosan tudták, tökéletesen tisztában voltak vele, hogy a világ egyik legtekintélyesebb é...

Trackback: Azért nem ugyanaz... 2011.01.07. 14:29:17

Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szerint a médiatörvény "ízig-vérig európai jogszabály", legfontosabb pontjai mind megtalálhatók más európai uniós tagállamok médiatörvényeiben. Ennek az építménynek minden egyes kövét a C...

Trackback: Heuréka! Adó kedvezmény= lex Orbán! 2011.01.07. 14:25:53

Kövezzetek meg, nevessetek ki, de most esett le kinek is kedvezmény, a családi adóelőleg kedvezmény!Költségvetési intézmény középvezetőjeként több tíz ember ügyeit intézem, így hát elért a -Magyar Állam Kincstár jóvoltából- szűk határidős adójóváírásos...

Trackback: Fekete lyuk 2011.01.07. 14:02:45

Ma az elméleti fizikáról beszélgetünk, Kedves Olvasó.

Trackback: Vége van a jogállamnak? 2011.01.07. 13:46:04

Szerző:  Ténytár Mostanában elég sokat hallhatunk, olvashatunk arról, hogy a friss törvényi változások nyomán már a jogálla

Trackback: A hatalom gyűrűje 2011.01.07. 13:34:39

Olvasom az egyre-másra megjelenő külföldi kritikákat, és egy számomra klasszikus történet meghatározó gondolata jutott eszembe. Tolkien örökbecsű regényfolyamában a főhős nagyszerűen fogalmaz a hatalom természetéről. Mindannyiszor mikor él a hatalom a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hitomi 2011.01.07. 12:49:00

még ha csak Szijjártó-effektus lenne... de már van Schmitt Pál-együttható is...

hvg.hu/itthon/20110107_sajtoszabadsag_schmitt_pal_

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.01.07. 13:05:05

@hitomi: Ez jó! :-D És persze akkor már az Orbán-axiomáról se feledkezzünk meg...

Lucius Flavius Arrianus 2011.01.07. 13:41:54

Nem mellesleg, a Navracsics-tétel kimondja, hogy minden, a Fideszhez közelítő entitás entrópiája abban a mértékben nő, amilyen gyorsasággal közelít hozzá.

P.mester 2011.01.07. 13:43:10

meg az érzelemrokonító forrasztékról se, anyanyelvünk bölcs ápolójától.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.01.07. 13:43:11

@Michael Knight:

A képzeletbeli ábrára tekintve látható, miszerint mindhárom tényező (Szijjártó-effektus, Schmitt Pál-együttható, Orbán-axioma) országra gyakorolt hatásának grafikonja a nyer-veszít típusú erőtérben jelen állapot szerint a lefelé görbül, és a nulla felé tart.
Az elméleti fizikusok bíznak abban hogy a jelenség korlátos, és határértéke nem zero.

szénhidra 2011.01.07. 14:11:53

A Hertzsprung-Russell... izé... Merkel-Sárközy diagram ábráján vajon új csillag születik-e?

*Anonim* 2011.01.07. 14:22:24

Bocsi a reklámért!
apophis.blog.hu - Világvége????? :)

Link Elek 2011.01.07. 14:25:04

es ha a fekete lyuk elengedi magat, akkor mindent be fog teríteni a Szent Fos.

kisvakondcica 2011.01.07. 14:26:39

A kedves posztoló sajnos kifelejtette, hogy az erős gravitációs térben, jajj, azaz az Orbáni erőtérben rengeteg féreglyuk keletkezik. Kérdés, hogy mi volt előbb: a féreg vagy a lyuk

Napkutya 2011.01.07. 14:26:39

Def.: Akkor egy Schmitt bármely normál térben leírható, fizikai test köpenyének rugalmassági mértékegysége, ha végtelen torzulás mellett, bármely időpillanatban, tetszőlegesen megfordítható marad anélkül, hogy folytonossági hiányt szenvedne a bekövetkezett változás során.

M&Ms (törölt) 2011.01.07. 14:32:01

Figyeljetek Smitt így nyilatkozik a médiatörvényről:

"Ha nem felel meg az európai normáknak, akkor nyitottak vagyunk a törvény módosítására - mondta az államfő külföldi újságíróknak."

Aha azt mondja, mi módosítjuk, tehát a köztársasági elnök a kormány szervilis része?? Ezt eddig nem is tudtam, vagyis azt igen, hogy egy talpnyaló, de azért legalább szóban egy kicsit elvonatkoztathatna a kenyéradó gazdáitól, de látom ez se megy neki.

kalandlövész · http://kalandloveszet.hu 2011.01.07. 14:36:28

Legalább jó irányba mennek a dolgok, a fejünk se fájna, ha az elmúlt 8 év kormányai csak stilisztikai hibákat vétettek volna :) Egy tatárjárással felérő pusztítás nyomait nem lehet néhány hónap alatt helyrehozni.

serwer 2011.01.07. 14:50:50

A klasszikus jó zsaru- rossz zsaru játékot játszák.
Orbán, mint jó zsaru, cigivel kínál.
Szíjjártó, mint rossz zsaru, meg üt.

Orbán az ellenkezőknek enged, Szíjjártó meg a híveknek dumál.
Persze Szíjjártót később be is lehet áldozni, ha nagy a gáz. :-)
Fordítva nem menne.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.01.07. 15:24:23

@LEG X: Ez nagyjából igaz, de azért ennél bonyolultabb a téridő szerkezete.

Az elmúlt 8 évben valóban nem mentek jó irányba a dolgok (bár a zemberek szépen felélték a zsét, amit a szoci kormányok osztogattak), és ezen Bajnai regnálása sem segített túl sokat.

De attól, hogy most markáns irányváltás van, még ne gondoljuk azt, hogy jó az irány. De sőt, szvsz pont, hogy nem jó.

8 év hibáit valóban nem lehet egykönnyen helyrehozni, de az eltelt 8 hónapét legalább annyira nehéz lesz. A hibák ráadásul itt sem csak stilisztikaiak.

Iustizmord 2011.01.07. 15:28:42

elképzelem hogy a borotválkozótükrös nagyasszonyról írod le h fekete lyuk.... bárha manapság inkább csak vádlott

2011.01.07. 15:28:42

Kedves Michael!
Már olvasgatlak egy ideje, de ez az írásod annyira odab*szott, hogy a rajongód lettem! Ez nagyon nagy! Gratula!

7esbusz 2011.01.07. 15:36:14

Ez nem a kisgömböc szinonimája?

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.01.07. 15:36:59

@7esbusz: Az egy másik mese, de kétségkívül van némi analógia... :-D

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2011.01.07. 15:42:28

Nem szoktam pacekba dicsérni senkit, de ez a szösszenet megvidította, szomorkás, szürke hétköznapokban meggyötört létezésem. Eszembe juttatta az örökbecsü valószínütlenség hajtómüvet és annak használatát egy párhuzamos világegyetem idősíkjában történt eseményekben...

Puntius Grimbus 2011.01.07. 16:25:48

@Napkutya: Nagyon jó, csak az baj, hogy a mindennapi életben igen nehezen használható fizikai mennyiséget definiáltál.
Olyan ez, mint a Farad: 1 F iszonyat nagy kapacitás, ezért a mindennapi életben is piko-, nano-, mikroaradokat használunk.
Egy hétköznapi ember mennyi lehet, 2-3 nanoSchmitt [nSch]? Aki valamivel gerincesebb, az akár 5-7 fSch.
Kéne tanítani mechanikából, magyarázó kísérletekként meg csak fel kellene olvasni néhány nyilatkozatát.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.01.07. 16:26:34

Nagyon király! - imádni való volt! :)
- de hogy az elmúlt 8 hónapban mitől lett egyre rosszabb? - azt csak most tudtam meg, segítség! zuhanunk...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.07. 16:31:00

A feketelyuktól borultam.

Én meg úgy vagyok a becsumizott demokráciánkkal,
mint a Schrödinger macskájával...

Amíg nem nyitjuk ki a dobozt,
addig 50%, hogy él.

sephyra 2011.01.07. 17:27:46

Azért jó, hogy nem a cikk szerzője "csinálja" a fizikát!

hackbard.celine 2011.01.07. 17:47:46

MK: Szép esszé. :))
Két apró kiegészítés:
1.) A Kósa-Szijjártó féle kvantum korrelációval (egymástól távoli részecskék kvantumállapota gerjesztés hatására szinkronba kerül) teljesebbé válna az elmélet
2.) A párkeltés során létrejött részecskék közül az eseményhorizonton átlépő negatív energiájú a fekete lyuk tömegét csökkenti, egyúttal párjaként egy szabad részecske jön létre. Ez a folyamat előbb-utóbb a fekete lyuk megszűnéséhez vezet.
A statisztikák alapján úgy tűnik, az erózió már elindult, a fekete lyuk tömege csökken.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.01.07. 17:49:32

@hackbard.celine: Tökéletes kiegészítés. Ebből megosztott Nobel lesz... :-D

Avatar 2011.01.07. 17:50:37

@kisvakondcica: Ugye a féreglyuk kifejezés használatakor nem Selmeczi Gabriellára, vagy netán Szalai Annamáriára akartál utalni?
Felháborító lenne, ha így beszélnél a nemzetért legtöbbet dolgozó hősnőkről!

hackbard.celine 2011.01.07. 18:17:42

@Michael Knight: Ahhoz először az információ megmaradás elvét is igazolni kéne, márpedig jelen állás szerint az elemzett fekete lyukba zuhant információ megsemmisül.
Hawking vesztett ezen a fogadáson egy baseball albumot, én a megmaradást igazolónak egy arany keretes NENYI-t tudnék felajánlani. :)

Napkutya 2011.01.07. 18:49:31

@Michael Knight: Csatlakozom a jelöléshez.

Egyébként a Hackbard-Knight teória ad valami becslést a fekete lyuk "párolgásának" sebességére, annak ismeretében, hogy a maximum tömeg a magyarság létszámának figyelembevételével becsülhető?

Ismert, hogy az indulási érték az eredeti tömeg kétharmada. :)

hackbard.celine 2011.01.07. 19:39:26

@Napkutya: Az elmélet további finomítása szükséges, mert ahogy az Univerzumban eddig megfigyelt fekete lyukak ~60% kettős fekete lyuk, a vizsgált objektum esetében sincs másképp: a kisebbik őrült sebességgel lohol a nagyobbik mögött, de együtt próbálják maguk körül felfalni a téridőt.
A korábban felvetett predikciók a 2014-2018 időszakban két ütközési pályát is valószínűsítenek kisebb fekete lyukakkal, azonban a jelenlegi modellek nem képesek véges valószínűséggel leírni az esetleges (gamma) kilökődéseket és azok hatásait.

piefke 2011.01.07. 20:20:00

A legújabb kutatások szerint a fekete lyukak „párolognak”: épp az eseményhorizont mentén (ahol a Szijjártó-effektus is "dolgozik") a kvantummechanikai valószínűségek szerint „a semmiből” keletkező ún. virtuális részecskepárok egyike belezuhan a fekete lyukba, de a másikuk kikerüli a gravitációs hatását és ezzel energiát visz ki a fekete lyukból. Ez elegendő idő elteltével a fekete lyuk „halálát” okozza…

…Haver: mi vagyunk a semmiből előlépő részecskék! Kurva gyorsan párologtassuk el ezt a likat!

Napkutya 2011.01.07. 23:25:43

@hackbard.celine, @Michael Knight:

Kíváncsian várom a kiegészítést!

Mellesleg, alighanem, nem várt eredményt hozott a teória, -gyanítom, véletlenül feltaláltuk a trollmentes blogot.

Viszont, hamar lekerült a cókmók a címlapról...

:)))

szempontpuska 2011.01.08. 10:04:47

T evagy az első aki a politikát lefordítja fizikára. Gratula!!!
:-)

stevenpotter 2011.01.08. 12:18:51

Remek a dologozat, a kommentek javarésze is. Némi reményt nyújt, hogy új kutatási eredmények szerint már az ŐsBumm idején is asszimetrikus esemény ment végbe, és az anyag-antianyag egyensúly az anyag irányába módosult. Különben nem lennénk itt (hiába Szíjjártó-Schmitt_Orbán folyamatok). Éljen a fizika!

raindog [írástudatlan nyikhaj tenorista] 2011.01.08. 19:42:31

a reductio ad absurdum modszerével bizonyíthatjuk, hogy a Kósa-Szijjártó faktorok együtthatóként is használható szorzata negatív irányban történő konvergálása abszolút értékben végtelen. tehát, ha a fekete lyuk súlyának kiszámítása során a nevezőben ezt a minusz végtelent alkalmazzuk, az eredmény egy nagy nulla lesz.
attól minket még halálra nyomhat.
süti beállítások módosítása