Leszámolni az illúziókkal

2011.01.09. 12:35

Tulajdonképpen egyet kell értsek a miniszterelnökkel: a versenyképesség javítása érdekében rugalmasabb munkaerőpiacra van szükség Európában és nyilván Magyarországon is. Csak azt nem tudom, hogy hogyan jön össze mindez a "megmentjük a munkahelyeket" ígéretével - bármelyik oldalról hangozzék is el az...

Most lehetne tenni persze egy pikírt megjegyzést arra, hogy a Fidesz végre nem csak a száját jártatja, hanem kétségkívül sokat is tett a munkaerőpiac rugalmasságáért, hiszen a közigazgatásból ma már bárkit indoklás és tulajdonképpen minden teketória nélkül kirúghatnak, meg hogy az államigazgatásban az elmúlt hónapokban tapasztalt személycserék bizony meglepő, sőt: azonnali és radikális rugalmasságról tanúskodnak - de nem teszem. Ennél összetettebb ugyanis a probléma.

A rugalmas munkaerőpiac mindenekelőtt a munkavállalók oldalárólkövetel rugalmasságot - vagy ahogyan nevezik: alkalmazkodóképességet. Ez pedig folyamatos, vagy divatos szóval élve élethosszig tartó tanulást igényel, meg persze egy bizonyos fokú felelősséget és öngondoskodást is. Mindez pedig azt feltételezi, hogy végre le kell számolni a gondoskodó államnak azzal a fajta illúziójával, amit a késői kádári rendszer akolmelege jelentett.

Mert az egy illúzió csupán, hogy az állam mindent megold, meg hogy az államra hosszú távon lehet számítani. Még akkor is csak egy rossz illúzió, ha egyenesen Orbán Viktor személye a garancia arra. Sőt.

Azt gondolom, hogy az elmúlt húsz év közszereplőinek a közös bűne az, hogy ez az illúzió nem csupán fennmaradt, de talán még erősebben él az emberekben, mint valaha. A társadalom legnagyobb hányadában ugyanis  a legapróbb szikrája is hiányzik a saját sorsáért viselt felelősségnek. Mert persze minden emberi közösség - így egy társadalom is - akkor jó, ha segít a rászorultakon, ha összefog a bajban. De egy-egy katasztrófahelyzet kapcsán azért legalább azt az egyszerű kérdést - csak okulásképpen - igenis fel lehetne, fel kellene tenni, hogy és tessék mondani, biztosítása volt?

És ugyanez a helyzet a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokkal is: a körülöttük kialakult vita tökéletes kórképét adja a társadalomnak. Mert egyrészről az igaz ugyan, hogy semmi garancia sincs arra, hogy a magán-nyugdíjpénztári megtakartásokból marad valami húsz, harminc vagy negyven év múlva, vagy hogy nem dől be addig a tőzsde és nem úszik el az összes megtakarítás - bár a világ civilizáltabb felének sok évtizedes piacgazdasági tapasztalata azért nem ezt valószínűsíti. Azt viszont a demográfiai folyamatok ismeretében garantálni lehet, hogy húsz-harminc év múlva tisztes megélhetést biztosító állami nyugdíj nem lesz. Mert egyszerűen nem futja majd rá. És hiába garantálja személyesen mindezt a miniszterelnök, egyszerű matematika csupán belátni, hogy az orbáni ígéret sem más, mint illúzió. Kicsit leegyszerűsítve bár, de könnyen belátható: kétszer ennyi nyugdíjast fele ennyi aktív kereső nem lesz képes eltartani húsz-harminc év múlva a felosztó-kiróvó rendszerben.

Nincs ebben semmi ördöngősség. A jólétet állami szinten ugyanis két forrásból lehet finanszírozni. Adókból vagy hitelből. Hitelekből megpróbálta Kádár, és megpróbálta a Medgyessy-Gyurcsány kettős - láttuk, hová vezetett. Nem működik. Adókból - vagyis magasabb adókból - pedig megint csak nem lehet, mert egyszerűen megfojtja a gazdaságot. Akkor viszont nem növelhető, sőt: nem tartható fent a jólét. Ez ilyen pofonegyszerű.

És nem kell ehhez nagy felismerés, inkább csak józan belátás. És mindenekelőtt az, hogy a kampányidőszakok ne a felelőtlen és fedezetlen politikai ígéretekről szóljanak.

Az kell, hogy jöjjön végre egy olyan politikus generáció, aki nem halat, hanem hálót ígér a választóknak, és amelyik a mindent megoldó állam illúziójával leszámolva, a "mindegy, mit csinálsz, az állam úgyis megsegít" fals szlogenje helyett programként végre azt hirdeti meg, hogy segíts magadon, az állam is megsegít.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr512571421

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Irak kevésbé kockázatos, mint Magyarország 2011.01.09. 16:34:12

Tavasszal rengetegen szavaztak azért a FIDESZ-re, mert a gazdasági helyzet ugrásszerű javulását várták tőlük. Nos, hatalomra kerülésük óta valóban történt némi változás, de az irány valahogy nem túl biztató. 2010 első félévében még ilyen cikkek jelent...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovacsguszti68 2011.01.09. 13:08:58

A munkaerő mobilitása szerintem is nagyon fontos tényező, ezen a téren erőteljes a lemaradásunk a nyugati országokhoz képest. Különösen a 40-45 év fölötti generáció alkalmazkodó képessége csapnivalóan rossz. Nem csak a továbbképzés szempontjából, hanem az esetleges költözés felvállalása szempontjából sem. Ez utóbbi egy igen összetett kérdéskör. Nem véletlen, hogy minden hónapban napvilágot lát pl. az USA ingatlanpiaci helyzetelemzése. Az ottani mobilitás nagyon jól lemérhető az ingatlanpiaci indexekből, kereslet-kínálati oldalak alakulásáról, a piac intenzitásáról. Ezzel együtt mozog a kereskedelmi bankok hitelkihelyezése, és még egy csomó ágazat eredményére hatást gyakorol a mobilitás.
Nézzük meg egy kicsit részletesen: Az USA-ban az emberek nagy része nem csinál hatalmas problémát abból, ha munkahelyváltás miatt egyik államból a másikba kell költözni. A folyamatos tanulási kényszer mellett ezt a kényszert is sokkal nagyobb arányban fogadják el ott (és több nyugat-európai országban is) mint nálunk. Érdekes pl. hogy néhány éve még az esztergomi Suzuki gyárban mondták nekem, hogy buszokkal hordják szlovákiából a munkásokat a gyárba dolgozni, mert a magyar nem akar más megyéből közelebb költözni a munkalehetőség ellenére sem. Sokan féltik a nagy nehezen megvásárolt - vagy éppen még hitellel terhelt - házukat elhagyni, nem szeretik az idegen környezetet, félnek az új kihívásoktól. Az ilyen jellegű mobilitás leginkább a faluból a legközelebbi városig tart, de ott megáll. Persze, a 30-35 év alattiak nagy része, illetve a diplomások, akik már magukba szívtak némi külföldi tapasztalatot, már más felfogásban nézik ezt a kérdést. Ők már sokkal mobilabbak ilyen téren is, mint az idősebb korosztály. De még el kell telnie jónéhány évnek, hogy a mobilitásban felzárkózzunk a nyugathoz.
A kormány mobilitásösztönző szándéka mindenképpen örvendetes. Azonban a jelzáloghitelezési korlátok erősítése, a hitelezés visszafogása ellentétes irányba hat a szándékokkal. Az ingatlanpiac élénkítése nagy mértékben elősegítené a mobilitást is, különösen az új beruházások (Mercedes, Audi, stb) körül kialakuló vállalkozói övezetek felé. Remélem, hogy a kormány ebbe az irányba is tesz lépéseket, mert az ingatlanpiac jelenleg halott és ebben a kormány igencsak sáros.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.01.09. 13:13:47

@kovacsguszti68: Abszolút igazad van, a mobilitás alacsony foka is súlyos gond. Például erre - is - jó lenne egy komolyabb állami/önkormányzati bérlakásprogram.

petrocelli111 2011.01.09. 13:43:47

@kovacsguszti68: Rosszul mesélték a suzuki történetet. Ha megnézed a térképet akkor láthatod, hogy miért jönnek Szlovákiából a suzukiba. Nem beszélve, hogy egy ideig így sikerült letörni a béremelési kisérleteket.Kicsit járj utána a dolgoknak, és ne dőlj be ebbe a mobilitási maszlagba. Mert ha így lenne igaz ,akkor az ország egyes területein,még az albérlet is megfizethetetlen lenne.

Fabius 2011.01.09. 17:32:17

@kovacsguszti68:

Az egyszeri magyar munkavállaló ettől sokkal kisebb változásoktól is fél. Rettegnek, ha az eredeti szakmájuk iránti kereslet megszűnik, és képtelenek a változtatásra. Nézd meg az egykori ipari fellegvárakat, Ózdot és Miskolcot: fémipari szakmunkások ezrei ácsorognak tehetetlenül arra várva, hogy egyszer majd csoda történik és újra indul a termelés.

Nem tudják önállóan felmérni milyen szakmák iránti keresletet generál a lokális piac, és pláne nem képesek ennek megfelelő képesítést szerezni.

Az állam felelőssége, hogy az átképző központok is közel állnak a nullához, és egy normális közmunkaprogrammal sem voltak képesek előállni réges régen.

hitomi 2011.01.09. 17:32:39

@kovacsguszti68: pontosan. egyrészt azért van ez, amit mondtál - az emberek nem szívesen hagyják el a jelzálogokkal és hitelekkel rommá terhelt lakásukat -, meg valahogy még mindig mélyen benne van az emberekben az a felfogás, hogy a lakás/ház egy élet munkája árán lett összegründolva, ennél fogva nem szívesen hagyják el. másfelől, amit @Michael Knight: mondott, hogy egyszerűen nincsenek bérlakások. Németországban például szinte alig van olyan, hogy valakinek saját lakása legyen. (van, de nem gyakori.) sokkal gyakoribb az, hogy lakást (vagy éppenséggel házat) bérelnek, aztán ha pl. Kölnben lakik, de Stuttgartban talál magának új munkát, akkor fogja magát és odaköltözik. ráadásul egy egész szolgáltatói ágazat épül a lakások bérbe adására. egy csomóan ebből élnek meg.

arra azért kíváncsi vagyok, hogy itt mikor jutnak el idáig a dolgok.

kovacsguszti68 2011.01.09. 17:33:58

@petrocelli111: valamennyire tisztában vagyok Esztergom földrajzi elhelyezkedésével. Az általam közölt információ Suzukis vezetőtől származik. Nincs okok kételkedni a szavában...
Ami pedig a mobilitási "maszlagot" illeti: nem csak a Suzuki esetére igaz, amit írtam. Meg kell nézni az egyes megyék/régiók munkanélküliségi statisztikáit: szinte évtizedek óta változatlanok az arányok. Szerinted miért? Szerintem jelentős mértékben azért, mert a magyar emberek nagy része mereven ragaszkodik a szaros házához, meg sem fordul a fejében, hogy az ország más részén új életet kezdhetne.

kovacsguszti68 2011.01.09. 17:56:04

@Michael Knight: @hitomi: a bérlakás programok hiánya valóban probléma. Ebben a kérdésben mindenképpen szükséges az állami szerepvállalás, mert vállalkozói alapon ez nem fog működni. A jelenlegi bérleti díj színvonal mellett (fővárosra gondolok elsősorban, de ismereteim szerint a vidéki nagyvárosokban is hasonló a helyzet) 5-6%-os hozamot lehet elérni a bérlakásokon (ráadásul, ha valaki mindezt üzletszerűen, hivatalosan akarja csinálni, akkor számlát is kell adnia, amivel versenyhátrányba kerül a gyereknek vett lakást számla nélkül kiadó piaci szereplőkkel). Ilyen kockázatos piacon ilyen hozamelvárással befektető nem fog bérlakást építeni. Az állam pedig nem tudja ezt a kérdést megfelelően menedzselni. Pedig valóban szükség lenne arra, hogy az önkormányzatok bevonásával, jelentős állami támogatással beinduljon egy bérlakás program. Szerintem tízmilliárd forinttal el lehetne kezdeni, és ezzel több legyet lehetne ütni egy csapással: lehetne egy kis löketet adni a padlón lévő építőiparnak, illetve el lehetne kezdeni szürkíteni a most szinte teljesen feketén működő bérlakás piacot. Emellett természetesen a szociális bérlakás kérdés is fontos, ezen a téren is lépni kellene.

@Fabius: teljesen egyetértek. Az állami átképzés, egyáltalán a munkaügyi központok haatékonysága szerintem katasztrofális. Jómagam is az elmúlt időszakban egy évig munkanélkül voltam, bejelentkeztem a helyi munkaügyi központba. 9 hónap alatt egyetlen ajánlatot sem kaptam sem átképzésre, sem munkára vonatkozóan. Igaz, nem is vágytam rá, intéztem a saját cégem alapításának előkészületeit, de ettől függetlenül azért csodálkoztam, hogy ennyire nem működik a rendszer.

MadeinUssr 2011.01.09. 21:33:29

Egy hónap alatt 35 ezerrel többen kerestek állást

Tavaly decemberben 6,3 százalékkal - ez 35 000 fős emelkedést jelent - nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma Magyarországon az előző hónaphoz képest, és még a szezonálisan kiigazított adatok szerint is mintegy 7000-rel többen kerestek állást az év utolsó hónapjában mint novemberben - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

Ha ez a hír az USA-ból jön akkor munkanélküliségi adat. A mi nemzetünk polgárai állást keresnek.

Squid 2011.01.10. 10:31:41

@Michael Knight: Te figy Michael! Írsz az öngondoskodásról, és a nyugdíjrendszer tönkremeneteléről. Tökéletsen egyetértek veled, de sem te sem más témában író blogger nem bontott ki egy nagyon fontos kapcsolódó témát amit szerintem bűn kihagyni..

Van ugye a 3000Milliárdos (igazából 3,2k egyébként) MNYP vagyon, az tiszta sor,hogy az állampapírban lévő tőke hogyan kezelhető. Simán kihúzzák a tartozások közül és áldjavigye viszlát! (a kamat ugye még érdekes kérdés, de ezt ne feszegessük)

És itt jön az az igen fontos aspektusa az egész MNYP vagyon államosításának, amiről senki nem mond semmit és nem fogja fel a súlyát!!!!!

Hogyan és miképpen fogják a fennmaradó mintegy 1500-1600Milliárd értékű tőzsdei papírokból álló portfóliót értékén (!!!!) pénzzé tenni? A tőzsde átlagos napi forgalma kb 10Milliárd, erre a kapacitásra fogják ráborítani ezt a pakettet?!! (ami nagyrészt magyar részvényekből áll)

Miképpen fogják megóvni a tőzsdét, a kibocsájtó cégeket a totális krach-tól ami az eladásokból elkerülhetetlenül következik? Ki fogja garantálni, hogy itt nem lesznek embertelen mutyik és lehúzások hiszen ez a 1600Milliárd a legnagyobb malacpersely az elmúlt 20 évben ami politikusok (well a FIDESZ) kezébe jut...

Ki és hogyan fogja kontrollálni és biztosítani azt, hogy minimum névértékén adják el ezt a pakettet, és mennyibe fog kerülni ez? Hogyan fog reagálni a magyar tőzsde/gazdaság 1600Milliárd tőke kivonására, amit ráadásul elkerülhetetlenül követnek majd az érintett cégek további magyar és külföldi befektetői??

Ezt kéne kibontani kedves Michael és eljátszani az ízével annak, hogy mekkora gigaorbitális rábaszás lesz ha egy Szalai vagy Matolcsy kaliberü szakértőre bizzák a kérdést.

legeslegujabbkor 2011.01.10. 18:34:47

@Squid: Ezt úgy hívják, hogy szezonvégi kiárusítás.

Squid 2011.01.10. 19:31:09

@legeslegujabbkor: Sztem inkább "Going Out of Business Sale"

legeslegujabbkor 2011.01.10. 19:52:39

@Squid: Szerinted ez jobban hangzik? Bár nem tudom, kit találtak a Vagyonkezelő élére. (remélem nem Orbán fog dönteni)

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.01.11. 07:02:00

Leszámolni az illúziókkal? - ideje volna, de az úgy nem megy, hogy mindenki csak a saját térfelén akar játszadozni a másik oldal illúzióival, a sajátját pedig érintetlenül hagyja. Mert erről van szó minimum 25 éve... miközben millió szempontot kellene vizsgálni. Az elsődleges szempont az volna, hogy kitől várható el bármilyen változtatás lehetősége? Hogy nem az ózdi kohász gyerekétől, az biztos - mert egész egyszerűen nem képes magának sem szakmát találni, sem ágazatot, ahol hajlandóak lennének foglalkoztatni úgy, hogy előtte átképeznék. Ha megszabadulunk - és mindenki!- az illúzióktól, akkor lebénulnánk attól a rengeteg tennivalótól, amit magunk előtt tornyosulni látnánk... Mert jócskán el lett ez baszarintva az eltelt időszak alatt. Hiába nézzük a nyugati szokásokat, azokat nem lehet holnapra bevezetni :)... össze fogunk omlani, ez biztos! Lehetne lépni, de azt az önkormányzatok tehetnék meg a saját erőforrásaikkal gazdálkodva. Amíg viszont az önkormányzati dolgozók mást sem tesznek,mint az általuk odaítélt támogatásokból létrehozott előadásokon megjelenni szíveskednek, amiről a helyi lakájmédia tudósít... igazán nincs mit számon kérni azoktól, akiket voltak szívesek a profit emelése érdekében elbocsátani a munkahelyekről. Bár csak látnám, azt a hirdetést, amelyben munkavállalót képeznek ki, hogy a cég hosszú távon számíthasson a számára megfelelően képzett emberére! Amíg a munkaadóban nem fogalmazódik meg ilyen igény... addig miről beszélünk? Kinek vannak illúziói? Mert nekem nincsenek - ha 6 év alatt senki nem tartott igényt művelt és magasan kvalifikált szakemberre (mert van szakmám - bibi), hanem inkább engedi a politika által odatett szarházival rontani a munka becsületét, vagy éppen olyan helyen akar alkalmazni, ami nemhogy szakképzettséget nem igényel, de inkább betölti a félkegyelmű - és ezért jobban kizsákmányolható szerencsétlennel, és bárkivel, aki hajlandó hugyért-szarért neki bármit megtenni... addig ne a szakmunkásokat tessenek hibáztatni, mert nem utazik el az ország másik végére, hogy még albérletet is fizessen valakinek feketén persze! Szóval illúziói nem a hátsó udvaron lévőknek vannak, hanem az egyáltalán nem tisztelt gazdasági elit és politikai harácsolók agyában. Azokkal viszont szívesen leszámolnék! :)- nem csak az illúzióikkal, de az összes elhappolt javaikkal is. Mert pénz az van dögivel - akárki meglássa', ha kicsit is nyitott szemmel jár az országban. Pénz van! Sok - rossz helyen!

misc · http://misc.blog.hu 2011.01.11. 21:22:48

@Squid: ez valós probléma. Ekkora mennyiségű részvényt évekbe tart kiárusítani, és nyilván kell hozzá, hogy ott legyen a másik oldalon a kereslet. Kérdés, ki lenne hajlandó 1600 milliárd forintot önteni a magyar tőkepiacba a következő években?

Az meg a másik, hogy egészen elképesztő mutyizási lehetőségeket nyit meg az államilag kezelt részvényvagyon. Csak egy apró utalás arra, hogy mikor fog az állami vagyonkezelő kiönteni egy nagyobb mennyiséget a tőzsdére milliárdokat érhet, ha jókor shortolod a jó részvényt. A lebukás veszélye gyakorlatilag nulla, még a legszilárdabb jellem számára is nagy a kísértés.

misc · http://misc.blog.hu 2011.01.11. 21:23:24

@Michael Knight: nagyon szimpatikus az írás, azt mondjuk kevésbé értem, hogy a posztban írtak után hogyan gondolhatod azt, hogy állami bérlakásprogram (azaz további állami költekezés és beavatkozás) lehet bármilyen probléma megoldása.

Ha az a gond, hogy a nagyban, legálisan végzett lakáskiadás nem versenyképes az adócsalókkal, akkor egyszerű a megoldás: egyszerűen be kell tartatni a törvényeket, APEH-ellenőröket küldeni a főbérlőkre.
süti beállítások módosítása