Máséval a csalánt

2011.04.21. 16:21

Az Új Széchenyi Terv számos kiírásánál - például az energetikai pályázatoknál - a pályázat benyújtásának feltételéül szabja a kormány a feltételes közbeszerzési eljárás sikeres lebonyolítását. Gratulálok. Már megint más izéjével a csalánt...

Értem én azt a kormányzati megfontolást, amely szerint el kellene kerülni, hogy az ország a sikertelen közbeszerzési eljárások miatt komolyabb uniós forrásokat bukjon el. Merthogy a nyertes uniós projektek megvalósítását az úgynevezett n+2-es szabály miatt nem lehet a végtelenségig húzni, márpedig a sikertelen közbeszerzési eljárások sora miatt egy-egy pechesebb projekt megvalósításának ideje a rétestésztához lesz hasonlatos - lásd a debreceniek sokadjára is sikertelen villamostenderét. Magyarán a kormány biztosra akar menni: olyan beruházásokra adna csak uniós támogatást, amelyek már sikerrel túljutottak a közbeszerzési eljárás - hogyan is mondjam finoman - nehézségein.

Erre van ugyebár az úgynevezett feltételes közbeszerzés intézménye. Ilyenkor a közbeszerzési eljárás kiírójának egy pontosan ugyanolyan és ugyanannyiba kerülő közbeszerzési eljárást kell lefolytatnia, mintha. Annyi könnyebbsége van csupán, hogy ha a végén aztán mégsem kap pályázati támogatást, akkor legalább nem kötelező szerződést kötnie a nyertes ajánlattevővel. Még jó - teszem hozzá gyorsan. Az azért úgy tényleg az oroszrulettel lenne egyenlő...

Csakhogy egy közbeszerzési eljárás lebonyolítása pénzben és energiában sem kis feladat. A közbeszerzési szakértő díjazása meg a kötelező "közzétételi díjak" egy egyszerűbb eljárás esetében is legalább félmillió forintra rúgnak, amit akkor is ki kell fizetni, ha aztán mégsem nyer az uniós pályázat. Ennyit meg nem hogy egy nagyobb civil szervezet, de egy kisebb önkormányzat sem tud csak úgy fölösben kigazdálkodni. És akkor még nem is beszéltünk a közbeszerzési eljárás lebonyoltásával (milyen szép a magyar nyelv, milyen találó a kifejezés!) járó adminisztratív feladatokra fordított munkaidőről...

És persze nem beszéltünk arról sem, hogy egy közbeszerzési ajánlat összeállítása mennyi papírmunkával és mennyi adminisztratív költséggel jár annak a hazai kis- és közepes vállalkozásnak, amelyik momentán el szeretné nyerni a munkát. Hogy mást ne mondjak: a papírmunkával járó költségeken túl, a közbeszerzés bonyolultsága miatt ugyebár kénytelen-kelletlen ő is megfizet egy közbeszerzési szakértőt... És mindezt egy olyan munka reményében, egy olyan tenderen indulva, aminek a végén még az sem biztos, hogy egyáltalán valakivel majd szerződést kötnek a kiírók.

És akkor gyorsan gondoljuk végig, hogy mindez egy-egy nagyobb uniós projekt esetében alsó hangon négy-öt különálló közbeszerzési eljárást jelent! Merthogy külön közbeszerzést kell kiírni a tervezésre, a kivitelezésre, a műszaki ellenőrzésre, de még a kommunikációs és PR-feladatokra is! A közbeszerzés költségei és az adminisztratív terhek pedig így sokszorozódnak...

A Mágus, Matolcsy György a minap jelentette be, hogy a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése érdekében elkezdték levágni a hidra fejeit. Na ja, csak előtte még növesztettek neki néhányat. Ahelyett, hogy a trükkös kis ötleteiken túl végre nekiálltak volna ésszerűsíteni a közbeszerzés intézményrendszerét, az összes ezzel járó kockázatot egy laza mozdulattal áttolják a pályázókra és a projektek megvalósításában részt venni kívánó kis- és közepes vállalkozásokra.

Ha tetszik, ha nem, valahogyan azt érzem, hogy az uniós pályázatoknál a feltételes közbeszerzési eljárás kötelezővé tételével momentán éppen a más izéjével veri a csalánt a kormány.

Miközben persze fennhangon mantrázza ennek az ellenkezőjét.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr662845313

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lázár János kezébe szálka ment 2011.04.22. 08:36:30

  Szegény Lézer János már jó ideje álmatlanul forgolódott éjszakánként az ágyában. Hiába gondolkodott erősen, nem jött rá mi az oka. A szép szolgálati autóját már régen leadta, az már nem is foglalkoztatja, hisz vett egy hasonlót (az árát és ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2011.04.21. 18:13:52

a kozbeszerzes nem feltetelesen is ezeket a koltsegeket rejti magaban, ezert altalanosan kell szot emelni minden obegato ellen, aki azzal jon, hogy neki svarcban egy munkat mennyivel olcsobban megcsinal a sarki ceg. ez volt az Audi-fenyezes, ez a postasbicikli, es lehetne meg sorolni.

a felteteles kozbeszerzes csak annyit jelent, hogy a nyertes kozbeszerzesekre meg tobb adminisztrativ koltseg rakodik, hiszen eddig mondjuk harom vesztes ajanlat koltseget kellett a negyedik nyertesnek kifizetni, most majd negy vesztest kell kifizetnie az otodiknek. szoval nem valami minosegi problema, csak mennyisegi.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.04.21. 21:17:25

+600 misi reklámra, egy kamu cégnek, akiknek még weboldalra sem tellett eddig??
www.bellcsoport.hu/

Egyébként meg mik voltak azok alatt a gaz cocik alatt???

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=107402

Aha... De tényleg! lehet, hogy meghekkelték a fityisz oldalát a gaz cocik és hamisítottak egy ilyent?

+ még egy kis nyalánkság...

index.hu/belfold/2011/04/21/simicska-ceg_epiti_dubaiba_a_magyarok_hiret/

Fillérekért, hisz ez a hülyének is megéri, nem hogy nekünk! De komolyan! :(

Emiksz 2011.04.23. 06:55:13

emiksz.blog.hu/2011/04/21/34_sok_nulla
"havi ötezret fizettem a könyvelőnek, meg kb. egy további ezres bánta az ilyen-olyan postaköltségeket. Szorzok tizenkettővel, és kijön 72.000. Biztos felfelé görbült volna a szám széle, ha ebből egymilliót meg tudok spórolni"
süti beállítások módosítása