Mert az úgy olcsóbb...

2011.11.17. 20:56

Azt javasolta a minap Ágh Péter fideszes képviselő, hogy a jövőben ne kelljen az állami tulajdonú autók után kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást fizetni. Mert az úgy olcsóbb.

És lőn: Ágh Péter fideszes képviselő javaslata a hét elején nemes egyszerűséggel törvénnyé nemesült, így jövőre már nem kötnek kgfb-t az állami autókra. A jóisten mentse meg attól az egyszeri, vétlen autóst, hogy eztán állami autóval koccanjon. Lesheti, hogy az állam mikorra fizeti ki neki a javíttatás költségeit. Már ha egyáltalán, ugye.

Mindenesetre lenne nekem is néhány ötletem - Ágh Péter nagyszerű logikáját követve. Lehetne például az állami autók - de csak azok - megengedett maximális sebessége lakott területen belül 120, azon kívül pedig 240 kilométer per óra. Mert az úgy meg gyorsabb.

Állami vezetőinknek és hivatali autóval közlekedő országgyűlési képvisőinknek így kevesebb időt venne el a napjából az utazgatás, és többet fordíthatnának az ő értékes idejükből az ország jobbá tételére. Az utazásra fordított idő jelentős részét ílyeténképpen produktív országépítő munkára fordítva egyrészt hatékonyabbá válna az állam működése, másrészt pedig nem kellene drága pénzen lézerblokkolóval sem felszerelni az állam autókat, ami pedig egészen egyszerűen nettó pénzügyi megtakarítás eredményezne a központi költségvetésben.

De továbbmegyek, szigorúan Ágh Péter képviselő úr logikája mentén. Javaslom, hogy az államnak - az Országgyűlésnek, a minisztériumoknak és más szerveknek - ne kelljen például fizetniük a járulékokat az állami alkalmazottak után. Mert az úgy olcsóbb, és különben is: egyik zsebből ki, a másikba be. És ne kelljen fizetniük a villanyért, a telefonért és a gázért, mert az úgy szintén sokkal olcsóbb lenne, és különben is, az a pénz amúgyis a külföldi befektetők zsebében landolna, akik meg kimenekítik a hasznot.

És különben is: ne kelljen például az állami intézményeknek fizetniük úgy általában a beszállítóiknak. Az lenne csak a költségtakarékos megoldás!

Lehetne például közbeszerzésen nyertes beszállítók helyett kötelező beszolgáltatást alkalmazni, úgy általában mindenre. Mert az úgy tényleg sokkal, de sokkal olcsóbb lenne az államnak ugyebár. A közbeszerzés rendszerének kiiktatásával egy csapásra megszűnne például a közbeszerzésekhez kapcsolódó korrupció is! Sőt, a sok elégedetlen állam beszállítónak - aki ma hónapokat vár a pénzére, mert az állami intézményeknél halomban állnak a kifizetetlen számlák - a jövőben nem kellene azon idegeskednie, hogy vajon belátható időn belül fizet-e egyáltalán az állam. Mert tudni lehet, hogy nem fizet, és kész. És onnantól kezdve a körbetartozások például már nem az államtól indulnak el - és lám, így máris teljesül a Fidesz egyik fontos választási ígérete.

Nem is beszélve az államháztartási kiadások jelentős lefaragásáról, amivel meg tartható lesz a jövő évi hiánycél, ugyebár.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr353390853

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy és a józan paraszt esete 2011.11.20. 11:37:14

Nem tanultam közgazdaságtant, s noha életem során összefutottam számos közgazdásszal, sosem hagytam magam általuk megfertőzni. A mezőgazdasághoz nincs semmi közöm, és anno megboldogult fiatal koromban nem traktorral jártam (se ekével, se a nélkül) a di...

Trackback: Magyarosch tárgyalás 2011.11.18. 11:36:14

Mint ahogy az lenni szokott az IMF-fel történő kapcsolatfelvétel bejelentése is magyarosra sikeredett. A legmagyarosabb az volt, hogy már mindenki tudott a tárgyalások megkezdéséről, csak azok a partnerek nem, akiknek részt kell benne venni. Az IMF is ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cakukatka · http://aktakukac.net 2011.11.18. 07:50:25

index.hu/gazdasag/2011/oko/fizessen_kevesebbet_az_aramert/

Pont valami ilyesmi történik az árampiacon is. Nem fizetünk a hálózathasználatért, mert az úgy olcsóbb...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.11.18. 07:51:04

Olyan szép is az, amikor a pártkretének szorgalma hülyeséggel párosul... Komolyan. Ez egy nagyon fontos dolog ettárséknál, de csak azért, mert ők egyenlőbbek még az egyenlőbbeknél is!
Azért kánagy seggberugdosásokat kéne kiosztani ebben az országban, nem fizetést, meg jutalmakat! Saller, koki, pi.sánrúgások... De ezerrel! :(

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.11.18. 10:52:22

@Boli: Túl sok a fenék, kevés már a rúgásra fogható láb...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.11.18. 19:07:19

@Cyr: Azért vagyunk páran, akik szívesen besegítenek egy erős jobb lábbal! Ne má, hogy ezért maradjon el! :) Sokan hazajönnének külföldről is, szívesen...

legeslegujabbkor 2011.11.18. 22:16:42

Ahelyett, hogy megsimogatnád a buksi fejüket, hogy a saját olcsóságukról ötletelnek, rájuk förmedsz. Így soha nem fognak rátérni arra, hogy nekünk mi kerül majd kevesebbe.
süti beállítások módosítása