Hová jutottunk...

2012.01.06. 13:09

Szégyen, hogy hová jutottunk. Hogy csaknem nyolc évnyi EU-tagsággal a hátunk mögött ma ott tartunk, hogy a kormányszóvivőnek, sőt: magának a miniszterelnöknek kell deklarálnia, hogy a kormány nem óhajtja zárolni, sőt: garantálja a bankbetéteket.

Zárójelben jegyzem meg: addig örüljünk, amíg nem Selmeczi "szenátor" vagy Szijjártó Péter kezdi el bizonygatni ugyanezt. Mert akkor tuti a bankpánik... Merthogy az ő kijelentéseik alapból hazugak. És bár Giró-Szász András szavahihetősége - a miniszterelnökéről már nem is szólva - erősen megkopott, esetükben legalább egy halvány esély van arra, hogy amit mondanak, azt kivételesen komolyan is gondolják. Mondom: legalább egy halvány esély...

Csakhogy egy normális piacgazdaságban, sőt: egy normális országban az ilyesmit nem kell bizonygatni. Merthogy ez evidens.

Egyúttal jelentem: nem Mesterházy Attila és nem Szanyi Tibor hibája az, hogy a kormányszóvivő és a miniszterelnök ilyen bejelentésre kényszerült. Még akkor sem, ha olykor nagyobbnál nagyobb sületlenségeket képesek mondani. Erről egyedül a jelenlegi kormány tehet.

Vajon mit gondolnak az emberek arról a kormányról, arról a jogrendről és arról a demokráciáról, ahol egyáltalán megfordulhat a fejekben az a - józan ésszel egyébként tényleg abszurd - felvetés, hogy a kormány netalántán zárolja a bankszámlákat? Ugyanakkor nincs is ezen mit csodálkozni: a kormány az elmúlt másfél évben mindent elkövetett azért, hogy még ez a lehetőség se tűnjön teljességgel őrültségnek.

Nyomorult egy országban élünk. Nyomorult egy ország ez - még nem vagyok díszpolgár sehol, nem vehetik el a díszpolgári címemet, írhatom tehát nyugodtan -, és egyre nyomorultabb.

Mert milyen ország az, ahol az emberek 80 százaléka szerint rosszul mennek a dolgok, és ahol a fennmaradó 20 százalék sem gondolja teljességgel ennek az ellenkezőjét? Milyen ország az, ahol hárommillióan élnek a szegénységi küszöb alatt, és egymillióan egyenesen mélyszegénységben - olyan nyomorban, amit az ülésfűtéses audiból vagy a kristályfényű operaházból elképzelni sem tudnak a frakkos-öltönyös urak?

Milyen ország az, ahol a munka becsületéről papolnak, de felmérések szerint az emberek több mint egynegyede már csak a lottóötösben bízik, vagyis ahol négy emberből egy gyakorlatilag nem is reméli, hogy valaha is előrébb juthat? Milyen ország az, ahol az emberek többsége úgy érzi: nincs remény?

Elbaszott egy ország ez, elbaszott kormánnyal, elbaszott köztársasági elnökkel és elbaszott (gazdaság)politikával. Mert ennyire még a Fletó sem kúrta el. Pedig ő aztán a saját bevallása szerint sem kicsit...

Jut eszembe: ha már a rémhírterjesztést meg szeretnék állítani, mindenekelőtt ne engedjék megszólalni Kósa Lajost, Szijjártó Pétert, Selmeczi Gabriellát, Lázár Jánost, Pleschinger Gyulát és kevésbé tiszta pillanataiban magát a miniszterelnököt, mert a megszólalásaik után rendszerint nyomban esik a forint... Mert azt hiszem, kimerítheti a rémhírterjesztés büntetőjogi tényállását a spekulánsokkal való fenyegetés. Amin persze valakik, valahol bizonyára igen jól kaszálnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr793524077

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az utca nem lehet ellenzékben! 2012.01.10. 08:35:28

Adta ki a jelszót a kedves vezető. Persze nem azonnal, mivel kellett egy kis idő, míg megmagyarázták neki, hogy nem mellette, hanem ellene tüntetnek az utcán.Kicsit értetlen volt a Kedves Vezető. Elsőre nem is értette a dolgot. Gyorsan megnézte a naptá...

Trackback: Orbán százezrei 2012.01.08. 21:49:43

Állnak-e még tömegek Orbán mögött? Állnak bizony. És ez az igazi nagy gáz, nem a Viktátor maga. Azt írja az újság – pontosabban a NOL.hu – hogy egy nekik nyilatkozó FIDESz elnökségi tag szerint, ha Orbán mellett szerveznének tüntetést, &nb...

Trackback: UTOLSÓ ESÉLY 2012.01.06. 16:04:03

 Agónia, vagy élet? Lassú, hosszú és fájdalmas szenvedés, vagy kilábalás? Nem kérdés ma már, hogy két lehetőség közül választhat a kormányzó többség - a fidesznek és ragadványának még van lehetősége válaszokat adni, de ahogy fogy körülöttük a...

Trackback: Az ígéret szép szó… 2012.01.06. 13:39:56

„Ha újra az IMF irányítása alá kerül az ország, és nem a saját gazdaságpolitikát hajtjuk végre, akkor ránk, nemzeti érzelmű emberekre itt semmi szükség nincs.” „Ha az IMF visszajön, én el...”Az IMF jön!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jenőke 2012.01.06. 19:49:20

"elbaszott kormány, elbaszott köztársasági elnök..."
???
még egy kis idő, és felsóhajthatsz.
Lesz ebből "ki" is, ha így megy tovább.

Crip Lee 2012.01.06. 21:43:49

"Vajon mit gondolnak az emberek arról a kormányról, arról a jogrendről és arról a demokráciáról, ahol egyáltalán megfordulhat a fejekben az a - józan ésszel egyébként tényleg abszurd - felvetés, hogy a kormány netalántán zárolja a bankszámlákat? "

Az a baj, hogy mivel az eddigi lépéseik sem nyugodtak a racionalitás talaján, így teljesen érthető, hogy mindenki azt feltételezi, hogy egy fizetésképtelenség esetén az őrült vagdalkozásban - lsd. manyup pénzek lenyúlása - ezt is simán megléphetik. Oszt majd kiküldik SG-t, hogy magyarázza meg, hogy csak megvédik a bankok általi eltőzsdézéstől.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.01.06. 21:49:57

ELKÚRTÁK! Nem kicsit, de nagyon.
"hvg.hu: Felelősnek tartja-e magát a forintgyengülés miatt?
Orbán Viktor: Mármint a jegybankelnök úr? Erről nem nyilatkozott.

hvg.hu: Nem. Ön, miniszterelnök úr!
Orbán Viktor: Semmilyen személyes felelőssége a jegybank elnöknek nem került szóba a tárgyaláson.

hvg.hu: Ön, személy szerint!
Orbán Viktor: Az sem."

2012. Magyarország állítólag felelős miniszterelnöke...
Ti vagytok a hülyék, ha csodálkoztok! :)
Ez a mellédumálás és "államférfiúi" felelősség vitte idáig ezt az országot.
A kis sunyi pöcs...
hvg.hu/itthon/20120106_orban_viktor_forintgyengules
CSAK A FIDESZ! ÉLJEN A PÁRT!

ClearWater 2012.01.06. 21:49:57

Hogy egy klasszikusan szép idézettel éljek, akinek nincs baja a szarással az nem beszél róla.

Dig, Lazarus! 2012.01.08. 02:37:46

A szégyenteljesen groteszk helyzetet mi sem jelzi jobban, mint hogy a rendszerváltás előtti Romániát reprodukálandó nagy munkájában szólnak neki nyugatról, hogy inkább a mait kellene ...
De ő csak hajt tovább, egy Esztergom–Gyöngyöspata összegyurmázással alkotott szuverenitás felé, abban a hiszemben, hogy a romokon, majd az utána jövő szükségállapotban uralmon maradhat. Ebben is tévedni fog, de hogy még előtte megállítható, az csak billegő remény.

Megjegyzem, a bankszámlazárolástól nem elsősorban azért félnek az emberek (magam is), mert az most reális veszély. Ennyire azért nem hülyék, főleg azok, akik már egy éve komolyan aggódnak. Az államcsődtől félünk, aminek legalább ez egy tudott, súlyos következménye. Hogy az elértéktelenedett pénzünkhöz – meg persze a nem elértéktelenedett devizánkhoz (ha még itt van) – még csak hozzá sem férünk, legfeljebb használhatatlan porciókban kaphatunk belőle, miközben nem mondhatjuk, hogy ilyen helyzetben akkor nem fizetünk közművet, törlesztést, egyebet, mert azt meg inkasszálhatják. Családok gyerekekkel, amúgy is életveszélyes körülmények között. Ettől félnek tehát, a csőd következményeitől, aminek a szélén táncolunk, és amit már akkor sem biztos, hogy kontrollálni tud az elmeháborodott, ha igaz, hogy azt azért nem akarja.
És akkor – hogy a szerző szóhasználatával éljek – baszhatjuk a garanciáit (az más kérdés, hogy nem is hisszük), mert nem vették el (minek is, mikor a mögötte álló fedezetet élik fel), csak nem férhetünk hozzá.

Ott lesz az, egy-két év múlva, ha (fokozatosan) elkezdik visszaállítani a rendeltetésszerű használatot. És ha túléljük valahogy, és eljutunk odáig, akkor megállapíthatjuk, hogy felét vagy negyedét éri ...

Anti-politikusok · http://antipolitikusok.blog.hu/ 2012.01.08. 18:14:03

@Boli: orbán sokkalta nagyobb patkány, mint az összes eddigi msz(m)p-s miniszterelnök együttvéve... azok legalább nem terelték volna ilyen primitív módon a szót, hanem egyből beismerték volna, hogy nem éreznek felelősséget semmiért :)
a lelkiismeretesebbje (?) :) talán még valamit hadovált is volna arról, hogy részben felelősséget vállal az elkúrásért :)
süti beállítások módosítása