Hadisarc

2012.04.23. 12:37

Igaza van Orbán Viktornak, Matolcsy Györgynek és Szijjártó Péternek. Ez itten kérem még véletlenül sem megszorítás! A megszorítás ugyanis ennél szelídebb és szolidabb lenne. Ez itten kérem hadisarc.

A háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz, pénz - mondta volt állítólag Raimondo Montecuccoli olasz származású hadvezér. A magyar kormány szabadságharca pedig meglehetősen költséges mutatványnak bizonyul, ráadásul sajnos egyelőre a legkisebb eredmények nélkül. A hadipropaganda persze dübörög gőzerővel, csak a pannon puma vagy mi nem nagyon akar. És momentán csúnyán vesztésre állunk ebben a háborúban.

Mértékét tekintve igencsak hadisarcnak tűnik az állítólag percenként kétforintos telefonadó - mint ahogy hadisarc helyett másnak aligha tekinthetők az ágazati különadók, a 27 százalékos áfa, meg a banki tranzakciós adó. De végül is ha az áfa mértékét tekintve Európa-bajnokok vagyunk, az általános adóterhelésben dettó, az államkötvények kamata és az országkockázati felár is minimum dobogós, az itteninél drágább benzin meg lassan már nem akad a kontinensen, hát miért éppen az amúgy is méregdrága telekommunikáció ne legyen nálunk ténylegesen is a legdrágább egész Európában? Ha másban nem is, legalább ebben Európa-, sőt: világbajnok teljesítményt produkálhat Magyarország.

Úgy számolgat az ember, hogy ez a percenként 2 forint mekkora adót is jelent... 20 forintos telekomos percdíjjal számolva 10 százalékos adóterhelést, ami azért valljuk be: igazán veretes dolog. De továbbmegyek: a kábelnetes telefonnál, 3,75 forintos percdíj mellett ez 53,3 százalékos (!) adóterhelés, ami már igazán a hadisarc kategóriája. A nulla forintos percdíj mellett pedig a telefonadó mértéke - tudom, nullával egyébként nem értelmezhető az osztás, ezért mondjuk inkább így - a végtelenhez konvergál...

Talán szimbólum is ez valahol: az adóterhek emelése tekintetében Matolcsyék fantáziájának is csak a végtelen szab határokat.

Mindenesetre a telefonadó kapcsán is óvatosan jelezném, hogy a kormánnyal egy ideje már nem éppen a fonom van tele...
 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr964468258

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Széll hozott, Széll visz ... 2012.04.24. 12:13:57

Amikor az állam strukturális reformokra szánja el magát, mit is csinál? A Széll Kálmán terv 2.0. választ ad a kérdésekre, de nem biztos, hogy szeretjük olvasni, hallgatni, megélni meg pláne nem.  Kérdés: már csak azt lenne jó tudni, ez a terv a gö...

Trackback: A fecsegés ára 2012.04.24. 12:13:26

Majd a megátalkodott, feleslegesen telefonálók kevesebbet fecsegnek, mondta Patay Vilmos fideszes országgyűlési képviselő tegnap, amikor megkérdezték az új telefon-adóval kapcsolatban. Vagyis a Széll Kálmán 2.0 népnevel is, ha eddig nem tudtuk volna. M...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wanekus 2012.04.23. 23:23:38

Michael, Michael!
Ez az adócsökkentés kormánya! Hogy milyen adóé? A haladóé.

zelmavagyok · http://sikospálya.blog.hu 2012.04.25. 16:19:38

Hát igen, személyi jövedelme nem mindenkinek van, vagy nem adóköteles esetleg. De mindenki telefonál, gyerekek, nyugdíjasok, kismamák, betegek stb., így szépen szétterül az adófizetési kötelezettség. Érdekelne ezek igazságosságának társadalmi megítélése. Esetleg felmérés készült valahol?

zelmavagyok · http://sikospálya.blog.hu 2012.04.25. 16:20:08

Hát igen, jövedelemadót nem mindenkinek kell fizetnie, pl, mert nincs jövedelme, vagy nem adóköteles. Telefonálni meg mindenki telefonál: gyerekek, nyugdíjasok, kismamák, betegek. Érdekelne a társadalmi igazságosság megítélése, nem csinált valaki erről közvéleménykutatást?
süti beállítások módosítása