Papír, ami elérhető

2012.07.18. 11:28

Vajon ki lesz olyan bolond, hogy jövőre szerződjön egy átalányadózó vállalkozóval? És hányan lesznek olyanok, akik azt mondják, hogy legyen 20 százalékkal olcsóbb, de számlamentes az együttműködés?

Nem vagyok egy Vámosi-Nagy Szabolcs, és még gyenge adószakértőnek sem mondanám magam - bár egy időben május környékén rendre tetemes mennyiségű Balaton-szeletre tettem szert abból, hogy szívességből személyijövedelemadó-bevallásokat csináltam a kollégáknak -, de ez az új, tételes kisvállalkozói adó azért elgondolkodtatott.

Az van ugye, hogy ha jól értem, a tervek szerint jövőre évi nettó 6 millió forintos árbevételig főállásúak esetén havi 50, mellékállásúként pedig 25 ezer forintos átalányadóval kiválthatják az iparűzési adó kivételével gyakorlatilag valamennyi adójukat és járulékukat a kisvállalkozók - vagyis az egyéni vállalkozók és a betéti társaságok.

Tapsikol az ember, hogy nézd már, milyen jó fej a kormány, végre tényleg segíti a legkisebbeket, adóterhet csökkent meg minden szépet és jót cselekszik. És ez a tételes átalányadó sok szempontból tényleg jobbnak tűnhet a 37 százalékos evánál - bár annak az egyszerűségével, valljuk be, nehéz versenyre kelni. Nyilván jó lesz ez a fodrásznak meg a cipésznek, vagyis jellemzően azoknak a kisvállalkozóknak, akiktől hogy úgy mondjam, amúgy sem szoktunk túl gyakran számlát kérni. Merthogy az ilyen kisvállalkozók számláival januártól akár ki is törölhetjük majd... Papír lesz, ami elérhető.

Van ugyanis ennek az egyszerűsített adózásnak egy másik oldala is - mégpedig azoké a cégeké, akik befogadják az ilyen átalányadót választó kisvállalkozók számláit.

Már ha egyáltalán.

Merthogy szabályosan kiállított számla ide vagy oda, az ilyen adózást választó vállalkozóknak kifizetett összeget nem lehet leköltségelni. Az átalányadózó vállalkozónak kifizetett költség nem költség. Vagyis ha egy cég az ilyen átalányadót választó vállalkozóval szerződik, a társasági adót meg kell fizetnie még az így keletkező költségei - bocsánat: kiadásai vagy mi - után is.

Igen, jól tetszettek érteni: az átalányadózást választó kisvállalkozó helyett gyakorlatilag a vele szerződő és tőle munkát megrendelő vállalkozás fizeti majd meg a társasági adót. Érdekes módja ez az adócsökkentésnek, hogy úgy mondjam... Orbán és Matolcsy meg nyilván röhögnek a markukba. Ügyes.

Már csak az a kérdés, hogy ilyen feltételekkel ki lesz olyan bolond, hogy jövőre szerződjön egy átalányadózó vállalkozóval. Vagy még inkább hogy hányan lesznek olyanok, akik azt mondják az átalányadózónak, hogy öreg, mivel a számláddal amúgy is kitörölhetem, csináljuk meg mondjuk 20 százalékkal olcsóbban, de számlamentesen...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr354663985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sala 2012.07.18. 12:15:32

És mi történik, ha szerződéskötés után vált egy alvállalkozó átalányadózásra? Az első számla után meglepődik a fővállalkozó?

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.07.18. 14:11:20

"bár egy időben május környékén rendre tetemes mennyiségű Balaton-szeletre tettem szert abból, hogy szívességből személyijövedelemadó-bevallásokat csináltam a kollégáknak"

Szívességből, mi? Na told csak be szépen a 37 db Balaton-szeletet a NAV-hoz, amíg jókedvemben vagyok.

Nehogy azt hidd, hogy elsunnyogod, kicsi rigó.

1kutya 2012.07.18. 14:13:46

kocsmárosadózás. vagy fodrászadózás. vagy hogyishívják...

Paradigma 2012.07.18. 14:14:26

Itt meg egy ellenérvelő bejegyzés:
jakabandor.blog.hu/2012/07/16/tenyleg_egyszeru_adozas#more4659385

Gyanítom, nincs olyan adózási forma, ami mindenkinek jó.

dessert eagle 2012.07.18. 14:15:40

Hátigen. Ezt a postot nem kellett volna megírni.
A számla az áfafizetés bizonylata. Ha nincs áfafizetési kötelezettség, nem kell kiállítani, ugyanakkor, ha nem kötelező, akkor is bármikor kibocsátható más számviteli bizonylat helyett.
Nem csak számla alapján, hanem bármely más szabályszerűen kibocsátott számviteli bizonylat alapján is el lehet költséget számolni, adóalapot csökkenteni.
Jelenleg is van az áfa rendszerben alanyi adómentesség, az alanyi adómentesek bizonylatolási kötelezetttsége ugyanolyan szigorú, mint más adózóké, ők is számlát állítanak ki, csak az nem tartalmaz áfát.
Az áfa egy átmenő tétel a számvitelben, a társasági adó számítását nem befolyásolja, arra bazírozni áfacsalás.

Asztalos Gábor 2012.07.18. 14:16:04

a társasági adó 500 M bevétel alatt 10%.
vagyis ha a kisadózó 100 ft helyett 90 ft-ot számláz ki, ugyanott van a megrendelője, vagyis neki 99 ft-ba kerül majd.
a jóval alacsonyabb adómérték miatt a 90 ft-tal is sokkal jobban jár a kisadózó, mint most a 100 ft-tal, hiszen jelenleg kb a fele marad meg az adózás után (50 ft), utána meg a bevételtől függően akár a 90% is megmaradhat, vagyis 81 ft.

melyik a jobb? 81 ft vagy 50 ft?

Ha meg elköltségelhető lenne a számla, akkor azon menne a rinya, hogy megint beindulnak a számlagyárak.
Ez egy reális kompromisszum, úgy próbál új adózókat bevonni, hogy az adócsalás ne nőjjön.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2012.07.18. 14:16:39

"Vagy még inkább hogy hányan lesznek olyanok, akik azt mondják az átalányadózónak, hogy öreg, mivel a számláddal amúgy is kitörölhetem, csináljuk meg mondjuk 20 százalékkal olcsóbban, de számlamentesen"

Nincs abban igazságod, hogy a kisadózó számlájával kitörölheti. A te céged megrendelt egy szolgáltatást annak az ellenértékét kifizeti, a kisadózó számláját lekönyveli, a pénz a cégből eltűnik, csak épp a megrendelt szolgáltatás valódi költsége a cég számára a számlán szereplő összeg 110%-a lesz, a társasági adót mindenképp befizeted utána.

Ezzel szemben, az "oldjuk meg okosban 20%-kal olcsóbban" sztorihoz először is ki kell venned azt a 20%-kal kevesebb összeget a cégből, amit jó esetben ugyanúgy a 10% társasági adó és 16% szja + 14% eho terhel (igaz ez utóbbi legalább korlátos). A kisadózónak ráadásul csak akkor érné meg kockáztatni és nem adni számlát a munkájáról, ha közel van a 6 milliós éves plafonhoz a bevétele. Ő ugyanannyit adózik, akár 6 milliót keres egy évben, akár csak 1-et.

Dr Gregory House 2012.07.18. 14:16:44

Éljen a párt! Éljen népünk bölcs vezére! És köszönjük a remek általányadot!
A hálás magyar kisvállalkozók

MasterBlaster 2012.07.18. 14:16:49

Meglepődik, aztán szerződést bont, az alvállalkozó meg majd néz nagyokat.
Az is kérdés, honnan fogja tudni a befogadó, hogy itt egy "olyan" vállalkozóról van szó. Fel kell majd tüntetni a számlán? Lesz külön nyilvántartás? Megint sikerült kitalálni valamit, amivel bonyolítani lehet az adminisztrációt.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2012.07.18. 14:17:03

Oké, nem csökkenti a tao alapját, tehát neked a megrendelt szolgáltatás 10%-kal többe kerül, mint ha elszámolhatnád. A fő kérdés az: olcsóbb lesz-e legalább 15-20%-kal a általányadózó szolgáltatása ahhoz a konkurenciához képest, aki nem ezt az adónemet választja, és elszámolható számlát tud neked adni? Ha igen - fogsz szerződni az általányadózóval, egyszerűen megszorzod a neki kifizetett összeget 1,1-el, és az lesz a valódi költségszinted amivel a céged az adott szolgáltatást bebudgeteli. És ha ez az 1,1-szer a kisadózó számlája kevesebb, mint a másik vállalkozó elszámolható számlája, akkor őt választod.

Konkrétan: kifizetsz mondjuk egy honlapért egy kisadózónak 600 ezret, amiből ő nettó megkap 550-et (ha ez az egy munkája volt abban a hónapban), és ami neked teljes költségként 660 ezer forintot fog jelenteni. Ugyanekkora nettó kivéthez kifizetsz egy EVA-s vállalkozónak minimum 687 ezer + áfát, amiből az áfát visszaigényled (ha áfakörös vagy), de még így is 27 ezerrel magasabb a költséged a kisadózóhoz képest (és akkor az evás vállalkozó még nem fizette meg a bérminimum utáni közterheket, ami még egy 40-50 ezerrel odébb tolja a történetet). Nem EVA-s, normál adózású vállalkozásnál a történet még rosszabbul néz ki.

Nem olyan rossz ez a kisadózás, a számlaelszámolhatatlanság és áfamentességre predesztinálás pedig a legtöbb trükközni vágyó számlagyáros alól ki tudja fogni a szelet.

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2012.07.18. 14:17:16

más farka és a csalán esete, pont mint a nem áthárított külön és szektór adóknál, bele illik a képbe, nincs itt hiba kérem szépen :D

blueeyed333 2012.07.18. 14:17:20

Ajánlom Jakab Andor blogját, mert te valamit nagyon félreértettél

jakabandor.blog.hu/2012/07/16/tenyleg_egyszeru_adozas

Szerintem rengetegen fognak szerződni ilyen emberekkel, maximum azt modnják hogy engedj még 10%-ot az árból a társasági adó miatt...emberünk meg örömmel engedni fog, mert nem kell aggódnia senki miatt, van biztosítása még nyugdíjat is kapni fog ha megéli...

Én inkább csak attól félek, hogy hirtelen rengeteg alkalmazottból lesz kisvállalkozó...

Kurva sok mindent lehet fikázni, de szerintem ez pont nem hülyeség

Rwindx 2012.07.18. 14:17:25

Ha ezt elolvasod: penzcentrum.hu/adozas/viszlat_eva_ekho_evi_6_millio_alatt_bolond_aki_nem_kisadozik.1033316.html

Akkor rájössz a kisadózónak még akkor is bőven megéri ha 10%-al olcsóbban adja a szolgáltatását.
A befogadó cégnek pedig kell a számla függetlenül attól hogy társasági adóalap csökkentő-e vagy sem, mivel a mérlegben, pénztári elszámolásokban stb szerepelnie kéne annak a költségnek, különben hiány keletkezik és az már "síkítás" kategória.

mim 2012.07.18. 14:17:31

Senki, kivéve az állami szférát. Az állam majd kifizeti. Annak a pár szerencsését.

Ringlósztár 2012.07.18. 14:26:13

@Paradigma:
Azért a jakabandor nem hivatkozási alap, olyan hülyeségeket írt le a felkapott bejegyzésében, melyben arról értekezik, miért nem fog alkalmazni senkit, hogy szemmel láthatóan alapvető jogszabályokkal nincs tisztában pl. a járulékfizetés terén.

igazi hős 2012.07.18. 14:44:23

Nem minősítem a posztolót, de látványosan sokaknak lesz jó ez az adó. nicns mellé anniy kikötés, mint az EVA mellett, mostantól simán megcsinálhatom, hog a KFT-m (amitől üv-ként fizetést kapok), havi 500 ezret ad nekem mint egyéni vállakozónak. 85%-kal hófehéren hoztam ki pénzt a cégből, hurrá! (Eddig is ki tudtam hozni ennyiből, de azzal le lehet bukni.)
Bolond lesz, aki nem csinálja meg.

nyubocs 2012.07.18. 14:55:25

Azért nem kellene keverni sem a bejegyzésben sem a kommentekben az átalányadó és a kisvállalkozói tételes adót, mert qrvára nem ugyanaz.

hamisnero 2012.07.18. 14:58:57

én utálom az orbán/matolcsy párost, de a tipikus lakossági szolgáltatóknál (lakótelepi diszkont, szemfelszedő, órás) azért van értelme a dolognak. suba a subához, guba a gubához. aki el akarja számolni a számlát, az a nagyobbakhoz megy. a nyugger öreglány meg megy a kisszolgáltatóhoz (eddig se értette, minek a papír). és nem kell sorban állni a strandon a sörért, amíg a műkörmös picsa számlát varázsol.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.07.18. 15:03:34

Lesz-e olyan bolond?
Inkább a kérdés az, lesz olyan bolond magyar vállalkozó aki nem alapít minden családtagja és a kutyája nevére is céget hogy mindegyik 5,99 ezer forintot kiszámlázzon egy évben?
Kb. 445 ezer forintot kihozok 500ból (550ből ha a társasági adó "büntetést" nézzük), tudsz ennél jobbat?
Pénzmosás rulez, számlagyár indul, van valakinek 135 darab eladó cége? Egyéb tanácsadás, havi 499. 950,- forint, anyuka itt tessék aláírni és szólni a papának ha bejött a szőlőből hogy ő se felejtse el, le kell adni a számlákat holnap...

nyubocs 2012.07.18. 15:12:28

@igazi hős:

Ajánlom figyelmedbe a kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó részt, aztán mindjárt nem lesz olyan örömteli a helyzet :(

zgabi 2012.07.18. 15:12:47

Teszem azt, valaki üzletkötő és 25 %-os jutalékért dolgozik. Azt mondja a megrendelő neki: te kisadózó vagy, ezért mától a jutalékod 25 % helyett csak 22,5 %, és mind a ketten nyugodtan alszunk. Mert az igaz, hogy a megrendelő nem költségelheti el a kifizetett jutalékot, de a kisadózótól befogadott számlával tudja igazolni, hová tűnt a jutalék gyanánt kifizetett pénz. Ez neki jó. A kisadózónak sem rossz, mert ugyan kevesebb jutalékért dolgozik, de havi 50.000 forintnyi adóval megváltja a nyugalmát. Persze ez nem igaz arra a kisadózóra, aki havi 100.000 körül keres ( a minimálbéresek is megszívták az egykulcsos adóval), de aki havi 500 Eft körül keresget, annak nagyon is megéri legalizálni a tevékenységét. Bár én sem vagyok adószakértő, de mi lenne, ha a megrendelő a kisadózótól befogadott számla 10 %-át elszámolhatná költségként? Mert ez fehérítené igazán a gazdaságot. A számlagyáraknak pedig amúgy sem éri meg éves szinten 6 millával foglalkozni. Tehát a javaslat: kisadózó alanyi jogon áfamentes, s az általa kibocsátott számlának 10 %-át elköltségelheti a megrendelő.

Itt az IMF, Orbán takarodsz végleg, azt igérted? 2012.07.18. 15:30:53

A bóvli kormány látja, hogy EU ellenes a rokkant nyugdíjak elvétele és terelése a nemlétező munka világába ezért le is állítja a felülvizsgálatokat. nem lehet elvenni visszamenőleg a rokinyugdíjat!

Csak ettől még nem oldódott meg minden, mert maradtak rokkantak, akiket munkaképesnek minősítettek, nem nézve, hogy van-e egyáltalán munkahely, ahol majd alkalmazzák őket.

Kinek kell egy süketnéma munkás? Egy asztmás, egy féllábú? Biztos kapkodni fognak értük, amikor beállítanak. Mert be fognak. Mert nem tudnak majd megélni a 28 ezer forintból, amit a felülvizsgálat után kapnak.

Én is ismerek olyat, aki csak az egyik szemével lát, azzal is alig. Akit fellöknek az utcán, akire undorral néznek, akit mindenki megpróbál átverni, miután rájött, hogy nem lát. Akinek egy csekk befizetése, egy egyszerű bevásárlás, egy buszozás erőn felüli teljesítmény. De azért „munkaképes”. Nyilván.

Bár igaz, azok is fogyatékkal élnek, akik az ilyen döntéseket meghozzák.

Csak nekik valamelyik másik testrészükben van a hiányosság.

halaloszto 2012.07.18. 15:39:37

Egy masik iranybol nezve: van a cegemnek 5 milla nyeresege, amit jo lenne szabadon elkoltheto keszpenzze alakitani. Haver gyorsan mellekallasu egyeni vallalkozo lesz, ad szamlat 5 milla szakertesrol, en meg kifizetek neki 25000x12+100ezer konyvelore meg csokira=400ezret.

Es kevesebb mint 10% koltseggel lett kp-m, amivel azt csinalok amit akarok. Mert igaz hogy a tarsasagi ado csak 10%, de a leadozott nyereseget meg nem kolthetem el, ha kiveszem meg vannak jarulekai.

Vajk

ZOH 2012.07.18. 15:40:25

Miert tesz ki az index cimlapra egy ilyen, orditoan nyilvanvaloan sulyos targyi tevedest tartalmazo cikket a cimlapra?! :-(

Ha a megrendelo befogad egy ilyen KATA-s szamlat, akkor valoban ra kell meg fizetnie 10% tanyat, viszont ugyanakkor az a penz teljesen legalisan ki lett veve a hazipenztarbol/bankszamlarol, az elvegzett munka le van bizonylatolva (ellenorzeskor, garancianal stb. kellhet), satobbi. Ezt osszevetni azzal, hogy "oldjuk meg zsebbol svarcba 80-ert"... nevetseges.

Masreszt mi van azokkal, akik amugy is maganszemelyeknek szolgaltatnak? (Mint pl. a viragarus neni az Allee-nal, csak hogy egy friss hype-ra reagaljak.) Azok a jelenlegi full svarc helyett egeszen normalis aron feheredhetnek.

Ritkan szokott a paranoid elmebeteg Nagyvezir es a netto elmebeteg Szent Jobbja ertelmeset bofogni, de ez most ezen kivetelek egyike lesz, ha a kivitelezest a szokasos modon el nem basszak.

hackbard.celine 2012.07.18. 15:52:23

@Rwindx: a kisadózás rajongóknak és a jakabandorozóknak:
"A főállású kisadózó a Tbj. szerint biztosítottnak minsül, a Tbj. és az Flt. szerinti valamennyi ellátásra jogosultságot szerez. Az ellátások számításának alapja havi 81 300 forint."
Teccenek érteni? Ha nem, akkor levezetem:
lehet akár 500e Ft a havi bevétel, de táppénz csak 81300 Ft után jár (jelenleg 60%). A kisadózókat majdan nyugdíj is csak a 81300 Ft után illeti meg.
Ja hogy nem kell megbetegedni, esetleg illik elpatkolni nyugdíj előtt? Így se rossz, csak illik ezt a részt is bevenni a reklámba.

GiaMarie 2012.07.18. 16:31:44

ÉS ha én egy ilyen céget arra alapítok,hogy szolgáltatást számlázzak az ismerősöm álszlovák cégének?Merthogy gondolom itt lehet kiskirálykodni,hogy ezt nem lehet meg azt nem lehet leírni,de végsősoron az egész- EU-ra ez nem vonatkozik...

Skodakék Fábia 2012.07.18. 16:31:47

Na ebben az országban se lennék könyvelő...

nemecsek ernő áruló 2012.07.18. 16:32:09

@Ringlósztár: "szemmel láthatóan alapvető jogszabályokkal nincs tisztában"
Mindig kérdezem, de sose kapok választ: tudsz konkrét példát mondani?

Nem vagyok vállalkozó alkat, az adójogszabály számomra annyit jelent, hogy évente egyszer egy a cégemtől kapott papírt odaadok a könyvelőnek, de érdekelne, jakabandor miben "tévedett" a szándékosan túlzó, és a magyar vállalkozói rendszer bonyolultságát ecsetelő bejegyzésében?

@ZOH: Na most ne haragudj, de egy szavadat sem értettem. Ez lenne az egyszerű adózás? Szerintem az, hogy EVA, és X%-ot befizetsz, oszt' jónapot, sokkal egyszerűbb dolog, de azt azért szüntetik meg, mert bonyolultá teszi az adórendszert, vagy mi a szart mondott Kusza Szem...

7esbusz 2012.07.18. 16:32:16

Nem lehetne ezt a nyomoronc hátteret egy értelmesebbre cserélni nagyobb betűméret kíséretében? Csak mert mire a végére jutottam, kifolyt a szemem....

komplikato 2012.07.18. 16:32:33

@ZOH: 1. Ez nem cikk, hanem blog
2. Tévedés jogát fenntartva a kikerülő blogok a frissesség, időarányos olvasó szám és/vagy hozzászólások száma alapján kerül ki, semmi köze a blog értelmességéhez.
3. Lehet tárgyi tévedéseket tartalmaz, de pont a véleményeket olvasgatva megint kiderült, hogy mennyire nem gömbölyű a törvény avagy eleve kiskapukra vagy kiskapunak épült.

Rwindx 2012.07.18. 16:32:39

@hackbard.celine:
Húha! És mi köze van ennek ahhoz amit a poszt szerzője állit?

Anti Anyag (törölt) 2012.07.18. 16:32:57

Tanulmányoztam a dolgot. Szvsz. kár fikázni Orbánékat, mert mindenképp jól kilehet jönni ebből. Annyi, hogy legfeljebb te adsz 10% kedvezményt, ha nagy a sírás, de nagy cégnél ez annyira nem is érdekes.

Én EVA-ról mindenképp átállok. Ennek a veszélye inkább az lehet, hogy emelni fogják a minimálbért, tehát a havi 50-est is, így esetleg 2 év alatt elolvad az egész. Az EVA-val is ezt csinálták, talán 2 évig volt buli.

Dr.Zemberevő 2012.07.18. 17:25:21

@hackbard.celine: Ha sokáig marad a csuti vajda és csapata, nyugdíja úgysem lesz senkinek, bármennyi után is fizeti a járulékot, illetéket vagy mi a fenét éppen.

Rwindx 2012.07.18. 17:25:28

@GiaMarie:
Az már a szlovák adóhatóság gondja lesz hogy miért folyik be olyan kevés társasági adó náluk...

Kopi3.14 2012.07.18. 17:32:45

Az a számlán látszik, hogy ki az új adót választó? Mert ha nem, akor repkednek a büntik meg nem fizetett társasági adó miatt?
Az nem túl elegáns, hogy kiadás után adózzon valaki.

anyadmajma 2012.07.18. 17:48:31

ez egy nagy szokásos BULLSHIT! szerintem.
hogy csak mást ne mondjak, nem 138e a havi munkabér költség, hanem 68e, mivel a 70e az a munkabér, amit ugye az ember megkap nettóban a 138e-ből. Nekem pl egy havi nettó 300e bevételű másodállásos evánál nem jön ki különbség, amiért megéri váltani. És ez még csak tervezet.
Alapjaiban nem rossz ötlet, de a gyakorlati alkalmazhatóság megint le van szarva.
Szóval kedves @michaelnight, tőled nem vártam volna ekkora baromságot leírni.....

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.18. 18:02:44

@MasterBlaster:

"Meglepődik, aztán szerződést bont, az alvállalkozó meg majd néz nagyokat."

*

Átalányadózást a könyvelőoldalak szerint jelenleg is lehet választani, 15 milliós bevételig.

Amit Orbánék kitaláltak, az az lenne, hogy 6 millióig "csak" 50 ezer lenne az adó havonta, meg mellé a mindenféle járulékok.

Ezzel az a baj, hogy a kényszervállalkozók bevétele kevesebb, mint hogy a munkabér jellegű kifizetéseik, kivétjeik után ennyit kellene adózniuk, ők tehát nem választják majd.

A nem-kényszervállalkozóknak meg, feltételezve, hogy tényleg megy az üzlet, havonta több bevételük van, mint 500 ezer Ft, ami éves szinten kiadja a hatmilliót, így ők ezért nem fogják választani ezt a megoldást.

Az egész tehát nem más szerintem, mint egy jól hangzó PR-fogás, tényleges adóteher-csökkentés nélkül.

De lehet, hogy nem így van, egy könyvelő ideírhatná a tutit.

magyar ember teli szájjal 2012.07.18. 20:55:22

@Asztalos Gábor: És az osztalék utáni közterhek? Azt is ki kell csengesse a vevő. Erről miért feledkezik meg mindenki?

magyar ember teli szájjal 2012.07.18. 20:55:33

@MasterBlaster: Gondolom az adószámból. Mint az eva.

igazi hős 2012.07.19. 11:02:45

@nyubocs: Részleteznéd? Nekem csak az tűnt fel, hogy kisvállalati adóba kell bevonni az egyéb vállalkozásokat, a kisadóba nem. Mivel nem érint, nem néztem meg igazán, szóval tévedhetek.

igazi hős 2012.07.19. 11:03:50

@hackbard.celine: Ha a megtakarított járulékot berakod egy önkéntes pénztárba, tuti több nyugdíjat fogsz kapni, mintha bruttó fizetésed alapján kapnál az államtól. És még mindig több marad a zsebedben.
süti beállítások módosítása