Statisztikai hatás

2012.08.03. 22:08

Előre szólnék Giró-Szász Andrásnak, hogy ez nem siker és nem eredmény. Csupán statisztikai hatás.

Azt írja a Portfolio.hu, hogy Magyarország immár második hónapja teljesíti a hosszú lejáratú hitelkamatokra vonatkozó maastrichti feltételt, vagyis az euró bevezetésének egyik kritériumát. Tény, ami tény: ilyenre se mostanában volt példa!

Persze mielőtt már a matolcsyzmus nagyszerű sikereként könyvelnénk el a dolgot, tegyük hozzá, hogy az ügy érdekében mi konkrétan semmit sem tettünk. Sőt! Mindez a matolcsyzmus ellenére is bekövetkezett. Vagy mondhatnánk kicsit realistábban úgy is: a kormány tevékenysége nem tudott annyit rontani a hosszú lejáratú állampapírok kamatán, hogy ne teljesítsük ezt a maastrichti kritériumot.

Egyes-egyedül a görögök tehetnek róla. A kritérium ugyanis - leegyszerűsítve - úgy szól, hogy a hosszú lejáratú állampapírok hozama nem haladhatja meg két százalékpontnál jobban a három legalacsonyabb inflációjú uniós ország hozamainak átlagát. Márpedig momentán Görögországban az egyik legalacsonyabb az infláció az EU-ban, az ő 21 százalékos állampapírhozamuk meg annyira megemelte ezt a bizonyos átlagot, hogy a mi egyébként igencsak magas 8,3 százalékunk is bőven teljesíti ezt a maastrichti feltételt. Ahogyan egyébként momentán minden EU-tagállamé...

Egy kicsit olyan ez, mint amikor mi - még néhány csóró kelet-közép-európai sorstársunkkal együtt - 2004-ben csatlakoztunk az Európai Unióhoz. A belépésünk nagyjából tizedével csökkentette az EU egy főre jutó GDP-jét, vagyis a statisztikai hatás miatt egy rakás ország - például a portugálok, a spanyolok - egyik napról a másikra az uniós átlag 75 százaléka fölött találták magukat. Az igazán nagy fejlesztési pénzeket meg ugyebár az egy főre jutó, átlagos uniós GDP 75 százalékát el nem érő régióknak adja Brüsszel...

Joggal mondták annak idején a portugálok és a spanyolok, hogy már bocsánat, de egy centivel sem lettek attól fejlettebbek, hogy a lengyelek meg a magyarok csatlakoztak a közösséghez.

Hát most én is azt mondom, és már jó előre szólok - mielőtt Giró-Szász András ismét telehazudná telenyilatkozná a sajtót, hogy lám, micsoda világraszóló sikert ért el a matolcsyzmus -, hogy kérem, mi egy centivel sem lettünk jobbak attól, hogy a görögök beléptek a referenciaországok közé.

Ez nem siker és nem eredmény. Legfeljebb annak örülhetünk csendesen, hogy a kormány minden kurucos-szabadságharcos próbálkozás ellenére a matolcsyzmussal sem sikerült még annyira elbaltázni a dolgokat, hogy kívül legyünk ezen a kritériumon. 

Mondom: még. Az momentán az államcsőddel lenne egyenlő.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr934694826

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.08.04. 10:47:34

Unortodox gazdaságpolitikusunk soha nem dolgozott a versenyszférában, ám MSZMP-s és “demokrata” múltja alatt is sokat igazgatott, elnökölt, kurátorkodott. Hogyan irányíthatja egy ország gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata s...

Trackback: Mennyit kell még aludni a Fidesz-kormány leváltásáig? 2012.08.04. 10:45:20

Hány nap múlva váltunk kormányt? Ha 2014. április 6-án lesz a választás, akkor szeptember elsejétől már csak ötszáznyolcvankettőt kell addig aludni. Ezt a kis időt már fél lábon állva, sőt akár fejen állva, sőt akár fejen aludva is ki lehet bírni, nem ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

subtotal 2012.08.03. 22:50:24

Pedig megtanulhattad volna már, hogy mint a gazdpol, úgy a siker is unortodox errefelé...

vizsla_barat 2012.08.03. 23:48:07

"Magyarorszagon - es ezt buszken monhatom - analfabetizmus NINCS. Osszeirva. Nem akartak fogyni,majd elintezzuk"
"...a hetvenes evekben felvett kabareim minden szava mara aktualis...hogy en milyen friss vagyok..."

FelOFF. Az amerikai elnok direkt parancsara "barati" orszag teruleten, jogeros biroi itelet nelkul kivegeztek (?) Oszamat, haduzenet sem volt,se ENSZ hatarozat. Ezek utan meg mindig elnok,akkor mit is varunk a szabalyoktol?

A deli EU tagallamok egyike sem teljesiti a maastrichti kriteriumokat megis van ojrojuk. A szabaly az szabaly,de csakis a felazsiaknak!

kifordított nagyanyó 2012.08.04. 10:42:30

De igen.Ez is az unortodox gazdaságpolitika sikere.gyurcsánnyal még itt sem tartanánk!:))
Ezek az államcsődöt is óriási sikerként próbálnák eladni!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.08.06. 19:38:13

Azért azok után, hogy kretén Girosz pajti olyan orbitálisat hazudott (index.hu/belfold/igazamiigaz/2012/08/03/tenyleg_terjed_a_matolcsyzmus_europaban/), hogy még ekkorát ő is ritkán szokott, szóval ezek után Te még szólsz előre neki és segíteni próbálod?
Mióta vagy Te gyógypedagógus?
Segíteni kívánod a ... gyengébb képességű narancsbolsikat? Ugyan már... Reménytelen eset, kár az energiáért!
Hazudnak reggel, hazudnak délben és hazudnak este. Akár dicső vörös őseik!
Csak a Párt! Éljen .... na, ki?

Kivlov 2012.08.06. 19:38:35

girnyó-szász andrás...
süti beállítások módosítása