Orwell ha élne...

2012.12.06. 12:09

Időnként olyan érzésem van, mintha a magyar kormány főszereplésével szappanoperát rendezne az élet Orwell disztópiájából, az 1984-ből...

Azt hiszem, van a pofátlan és aljas cinizmusnak egy foka, amikor már nem hallgathat az ember. Van az a fokú cinizmus, amit már nem vesz be a gyomor. Az Orbán-kormány cinizmusa pedig messze túlment ezen a határon. Mert mi másnak lehetne minősíteni a kormányszóvivő felsőoktatási keretszámokkal kapcsolatos bejelentését, mint aljas cinizmusnak? Giró-Szász András képes a keretszám csökkentését azzal magyarázni, hogy minél többen kerülhessenek be a felsőoktatásba...

Bár miért is csodálkozok?! Ahol példátlan gazdasági siker a csökkenő GDP, ahol örökre szólnak az ideiglenes adók, ahol a... Mindegy. Tudjuk. Láttuk a visszamenőleges hatályú jogalkotást, amely alapján mostantól minden másképp volt. Láttuk, látjuk a Szijjártó-, majd Giró-Szász-féle Igazság-minisztérium folyamatos duplagondol-hazugságait. És látjuk meg érezzük a Matolcsy-féle Bőség-minisztérium áldásos tevékenységét. És ezt az "áldásos" szót most igazán orwelli értelemben véve tessenek érteni.

Big-Brother-is-Watching-You.jpg

Igen, azt hiszem, a kormányzati munkának ma már elengedhetetlen feltétele a duplagondol tökéletes elsajátítása. A duplagondolé, amely "egyfajta tanított, kötelességtudó vakság a velejáró ellentmondásokkal kapcsolatban, a hit egy téves rendszerében". Az 1984 főhőse, Winston Smith esetében ez azt jelentette, hogy "képes legyen a minisztériumban dolgozni, ott eltörölni a kényelmetlen tényeket a nyilvános adatokból, majd utána hinni az új történelemben, amit többek között ő maga írt át." Szegény Budai Gyula! Szegény e'mútnyócévezők!

Apropó, e'mútnyócév! A kormányszóvivő szerint természetesen a korábbi kormányok idejében a magyar felsőoktatásba csak azok tudtak bejutni, akik szüleinek volt pénze, vagy állami képzésre jutottak be. Mostantól viszont szerinte csak egyetlenegy dolog kell, hogy meghatározza a bejutást, ez pedig a felvételi pont, „függetlenül attól, hogy valaki jómódú vagy sem".

Hát persze...

Hogy is szól az orwelli mű hetedik fejezetének néhány sora?

"A régi időkben - így szólt a szöveg -, a dicsőséges Forradalom előtt London nem volt olyan szép város, mint amilyennek ma ismerjük. Sötét, mocskos, nyomorúságos hely volt, ahol szinte senkinek sem volt elég ennivalója, s ahol a szegény emberek százainak és ezreinek nem volt cipő a lábán, sem tető a fejük fölött."

Mondom én, hogy tiszta 1984...

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr974950787

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán megint utcára vinné a randalírozó fideszes kemény magot 2012.12.06. 17:27:16

Remegnek az idegtől, ő meg a Habony, hogy a végsőkig hergeljék, és törni-zúzni vigyék a fanatizált híveket. Csak hát milyen lenne egy saját maguk szervezte kormánypárti tüntetés, amin a Kedves Vezető egészségére Molotov-koktéllal koccintanak? Abszurd l...

Trackback: 24 milliós tandíjtartozást vihet magával a sírba Orbán Viktor 2012.12.06. 17:16:51

Alsó hangon 10,7 millióval tartozik majd a magyaroknak nyugdíjba vonulásakor a sose használt, ingyen szerzett diplomájáért Orbán Viktor, ami 85 éves korára közel 24 millió forintra duzzad. Ez persze csak afféle “erkölcsi” tartozás, egy gond...

Trackback: Nem engedünk 2012.12.06. 15:36:02

A HÁBORÚ:   UNORTODOX A SZABADSÁG:   FÉLÁZSIAI A TUDATLANSÁG:   VIRTUS Kezdetét vette a Gyűlölet. Szokás szerint az IMF felirat villant fel a teleképen. A hallgatóság mindenfelé morogni kezdett. A szőke hajú nyugdíjment...

Trackback: A felsőoktatásban is eljön az utasításos rendszer? 2012.12.06. 15:20:55

Kormányunk új szlogeneket vetett be a tandíj védelmében: "nagyobb felelősségvállalás", "minőségjavítás", "piac igényeinek figyelembevétele" - pedig az egész nem más, mint annak elmaszatolása, hogy a hatalom egy fillért sem óhajt költeni az új generáció...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsg? 2012.12.06. 14:57:47

Ha már Orwell, akkor az Állatfarmot se hagyjuk ki: "Mindenki egyenlő, de vannak, akik egyenlőbbek". No meg: "Napoleonnak mindig igaza van!". És azt se feledjük, hogy:

A háború: Béke
A szabadság: Szolgaság
A tudatlanság: Erő

Minden mondata megáll a mai Magyarországon.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.06. 15:56:06

egy jó kis v, mint vendetta kéne...

kissiú 2012.12.06. 15:56:42

Az elkobzás: megvédés
A recesszió: elrugaszkodás
A regisztrációkötelezettség: egyszerűsítés
A kölségérítéses oktatás: tandíjmentesség

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.12.06. 15:57:17

szocik vissza! ők mindent jól csináltak, semmi bajunk nem volt velük!

hahaha, hajrá magyar értelmiség...

7919nünü 2012.12.06. 16:05:05

És akik valaha is olvastak Orwellt, azok soha egyetlen szavát sem hitték és hiszik el OV-nak.

KG2000 2012.12.06. 16:33:54

@kissiú: Pannon puma, dübörög a gazdaság, minket irigyel egész Európa = ÁLLAMCSŐD (2008)

KG2000 2012.12.06. 16:34:00

@endike: Akkor még dübörgött a pannon puma, minket irigyelt egész Európa, Bajnai elvtárs pedig olyan jól rendberakta a gazdaságot, hogy 2009-ben az elmúlt 22 év legnagyobb recesszióját okozta haverjával, Gyurcsány elvtárssal, 6,8%-os GDP csökkenést (EUROSTAT).

Bryan élete 2012.12.06. 16:48:14

Legyen kötelező középiskolai tananyag Orwell minden műve!

legeslegujabbkor 2012.12.06. 16:48:38

"Azért írok Önnek, mert a kormány fontos döntést hozott.
Európában elsőként a Munkahelyvédelmi Akció keretében olyan szociális járulékcsökkentést hajtunk végre, amely közel egymillió munkavállaló állását teheti biztonságosabbá."
Orbán levele a néphez

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.12.06. 16:52:37

@KG2000: @endike:

És ahhoz a kupac foshoz képest sikerült visszaesnünk. Hajrá agymosott fideszdroidok, hajrá kuminista bérkommentelő férgek!

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.12.06. 16:52:56

@endike:

Remélem, te valami intézetből kommentelsz, mert elég nyugtalanító lenne a gondolat, hogy köztünk jársz kelsz...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.12.06. 17:05:09

@Spániel: Legyen tananyag. Igen.

És vegyük hozzá a Kazohínia c. magyar szupert.

Az is legyen kötelező.

Brix 2012.12.06. 17:22:52

@KG2000: A Világgazdasági válságot akarod Bajnai nyakába varrni? 2009-ben, volt olyan ország, pl a balti államok ahol 15%-o csökkent a GDP. Most , viszont amikor a többi közép-eu ország fejlődésben van Orbánék újra recesszóba vezették az országot!

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.12.06. 17:46:06

@Spániel:
"Legyen kötelező középiskolai tananyag Orwell minden műve!"

Legyen! De hol?? Lassan már nincs is köz- és felsőoktatás! Lehet, hogy ezért...

Sieg 2012.12.06. 17:46:40

Gyönyörű újra és újra látni az agymosott fideszdroidok "logikáját". Érvelni meg sem próbálnak (nyilván, nehéz az), hanem ha valami nem tetszik, akkor "nyilván" gyurcsányista/bolsevik/komenista/stb. vagy, így aztán szembeállíthatnak valami előrángatott múltbeli faszsággal (ami persze a mai faszságokra mentség...), mintha annak bármi köze lenne az aktuális témához.

Arról meg még csak ne is beszéljünk, hogy a 2009-es buktánál "csak" úgy 1 százalékponttal teljesített rosszabban a gazdaság, mint a régiós átlag, most pedig már úgy 2-3 százalékponttal. Ja igen, a nemzetközi gazdasági helyzet csak akkor mentség, ha a saját hülyeségüket kell valahogy kimagyarázni.

Hajrá, hajrá, remek illusztráció pont arra, amiről ez a poszt szólt, a duplagondol működésére.

Gera 2012.12.06. 18:38:01

Az előbb hallottam az MR2-n, hogy a kormányszóvivő szerint a magyar állam mindenkinek finanszírozza a felsőoktatási tanulmányait, a jelentkezők egy részének ingyenes oktatás, a többieknek diákhitel formájában. Igen, ez kb így hangzott el. Erre már tényleg csak azt lehet mondani, hogy WTF? Ez már tényleg a csokoládé fejadag 30-ról 20 grammra emelésére emlékeztet.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.06. 20:54:53

@KG2000:
"A helyzet úgy áll, ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt. Ha tandíj lett volna akkortájt, Önök közül nagyon sokan nem ülnének ma itt. Beszéljünk ismét egyenesen: a tandíj a magunkfajtákat kirekeszti az egyetemekről. A tanulás a mi időnkben sem volt ingyenes - én emlékszem -: albérlet, kollégium, különórák, nyelvórák, tankönyvek
...
Ha azonban tandíj lett volna, kedves Barátaim, az már egy elkerülhetetlen és kivédhetetlen csapást jelentett volna a számunkra. Gondoljanak bele abba, mit érezhet ma egy diplomás házaspár, vagy mit érezhet egy munkás, aki látja a gyerekében a tehetséget, észreveszi a felvillanó észt, mit érezhet, amikor azt kell mondania, jövőre nem tudom fizetni az egyetemi tanulmányaidat. Ha nincs pénzed, nem tanulhat a gyereked! Ezt jelenti egész Magyarország számára a tandíj.
...
Én öt gyermeket nevelek. Ha bármelyik közülük azért nem tanulhatna, mert én nem volnék képes előteremteni a tanulásukhoz szükséges összeget, ha nem tudnám kifizetni a tanulás árát, akkor ezt én az életem kudarcának érezném, és ezért sohasem fogok belenyugodni abba, hogy Magyarországon tandíj zárja el a gyerekek előtti felemelkedés lehetőségét.
...
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Nem tudom, Önök közül kik azok, akik elgondolkodtak a tandíj távlatosabb következményeiről. A tandíj ugyanis nemcsak az egyetemekről szorítja ki az okos, de szegény családba született gyerekeket, hanem előbb-utóbb a gimnáziumból is. Mert minek járjon gimnáziumba a gyerek, ha úgysem tudjuk majd utána fizetni az egyetemet? Az út vége belátható, nem a tudás alapú iparágakba, nem az igazi európai jövőbe kapcsolódunk be, még csak nem is az idetelepített gumigyárakban fogunk dolgozni, hanem a végén majd szemetet fogunk égetni, mint ahogy a harmadik világ országaiban teszik."

Orbán Viktor, 2008

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.12.06. 21:25:00

@Gera:

Tehát ha megengedi, hogy fizessenek tandíjat egy banktól felvett hitelből,

akkor az Giró szerint ingyenesség ?

Akkor a házakat is ingyen adta az állam az embereknek,
mert megengedte, hogy felvegyenek rá hiteleket.

Az autók is ingyenjárgányok.
Végülis csak a hitelt kell kifizetni, nem az autót.

Mennyi ajándék, és ez még csak a Mikulás.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.12. 09:37:01

„Ami pedig a tandíjat illeti: Miniszterelnök Úr, kérem, az nagyon sok gyermek számára és család számára egy felesleges és nehéz teher. Ha egyetértünk abban, hogy az a 2 milliárd forint nem föltétlenül innen kellene, hogy bekerüljön a felsőoktatásba, mert a magyar költségvetés – az előbb csak egyetlen példát említettem, többet is tudnék – tudna segíteni és forrást teremteni erre a 2 milliárd forintra, akkor miért kell, miért kell főiskolát és egyetemet végző diákoknak tandíjat fizetniük?

Én a Fidesz programjában a legfontosabbnak, a szívemhez legközelebb állónak éppen azt érzem, hogy az első diploma megszerzéséig legyen az oktatás ingyenes! Legyen tandíjmentes! Én akkor leszek elégedett bármelyik kormánynak a működésével, hogyha az egyszerű családokból meg faluról származó emberek, ha tehetségesek meg szorgalmasak, akkor ugyanúgy kiemelkedhetnek, mint ahogyan jónéhánynak talán közülünk a sors ezt lehetővé tette. Ez a legfontosabb, ha úgy tetszik, az én részemről a legszemélyesebb elkötelezettségem, amit a következő kormány működése során mindenképpen szeretnénk érvényesíteni. A tandíjat szeptembertől ne kelljen befizetni!

Ezzel azt üzenjük meg Magyarország minden családjának, hogy velük van a kormány. Nem tesz a vállukra felesleges terheket. Igenis akarja, hogy a tehetségesek és a szorgalmasak boldoguljanak. Azt üzenjük meg, hogy a kormány tudja, hogy tehetség, szorgalom és vagyon nem azonos arányban osztattak szét közöttünk. Ezért egy olyan oktatási rendszert kell teremteni, ahol nem a családok vagyoni helyzete szabja meg, hogy kiből mi lesz. Ez a célunk. Szeptembertől nagyon remélem, lesz módunk arra, hogy meg is valósítsuk ezt a célt.”
Orbán Viktor, Horn-Orbán vita, 1998.

Husz_János_Puszita 2012.12.12. 09:37:05

Winston a végére megszerette Nagy Testvért. Mi is meg fogjuk...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.12. 09:37:09

"Ezért okoz recessziót a kormány gazdaságpolitikája

Tankönyvszerűen teljesítjük az összes olyan feltételt, ami miatt egy kiigazításra kényszerülő gazdaságpolitika recesszióba döntheti a gazdaságot - erre a következtetésre juthatunk a neves harvardi professzor összegző írásának megállapításait olvasva."

www.portfolio.hu/gazdasag/ezert_okoz_recessziot_a_kormany_gazdasagpolitikaja.176743.html

Bazz... legalább olvasni tudna az a sok köcsö... akarom mondani népművészeti agyagedény!

markog 2012.12.13. 08:53:50

Upsz ezt nem ide akartam

markog 2012.12.13. 08:54:15

Azért akik agyatlanul bekommentelik, hogy a lusta egyetemesták 7-8 évig az állam pénzén melengetik a hátsó fertályukat az egyetem, azok nézzenek már utána, hogy a 2011 előtt felvett hallgatóknak hány államilag támogatott félév jár és akkor utána írják ezt le. Köszönöm
(Kis segítség pl BME építőmérnöki kar államilag támogatott félévek száma 10 - ami kettővel több mint a mintatanterv - ha ez elfogyott akkora ívben vágnak át költségtérítésre, hogy csak nyekkensz).
süti beállítások módosítása