"Küldjön Behajtókat Karácsonyra nem fizető partnereinek! Krampuszaink segítenek megtömni az Ön Télapójának puttonyát..."

Nem, kérem szépen, minden hasonlóság ellenére ez nem egy poén vagy nevezzük nevén: humorbomba és sziporka a szilveszteri Gálvölgyi Show vicces reklámblokkjából. Ez a magyar valóság, amely egy szórólap formájában került a kezembe ma reggel a postaládából. Pedig először egy jóízűt nevettem, mert arra gondoltam, hogy ennél agyamentebb és morbidabb hirdetést csak egyszer láttam, amikor szép kék, hópelyhes háttéren, arany csillagokkal övezve, év végi akcióban halotthűtőket kínáltak megvételre, egy- és kétszemélyes, meg persze üvegtetős kivitelben. De az egy másik történet.

krampusz.jpg
Aztán még nagyobbat röhögtem, mert bevillant a kép, ahogyan két gardróbszekrény méretű, tetovált, kopasz fickó - igen, az, amelyiknek a tarkóján hurkákban áll az izom vagy a zsír - fekete cicanadrágban és szűk garbóban, a homlokán pirosan villogó ördögszarvakkal, arcán széles vigyorral szenteste rátöri az ajtót egy 165 centis, vékony, szemüveges, szerencsétlen kis emberkére meg a családjára, hogy helló, boldog karácsonyt, lehet, hogy ma bejglije van, de mákja nincs, mert mi azt a másfélmilliót vinnénk, meg esetleg még hozzá a hifitornyot...

Aztán a jókedvem hamar elszállt. Mert ez a szomorú magyar valóság. Az, hogy az év első 11 hónapjában 16 ezer 513 céggel szemben indult felszámolási eljárás, év végére pedig a bedőlt cégek száma várhatóan meghaladja a 17 és félezret. Mindeközben az új cégekből hónapról hónapra egyre kevesebben és egyre kevesebbet alapítanak. A vállalati és a lakossági hitelezés gyakorlatilag leállt, nincsenek vásárolók, és a forgóeszközök meg a folyó beruházások finanszírozása is általánosan nehézkes. És akkor ehhez jönnek még az olyan sikerprojektek, mint amilyen például a debreceni villamosberuházás ügye... Az körbetartozások meg egyre csak nőnek, és ördögi kört alkotnak.

Pedig a Fidesz már 2006-ban, A Cselekvő Nemzet Programjában is megígérte, hogy felszámolja a körbetartozásokat. A dokumentum szerint "különösen igazságtalan ez a helyzet, ha a tartozási lánc élén késedelmes fizetéssel az állam áll." Ugye? De nem kell ilyen messzire visszamenni: a Széll Kálmán-terv is megfogalmazza, hogy "a magyar vállalkozások jelentős részét pénzügyileg lényegében ellehetetleníti a körbetartozások elviselhetetlenül magas állománya."

De mint mindig, ezúttal is a fejétől bűzlik a hal...

Mert minderről, vagyis a rekordszámú csődeljárásról, felszámolásról és végelszámolásról nem csak a pénzügyi-gazdasági válság tehet! A hitelezés szinte teljes leállásáért például sokkal inkább az unortodox gazdaságpolitikai megoldások, a totális kiszámíthatatlanság, meg persze a bankszférát terhelő különadók a felelősek. A tartozások láncolatáért meg persze vastagon maga az állam is.

A Magyar Államkincstár adatai szerint ugyanis a kincstári költségvetéssel rendelkező, központi költségvetési szervek és a TB alapok együttes tartozásállománya október végén 68,8 milliárd forintot tett ki, vagyis egy hónap alatt további 4,7 milliárd forinttal növekedett az adósság. Tavaly októberben a tartozásállomány még 40 milliárd forintnál állt, vagyis egy év alatt 70 százalékos növekedés következett be. Hónapról hónapra nő tehát a lejárt határidejű tartozás, és a legnagyobb adós maga az állam: a minisztériumok, a háttérintézmények, az ökormányzati és az önkormányzatoktól átvett intézmények nem, vagy csak késve fizetnek a beszállítóiknak.

A körbetartozások egy jelentős része innen indul - ha az állam nem fizet időben a beszállítónak, nyilván a beszállító sem tud időben fizetni az alvállalkozójának...

Idézzük fel még egyszer, hogy hogyan írta a programjában a Fidesz? "Különösen igazságtalan ez a helyzet, ha a tartozási lánc élén késedelmes fizetéssel az állam áll."

Az bizony. És ma már az állam sem jó adós.

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr444971246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.20. 21:05:16

Mindez lófütty! Ez a csemege!

hvg.hu/itthon/20121219_torok_gabor_jobbik
Meg sem lepődök, evégre a "független elvtárs" olyan, de olyan független, hogy... nincs is ennél függetlenebb, a Vidi meccse, Piktorunk mellett!

Az agybaj pedig fokozható:
index.hu/belfold/2012/12/20/megsem_hirdet_meg_ponthatarokat_a_miniszterium/

Ezek szerint az államnak ezekre nincs szüksége?

"- andragógia
- alkalmazott közgazdaságtan
- emberi erőforrások
- gazdaságelemzés
- gazdálkodási és menedzsment
- kereskedelem és marketing
- közszolgálati
- nemzetközi gazdálkodás
- pénzügy és számvitel
- turizmus veldéglátás
- üzleti szakoktató
- igazságügyi igazgatási
- munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási
- kommunikáció és médiatudomány
- nemzetközi tanulmányok
- jogász"

Most komolyan, ezek tényleg ilyen kretének, vagy csak annak tűnnek???
ILYEN HÜLYE ORSZÁG NINCS MÉG EGY!!!

Ja és még ezt szeretettel, minde kedves narancsbolsevik elvtárnak! :)

subba.blog.hu/2012/12/20/subba_2012-es_ev_unortodox_faszfogas_dij_nyertese

Azután a képet kinyomtatni és kitenni a másik Piktor kép mellé!
süti beállítások módosítása