Kamatozzatok, Égi magasok!

2013.02.05. 11:20

A héten a kötvényvásárolók éppen nem kölcsönadnak nekünk, hanem a győztes szabadságharcunk eredményeként, 5,5 százalékos hozamra hadisarcot fizetnek majd...

Magyarország kétmilliárd dollár értékben bocsáthat ki dollárkötvényt a hét második felében, azt követően, hogy kedden befejeződnek a magyar hatóságok és a befektetők közötti találkozók - írta meg a Privátbankár, hozzátéve, hogy várhatóan 10 éves futamidejű dollárkötvényt bocsát ki az állam, minimálisan 5,25 és 5,5 százalék közötti hozamszint mellett.

Értelmezzük csak a hírt! Tehát a magyar állam várhatóan kétmilliárd dollár értékben bocsát ki államkötvényt, 10 éves futamidőre. Kétmilliárd dollár az barátok közt is - jegybanki középárfolyammal számolva - cirka 430 milliárd forint. Egyrészt ennyivel növeli a kormány az ország adósságát. Tudom, erre nyilván majd kitalálnak valami frappáns fordulatot, például hogy a kötvényvásárolók éppen nem kölcsönadnak nekünk, hanem a nyertes szabadságharcunk eredményeként hadisarcot fizetnek, vagy szofisztikáltabban, esetleg kevésbé pofátlanul azt, hogy azért vesznek államkötvényt, mert ők is részesülni szeretnének a magyar gazdaság példátlanul példás sikereiből. Lehet fogadni, hogy az államadósság tényszerű növelését milyen csomagolásban próbálja majd megetetni velünk a kormányzat. Mindenesetre azért a magunk részéről a racionalitás talaján állva szögezzük le gyorsan: a kötvény - értelemszerűen az államkötvény is - hitelviszonyt megtestesítő értékpapír.

De nézzük csak tovább. Kötvénykibocsátás tízéves futamidőre, vagyis 2023-as lejárattal. Vagyis ezt a kölcsönt - mert azért nevezzük csak annak - nem a következő kormánynak, de még csak nem az az azt követőnek, hanem az azutáninak kell visszafizetie. Ráadásul rögvest a hivatalba lépését követő évben! Ha most az a gond, hogy a Gyurcsány-Bajnai összeesküvőcsoport által felvett IMF-hitel törlesztése ennek a kormánynak a mozgásterét szűkíti, következésképpen milyen aljas és alattomos húzás volt ez tőlük, hogy már jóelőre betettek a nemzeti kormánynak, akkor mit mondjon majd a következő utáni utáni kormány? Ha ennél populistább szeretnék lenni, csak amolyan Fidesz-módra, azt is mondhatnám, hogy 2023-ra a fiam 21 éves lesz, így akkorra már unokám is lehet, tehát Orbán Viktorék a jövővel nem törődve éppen az unokáinkat adósítják el ezzel a kötvénykibocsátással...

És akkor matekozzunk is egy kicsit! Számoljunk a minimálisan szükséges 5,25 százalékos kamattal. Kamatos kamattal számolva ez 10 éves távlatban 75,57 százalékos hozamot jelent, ami 430 milliárd forintos kölcsön esetén 325 milliárd forint kamatkiadást jelent. Ennyibe kerül nekünk ez a hitel. Namármost ha ezt az összeget 3,5 százalékos IMF-hitel keretében vennénk fel, az 10 éves távlatban 46 százalékos kamatkiadást jelentene, vagyis ez a 430 milliárd forint IMF-hitel formájában, 10 éves távlatban nem egészen 198 milliárd forintba kerülne. A különbség mindösszesen 127 milliárd forint - ha az esetleges árfolyamveszteséggel nem számolunk. Mondhatni, egyetlen kötvénykibocsátás esetén ennyi a szabadságharc ára. És akkor most lehetne ezt hasonlítgatni az évente felsőoktatásra vagy egészségügyre fordított támogatások nagyságához...

És lehet persze offhore-lovagozni is, meg anyázni, hogy ez a külföldi befektetők kapzsisága miatt van, meg hogy a pénz- és tőkepiacok szerencselovagjai így zsákmányolják ki a szegényebb sorsú országokat és az ott élő zemberek zsebéből húzzák ki a pénzt, és hogy a kamatot szedni meg nyereséget realizálni különben is erkölcstelen valami. Egykori jó ministránsként tisztában vagyok vele, hogy Lukács evangéliuma szerint „Annak okáért szeressétek ellenségeiteket, és jól tegyetek, és kölcsön adjatok, semmit abból nem várván: és a ti jutalmatok sok lészen, és ama Magasságos Istennek fiai lésztek: mert ő jól-tevő a háládatlanokkal és gonoszokkal.” Sőt, egykori jó ministránsként azt is tudom, hogy Aquinói Szent Tamás szerint „Kamatot szedni magában véve igazságtalan, mert itt olyasmi kerül áruba, ami nincs. Ha valaki külön akarja eladni a bort és még külön annak használatát, ugyanazt a dolgot kétszer adná el, vagy ami egyre megy: eladna olyat, ami nincs. Ez pedig nyilván igazságtalanság.” De ezzel együtt azért remélem, hogy a kormány legalább a pénzpiaci szabályozást nem bízza a kereszténydemokratákra.

Arról persze lehet vitatkozni, hogy a magyar államkötvényekért fizetett kamat - maradjunk egyházi példánál: Luther fogalmaival élve - méltányos-e. De bármit mond is a miniszterelnök, a kamat meg a nyereség nem ördögtől való. Ha egy befektetőnek van pénze, értelemszerűen fialtatni szeretné, mert ha csak a párnacihában tartja, akkor az veszít az értékéből. Tetszenek tudni: az infláció miatt. A befektető ezért például vállalkozik, azaz mondjuk gyárat vesz vagy épít, és abból szeretné viszontlátni a pénzét és annak a hozamát. Vagy éppen államkötvényt vesz. Ha pedig államkötvényt vesz, nyilván azon is ugyanúgy szeretne nyereséget ralizálni, mintha egy gyárba fektetne. És persze mint minden befektetésnek, az államkötvénynek is van kockázata. Ez pedig nem más, mint az államcsőd esélye. Annak, hogy most minimálisan 5,25 százalékos kamatra tudunk dollárkötvényt kibocsátani (és hogy nemrég még 9 százalékot is meg kellett adnunk a befektetőknek), egyéltalán nem a külföldi befektetők kapzsisága és pénzéhsége az oka. Ők vesznek ugyanis államkötvényt egy vagy másfél százalékos kamatra is. Igaz, jellemzően nem tőlünk, hanem olyan államoktól, ahol kevésbé dúl az unortodoxia, ahol a pénzügyi kormányzat nem tesz rendszeresen  meghökkentő lépéseket, és ahol a gazdaságpolitika sikereit nem a gazdasági visszaesés vagy az infláció nagyságában mérik. Mi viszont momentán nem ilyen ország vagyunk.

Mert félreértés ne essék: önmagában azzal nincs bajom, hogy kölcsönt vesz fel az állam. Ez ugyanis így működik, és a magyar állam pedig - mint szinte a világ minden más állama - rászorul erre. Talán csak Észak-Korea nem, de a magam részéről nem is igen szeretnék olyan államban élni, mint Észak-Korea. Vannak lejáró adósságaink, amit - úgy mondják - refinanszíroznunk kell, magyarán meg kell újítanunk. Vagyis rendszeresen, igen, akár havonta-kéthavonta hitelt kell felvennünk ahhoz, hogy a lejáró hiteleinket törleszteni tudjuk. Jó esetben pedig az új hitelek kamata alacsonyabb, mint a kiváltandó hiteleké, és így csökkenhet az állam által fizetendő kamatteher. És ha nő a bizalom, mert a kormány jól és kiszámíthatóan végzi a dolgát, akkor ez a kamatteher idővel csökken is.

De hogy a pénzügyekért felelős miniszter azon örvendezzék, hogy egy kedvező kamatozású IMF-hitelt idő előtt sikerült kiváltanunk egy másik, drágább hitellel - ez azért, valljuk meg, a pénzügyi racionalitás egy meglehetősen unortodox formája...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr895063781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

perna 2013.02.05. 11:55:08

Bírom az okostojásokat, akik osztják az észt a klaviatúra mögül.

Szar a kormány, mert

a, magas kamattal váltja ki a hitelt.

b, ha nem magas kamattal váltja ki a lejáró hitelt, hanem újabb IMF hitellel, akkor szar a kormány, mert lefekszik az IMF-nek, és sarcolja a lakosságot

c, ha netán megtagadná a hitel visszafizetését (pl, hipotetikus Jobbik kormány), akkor azért szar a kormány, mert elűzi a pénzügyi befektetőket

A lényeg, hogy akármi van, szar dolog történik.

De elárulok valamit: ha egy országot devizában eladósítanak, akkor az az ország a szar és a még szarabb verziók közül választhat. Jelen pillanatban a szarból kell az országot kihúzni, amire kellemes megoldás nincsen.

Ez van, tetszettek volna olyan kormányt választani, amelyik nem vesz fel ész nélkül devizahitelt!

(És persze mérhetetlenül aljas dolog ezért az Orbán-kormányt szidni, mert ugyan sok hibájuk van, de ezt a szart nem ők hozták létre. Akik létrehozták, azok most plakátolják tele az országot Matolcsy képével, és a saját szarukat is másra kenik.)

Crip Lee 2013.02.05. 17:17:01

@perna: Okos vagy leülhetsz. A minisztérium utalja a fizetésed.

vargalukrécia 2013.02.05. 21:29:17

@perna: Hát, neked nem osztott észt a jóisten, az tuti. De legalább így fel se fogod, hogy beégsz.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.02.06. 07:57:38

@perna:
Ecceri narancsbolsikám! Téged olvasva mindig az a régi vicc jut az eszembe, amikor parasztbácsi az állatkertben rácsodálkozik a zsiráfra.
Nézi a zsiráfot, nézi, csóválja a fejét. Már vagy egy órája bámulja tátott szájjal, mire hitetlenkedve csak ennyit tud mondani:
- Márpedig ilyen állat nincs!

A te röffenésedet olvasva még hozzátehetnénk, hogy ekkora sincs... :)

2013.02.06. 19:55:39

@perna:
"Ez van, tetszettek volna olyan kormányt választani, amelyik nem vesz fel ész nélkül devizahitelt!"

Úgy érted, mint pl. most a Fidesz?
süti beállítások módosítása