Vasúti abszurd

2013.03.15. 11:31

Őszintén remélem, hogy nem arra hivatkozva szeretnének pótjegyet bevezetni a gyorsvonatokra, merthogy azok gyorsak! Ezúton szeretném jelezni a mélyen tisztelt politikusainknak, akik nyilván nem mostanában utaztak a Budapest-Mátészalka vonal úgynevetett gyorsvonatain, hogy a gyorsvonat mifelénk azért gyorsvonat, mert iszonyatosan lassú. Nevében kompenzál. Ugyanis ha gyorsabb lenne, akkor InterCitynek hívnák. Sőt, a helyzet tisztázása végett szeretném azt is jelezni feléjük, hogy Magyarország olyan furcsa ország, hogy nálunk a gyorsvonatnál már csak a sebesvonat lassabb...

Néha van egy olyan érzésem, hogy vasúti példákból tanulta a Fidesz a kommunikációt. Egy tetűlassú, lepukkant, koszos és büdös szerelvényt gyorsvonatnak vagy sebesvonatnak hívni legalább annyira abszurd és perverz dolog, mint Matolcsy ámokfutását meg a gazdaság megzuhanását példátlan sikernek, vagy a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások lenyúlását és elherdálását úgynevezett nyugdíjmentésnek. Mindenesetre kell hozzá valami elképesztő és gátlástalan arcoskodás, valami kurucos önérzet és egy nagy adag pökhendi, nagyképű, orbáni magabiztosság, az biztos. De legalábbis a józan ész és ítélőképesség teljes hiánya...

Mindenesetre mostanság a hírek szerint azt tervezik, hogy a 100 kilométernél hosszabb távokon közlekedő, úgynevezett gyorsvonatokon áprilistól pótjegyet vetnek ki, ami akárhogyan is nézzük, színtiszta jegyáremelés. Nyilván ezt nem jegyáramelésnek nevezik majd. elvégre a nálunk megszorítás sem megszorítás, az adóemelés is adócsökkentés, meg úgy általában a kormány semmit sem annak nevez, ami, hanem többnyire éppen az ellenkezőjének. Ennek megfelelően természetesen ez a jegyáremelés is az utazóközönség érdekét és a vasút versenyképességét szolgáló, komfortjavító intézkedés lesz. Szóval egészen biztosan megmagyarázzák, hogy ez miért lesz olyan nagyon jó nekünk.

Azért szögezzük le gyorsan, hogy meglehetősen unortodox módon gondolkodik a kormány a közlekedési tarifarendszerekről, meg magáról a versenyképesség fogalmáról is. A közelmúltban pótjegyet vetettek ki - vagyis emelték a jegyárakat - a Budapestre közlekedő távolsági autóbuszjáratokon, arra hivatkozva, hogy ezek a járatok minőségi szolgáltatásokat nyújtanak, és hogy a jegyárameléssel azt szeretnék elérni, hogy az InterCity-vonatok versenyképesebbek legyenek az utazóközönség számára. Mint kiderült, az úgynevezett emelt szintű szolgáltatás nem jelent mást, mint hogy az embernek - már ha szerencséje van - jut ülőhely az autópályán. De nem is ez a perverz az egészben, mert ezen legfeljebb kínjában röhög az ember.

Érdekesebb az indoklás másik fele. Vagyis az, hogy azért emelték a távolsági buszjegyek árát, hogy ezáltal versenyképesebbé tegyék az InterCity-jegyárakat. A magam részéről elvi szinten, környezetvédelmi szempontokból még egyet is értenék azzal, hogy a közúti közlekedésről a vasútra igyekezzenek átterelni a tisztelt utazóközönséget. De tetszenek érteni a kormányzati intézkedés abszurditását? A versenyképesség érdekében nem az IC-jegyek árát csökkentik, hanem inkább a buszjegyeket "drágítják hozzá" a vasúti jegyárakhoz! Teljesen logikus! Mindent az emberekért és a kedves utazóközönségért!

Azon gondolkodom, hogy vajon mi lesz majd a hivatalos magyarázata a gyorsvonatok jegyáremelésének - azok után, hogy időközben egy nem éppen beharangozott áremelést egyébként már csináltak az IC-pótjegyeknél is... Mert azt mondani a mátészalkai gyorsra, hogy minőségi szolgáltatást nyújt, az azért meglehetősen meredek lenne egy olyan vonat esetében, ahol - már bocsánat - az ember segge odaragad az üléshez a kosztól. Ezt azért még Orbánnak se veszi be senki, legfeljebb Bayer Zsolt, aki nem gyorsvonattal, hanem terepjáróval közlekedik, de ő ugye amúgy is mindent bevesz Orbánnak. Meg persze mindennek az ellenkezőjét is.

Lehet, hogy most meg majd a távolsági buszok jegyárát kell versenyképesebbé tenni a vasúttal szemben, és ennek nem a buszjegyárak csökkentése, hanem a vasti jegyárak emelése lesz az unortodox, magyaros módja?

És vajon mikor jön majd az az abszurd játék, hogy a busz- és vonatjegyek árának kormányzati szinten elrendelt emelését a közlekedési vállalatok nem háríthatják át a zemberekre, mert a Magasságos Miniszterelnök Úr szerint tisztességtelen, hogy a vasút versenyképesebbé tételé a zemberekkel fizettessék meg?

Nem lennék meglepve, ha végül lenne még egy ilyen csavar is a történetben...

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr665136000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crip Lee 2013.03.17. 18:14:49

Májkel!

Má' megen nem értesz hozzá!
A sebes vonat az azé' sebes, mer' sebesre ülöd a segged rajta mire megérkezel. Semmi abszurditás nincs benne ez a színtiszta igazság.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.03.17. 20:43:17

nemtökmid1?

Tavasszal(!) a hó miatt, szintén tavasszal az árvíz miatt nem járnak úgysem.

A nyarat, ha megérjük, majd meglátjuk. :D
süti beállítások módosítása