A forintosítás margójára

2014.11.10. 18:41

Van azért abban valami nagyon perverz, hogy a kormány piaci alapú forintosításról döntött. Éppen az a kormány beszél piaci alapról, amely nem hogy javítaná a piac tökéletlenségeit, de otromba módon tökéletleníti a piacot... És van abban is némi perverz, hogy éppen az a Kovács Zoltán beszél most kormányszóvivőként a forintosításról, aki 2010-ben, az emlékezetes, árfolyamrengető Kósa-nyilatkozat idején Kósa Lajos kommunikációs guruja volt... Bedöntötte az árfolyamot, majd kommunikációs államtitkárként mindent megtett azért, hogy a kormányzati nyilatkozatokkal egyre mélyebben legyen az árfolyam, most meg realizáltatja az adósokkal az árfolyamveszteséget. Svájci frankonként cirka 80-90 forintot... A pofátlanságnak tényleg nincs határa.

Kedves Magyar Kormány! Először is onnan kezdeném, hogy a 2004-es uniós csatlakozáskor nemzetközi kötelezettséget tetszettek vállalni arra, hogy az ország amilyen gyorsan csak lehet, bevezeti az eurót. (Igen, még a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank honlapján is az olvasható: "Magyarország 2004. január 1-jei csatlakozásával belépett az Európai Unió tagjainak sorába, és egyúttal kötelezettséget vállalt arra, hogy az eurót, a közös valutát a lehető leghamarabb bevezeti. Magyarország számára tehát - Csehországhoz, Lengyelországhoz hasonlóan - az euro bevezetése nem csupán lehetőség, hanem kötelezettség.")

Tudom, azt a nemzetközi szerződést - mármint a csatlakozásit - még a Medgyessy írta alá, azóta meg volt egy Gyurcsányunk és egy Bajnaink is, de abban azért gondolom, Önök is egyetértenek, hogy egy kormányváltás miatt - bármilyen (fülke)forradalmi is - a nemzetközi szerződéseknek nem szokásuk érvényüket veszteniük.

Szóval, Kedves Magyar Kormány, a csatlakozáskor erre kötelezettséget tetszettek vállalni, s e kötelezettség azóta sem vesztette érvényét. E kötelezettségnek maradéktalanul eleget tett például a velünk együtt csatlakozó Szlovákia, Szlovénia, Észtország vagy éppen Lettország is. Egykoron szebb reményű éltanulóként joggal számolhattunk azzal, hogy mondjuk 2010-re euró lesz nálunk is.

Mint ahogyan joggal számolhattak az euró nem túl távoli bevezetésével a devizahitelt felvevők is.

Persze az euró bevezetése felelős, de legalábbis normális gazdaságpolitikát feltételez - lásd az úgynevezett maastrichti konvergenciakritériumokat. Ebből viszont - kevés kivétellel - erősen híján voltunk az elmúlt évtizedben. A felelősből is, a normálisból meg aztán pláne. Annyit persze sikerült elérni, hogy ahol és akinél csak lehetett, leminősítették Magyarországot.

Igen, 2003-ban még úgy volt, hogy 2008-ra eurónk lesz. Aztán 2005-ben a 2010-es euró-csatlakozás tűnt reálisnak. 2010 elején még a nemzetközi elemzők is úgy látták - bízva a leendő Fidesz-kormány szakértelmében -, hogy 2014-re eurónk lehet, sőt: 2010 őszén még Varga Mihály is úgy látta, hogy 2014-2015-re teljesíthetők az eurózóna-csatlakozás feltételei.

Az elmúlt tíz évben mindig öt évre voltunk az euró bevezetésééről... Ma meg talán már még messzebb.

Ugye mondanom sem kell, hogy nem kellene most devizahiteles-problémáról és adósmentésről beszélnünk, ha a Mindenkori Magyar Kormány azt teszi, amire kötelezettséget vállalt, és amit e nemzetközi szerződés alapján joggal várt, joggal várhatott tőle minden józanul gondolkodó állampolgár.

Csakhogy az Orbán-Matolcsy duó alaposan beleszart a ventillátorba.

Kedves Magyar Kormány! Kedves Fidesz! Amióta kormányra léptetek - sőt, már a kormányra lépéseteket megelőző, emlékezetes Kósa- és Szijjártó-nyilatkozatok óta - havonta átlagosan mintegy 35 ezer forinttal fizetek több lakáshitel-törlesztőrészletet. Ennek már négy és fél éve. Ötvennégy hónapja. Az barátok közt is 1 millió 890 ezer forint. És mindez nem a bankom miatt, merthogy minden ellenkező híreszteléssel szemben ők bizony alapvetően korrektek velem. Ők - veletek szemben - betartják, ami a szerződésben szerepel.

Nem a bankoktól kellene megmenteni a devizahiteleseket, hanem tőletek. Azt hiszem, ebben azért megegyezhetünk.

Kedves Magyar Kormány! Kedves Fidesz! Kedves Viktor, Mihály és Tóni! Ti most éppen arra akartok kényszeríteni, csak mert úgy tartja kedvetek, hogy egyösszegben benyeljek kicsit több, mint 5 millió forint árfolyamveszteséget... Merthogy ezt jelenti a forintosítás. Konkrétan egy törvénnyel a nyakamba varrtok még 5 millió forint adósságot.

Kedves Mihály, ugyan mondj már nekem olyan forinthitelt, aminek a kamata - még ilyen alacsony jegybanki alapkamat mellett is - van annyira alacsony, hogy a forintosítás után, ötmilliós realizált árfolyamveszteség mellett ne emelkedjen a törlesztőrészletem! Merthogy minden ellenkező híreszteléssel és kormányzati propagandával szemben a devizahitelem kamata most is alacsony...

Megértem én, hogyne érteném meg, hogy nemzetgazdasági és össz-társadalmi érdek a devizahitelek kivezetése, meg hogy csökkenteni kell a makroszintű kockázatokat. De könyörgöm, az Alaptörvénynél fogva még a kisajátításnál is jár a kártalanítás... Itt meg 5 millió forint árfolyamveszteség formájában fizetem meg a nemzetgazdasági kockázatok csökkentésének költségeit. Na persze, ne a zemberekkel fizettessék meg...

Eddig egy reményem legalább volt: hogy 2018-ban valami csoda folytán eltakarodtok, és jön legalább egy kis normalitás, meg valami konszolidáltabb árfolyam. Addig meg nyögöm-fizetem valahogy. Hát, a jelek szerint ennek a reményemnek is lőttek. Mert ha ti mentek is, kedves örökségként itt hagytok a nyakamra a meglévőn felül még ötmillió adósságot.

Kedves Magyar Kormány! Az elmúlt években a hitelből vásárolt, nyolcadik emeleti panelem után kifizettem már úgy 7 milliót. Az unortodoxiának és a forintosításnak köszönhetően viszont 4 millióval több a tartozásom, mint amennyit felvettem.Viktor, Mihály és Tóni, megmondom én, hogy kit mentsetek meg legközelebb...

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr636884711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olyan nick amilyen még nincs vessző nélkül 2014.11.12. 14:40:00

Azért ez a kötelező forintosítás felvet bennem egy kérdést. Gondolom ez egy szerződésmódosítás, amit két félnek kell aláírnia. Mi van akkor, ha én nem akarom aláírni? Bevisznek az Andrássy út 60-ba és meggyőznek? Ja, bocs ott már múzeum van. Akkor valahova máshova.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.11.14. 07:49:14

Na, te sem tudsz semminek örülni!
Selmeczi művésznő védjen meg téged... :)

Olyan nick amilyen még nincs vessző nélkül 2014.11.14. 09:54:12

@Boli – Ch.T. is, meg hát!: Részemről ez csak elméleti érdeklődés volt, nekem már nincs devizahitelem.

Miért akarsz ilyen rosszat nekem? :-)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.11.14. 12:37:41

@Olyan nick amilyen még nincs vessző nélkül:
Nekem sincs. Akkor meg Kövérlacika ringassa a bölcsőd... :)
süti beállítások módosítása