Barátok közt

2016.01.04. 20:03

Az Orbán-közelinek tartott vállalkozó, Garancsi István érdekeltségébe tartozó cég a Válasz.hu értesülései szerint mintegy 16,5 milliárd forint hitelt kapott az állami tulajdonú Eximbanktól a Kopaszi-gát megvételéhez. A szintén Orbán-közelinek tartott Andy Vajna cége összesen 6,72 milliárd forintnyi hitelt kap a TV2 megvásárlására, ugyancsak az Eximbanktól, szintén a Válasz.hu szerint.

Akárhogyan is számolom, ez barátok közt (megint mondom: barátok közt) is több mint 23 milliárd forint.

Csak összehasonlításképpen: néhány hónapja az állami Eximbank azzal büszkélkedett, hogy 15 kereskedelmi bankkal írt alá együttműködési megállapodást, amelynek eredményeként éves szinten mintegy 142 milliárd forint értékben áll devizaforrás a hazai kis-, közepes- és nagyvállalatok számára exportkapacitásaik bővítésére. Úgy értem, a teljes magyar vállalati szektornak összesen ennyi jut. Ennek a hatodát kapják most Garancsi és Vajna urak ketten. Megint mondom: barátok közt.

Jut eszembe, az Eximbank honlapján, mindjárt a nyitóoldalon szó szerint ez áll: a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) célja, hogy a magyar exportőrök számára hatékony finanszírozási és biztosítási konstrukciókat szolgáltasson. Az Eximbank és a MEHIB küldetése, hogy gazdaságpolitikai ösztönző eszközként támogassa a hazai exportáló vállalkozásokat, elősegítve a munkahelyek megőrzését, a foglalkoztatás növekedését és a magyar exportkapacitások bővülését. Az állami tulajdonban lévő, a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt álló Eximbank és MEHIB látják el Magyarországon az exporthitel-ügynökségi feladatokat, melyet OECD és uniós keretek szabályoznak, azzal az alapvető célkitűzéssel, hogy elősegítsék a magyar áruk és szolgáltatások külpiacokon történő értékesítését.

Csak óvatosan kérdezem (ugyan ki mer itt manapság bátran kérdezni, meg kérdezni, úgy egyáltalán): a TV2 megvásárlásával ugyan mi a lópikulát exportál Andy Vajna? És a Kopaszi-gát megvételével mitől lesz sikeresebb a külpiacokon Garancsi István?

Jó, jó, tudom, egy törvénymódosításnak köszönhetően - még óvatosabban kérdezem, hogy ezt vajon mi indokolta - 2014 óta már nem csak közvetlen exporthoz, de belföldi székhelyű gazdálkodó szervezetek nemzetközi versenyképességet javító beruházásaihoz, forgóeszközigényeihez is forrást biztosíthat az Eximbank.

Tekintettel arra, hogy a TV2 megvásárlása és a Kopaszi-gát megvétele esetén sem forgóeszközigényről beszélhetünk, marad Garancsi és Vajna urak és gazdálkodó szervezeteik nemzetközi versenyképességének javítása, mint közérdekű finanszírozási cél.

E téren pedig csak egy dologra tudunk gondolni: Csányi Sándor nyomába eredni, felkerülni és minél feljebb kúszni a Forbes magazin nemzetközi dollármilliárdosainak listáján. Az új magyar milliárdos osztálynak ez ám a kihívás és ez ám a verseny! Egy ligába kerülni és versenyre kelni a Soros Györgyökkel, a Bill Gates-szekkel és a Rockefellerekkel!

A baráti segítségen ez biztosan nem fog múlni. Mi pedig legyünk nemzetiszín pántlikába varrt, dagadó magyar kebellel és honfiúin hálás szívvel büszkék nemzeti milliárdosaink várható nemzetközi sikereire!

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr438236950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2016.01.05. 09:18:18

Rossz a kérdésfeltevés.

Az első kérdés, hogy e célra közpénzt fordít-e a bank?

A második, hogy mi a fedezete a milliárdoknak? Ha esetleg csődbe menne vagy megpattanna a hitelt felvevő, hogyan szerzi vissza a pénzt a bank? Ugye nem közpénzből lesz "megmentve"?

Nekem is adnának ennyi pénzt?

Ki a felelős azért, hogy ilyen könnyen megkapták a kölcsönt? Itt elsősorban nemcsak a banki alkalmazottra gondolok, hanem aki "leszólt", hogy utalni kell a kölcsönt.

Netuddki. 2016.01.05. 09:18:37

Ó bazmeg Miska! Feleslegesen koptatom a billentyűmet!

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2016.01.05. 09:34:32

Nem hiszem hogy lenne összefüggés a vállalkozói szektornak nyújott hitelezés, és a Vajna, vagy Garancsi hitelek között.

Ezek vélhetően egyedi elbírálású hitelek, mind a garanciát, mind a feltételeket tekintve, amik függetlenek a vállalkozói hitel kosártól.
Azaz a kosárhoz tartozó feltételek se vonatkoznak rájuk, mivel egyediek.

A többi egyébként stimmel, miszerint vélhetően sok pénzt akar kereseni Vajna is, és Garancsi is, a hitelek segedelmével.

A nemzeti érzések fikázását kár volt a végén belekeverni.

Egy kérdést azért én is feltennék...
Miért hoznánk vissza emiatt azt a Gyurcsányt, ak már 1995-ben kétes hiteleket kapott anyósától:

index.hu/belfold/apropriskoa8/
A MOTIM (Magyaróvári Timföldgyár és Műkorund Rt.) hozza a mai napig a legnagyobb bevételét az Altusnak. A céget gyakorlatilag teljes egészében hitelből vette meg az Altus. A közel 700 milliós hitelt pedig a Magyar Hitelbank adta, amelynek igazgatótanácsi elnöke akkoriban Apró Piroska volt.

Moin Moin 2016.01.05. 10:31:59

@Ballib Cenzúra: A baj az, hogy az Eximbank saját hitelezési szabályzata, valamint zen állami tulajdonú bankra vonatkozó törvényi szabályozás szerint egyszerűen nem lehetne így és ennyi hitelt folyósítani e két "vállalkozás" részére.

Érdekes szála a történet "Garancsi-ágának", hogy az egy jelentős részben - és lám: a haver nem csupőán lakásépíési projekt lenne - és lám: a haver nem csupán egy elvileg szabályosan nem is folyósítható hitelt kap rá, hanem tök véletlenül még egy, a lakáspiacot élénkíteni hivatott (egyébként jelenleg költségvetési fedezeti forrás nélküli!) CSOK-ot is lehet a kormány e baráti homlokra!:-)

Minden esély megvan arra, hogy az Orbán-kormány úgy kerüljön be a történelembe, mint minden idők leggátlástalanabb magyar kormánya. Ehhez képest az aprópiroskák aprócska tételecskékké zsugorodnak... Ha te ezekbe kapaszkodva pórbálod mentegetni a menthetetlen Orbán-rezsimet, akkor finoman szólva sem érzékeled az arányokat! És van még egy különbség a '90-es évekbeli ügyek és a maiak között: ez utóbbiak még vagy 10 évig nem évülnek el!:-) Ha a Gyurcsány-féle Altus Rt. dolgait felemlegeted, akkor a Fidesz-rezsim dolgai miatt legalább is tömegtüntetést kellene már javában szervezned - hacsak nem vagy egy szarhäzy Fidesz-trollka!:-)

csak egy néző 2016.01.05. 10:37:23

@Ballib Cenzúra:
Azért egy kicsit csak ízlelgesd az arányolat.
700 MILLIÓ vs 23 MILLIÁRD!!!!!

monddazigazatmar 2016.01.05. 11:23:40

@csak egy néző: Izlelgesd a külonbséget:
Hitel vs. vissza nem térítendő támogatás

Új épületek építése, városrász rendezés vs. jól működő állami cég átvétele, leépítése.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.01.05. 11:24:03

@Ballib Cenzúra: Gyurcsány fikázását kár volt belekeverni.

A cucik is nagy tolvajok voltak, de csak ministránsfiúk a mostani rezsimhez képest. Ez se nem indok, se nem mentség semmire. Aki pedig nem tapsikol Viktornak, az nem akarja automatikusan Ferit vissza. De minek magyarázom... ehh...

monddazigazatmar 2016.01.05. 11:35:16

@Jobban való teljesítés van: Jó. Akkor nézzük a te logikáddal. Adva van 2 brigád. Az egyik elad amit tud és lenyúlja a pénzt. A másik épít, közben lenyúl pénzt. A végeredmény a nagy üres puszta az egyiknél, a másiknál pedig van látszata.

csak egy néző 2016.01.05. 11:46:35

@monddazigazatmar:
"Hitel vs. vissza nem térítendő támogatás"
Részletezd már, hogy ki is kapott hitelt és vissza nem térítendő támogatást.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2016.01.05. 11:56:52

@Moin Moin: @csak egy néző:

Egyrészt 20 évvel ezelött a 800 millió az cirka 4-6 milliárd ma.

Másrészt a lopásokról nekem az a véleményem, hogy teljesen egyenértékűek az MSZP-s és Gyurcsányos, és Fideszes lopások.

Az egyetlen különbség, hogy a Fideszes lopások közben a gazdaság nem megy tropára, nem adósodik el az ország és az emberek, mint az MSZP kormány idején.

Ezen még lehet is vitatkozni, hogy ki lop többet.

De anak nem látom értelmét, hogy azt a tolvajt hozzam vissza, aki pont ugyanezt csinálta.

Alajka Bal 2016.01.05. 12:26:34

Ezért a háttérért és a fehér betűkért eleve megérdemelnéd, hogy a Dunába lőjenek !

ostvan2 2016.01.05. 12:50:27

@Ballib Cenzúra: "Az egyetlen különbség, hogy a Fideszes lopások közben a gazdaság nem megy tropára, nem adósodik el az ország és az emberek, mint az MSZP kormány idején."
A (volt) devizahitelesek mikor vették fel (az azóta elátkozott) hiteleket? Akkor, amikor volt munka és bíztak a jövőben. (2007-ben a nemfizetők aránya 0,7% volt!) És melyik kormány irányította akkor az országot?
És ugyanezen emberek melyik kormány alatt veszítették el a munkájukat, az esélyt arra, hogy tisztességesen törleszthessenek? Ma a nemfizetők aránya közel 20 %.
Ja! És közben ugyanolyan tempóban nő az ország eladósodása, mint korábban (vagy jobban).
De te higgy abban, amit mondanak neked!

csak egy néző 2016.01.05. 13:05:49

@Ballib Cenzúra:
Hát haver ez igen gyengére sikerült.
Normális ember nem is akarjavissza Fletót, de remélem, hogy ezen a két köcsögön kívül is akad majd alkalmas vezető ebben a lúzer országban.

csak egy néző 2016.01.05. 13:43:50

@Ballib Cenzúra:
Ugye te is érzed, hogy ez a válasz igen gyengére sikerült.
Azt hiszem normális ember nem akarja visszahozni a Fletó féle bandát.
Bízom benne, hogy egy majdnem 10 milliós országban nem csak ez a két köcsög alkalmas vezetőnek és előbb-utóbb beérik egy másik nemzedék és most nem a fidelitas keltetőjére gondolok, habár ehhez ennek az agymosott nemzedéknek a váltására lesz szükség.

monddazigazatmar 2016.01.05. 13:53:20

@csak egy néző: Indulj valahol vén fasz, aztán majd nyilván befutsz.
Amíg legalább szóban nincs egy értelmesebb nyilatkozat, hogy mégis mit kéne csinálni, addig talán kussolj.

Ki kapott vissza nem térítendőt? Mondjuk Fletó. Olvasgass utána, ne csak a szar GIF jeidet gyártsd
süti beállítások módosítása