Hibás az orbáni iránytű

2010.05.25. 15:50

Költői a kérdés, de majdnem úgy hangzik, mint egy dakota közmondás: vajon milyen iránytű az olyan, amelyik nem azt mutatja meg, hogy merre kell menni, hanem azt, hogy honnan el?

Ez jutott eszembe, Orbán Viktort hallgatva a kormányprogram beterjesztőjeként a parlament keddi ülésén. És Magyarország következő miniszterelnökét hallva kicsit úgy érzem magam, mint a durcás kisgyerek, kinek elvették a játékát.

Én azt hittem, hogy a Fidesz komolyan gondolja ezt a nemzeti együttműködést, és hogy itt az elkövetkező hónapok komoly társadalmi vitáiból és párbeszédeiből születik majd meg egy - Orbán Viktor szavaival élve - "nagyívű társadalmi szerződés". Egy olyan megállapodás, egy olyan nemzeti minimum, ami meghatározza, hogy milyen országban szeretnénk élni, hogy mi ebben az állam és mi az egyén szerepe. Ami hosszú távon is ténylegesen irányt mutat. Ami tényleg iránytű lehet a mindennapi politizálásban.

De Orbán Viktor azt mondja, hogy az új társadalmi szerződés 2010. április 25-én megszületett.

Orbán Viktor azonban téved.

A társadalmi szerződés ugyanis egészen mást jelent. Éppen ezért a választók április 25-i döntésének üzenetét nem Orbán Viktor értelmezi pontosan. Talán segítségül kellene hívnia Horn Gábort a választók üzenetének értelmezéséhez. Merthogy a választók ezúttal sem üzentek mást. Se többet, se kevesebbet.

Nagyívű megállapodás kellene a nemzet jövőjéről, igen. Ahogyan Nyugaton, az íreknél például, érdemi és tartalmas, széles bázison nyugvó egyeztetések után. Nyugaton a társadalmi szerződéseknél az addig szembenálló politikai felek tudtak megegyezni a nemzeti minimumban, és nem egy párt nyilvánította ki, hogy amit akar, mostantól az a társadalmi szerződés. Ilyen egyoldalú kinyilatkoztatásokat ugyanis legutóbb az egypártrendszer pártjai tettek, ők mondták meg izomból azt, hogy mi a nemzeti minumum. Ezt pedig még Makovecz Imre sem sírhatja vissza komolyan.

És a társadalmi szerződésnek a jövőről kell szólnia. Jövőképet kell adnia és közös irányt kell mutatnia. Április 25-én nem a hová kérdésére feleltek a választók, hanem a honnan el kérdésre adtak egyértelmű választ. És egyelőre csupán erre ad választ a kormányprogram is. Csupán azt definiálja, hogy eztán minden másként lesz, mint nyolc éven át volt. De nem ad egyértelmű víziót és nem ad egyértelmű irányt. Éppen olyan, mint az iránytű, ami nem azt mutatja, hogy merre menjünk, hanem azt, hogy honnan indulunk. Azzal meg sokra nem megyünk.

Éppen ezért a társadalmi szerződés megalkotásának - Orbán szavaival élve - "lélegzetelállító feladata" még hátravan. Ha élni, és nem visszaélni akar a kétharmados felhatalmazással a Fidesz, nem spórolhatja meg ezeket az egyeztetéseket.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr722030413

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Forradalom helyett reformkort! 2010.05.25. 20:49:23

A szocialista kormányzás öröksége akár a legalaposabban átgondolt, legkiválóbb tervet is megtorpedózhatja. A kormányprogramnak ezért akkor van a legnagyobb esélye, ha nem sietik el. (Fotó: fidesz.hu) Orbán Viktor a hétvégén benyújtotta az új kormá...

Trackback: A kormányprogram szófelhője 2010.05.25. 20:28:17

Fogalmam sincs (bár jogilag értem), mire jó a kormányprogram akkor, amikor még nincs hatalmon az adott kormány. Sokkal jobb lenne, ha a kormány megalakulását követően, maximum 40 napon belül kéne

Trackback: Orbán: Nem áll vissza a régi rend 2010.05.25. 16:26:02

A kijelölt kormányfő a Parlamentben beszélt az új kormány leendő politikáiról. Orbán Viktor szerint a neoliberális gondolkodás megbukott, a világban mély átalakulás zajlik. Újra megerősítette: megteremti a nemzeti együttműködés rendszerét.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karakán (törölt) 2010.05.25. 21:21:36

A király meztelen. Program nincsen, csak duma. Most derült ki, hogy OV is hazudott 8 évig. Fogalma sincsen mit csináljon.
Ha így megy tovább a forint gyorsan leértékelődik. MOL, OTP, Csányi és a foci haverok oligarchája jól jár ... de mi lesz velünk, polgárokkal?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.05.25. 21:24:26

Legalább várjátok meg, amí a kormányhoz kerül... Fikázni utána is ráértek! Egyébként nem érdekel, mi a lószerszámnak hívja ezt az egészet, de majd egy év múlva már látjuk, hogy jól, vagy szarul csinálják! Addig csak reménykedhetünk, hogy jobban, mint az utóbbi 8 éves elkúrásban az etársak! A diktatúra odébb van - nem költői túlzás ez a diktatúrázás??? Aki nagykorúként élt már '89 előtt, azért lehet arról is fogalma, hogy mi is az!

gitáros 2010.05.25. 21:27:41

@Vérszegény éjszakai dúvad:
És ha még kétharmados győzelem lenne...
Az ország egy jelentős _kisebbsége_ szavazott a fideszre. Azt lehet mondani, hogy aki nem ment el szavazni, annak négy évig kuss, de rájuk _is_ hivatkozni, mint az ország népére, akik a "rendszerváltásra", az "alkotmányozásra" szavaztak, akik "forradalmat" hajtottak végre, enyhén szólva gusztustalan.

BKV - Önnek megyünk 2010.05.25. 21:28:46

akinek nem tetszik el lehet menni

Mpatikus Eszetlenellenes 2010.05.25. 21:30:53

Egyeztetések...ez a viccek vicce
A fidesz-mszp által karöltve létrehozott Szatmár-Beregi Egészségügyi Holding, ahol a négy kórházat tömörítő megyei tulajdonú holding Kiss Zoltán Tamás debreceni "jó fidesz span" vezetésével felzabálja a Szabolcs -Szatmári full egészségügyet az egyeztetések mintapéldája. Egyeztetést követően "gyarmatosítják" ahogy egymás közt viccesen nevezik, a sok Beregi ürge meg hitetlenkedve végignézi...

A költségeket a tagkórház kft-kre osztják, a bevételeket pedig a zrt-ben lenyúlják, persze egyeztetéseket követően.
Ja és debreceni cimbi srácok hadát szakértetik, akik igyekeznek ám, csak szegények hülyék az egészségügyhöz. És ez biza OEP-es közpénz a javából.
EZ A NEM KICSI EGYEZTETT MUTYI!!!
Csak emlékezzünk micsoda felháborodás volt az egri Hospinvestes story miatt, ami cca 1400 dolgozót érintett egyeztetés nélkül. GYFecó is rohant boronálni, itt viszont akkora csend van, mint a biliben vihar előtt, pedig közel 5000 ember került ki a közalkalmazotti szférából persze egyeztetéseket követően, AMI ÍGY SZÓLT
"HA NEM ÍROD ALÁ AKKOR A MEGYÉBEN NEM KAPSZ ÁLLÁST".
Az egyeztetés duma a legkapitálisabb f@szság amit megetetnek a fideszesek ma országszerte.
Viszont sok mszps-sel bizony egyeztetnek...:-)
NÉZZETEK CSAK UTÁNA!

bobo55 2010.05.25. 21:31:52

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: Ezt a királyt 2.3 millió
mosottagyu koronázta meg, a választók egyharmada.
A fennmaradó kétharmad soha nem fogja királynak nézni.
És amikor átnézünk a rácson el lehet gondolkodni ki
van belül?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.25. 21:32:22

Aki nem fogta fel, sajnálom, de a helyzet, hogy április 25én dictatort választottunk.

Pont azért van OVnak 2/3ada, hogy pöcsölés nélkül végig tudja vinni a programját(, amit valóban senki nem ismert).

törppapa 2010.05.25. 21:35:36

@Mind1 és a többi okostojás.
Nem zavar benneteket, hogy még meg sem alakult a kormány?
Igaz, hogy nem kértek 100 napot, mint elődeik, de azért élből és zsigerből anyázni nem kellene...

drukkker 2010.05.25. 21:36:07

Orbán Viktor a szokásos módon hablatyol.
Az agymosott választó tömeg még vár, még megelégszik a tisztogatással, mert cirkusz és igazságszolgáltatás kell a népnek. Mindezt lehet csinálni pár hónapig..........
Közben meghallgatták a jövendő gazdasági jó Istent, Matolcsi kijelölt csodatevőt, aki rögvest az elején elmondta, hogy annyi adót fognak csökkenteni, amennyit fognak emelni. És erre Viktor egy qrva szót sem szólt, pedig ő mást ígért.
És ez így lesz sokáig, míg a zemberek rá nem jönnek, hogy az első pillanattól át vannak verve.

TonyCaviar 2010.05.25. 21:36:28

Nem akarlak kiábrándítani, de az iránytű azt mutatja, hogy merre van észak, slussz passz.

tölgyes 2010.05.25. 21:38:30

Én 8 éven t éreztem magamat úgy mint egy durcás kis gyerek.. akinek elkúrták a játékát.. NEM KICSIT!! NAGYON ELKÚRTÁK..

tölgyes 2010.05.25. 21:40:37

@törppapa: Nem tűnik fel nekik...Én már hetek óta mondogatom nekik: Gyerekek várjátok meg legalább azt amíg a kormány leteszi az esküt...Én azt hiszem, hogy sokkal jobban zavarja őket az a tény, hogy már most, a kormányváltást megelőzően megindult a törvénykezés.. és nem bírják a tempót!

fvipera 2010.05.25. 21:43:14

@Mind1: hazafias népfront volt ez.

irónika 2010.05.25. 21:48:26

Szoval akkor ezek szerint április 25-én, a forradalom napján a zemberek aláírták az új társadalmi szerződést.
Basszus komolyan ezt a fost eszi a tábor?
Amióta kormányon van, illetve, amióta erre vadul készül, és már elnézést, de egy hónapja nála van a varázspálca, még semmit nem cisnáltak. Gyorsan beterjesztettek egy jó csomó törvényt, nesze nektek gumicsont, rágódjaotk rajta, és olyan fontos kérdéseket tárgyaltak meg, hogy majd, 2014-ben hány baromarcú mondja meg nekünk, hogy hogya lesz jó. Ezt, ma nagyon kell!
Pótcselekvés. A valódi kormányzáshoz, valódi elképzelés kellene. Lehet, hogy az ötletbörzén II. Viktor még mindig mindenre azt mondja, hogy az úgy nem jó?! Valaki mondja már meg neki, hogy most már nem csak várják tőle a zemberek, hogy csináljon valamit, hanem elvárják tőle. És bizony az mást jelent.
Bullshit

ballib pityesz 2010.05.25. 21:48:56

@fvipera: Végülis Stumpf István és állítólag Mikola István is a Hazafias Népfront alelnöke volt. Ismerik a rendszert.

Tibibá a tuti 2010.05.25. 21:50:57

Kíváncsi leszek mikor eszmél rá ez a balga nép, hogy ismét az orruknál fogva vezették.
Ha pedig ráeszmélt, akkor lesz-e megint egy kis népi elégedetlenségi tüntetés, amit a már nem AVH-s rendőrség -teljesen demokratikusan- feloszlat.

exepszzed (törölt) 2010.05.25. 21:52:51

@bobo55: ó, hát általában ennél kevesebb is elég a királlyá választáshoz, 1/3 az történelmileg több mint elég.
HEIL VIKTOR!
(jobb ha ízlelgeted, ha nem akarsz úszni)

ddi 2010.05.25. 21:55:54

Ezer Orbán, mint egy Gyurcsány!

Megkapta a kétharmadot, de miért kapta meg ? miért ez a nagy fölény ? a híresen szoci régiókban is miért volt erős a fidesz?

SiKom 2010.05.25. 22:06:12

A sok fikázó kicsit visszafoghatná magát.

Most itt a lehetőség, hogy Orbán bizonyítson kormányon. Majd 4 év múlva véleményt mondunk. Ha elkúrja Orbán is, a saját szavazói is elküldik majd oda, ahová az MSZP került.

exepszzed (törölt) 2010.05.25. 22:13:45

@ddi: függetlenül mindentől ahogy említve lett orbánt a szavazásra jogosultak alig 1/3-a akarta, majdnem 30 nem őt, majdnem 40 % meg rühelli az egész rendszert és el sem megy szavazni.

2010.05.25. 22:14:06

HEHE :D szánalmas baloldali hülye :) a választási pofon még mindig fáj ugye? :)

ddi 2010.05.25. 22:19:04

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: értettem én mit beszélsz, és az a negyven százalék miért rühelli a politikát ? Nincs ennek köze az elmúlt nyolc évhez?

balage28 2010.05.25. 22:22:08

@Sir Kommentor: khmm... khmm... OV már volt kormányon, és 2 választást is elbukott.
Volt lehetősége bizonyítani.

( Ettől még szeretném azt, hogy magyarországon jólét, biztonság, stb. legyen - kiváncsian várom, hogy vajon az aktuálsi garnitúra legalább egy kicsit jobb lesz-e, mint az elődök voltak.... )

balage28 2010.05.25. 22:23:42

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: csak azokkal, akik a nem szavazásukkal szavaztak, azok nincsenek beépítve a rendszerbe.... Sajnos...

balage28 2010.05.25. 22:27:38

@ddi: tüntetések, sztrájok, durcás "nem megyek be" - ezekre gondolsz ? Én ezért (is) rühellem a politikát.

exepszzed (törölt) 2010.05.25. 22:28:20

@ddi: sokmindenhez köze van.
és ha laci nekem szánta nem vagyok szoci.
őket jobban utálom mint orbánt, csak az is röhejes hogy orbán
arról dumál hogy a nép mögötte áll, hát ez sem igaz mert csak alig a harmada...
és akiket én simerek azok is csak más alternatíva híján szavaztak rájuk, meg mert jó sokat ígértek, és a jobbik meg fúj-fúj gárda-náci, szóval rájuk azért mégse.

szerintem ez is a fideszre szavazók legalább negyede.

de senki nem azt állítja hogy a választási törvény alapjűán nem ők kapták a 2/3-ados PARLAMENTI TÖBBSÉGET!!!!
ŐK KAPTÁK.

de az már hányás hogy erre azt mondja hogy az egész nép mögötte áll nemzeti egységben.

mesa 2010.05.25. 22:36:38

@ddi: Mint egy nem-választó írom, hogy ennek minimum az elmúlt 20 évhez van köze.........

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.05.25. 22:37:55

Ha már a dakota közmondásoknál tartunk, akkor van egy olyan is ami nagyon idepasszol, legyen szó akár az előző kormányra való mutogatásról, akár évtizedekkel ezelőtti történelmi veszteségekről:

Aki állandóan a múltat nézi, seggel meg a jövőbe.

exepszzed (törölt) 2010.05.25. 22:42:51

@mesa: alapból az a balfék antall csezste el az egészet, azért szavazták viossza hornékat, utána egyre lejjebb a lejtőn.

ddi 2010.05.25. 22:44:10

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: vannak retorikai túlzások, de hol nincsenek.. azonban az elmúlt évek gazdasági fejleményei, a nyilvánosságra került saját zsebre játszó túlkapások, pazarlás rossz irányba vitték ezt az országot, ez látszik a választási eredményen.

Élni kell a kapott lehetőséggel, de jól élni, mert akkor a bizalom nem tart örökké.

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.05.25. 22:45:02

@tölgyes:

Hagyjuk már a mellédumát. De iure még nem Orbán a miniszterelnök, de facti viszont igen, úgyhogy teljesen joggal mehet neki bárki a kormányprogram nevű ötletbörzének, illetve a fideszesek is ezért gyártják izomból a törvényeket, úgyhogy a kifogáskeresést abba lehet hagyni.

Mondjuk megértelek benneteket, szó se róla. Itt volt az elmúlt 8 év, amikor felelőltlenül azt lehetett mondani, amit csak akartatok, mivel nem volt lehetőségetek a cselekvésre, így akármilyen bődületes állatság megengedett volt nektek, kritizálhattatok bárkit és bármit. No, ennek az aranyéletből kb. 1 hét van hátra, utána nem nagyon lesz kit kritizálni, mert 2/3-dal mindent meg lehet csinálni, így amit elkúrtok, az 101%-ban a ti saratok lesz. Amit ezentúl a fejetekbe vesztek, azt keményen számon fogják rajtatok kérni, hogy tessék, itt a parlamenti háttér, ha annyira tudjátok, csináljátok meg.

Élvezzétek még ki az utolsó 1-2 hetet, most jön a minimum 4 év szűk esztendő. Ugye nem felejtettétek el Szijjártót átállítani a kormánymonnyonle üzemmódból?

Kivancsi 2010.05.25. 22:45:55

Sokat egyeztetuk, megbeszelunk ragjuk gittet a bizottsagokba... vesszuk fel erte a nagyleket kozben az elmult 20 evben majdnem semmi nem tortent...
csak szarabb lett es ment az emberek hulyitese...
jatszottak a demokraciat
loptak csaltak hazudtak es tomtek a zsebuket

erre jo a demokratikus rendszer... csak pofazas...

a kovetkezo banda kapott 2/3-t
vagy csinalnak valamit?
vagy ok is majd csak lopnak!

akkor 4 ev mulva mennek a lecsoba..

kinaban nincs demokracia...
a part megmondja mi legyen :):)
es tessek haladnak!!!
fejlodik a gazdasag, epitik metrok tizkilometereit stb stb..

igaz a kis embernek KUSS es szar az elete...
de nalunk is szar :):)
viszont 4evente kinyithatjuk a szankat ha nem tetszik amit csinaltak..

Szoval 2/3 al... felejtsek el a beleugatokat.. maszopot es a nacikat... ez most nem o idejuk... KUSS..
maszopnak volt 8 eve... idejutottunk veluk..

hatha az erobol kormanyzassal jobb lesz??!!!
hatha vegre mernek valtoztatni!!!!

kemeny civil es media kontrol hogy minnel kevesebb legyen a lopas....

Neo07 2010.05.25. 22:46:26

Szánalmas szoci szerecsenmosdatás. Kik voltak azok, akik egyeztettek? A szocik biztosan nem. Hallottunk valamiféle konzultációféleséget Elkúró majd Bajnai idején? Magyar Állandó Értekezlet? Semmit! Az elmúlt 8 évhez képest a mostani konzultációk máris óriási előrelépések.

Tessék észbekapni, az ország a szakadék szélén tántorog és ez nem vicc. Ilyen helyzetbe a Fidesz-Kdnp lavírozta az országot?

Kormányprogram: Azt hiszem, kevés országban van nagyobb bürökrácia mint nálunk... Ideje ezen változtatni, csinálják - rosszabbul nem fogják, az biztos.

tolsztoj 2010.05.25. 22:47:02

Kivel egyeztessen Orbán - az ország szétlopóival?,az MSZP-s bűnözőkkel? - vérlázító, hogy ez a bagázs a parlamentben ül, mintha semmi sem történt volna -Kovács L.-lel kezdve, Lendvai Sopánkáig bezárva.
Még szerencse hogy a talán még kártékonyabb SZDSZ már nem létezik, bár a háttérből még képes sok rosszat tenni.Horn Gábort emlegeted? - na ehhez már pofa kell....
Senki aki normális nem kér ebből a ragacsos, gyűlölködő szoclib világból, rablókkal csak nagyon szorult helyzetekben szoktak egyeztetni - aztán miután ekapták őket, szépen supsz a dutyiba - ez az egyetlen járható út...

mesa 2010.05.25. 22:51:19

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: AZ Antallék talán még jót akartak.......talán még Horn is jóvá akarta tenni a szoc-reál 45 évét. Onnantól valahogy leromlott, és elkezdett a pénzről szólni a politika. Ezüst Hajótól Weistig.....

Gabbesz 2010.05.25. 23:02:21

@tolsztoj: Az ország szétlopóival. LOL Mert Fideszes az nem lop. Igaz?

Rotfuchs 2010.05.25. 23:08:29

Technikailag az iránytűnél mindegy, hogy azt mutatja, merre kell menni, vagy honnan el, mivel az iránytű valamelyik pólus felé mutat és azzal átellenes irányban (ellentett irányított félegyenes) van a másik.

Rotfuchs 2010.05.25. 23:16:16

Amúgy varomira nem érdekel a kulturkampf újabb fejezete, meg a nemzeti minimum vagy akármi.

Tyúk a levesben, rendőr az utcasarkon, emberek a gyárakban. Ennyi ami érdekel. Ha tisztességes szakpolitikával keretet tudnak adni egy gazdasági fellendüléshez, és szavatolják az egyenlő pályák egyenlő esélyek elvét, valamint a közbiztonságot, onnantól kezdve azt mondanak amit akarnak. Ha szerintük a Repülő Spagettiszörny ruházza rájuk a hatalmat, hogy megvédjék az országot a rózsaszínű elefántoktól, az is rendben van.

papas 2010.05.25. 23:16:32

@tolsztoj: tudod, viktorka egyszer már betöltötte ezt a pozíciót, bár azt nem 53 százalékos forradalomnak hívták. javaslom néz utána, mik történtek akkor. azért majd kíváncsi leszek, ha a hozzád hasonló agymosott emberkék, megtapasztalják, hogy csak a vezér és a szín más, a módszer ugyanaz maradt

iqlight (törölt) 2010.05.25. 23:19:23

Aha, diktátort. B+ egytől egyig AGYHALOTTAK vagytok.

Neo07 2010.05.25. 23:22:30

@papas: Nagyságrendekkel kevesebbet! Unalmas már ez a mantra... Keller üvegzseb-államtitkár Kapolyi milliónak segítségével évekig kutatott vért izzadva, és találtak valamit? Semmit, dolgavégezetlenül oszlott fel a bizottság...

na4 2010.05.25. 23:23:15

Épp ellenkezőleg, ez a jó irány. Az ősvörös maszopos irányról láttuk, hogy hova vezet. Tolják el a bringát sürgősen!

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.05.25. 23:27:06

@na4: Az a baj, hogy ez nem irány. Mert oké, hogy nem arra, hogy nem úgy és arra tovább, ahogyan eddig a szocik csinálták, de akkor merre? Mert ha azt mondod, hogy a szoci irány egy égtáj, akkor is van még három, amerre el lehetne indulni. De hogy a Fidesz szerint merre kellene, az nem derült ki eddig igazán. Annyit tudni csak, hogy nem arra.

Kivancsi 2010.05.25. 23:28:32

MINDENHOL lopnak....
olyan nincs hogy NEM...

nyugaton is lopnak...
csak van kulonbseg a ket lopas kozott..

nyugaton mar van annyi eszuk hogy ugy csinaljak
hogy kis egyszeru embernek is jo legyen.. ne haborogjon nagyon-nagyon...

egyszeru pelda a BKV-MAV...
annyira csontig szetloptak hogy ma mar a mindennapi uzemeles-biztonsaga forog kockan...
nyugaton azert erre mar figyelnek...
rendesen megbizhatoan jarjanak a gepek.. es a kis ember bekussol!!
Aztan a tobbit lehet lopni... mutyizni a szerzodest stb..
viszont a mutyira kapott alvallalkozo.. rendes korrekt munkat is vegez..

Fittyesz is lopott es lopni is fog... de valahogy a kisembernek is jobb volt vagy legalabb is ugyerezte hogy jobb az elete mint a maszop alatt...

ezert is kapott 2/3 a fittyesz...

Neo07 2010.05.25. 23:29:26

Tanmese-féleség a szoci agymosottaknak:
Ha a tyúkokat lopkodó rókát elkapjuk, akkor engedjük el azzal, hogy most már eleget lopott, nem fog tovább kártékonykodni?... Ugyan!

Egyébként a visszafizetendő államadósság-kamatok révén sokkal többet talicskáznak ki az országból, mint amennyit a privatizáció során nyertünk. Kinek állt érdekében az államadósság-növelés? Hát a szociknak.

mesa 2010.05.25. 23:35:22

@Michael Knight: Azzal nyertek, hogy "Nem arra..." Ez most lehetőséget ad Orbánnak (és a vazallusoknak) arra, hogy a Mester utcából a Rózsadomb érintésével New Jerseybe költözzön.... És az irány? Kit érdekel.......

másikpista 2010.05.25. 23:38:07

Ki az a Horn Gábor akire hivatkozol? Mert én nem ismerek ilyen tényezőt a magyar politikában. Ne már az mondja meg hogy játsszák a meccset aki a stadionba se jutott be

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.05.25. 23:50:16

@másikpista: Attól tartok, hogy valamit Horn Gábor vonatkozásában egy kissé félreértettél.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.05.25. 23:51:53

Orbán az ország rákfenéje, nélküle a Fidesz sokkal jobb és népszerűbb lenne.

Orbán máris takarodj!

gitáros 2010.05.26. 00:05:29

Egyre kevésbé értem, mi baja volt Orbánnak a "régi rendszerrel"...

elfelejtette 2010.05.26. 06:45:28

Hát ez nem elemzés, ez lófasz, ahogy Horn Gábor mondaná.

brlv24 2010.05.26. 06:46:19

Itt mindenki ilyen hulye, vagy szorgos a moderator?:)

stratez 2010.05.26. 06:48:11

Hol vannak itt a szemben álló felek, akikkel ki kellene vagy lehetne egyezni? Csak nem az MSZP-re vagy a Jobbikra gondolsz? Na az baszna be, ha ezekkel kezdene Orbán kiegyezni, akkor felesleges volt választást nyerni, és felesleges a kétharmad is. A többi meg majd elválik, a kezdet nem volt rossz, több érdemi döntést hozott, hoz ez a parlament 2 hét alatt, mint az előző 8 év posványpolitizálásában összesen.

stratez 2010.05.26. 06:48:12

Hol vannak itt a szemben álló felek, akikkel ki kellene vagy lehetne egyezni? Csak nem az MSZP-re vagy a Jobbikra gondolsz? Na az baszna be, ha ezekkel kezdene Orbán kiegyezni, akkor felesleges volt választást nyerni, és felesleges a kétharmad is. A többi meg majd elválik, a kezdet nem volt rossz, több érdemi döntést hozott, hoz ez a parlament 2 hét alatt, mint az előző 8 év posványpolitizálásában összesen.

SzaGyu 2010.05.26. 06:48:12

Orbán Viktor a nagy szavak szépen és jól megfogalmazott embere. A társadalmi szerződést meg úgy érti, hogy amit leírtak benne, az mindenkire kötelező.
No nem fog az a szekér olyan gördülékeny lenni mint ahogy Ő elképzeli, és azt sem tartanám helyesnek, hogy az Alkotmányt szája íze szerint módosítsa, vagy teljesen átírja.
Angliában 50% +1 -el ellehet "küldeni" a Királynőt és mégsem teszik. Az alkotmány átírása tényleg konszenzust igényelne.
Minden esetre meglátjuk mi történik 4 év alatt. Ha nem lesz megfelelő a kormány cselekedete akkor "lejár" az idejük. Hiába adtunk nekik kétharmadot, azt majd vissza is vehetjük mert van (lesz) még rajtuk kívül más párt is...

SzaGyu 2010.05.26. 06:48:12

Orbán Viktor a nagy szavak szépen és jól megfogalmazott embere. A társadalmi szerződést meg úgy érti, hogy amit leírtak benne, az mindenkire kötelező.
No nem fog az a szekér olyan gördülékeny lenni mint ahogy Ő elképzeli, és azt sem tartanám helyesnek, hogy az Alkotmányt szája íze szerint módosítsa, vagy teljesen átírja.
Angliában 50% +1 -el ellehet "küldeni" a Királynőt és mégsem teszik. Az alkotmány átírása tényleg konszenzust igényelne.
Minden esetre meglátjuk mi történik 4 év alatt. Ha nem lesz megfelelő a kormány cselekedete akkor "lejár" az idejük. Hiába adtunk nekik kétharmadot, azt majd vissza is vehetjük mert van (lesz) még rajtuk kívül más párt is...

SzaGyu 2010.05.26. 06:48:12

Orbán Viktor a nagy szavak szépen és jól megfogalmazott embere. A társadalmi szerződést meg úgy érti, hogy amit leírtak benne, az mindenkire kötelező.
No nem fog az a szekér olyan gördülékeny lenni mint ahogy Ő elképzeli, és azt sem tartanám helyesnek, hogy az Alkotmányt szája íze szerint módosítsa, vagy teljesen átírja.
Angliában 50% +1 -el ellehet "küldeni" a Királynőt és mégsem teszik. Az alkotmány átírása tényleg konszenzust igényelne.
Minden esetre meglátjuk mi történik 4 év alatt. Ha nem lesz megfelelő a kormány cselekedete akkor "lejár" az idejük. Hiába adtunk nekik kétharmadot, azt majd vissza is vehetjük mert van (lesz) még rajtuk kívül más párt is...

midnight coder 2010.05.26. 06:48:13

@gitáros: Minden relatív. Fletóékhoz képest Pl. Kádárék ragyogóan kormányoztak. Sokkal hosszabb idő alatt hoztak össze sokkal kevesebb államadósságot sokkal nagyobb népjólét mellett.

Samuzia 2010.05.26. 06:48:31

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!: Nincs diktatúra, a nép hatalmazta fel.

gpetersz 2010.05.26. 07:25:26

@törppapa: Aki türelmet kér annak a cselekvés szempontjából igaza van. Még nem tettek semmit amit fikázni lehetne. De azért az, hogy mit mondtak az már lehet vitaalap??? Vagy ne illessük kritikával a szenteket?

Leroi 2010.05.26. 07:25:54

Savanyú a szőlő, Knight?:)))
Fogózz meg, vesztettetek, jó húsz évig kénytelen leszel elviselni a jobboldalt.
Babllibsi lúzer!

ballib pityesz 2010.05.26. 07:26:34

@Neo07: Méghogy agymosottak... Sztem meg a fityesz béközép agymosott.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.05.26. 07:50:11

@ballib pityesz: nem csak a "béközép". Sajnos az összes fideszes. (nem a szavazóikról beszélek, mert most rengetegen szavaztak a fideszre csak azért, hogy a maszop takarodjon).
És ezek az agymosottak nem veszik észre, hogy egy új Rákosi megkoronázásához tapsikolnak...

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.05.26. 07:51:21

@Otranto: nyilaskám, nem az a gond, hogy a jobboldalt kell elviselni! Az a gond, hogy egy nyilasokkal fűszerezett komcsi diktatúrát kell elviselni legalább két évig. És ismerve szent viktort, nem biztos, hogy békésen fog távozni a kormányról, ha az emberek rájönnek, micsoda gazemberek a fijjuk.

midnight coder 2010.05.26. 07:54:03

@ballib pityesz: Nos, annál szarabbul mint a balfékek az elmúlt 8 évben nem sokan kormányozták az országot. A FIDESZ-nek viszont volt 4 jó éve amit fel tud mutatni az előző ciklusból, és ami azt illeti most sem teszi rosszul a dolgát. Ez szvsz sokkal szimpatikusabb, mint Fletóék akik hasracsapás után nekiálltak pontokat, programokat, lépéseket hirdetni, aztán két hét múlva nekiállni az ellenkezőjének.

midnight coder 2010.05.26. 07:55:17

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Annál nagyobb gazemberek mint Fletóék voltak nemigen lehetnek. A nyilasokkal fűszerezett komcsi diktatúra pedig majd 4 év múlva jön amikor az MSZP és a Jobbik szépen koalícióban kormányoznak majd, mint most a szlovákoknál.

Roa 2010.05.26. 07:59:37

@ballib pityesz: Igazad van. Nem agymosottak, mert az a Fidesz béközép. Az MSZP-sek simán agyhalottak. A fogalmi pontosság kedvéért. :)

midnight coder 2010.05.26. 08:00:45

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Nem. Az a választás ami Rákosiékat hatalomra segítette minden volt csak demokratikus nem. Előzőleg, amikor még valóban demokratikusan választottak, a komcsik a hideg vízre valót nem szedték össze.

Azóta pedig folyamatosan az MSZP vagy valamelyik jogelődje volt hatalmon kivéve 56-ot, az Antall kormányt és a FIDESZ 4 évét. Ja, és most.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.05.26. 08:35:49

ez indexblog?
tudom, tudom, csak egy hibátlan iránytű van, a gyurcsányi...

szárny 2010.05.26. 08:55:27

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
1. Nyilas az anyád, aki nyilasból lett kommunista, majd megint nyilas, majd eszdéeszes.
2. Nem kell elviselni. "Ellehetmenniiii, kéremszépen!" Tudod, ki mondta ezt, habzó szájjal, halkan hörögve, villogó nyilascvikkerrel a szemén?
Ami titeket illet, és ebben az egyben, egyetértek az illetővel. El lehet menni, ha már olyan rosszul érzed magad. Bizonyára jobb lesz nektek ott. Az országnak viszont biztosan jobb lesz nélkületek itt. Ez az a helyzet, amikor a kevesebb a több...

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2010.05.26. 08:56:18

Ezt a cikket mondjuk 1-2 év múlva kéne elővenni, akkor talán más hozzászólások születnének.
A mostani hozzászólásokból kiderül, hogy a fidesz jó irányba megy, hiszen pont azt mondja, mint a rajongói.

(ki akart lenni a durcás kisgyerek - a cikk ítója, vagy a Viktor?)

Bozdurgán 2010.05.26. 08:56:54

Valaki elárulhatná, hogy honnan kerül elő újabb és újabb olyan kritikus blogger aki "joggal" kritizál minden apró szót ami elhagyja Orbán száját, úgy, hogy ez az ember még bele sem fingott a bársonyszékébe, még meg sem választották, még hozzá sem nyúlt az apparátushoz.Csak beszél.

Leírod, hogy szerinted mi a társadalmi szerződés, hát persze igazad lenne, de azt elárulnád, hogy hogy gondolod ezt a megegyezés dolgot? Úgy hogy az MSZP nevében még minig Kovács 23M román Laci bácsi megy nyilatkozni a Ma reggelbe?
Vagy ,úgy hogy maga Mesterházy beszékl arról hogy Új arcok kellenek?Úgy hogy ott ül maga Gyurcsány "szavazzon nemmel " Feri.

Ezekkel nem megegyezni kell, hanem ignorálni addig ameddig azok az emberek akik önös érdekből nekiugrottak a saját országuknak el nem tünnek a pártból.

Az emberek ilyen tömege nem hülye, pontosan tudta, hogy a megállapodásnak nincs esélye, ezért szavazott listán 70% ! jobb oldali pártokra.

Ez az igazi társadalmi szerződés, amikor egy ország egyszerre ismeri fel, hogy magyarországon nincs továbbiakban szükség olyan pártokra akik még a legevidensebb nemzeti alapkérdésben (kettős állampolgárság)sem képesek egy platformra kerülni a jobb oldali pártokkal.

Gurney Halleck 2010.05.26. 09:07:48

@midnight coder: na majd csak figyelj oda. 1-2 éven belül rájössz, ha nem hamarabb, hogy Fletóék óvodások voltak ezekhez képest. Az a különbség, hogy Fletóék titokban (próbáltak) pisiltek bele a medencébe. Orbánék a trambulinról fognak.

pfekete101 2010.05.26. 09:22:35

Mindig bele lehet kötni valamibe/valakibe.
Most éppen ebbe.
Egy picit unalmas.

Bozdurgán 2010.05.26. 09:29:52

@Gurney Halleck:

Gondolom csak 1 szelvénnyel lottózol, hiszen megingathatatlan tudás birtokában vagy a jövőről.

venszivar 2010.05.26. 09:30:07

Ez a törpe napóleon már többet ígér,mint a komcsik ígértek.
Úgy rémlik,hogy olyan szegény ember nincs ki ígérni, ne tudna.Még arra vagyok kíváncsi,hogy meddig lesznek még volt komcsik ......Akkor ki lesz a mumus ???Előre dakoták !Pár év s többen lesztek,mint mi őslakosok.

Gurney Halleck 2010.05.26. 09:30:21

@wmiki: nem az. Én itt éltem 98-2002 között is. ugyanezt csinálták akkor is. Sőt, az uszodamester is a haver volt, ezért még jó képet is kellett vágnunk hozzá. Szerinted miért buktak 2002-ben?

Gurney Halleck 2010.05.26. 09:33:30

@Bozdurgán: válasz ugyanaz. Lehet, hogy ti nem itt éltetek, vagy pisisek voltatok a fidesz előző rémuralmakor, vagy egyszerűen feledékenyek vagytok?

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.05.26. 09:35:27

@Gurney Halleck: értem, tehát válltig állítod, hogy te a jövőbe látsz...
ehhez nem kívánok hozzászólni...

öcsi55 2010.05.26. 09:47:51

Lári-fári az én hangulatom már most jobb,mint az elmúlt
nyolc évben volt! Akkor lesz még jobb,ha a börtönök tele lesznek komcsikkal.
Miről mondtok véleményt,a kormányzás még elsem kezdődött.
Hajrá Fidesz!

Gurney Halleck 2010.05.26. 09:48:58

@wmiki: 1998 és 2002 közötti időszak a jövő? Én meg ehhez nem kívánok hozzászólni.

the_line 2010.05.26. 09:50:24

Diktatúra sztem se lesz (vigyázzunk a nagy szavakkal, számomra a fidesz elmúlt néhány évi politikája épp ezért nevetséges - ha komolyan vettük volna a szavaik eredeti jelentését, már minimum a fél ország emigrált volna, a másik fele meg leugrik a Szabadság-hídról vagy polgárháborút csinál), inkább jelképekkel telezsúfolt nagy össznépi összeborulás délibábja. Nem a demokráciát fogják tettetni, hanem a legitimitás nagyságát.

Szóval nem a helyzetre vonatkoztatva, csak a korrektség kedvéért a néptől felhatalmazás egyébként nem zárja ki a diktatúrát (lsd Napoleon), vagy a kvázi-diktatúrát (lásd Putyin).

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.05.26. 09:52:22

@Gurney Halleck:
Gurney Halleck 2010.05.26. 09:07:48
@midnight coder: na majd csak figyelj oda. 1-2 éven belül rájössz, ha nem hamarabb, hogy Fletóék óvodások voltak ezekhez képest. Az a különbség, hogy Fletóék titokban (próbáltak) pisiltek bele a medencébe. Orbánék a trambulinról fognak.

Gurney Halleck 2010.05.26. 10:01:49

@wmiki: figyelj, te tényleg nem tudsz magyarul, vagy csak tetteted? Azt gondolod, hogy mivel egyszer már megtették, sokkal kisebb többséggel, most, amikor azt hiszik mindent szabad, nem fogják megtenni? Bizony, akkor ilyen alapon akár a jövőbe is látok. A lottó számokat nem tudom. De ha egy cigány régen lopott, akkor meg fogja tenni megint ha lehetősége lesz rá. Ez azér nem jövőbe látás. Sima logika.

the_line 2010.05.26. 10:03:48

@Gurney Halleck: Feledékenyek igen, ma már mindenki azt hiszi, hogy véletlenül buktak meg 2002-ben, holott az előző négy évi módszereik okán. Persze megértem, hogy alternatíva kell a politikában, az mszp se véletlenül bukott most, én csak azon csodálkozom, hogy a (-nem véletlenül-)bukott fidesz bukott embereit és módszereit ismét csont nélkül nagy népszerűséggel kajálja a nép.

Samuzia 2010.05.26. 10:12:38

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: A kék cédulás választásra gondolsz, meg a szovjet hadseregre. Tudod mikor hatalmazta fel őket a nép....

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2010.05.26. 10:17:50

@öcsi55: Ez persze nem igaz, valami már elkezdődött. A baj azzal lenne - mint ahogy a cikk már az elején is említi -, nem biztos, hogy jó irányba megyünk.

rozsomák 2010.05.26. 10:19:58

Való igaz, lehet, hogy a blogíró kicsit hirtelenkedik ezzel, hisz Orbán még el sem kezdte a kormányzást. De nem is ezzel van a baj.
Inkább azzal, hogy igazából nem is tudni, hogy mire szavazott az a kétharmad. Ja, hogy a protest nem ? Az is lehet.
A messiásvárás volt a meghatározó elem..

Azért hozzá kell tenni, hogy elkezdték már a kormányzást. A nagy szavak mellett elkezdték letenni a konkrétumokat is.
3 konkrét példa:
1. Privatizálni ezentúl versenyeztetés nélkül is lehet.(Nahát, hogy ez miért ennyire fontos így elsőre ?)
2. Szeptembertől el fogják törölni az állami cégek vezetőinek eddigi jövedelmi limitjét.(Addigra mindenkit lecserélünk..)
3. A köztisztviselőket indoklás nélkül ki lehet majd rúgni. (Persze, hogy kell a rotáció:-))

Nos, ezekből azért ki lehet venni egy határozott irányvonalat. (Most bejönnek az én embereim és azoké lesz a világ..)

De azért majd várjuk, hogy mi lesz az egészségügyben, oktatásban stb. de ha az késik, azt majd ráfogjuk a nyuszira...

(Tudom, elsőként mégiscsak a saját zsebek kérdését kell megoldani, utána meg majd csak kitalálunk valamit..:)))

venszivar 2010.05.26. 10:21:48

@öcsi55: Írásod első felével teljesen egyetértek !!!Viszont,muszáj személyeskednem.A mi "falunk"bolondja öcsi56 volt,sajnos úgy 10 éve leszúrták s így már nincs köztünk. Most te léphetnél a helyére.....Hajrá udvari bolondok !!!!

Bozdurgán 2010.05.26. 11:09:25

@Gurney Halleck:

40 vagyok, RÉMURALOM?
Te nem vagy komplett.

Gurney Halleck 2010.05.26. 11:26:59

@Bozdurgán: Ki hogy élte meg. Nekem az volt.:)

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.05.26. 14:22:26

@midnight coder: ettől még bőven van hasonlóság a két eredmény közt.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.05.26. 14:28:18

@midnight coder: pedig de. Fletóék helyenként hülyék, dilettánsok, helyenként rabló gazemberek voltak. Vekkerék ennél több. A felsoroltak rájuk is igazak, de ők pontosan ugyanolyan aljasak, mint anno Rákosiék voltak. Ha kicsit alaposabban megszemléled a ténykedésüket, tipikus komcsik. A rosszabbik fajtából. És az agymosott híveikkel még el is hitetik, hogy ők nem rabolnak, nem korruptak stb.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.05.26. 14:28:36

@szárny: mi van? Egy nikk nem vótt elég a szájadból történő fosásra? :DDD
süti beállítások módosítása