Szögezzük le először is: nemzeti együttműködésre szükség van. És tegyük gyorsan hozzá: a nemzeti együttműködés nem épülhet a tagadásra.

Orbán Viktor kormányprogramja viszont a tagadásra épít. Többet foglalkozik az elmúlt nyolc évvel, mint az előttünk álló néggyel. Magát a jövőt is csak az elmúlt nyolc évvel szemben definiálja. Az viszont nem jövőkép, hogy eztán minden más lesz, mint ahogyan eddig volt. Nem elvekből és nem értékekből építkezik tehát, hanem minden jövőbeli cselekedetét a szocialiták elmúlt nyolc évének elhibázott kormányzásából eredezteti.

Pedig egy kétharmados parlamenti többséggel rendelkező párt végképp nem szorul rá arra, hogy egy másik párt ellenében határozza meg magát. Az már ellenzékben is halovány teljesítmény volt. Egy ekkora többséggel és ekkora választói felhatalmazással rendelkező pártnak ugyanis határozott értékrendből és szigorú elvek mentén kellene jövőképet állítania, nem pedig az eddig kormányzók tagadásából.

Nincs szó a dokumentumban például a világgazdasági válságról - csak a szocialista kormány okozta gazdasági válságról. Mintha az előbbi nem is lett volna, de legalábbis nem lett volna ránk hatással, ha nem a szocialiták vannak kormányon. Persze nem mintha a jó kormányzás jellemezte volna a Medgyessy-Gyurcsány-éveket, na de azért mégis... A válság nem áll meg Hegyeshalomnál és a forintárfolyam sem vágja haptákba magát csak azért, mert mostantól itt a Fidesz van kormányon.

"Társadalmi szerződés híján Magyarországot az átmenet korszakában elitmegállapodások és láthatatlan paktumok irányították, meddő viták gátolták az előrelépésben" - írja a miniszterelnök-jelölt. Éles és pontos meglátás ez. De mintha ezekhez a meddő vitákhoz nem lett volna köze a Fidesz konstruktívnak a legkevésbé sem mondható ellenzéki politizálásának.

Orbán Viktor téved, amikor azt írja: "A magyarok gyökeres és alapvető változást akarnak az élet minden területén". Nem, a magyarok nem akarnak igazi változást, legfeljebb annyit, hogy mostantól ne a szocialisták kormányozzanak. A zemberek nem akarnak egyéni felelősséget és a legkisebb mértékben sem akarnak öngondoskodást. És nem akarják az össznépi mutyizás, a feketézés és a zsebből zsebbe fizetés felszámolását sem. Azt akarják csupán - mert ezt sulykolta beléjük az elmúlt húsz évben a magyar politika -, hogy az állam eztán is mindent megoldjon. Ja, mindehhez persze adót fizetni sem akarnak. Pedig nem a gyurcsányi örökség a legterhesebb, hanem ez.

Éppen ezért Orbán Viktor kormányprogramja nem forradalmat csinál, hanem restaurál.

Pedig a legteljesebb mértékben igaza van Orbán Viktornak abban, amikor azt írja: a nemzeti együttműködés erejével az élet minden területén új szabályokra épülő, új politikai, gazdasági és társadalmi rendszert kell alkotni. Valódi változás kellene - de amiről a Fidesz beszél, az nem a változásról, legfeljebb az elmúlt nyolc év végképp eltörléséről szól. Ebben az értelemben természetesen forradalmi - hiszen az ígéret szerint itt a Föld fog sarkából kidőlni...

Valóban változás kellene itt a fejekben, vagy mondjuk úgy: forradalom a közgondolkozásban. Abban, hogy a zemberek is megértsék végre: az állam nem mindenható, és hogy nem csak az állam, hanem az egyén is felelős a saját sorsáért. Ehhez viszont jövőkép kellene, egy új és modern állam víziója. Egyfajta közmegegyezés arról, hogy meddig érjen az állam, és hol kezdődjön az egyén felelőssége. Ez a legnagyobb hiányossága Orbán Viktor kormányprogramjának.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr212023575

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Forradalom helyett reformkort! 2010.05.25. 08:41:30

A szocialista kormányzás öröksége akár a legalaposabban átgondolt, legkiválóbb tervet is megtorpedózhatja. A kormányprogramnak ezért akkor van a legnagyobb esélye, ha nem sietik el. (Fotó: fidesz.hu) Orbán Viktor a hétvégén benyújtotta az új kormá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anselmo 2010.05.22. 20:36:58

Egyetértek a változás céljaival, de ha ezt valaki így, egy az egyben lekommunikálná, mondhatna is le azonnal a kormányzásról, illetve akkor nem Orbán, hanem a baloldal csinálna forradalmat - vagy legalábbis puccsot.
És én nem szeretném ezt.

flort 2010.05.22. 22:50:25

A Reader egyik hasznos funkciója a Search. Ezt használva ezek a szavek nem szerepelnek az irományban:

IMF, Valutaalap, Euro (mint pénznem), céldátum, konvergencia, elnökség.

A szakokatás és felsőoktatás 36 sort kapott, részletek nélkül. Talán ennyi.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.05.22. 23:04:09

@flort: Hogy neked milyen igazad van! Végülis fél évven az uniós soros elnökség előtt az egész a kormányprogramban egy szót sem érdemel... Nagyon gáz.
IMF, konvergenciaprogram, euró-céldátum? Mit nekünk külső feltételek!
Splended isolation, az kell ide.

tsimora 2010.05.22. 23:10:15

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a várakozásokkal ellentétben a Fidesz tényleg teljesen fogalmatlan a konkrétumok megfogalmazása terén.

Évek óta azt hallom tőlük, hogy "készen állunk a kormányzásra" - erre még ezt a kormányprogramnak álcázott beszédgyűjteményt sem tudták időre összefércelni...

BushDoctor 2010.05.22. 23:15:08

Nagyon jó irás, gratula !

Én nemis értem miért nem ettől hangos a magyar sajtó. Ettől az elementáris erejű tévedésről...

Orbán álomvilágban él. Orbánnak most még csak most jön majd a fekete leves, hogy felismerje...k-ra nem akarnak a magyarok sem reformot, sem semmilyen változást...a 2/3-os győzelmét pedig teljesen félreértékeli a fidesz. Méghogy gyökeres változást...fenéket. Egyetlen szerencséja a fidesznek a szocik balfék 8 éve volt. Az emberek nem a fideszre szavaztak, (nem is szavazhatott senki épp ésszel a fideszre a program alapján, hiszen program nem volt) hanem a szocik ellen. Ez iszonyú fontos különbség.

A program óriási és elképesztő felelőtlensége nekem mégis valójában abban nyilvánul meg, hogy nem beszél a világgazdasági válságról és kezeléséről.

Egész egyszerüen ezt nem akarom elhinni, olyannyira hihetetlen hogy egy provincialista országképet vetit előre, mintha nem is lennénk az EU és a világ része.

Pszt! 2010.05.22. 23:44:21

Lehet hogy naiv vagyok, de én tényleg azt hittem van vmi a fidesz tarsolyában. A 2/3-dal tényleg lehetne jót cselekedni ezzel az országgal, de egyre inkább úgy néz ki a dolog, hogy kifújt a nagy változásosdi.
Úgy néz ki, a köv. fél év az önkormányzati választásokra való felkészülésről fog szólni (minél jobban agyagba döngölni a szocikat), utána meg majdcsak lesz valahogy.

flort 2010.05.22. 23:50:27

@Michael Knight: valószínű számok sincsenek benne, már eltekintve a szövegszerkesztő által automatikusan adott fejezet és oldalszámoktól.

Mondjuk nekem eddig sem voltak illúzióim, de ez a fércmű azért kicsit meglepett. Egy nyílt vitában valószínűleg bárki szétszedén atomjaira, még csak hozzáértőnek sem kellene lennie.
Az engem érintő részekben a szerzők egyébként gondosan elkerülték még a látszatát is az elképzeléseknek, vagy akár a helyzet ismeretének. Sebaj, megy majd tovább a lötyögés. Mint eddig.

DennisMoore 2010.05.22. 23:55:21

Aggasztóan indul ez az egész, kábé erre is számitottam...'merjünk nagyok lenni', ilyeneket volt képük mondani...
Átlátható kis populista majom ez az Orbán Viktor, sajnálom amúgy.Demokratának tűnt eleinte.
Nincs sajnos ezeknek a tarsolyukban semmi se.
Marketingpárt a Fidesz.Olyan mint a szcientológia.Multi level marketing.
Meg tudták nyerni a választást oszt kész.Ennyit sikerült összehozni 8 év alatt.Más tervre nem jutott idő.

tsimora 2010.05.23. 00:03:57

Nekem a kkv vállalkozások élénkítése résznél (21.oldal) az tetszik a legjobban, hogy:

"Meg kell szüntetni a vállalkozások működését felügyelő állami szervek büntetésben való érdekeltségét".

Ismerve a magyar vállalkozói morált, ebből lesz ám csak a nemzeti felemelkedés!

flort 2010.05.23. 00:09:30

@tsimora: Te tényleg végig akarod rágni magad rajta?

tsimora 2010.05.23. 00:19:04

@flort:
Már elolvastam. Csak 87 oldal, másfél óra alatt megvan. Mivel kb. egy sajtóanyag szintjén mozog, igazán nem megerőltető olvasmány - sajnos.

flort 2010.05.23. 00:25:33

@tsimora: ja, oda is átmásoltam magam, bocs Michael. vagy David?

flort 2010.05.23. 00:30:19

@tsimora: Te, szombat este van, nincs kéznél egy regény?

tsimora 2010.05.23. 00:36:04

@flort:
Ma ez volt a legérdekesebb olvasnivaló... :-)

nestrot10 2010.05.23. 07:35:56

A Nemzeti program: Bolond Orbán a márciusi kampány lózungjait ismételgeti, még most is...elakadt a lemez! Ezért is hamarosan seggbe rúgja a Nép és a "megbutított" saját szavazói is...
ORBÁN TAKARODJ! ez a jelszó! Már sok helyen hallani, hamarosan a Kossuth tér is ettől lesz hangos ( bár a Fidesz ÁVÓ már nagyon csipkedi magát)

Ludas Matyi újság 2010.05.23. 07:37:15

Elhatároztam ! ilyen blogokat keresek ,ha nevetni akarok nem humoros oldalakat.Istenem mennyi lángész parlagon.LIBA

Piefke (törölt) 2010.05.23. 09:09:53

Na, barátom, azt hiszem, neked is köztünk a helyed!

www.progressziv.blog.hu - a többit azután!
süti beállítások módosítása