Két nagyszerű elmét idéznék meg: Churchillt és Márait. Kicsit elsikkadtunk ugyanis a kerek évforduló fölött, pedig néhány napja, március 5-dikén volt éppen 70 éve annak, hogy Churchill elmondta a híres fultoni beszédét. Két okból is történelmi beszéd volt ez. Egyrészt ekkor, itt használta talán először - vagy legalábbis nyilvánosan először - Churchill azt a kifejezést, hogy „vasfüggöny ereszkedik le Európára.” Másrészt itt vetette fel szintén talán először és erős határozottsággal az egységes Európa megteremtésének gondolatát.

Mindkét gondolat, és maga a churchilli beszéd is éppolyan aktuális, mint hetven éve ilyenkor.

Churchill úgy fogalmazott: "Minden ország népének joga van ahhoz, és erejének is lennie kell hozzá, hogy béklyóktól mentes, szabad, titkos választásokon alkotmányos keretek közt megválassza vagy megváltoztassa annak a kormánynak a jellegét vagy formáját, melynek vezetése alatt él; hogy országában szólás- és gondolatszabadság uralkodjék; hogy a végrehajtó hatalomtól független, egyetlen párttól sem befolyásolt bíróságok úgy szolgáltassanak igazságot, hogy az találkozzék a nagy többség félreérthetetlen jóváhagyásával: illetve az idő és a szokásjog személyesítő erejével. Így kell biztosítania szabadságot a legegyszerűbb hajlékokban is..."

Az ekkor egy elvesztett választás után álló brit politikus azt is mondta, hogy "A világ biztonsága újfajta egységet igényel Európában, olyat, amelyikből egy nemzetet sem lehet tartósan kirekeszteni. (...) Létezik orvosság, amely (...) Európa egészét szabaddá és boldoggá teszi. Nem más ez, mint az európai népek - vagy legalábbis jórészük - közösségének újrateremtése, és számukra egy olyan otthon létrehozása, melynek oltalmában békében, biztonságban és szabadságban élhetnek."

És hogy mit mondott Márai Sándor minderről 1951 novemberében a Szabad Európa Rádióban? "...a szabad Európa hatalmas erő, de nemzeti részeire bontva nem tudja megmutatni igazi erejét. Európát a nacionalizmus bomlasztotta fel alkotóelemeire, és nem építi fel egységgé más, csak az öntudat, mely a nacionalizmus fantomja helyett bontakozik ki az európai lélekben."

Ekkortájt írta és mondta azt is, hogy "Aki vasfüggönnyel védekezik a világ ellen, nagyon hamar megtudja, hogy önmagát zárta ki a világból, és tulajdon bénult szellemének rabtartója lesz." 

Ezek jutottak eszembe a tegnapi EU-csúcs kapcsán, meg úgy általában arról, amik ma mennek, nálunk meg szerte Európában.

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr528453612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása