Narancs farok

2010.05.31. 10:37

Minden jel szerint a hétvégén Kötcsén lezajlott a Nemzeti Konzultáció - már ha a nemzeti jelző alatt a fideszes politikusok és a jobboldali értelmiségi holdudvar tagjainak a tanácskozását értjük. A miniszterelnök maga is azt mondta: a nagy összefüggéseket rögzítő munkamegbeszélésként szolgált a rendezvény.

A Nemzeti Konzultációból - nomen est omen - eszerint tehát kimaradt mindenki, aki nem nemzeti. De végülis "ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled", ugyebár.

Pedig a nagy összefüggéseket nagyon meg kellene vitatni. Alkotmányozás előtt kellene végigbeszélni azt, hogy milyen legyen és meddig érjen az állam, és hol kezdődjön az egyén felelőssége. De erről már írtam eleget, lassan én unom erről tépni a számat. Egy ózdi lakossági vagy szakmai fórum és egy kötcsei megbeszélés erre messze nem alkalmas. Ehhez széles társadalmi párbeszéd kell - olyan, amilyet a Fidesz láthatóan nem akar folytatni, mert nem szorul rá. Ez viszont - hogy úgy mondjam - a kétharmaddal való visszaélés minősített esete. Folyamatosan nemzeti együttműködésről beszélni és aztán nem meghallgatni a véleményüket, illetve arra hivatkozni, hogy a társadalmi szerződés már a választási eredménnyel megköttetett... Nos, ez meglehetősen visszásnak hat. Mintha Orbán Viktor folyamatosan a klasszikus politikus vicc csattanóját dörgölné az orrunk alá: "Az a kampány volt. Most már választottál." Kár, hogy senkinek nem esik le a poén.

Sok mindenben igaza volt Kötcsén Orbán Viktornak. És sokmindenben nem. Vagy mondjuk úgy: sok volt a féligazsága. Mert az önmagában igaz, hogy a választási eredmény egyfajta rendszerellenes akaratnyilvánítás volt. De nem a demokratikus berendezkedés elleni, hanem azzal a rendszerrel szembeni, aminek a Fidesz is részese volt. Az állandó kampányolásra, a töketlen kormányzásra és a mindenre nemet mondó, destruktív ellenzékiségre mondtak nemet a választók. Arra, ahogyan az elmúlt években a politika egésze működött, emeszpéstől, fideszestől, eszdéeszestől...

Ha a társadalmi szerződés fogalmát Orbán Viktor értelmezésében használjuk, és az állam, vagy méginkább az ország működésének normarendszerét, illetve az azzal kapcsolatos hallgatólagos közmegegyezést értjük alatta, akkor nincs igaza a miniszterelnöknek abban, hogy az elmúlt évek legfőbb hibáit és az eddigi status quo-t a társadalmi szerződés hiánya okozta. Orbáni értelemben volt itt ugyanis társadalmi szerződés - csak legfeljebb rossz. A társadalmi szerződés az adókerülésről, az állandó állami mannára várásról és egyre inkább a korrupcióról szólt. És ezen önmagában egy választási eredmény vagy egy kétharmados parlamenti többség nem fog változtatni. Ahhoz, hogy az elmúlt évek közmegegyezéses, hallgatólagos és összekacsintós társadalmi normái helyett orbáni értelemben véve is új társadalmi szerződés köttessen, ahhoz mindenekelőtt jó kormányzás kell, meg példamutató politikusok. És nagyon sok munka és nagyon sok változás. Nem utolsó sorban pedig egyenes beszéd.

Azért hogy legalább egy kicsi pozitívval zárjuk a végét - nevezzük ezentúl narancs faroknak -, a sorok között olvasni tudók számára egy pozitív üzenete mindenképpen volt Orbán Viktor kötcsei beszédének. Reméljük, igaz is.

Amíg itt, a fecsegő felszínen a magyar jobboldali kultúrát frissítik, újabbnál újabb nemzeti díjakat alapítanak és adnak át, új nemzeti darabokat írnak és mutatnak be, új nemzeti ünnepeket teremtenek és ülnek meg, addig a Magyar Nemzeti Komédium színfalai mögött talán érdemi és értelmes kormányzati munka folyik majd, felelős gazdálkodással. Merthogy Orbán Viktor szerint is "előttünk van Görögország példája, amelyből okulni kell". Arról persze, hogy a felelős gazdálkodás mivel jár, a Fidesz nyilván most nem szeret beszélni, merthogy az elmúlt egy évben folyamatosan ezt szidta. A felelős gazdálkodás ráadásul a Fidesz-béközépnek sem lelkesítő téma. Nekik viszont elég, ha megvan a magyarkodó cirkusz és elég, ha megvannak az ünnepeik.

Társadalmi szerződésnek végül is ez sem utolsó: a zemberek ünnepelnek, díjakat adnak és vesznek át, örvendeznek a magyar lelkületnek, a nemzeti sajtó lelkesen éljenez, a kormány meg eközben csendben és rendben teszi a dolgát. Persze ez messze nem minden világok legjobbika, merthogy az ilyesféle népbutítás ellen minden porcikám berzenkedik. De ha a kormány ebben a világgazdasági környezetben tényleg rendben és felelősen teszi majd a dolgát, akkor a jobboldal nemzeties ünnepeit néhány évig röhögve ki lehet bírni. Olykor szó szerint.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr832044226

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán: Új jobboldali kultúrára van szükség 2010.05.31. 16:17:01

Megtartották a hetedik kötcsei találkozót, ahol fideszes politikusok és a jobboldali értelmiségi holdudvar tagjai értékelték az elmúlt éveket, és tanácskoztak az új kormányzati ciklus teendőiről. Orbán Viktor a tavasszal történteket kétharmados forradalom…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J.Ildiko 2010.06.01. 20:00:55

Nagyon jó, főleg az utolsó bekezdés :)

Nem, erről nem lehet eleget beszélni. Akkor is ha Orbán már rajta van a saját útján, szerinte ez a nemzeti konzultáció, a forradalom lezajlott, a nemzet egységre jutott (mindenesetre a választók kétharmada), ezen most már (de legalábbis most) nem fog változtatni, nem változathat, hisz teljesen revideálnia kellene magát. Nem fogja azt mondani, hogy "jaj elvtársak meggondoltam magam, kezdjünk egy igazi nemzeti konzultációt". Talán 4 év múlva....?

Jeleneg még abban reménykedhetünk, hogy Orbán és a frakció puhább, együttműködőbb, tisztelettudóbb lesz, tehát nem amolyan elefánt a porcelán boltban, hanem készek lesznek meghallgatni másokat is (főleg ha konstruktívak).

bögöbö 2010.06.04. 14:40:50

Jó cikk, nem is lehet mit hozzátenni....

HLaci 2010.06.16. 11:00:05

@j. i:
> a nemzet egységre jutott (mindenesetre a választók kétharmada)...

milyen 2/3-a??

nincs az 2/3, csak 53%...
süti beállítások módosítása