Likőrkeringő

2010.06.16. 14:27

A miniszterelnök italfogyasztási szokásait nem ismerem, de jó magyar emberként bizonyára ő is a pálinkát szereti, a mindenféle édes likőröket pedig nem sokba nézheti. Pedig legalább a franciák feketeribizli-likőrjét illene ismernie.

Az egyébként kiváló, Cassis de Dijon nevű krémlikőr ugyanis nem csak a francia gasztronómiában fontos. Meghatározó szerepe van az Európai Unió egészének működésében - és Orbán Viktor 27. pontjának megvalósthatatlanságában is.

Orbán Viktor huszonhetedik intézkedésként azt javasolta, hogy "vezessük be a másodlagos élelmiszer-vizsgálatot annak érdekében, hogy ezentúl ne áramolhasson be Európa élelmiszer-hulladéka akadálytalanul Magyarországra."

E pont tarthatatlansága már akkor szöget ütött a fejembe, de az elmúlt napokban sok más ügy kapott nagyobb figyelmet. Az Index most szentelt egy összeállítást a témának, úgyhogy nézzük meg, mi a gond a miniszterelnök gazdaságforradalmi vagy milyen programja 27. pontjával.

Az Európai Unió egységes belső piaca működésének egyik lényeges eleme az, hogy ha egy terméket - adott esetben egy élelmiszert - az egyik tagországban jogszerűen, az ottani élelmiszer-biztonsági, élelmiszer-egészségügyi szabályoknak megfelelően forgalomba hoznak, akkor az onnantól kezdve korlátozások nélkül, szabadon importálható más uniós tagországokba is.

Ez különösen így van az Európai Bíróság 1979-es döntése, az úgynevezett Cassis de Dijon-ügy óta - így jön a franciák kiváló likőrje a magyar miniszterelnök szavaihoz. Az ügy lényege az volt, hogy a nyugatnémet alkoholgyártók szerették volna betiltatni e francia likőr németországi importját arra hivatkozva, hogy annak alkoholtartalma nem érte el a német likőrökre vonatkozó német törvény által előírt minimumértéket. Az Európai Bíróság azonban nem fogadta el ezt az érvelést, és általános szabályként megállapította, hogy az egyik piacon jogszerűen forgalmazott termékek más EU-országokban is jogszerűen forgalmazhatók. Azóta nagyjából így működik az Európai Unió piaca.

Tehát amíg Magyarország uniós tagállam - mert azért legyünk realisták: mégsincs élet az EU-n kívül -, addig ha Orbán Viktor belegebed, akkor sem akadályozhatja meg Európa élelmiszer-szemetének behozatalát, már amennyire valóban szemétről van szó, és nem csupán a hazai termelők érdekeiről. Az például egy külön posztot megérne, hogy most akkor össz-társadalmi szinten jó-e nekünk, ha 110 forintért szlovák tejet is kaphatunk a bevásárlóközpontban, és nem csak 210-ért magyart...

De ha egyszer azt a szlovák tejet Szlovákiában már jogszerűen és a szlovák hatósági előírásoknak megfelelve piacra dobták, vagy ugyanezt tették Bulgáriában a csokoládával, Franciaországban a pástétomokkal, a lengyel sörrel és a spanyol naranccsal, akkor nincs az az Orbán Viktor, aki e termékeknek megálljt parancsolna Hegyeshalomnál. Az már más dolog, hogy nyilván szigorítani kellene az élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket - de ennek nem más uniós országok termékeire, hanem egészen egyszerűen a lejárt szavatosságú termékek átcimkézésére kellene koncentrálnia - függetlenül attól, hogy eredendően román, szlovák, német vagy magyar az áru.

Az mindenesetre elgondolkodtató, ha a miniszterelnök és a Fidesz think-tank-je valóban ennyire nincs tisztában az Európai Unió működésének alapelveivel, alig fél évvel az uniós soros elnökség előtt... Persze lehet, hogy ez a pont is csak amolyan "belföldnek szóló" és "hazai fogyasztásra szánt" bejelentés volt, ami valójában nem is komolyanveendő?

Mindenesetre érdemes lenne lehűteni e téren - is - a várakozásokat.

A Cassis de Dijon-t ugyanis jégkockákra töltve szervírozzák.

A bejegyzés trackback címe:

https://michaelknight.blog.hu/api/trackback/id/tr52086276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J.Ildiko 2010.06.16. 16:56:19

Ha nincs egységes előírás, akkor könnyen előállítható alacsony színvonalú termék. Amit mondjuk keleti piacokra szánnak. Az pedig nekünk nem jó. Lehet, hogy valamilyen hatáértékbe belefér egy károsabb összetevő szintje, de már mondható, hogy nem ajánlott. Tehát van kockázat. Lehet, hogy megegyeznek egy multival és megcsinálják a „nagy kaszálást”, aminek nem tudunk megálljt parancsolni, de mégis védekezni kellene valahogy.

Az lehet, hogy OV. nem mondhat ellent az Uniós szabályozásnak, de hallottam, hogy mondjuk Németo-ban már nem menő terméket (mosópor) ide hoznak, talán az árat is visszaveszik, csak menjen el. A magyar vásárló persze nincs tisztában azzal, hogy ott valamilyen oknál fogva már nem szívesen vették meg, például mert van jobb, egészségesebb, környezetkímélőbb. De amúgy nem tiltott. Persze ha tudunk róla, választhatunk mást, de annyiféle termék van, mindenről mindenki nem fog értesülni. Fenti ellen tehát nem vagy nehezen lehet védekezni, ha nincs információ, az pedig hivatalos úton persze, hogy nem fog ide eljutni, ha át is jön valami, az informális, pletyka szint lesz. Azt pedig könnyű cáfolni, (ellenőrizni nehéz), hogy nem is úgy van, csak azért terjesztik hogy kifutó termék, hogy mi ne vegyük meg. Esetleg egy jó blog tud tapasztalaton alapuló hiteles információkat közzéteni.

vitéz Thapóccay néma bárány 2010.06.16. 22:19:26

@j. i: Ez speciel a mosóporra pont nem igaz. Amit kinti multiktól hoznak raklap számra a kínaiak, azok mosóereje és mosás/adag mutatója sokkal jobb, mint bármelyik itthon gyártott prémium márkáé. Egy barátom ajánlására vettem egyszer az Ázsia centerben a kínaiaktól, azóta az asszony miatt kénytelen vagyok visszajárni, ha Pesten vagyok. Igaz, nálunk a sok mosás együtt jár a munkával.
süti beállítások módosítása